Κεφάλαιο Α΄ Η εποχή των Πατριαρχών
|
H πορεία των Πατριαρχών
|
![]() |
Χρονολογικό πλαίσιο της εποχής των Πατριαρχών
![]() |
![]() |
Οι βιβλικές διηγήσεις για τους Πατριάρχες
Τις διηγήσεις για τους Πατριάρχες τις βρίσκουµε στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ?ιαθήκης, τη Γένεση, στα κεφάλαια 12-50. Οι µεγάλοι πρωταγωνιστές αυτών των διηγήσεων είναι ο Αβραάµ και οι απόγονοί του Ισαάκ, Ιακώβ και Ιωσήφ. Σε ποια εποχή έζησαν οι Πατριάρχες;
Κάπου ανάµεσα στο 19ο αι. έως το 15ο αι. π.Χ. Πού διαδραµατίστηκαν οι ιστορίες;
Στην περιοχή της Mέσης Ανατολής. Σπουδαίοι λαοί και πολιτισµοί – όπως µαθαίνουµε και στο µάθηµα της φετινής µας Ιστορίας – αναπτύχθηκαν εδώ από την 4η χιλιετία π.Χ.: Αιγύπτιοι, Σουµέριοι, Χετταίοι, Ασσύριοι και οι σηµίτες Ακκάδιοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες. Χώρα καταγωγής των Πατριαρχών ήταν η Μεσοποταµία, το σηµερινό δηλαδή Ιράκ. Όπως είπαµε και στο προηγούµενο µάθηµα, πρόκειται για την περιοχή όπου αναπτύχθηκαν από πολύ νωρίς οι καλλιέργειες. Με τα αγαθά που εξασφάλιζαν η γεωργία και η κτηνοτροφία – και αργότερα η χρήση των µετάλλων – οι άνθρωποι µπορούσαν να παράγουν πολλά πράγµατα (υφάσµατα, έπιπλα, µεταλλικά εργαλεία κ.ά.) · να χτίζουν και να οχυρώνουν πόλεις · να δηµιουργούν όµορφα έργα τέχνης (ναούς, ανάκτορα, αγάλµατα κ.ά.) · να καλλιεργούν πνευµατική ζωή (γεωµετρία, αριθµητική, αστρολογία, νοµοθεσία, γραφή, θρησκεία). Έτσι, σε όλη την περιοχή αναπτύχθηκαν πολλά επαγγέλµατα και ζωηρό εµπόριο. Στο χάρτη µπορούµε να επισηµάνουµε τα ονόµατα γνωστών πανάρχαιων πόλεων, που αποτελούσαν γέφυρες επικοινωνίας και εµπορίου: Ουρ, Σούσα, Βαβυλώνα, Ακκάδ, Μάρι, Ασσούρ, Νινευί, Χαρράν, Ιεριχώ. Την εποχή των Πατριαρχών πολυπληθή καραβάνια διέσχιζαν προς όλες τις κατευθύνσεις την περιοχή. Οι ταξιδιώτες εκτός από τα εµπορεύµατα µετέφεραν µαζί τους διηγήσεις, θρύλους και τραγούδια της πατρίδας τους, αλλά και λατρευτικές συνήθειες, θρησκευτικές δοξασίες*και µύθους για πολλούς θεούς για τους οποίους πίστευαν ότι όριζαν τη µοίρα των ανθρώπων. Πώς ζούσαν οι Πατριάρχες µέσα σ’ αυτό το περιβάλλον;
Οι Πατριάρχες ήταν κυρίως βοσκοί αιγοπροβάτων και ζούσαν ως νοµάδες. Περιπλανούνταν δηλαδή µαζί µε τις οικογένειες και τα ζώα τους από τόπο σε τόπο αναζητώντας κατάλληλους βοσκότοπους και πηγές. Ήταν οργανωµένοι σε πατριές, οµάδες δηλαδή ανθρώπων που κατάγονταν από τον ίδιο πρόγονο. Η σχέση αυτή δηµιουργούσε αδελφοσύνη µεταξύ των µελών της οµάδας και καθόριζε το πώς πρέπει να ζεί όποιος ανήκε σ’ αυτήν. Ο αρχηγός της πατριάς (=Πατριάρχης) ήταν πρόσωπο µε µεγάλη ισχύ*και αναγνώριση. Μέσα στο πολυθεϊστικό περιβάλλον της Ουρ, µιας πόλης στη δυτική όχθη του Ευφράτη, ζούσε η ηµινοµαδική* πατριά του Θάρα, πατέρα του Αβραάµ. Ο Θάρα µε όλη του την οικογένεια µετανάστευσε στη Χαρράν. Πόσο χρόνο παρέµειναν εκεί δεν το γνωρίζουµε. Αυτό που ξέρουµε είναι ότι στη Χαρράν αρχίζει η ιστορία των Πατριαρχών µε την κλήση ενός αφανούς σηµίτη*, του Αβραάµ, από το Θεό. Είναι η ιστορία που διαδραµατίζεται*καθώς οι Πατριάρχες πορεύονται συνεχώς: από τη Χαρράν έως τη Χαναάν, από κει στην Αίγυπτο και πάλι πίσω στη Χαναάν κι έπειτα, σύµφωνα µε το θέληµα του Θεού, και πάλι στη χώρα των Φαραώ. Στα µαθήµατα αυτού του κεφαλαίου θα γνωρίσουµε αυτές τις διηγήσεις, όπως µας τις αφηγούνται τα ίδια τα κείµενα της Γενέσεως. Θα τις επεξεργαστούµε µε στόχο να διερευνήσουµε: α) για ποιο λόγο ο Θεός επεµβαίνει µέσα στην ιστορία. και β) τι αλλάζει µετά απ’ αυτό στη ζωή των ανθρώπων.
|
![]() |
α) Ο Θεός καλεί τον Αβραάµ
Ο Κύριος είπε στον Άβραµ: «Φύγε από τη χώρα σου, από τους συγγενείς σου κι από το σπίτι του πατέρα σου και πήγαινε σε µια χώρα που εγώ θα σου δείξω. Θα κάνω από σένα ένα µεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω. Θα κάνω το όνοµά σου ξακουστό και θα είσαι ευλογία για τους άλλους… Μ’ εσένα θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης»… Έτσι ο Άβραµ αναχώρησε όπως του είπε ο Κύριος…
![]() ![]() Αργότερα ξέσπασε πείνα στη Χαναάν και ο Άβραµ κατέβηκε µε όλη την οικογένειά του στην Αίγυπτο. Όταν το κακό πέρασε, ξαναγύρισε στη Χαναάν. Εκεί ο Θεός του είπε: «Σήκωσε τα µάτια σου και κοίτα ένα γύρο από τον τόπο που βρίσκεσαι… Όλη τη χώρα που βλέπεις θα τη δώσω σ’ εσένα και στους απογόνους σου για πάντα. Θα σου δώσω τόσο πολλούς απογόνους σαν τους κόκκους της άµµου στη γη…». Ο Άβραµ µάζεψε τις σκηνές του και ήρθε να κατοικήσει κοντά στη ?ρυ Μαµβρή, στη Χεβρών, όπου και έχτισε ένα θυσιαστήριο για τον Κύριο. Μετά από αρκετές περιπέτειες της οικογένειας... ο Κύριος είπε σε όραµα στον Άβραµ: «Μη φοβάσαι Άβραµ. Εγώ είµαι η ασπίδα σου… Κοίτα τον ουρανό και µέτρα τ’ αστέρια, αν µπορείς να τα µετρήσεις. Έτσι αναρίθµητοι θα είναι και οι απόγονοί σου». Ο Άβραµ πίστεψε στον Κύριο…
β) Ο Θεός και ο Αβραάµ συνάπτουν Διαθήκη
Φανερώθηκε ο Κύριος και του είπε: «Εγώ είµαι ο Θεός παντοκράτορας. Να ζεις σύµφωνα µε το θέληµά µου και να είσαι τέλειος. Θα συνάψω*µαζί σου
Σύµφωνα µε τις αντιλήψεις των λαών της περιοχής, όποιος έδινε όνοµα σε κάποιον είχε και απόλυτη εξουσία επάνω του. Επίσης, όταν κάποιος άλλαζε το όνοµα ενός ανθρώπου, σήµαινε ότι άλλαζε το σκοπό και το ρόλο της ζωής του από κει και πέρα.
|
γ) Ο Αβραάµ φιλοξενεί το Θεό στη σκηνή του
Ο Κύριος παρουσιάστηκε στον Αβραάµ, κοντά στη ?ρυ Μαµβρή, ενώ αυτός καθόταν στο άνοιγµα της σκηνής του κατά το µεσηµέρι. Σήκωσε τα µάτια του και είδε τρεις άντρες να στέκονται απέναντί του. Αµέσως έτρεξε να τους προϋπαντήσει και τους προσκύνησε ως τη γη. «Κύριέ µου», είπε, «αν έχω την εύνοιά*σου, µην προσπεράσεις το δούλο σου. Ας φέρουν λίγο νερό να πλύνετε τα πόδια σας και µετά µπορείτε ν’ αναπαυθείτε κάτω από το δέντρο. Θα φέρω και λίγο ψωµί να πάρετε δύναµη και µετά µπορείτε να πηγαίνετε…». Τότε ο Αβραάµ έτρεξε στη σκηνή και είπε στη Σάρρα: «Πάρε γρήγορα τρεις γαβάθες αλεύρι εκλεκτό, ζύµωσέ το και κάνε πίττες». Μετά έτρεξε στα βόδια, πήρε ένα µοσχάρι τρυφερό και καλό, το έδωσε στον υπηρέτη κι εκείνος το ετοίµασε στα γρήγορα. Πήρε ακόµα βούτυρο, γάλα και το µοσχάρι που είχε ετοιµάσει και τα έβαλε µπροστά στους άντρες. Αυτός στεκόταν απέναντί τους κάτω από τα δέντρα κι εκείνοι έτρωγαν. Τότε ρώτησαν τον Αβραάµ: «Πού είναι η Σάρρα η γυναίκα σου;» Αυτός απάντησε: «Εκεί, στη σκηνή». Κι ο Κύριος είπε: «Του χρόνου τέτοια εποχή θα ξανάρθω, και η γυναίκα σου η Σάρρα θα έχει γιο». Η Σάρρα τα άκουγε όλα αυτά, γιατί στεκόταν από πίσω του, στο άνοιγµα της σκηνής. Ο Αβραάµ και η Σάρρα ήταν γέροντες προχωρηµένης ηλικίας… Η Σάρρα, λοιπόν, γέλασε κρυφά… Αλλά ο Κύριος είπε στον Αβραάµ: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Γιατί αµφιβάλλει ότι θ’ αποκτήσει γιο τώρα που γέρασε; Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Κύριο! Όταν την ίδια εποχή ύστερα από ένα χρόνο θα ξανάρθω σπίτι σου, η Σάρρα θα έχει γιο»… Από κει οι άντρες έφυγαν… Ο Αβραάµ βάδιζε µαζί τους για να τους κατευοδώσει*. Τότε ο Κύριος είπε: «…Ένα µεγάλο και ισχυρό έθνος θα προέλθει από τον Αβραάµ και στο πρόσωπό του θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης». ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]()
Τρεις άγγελοι εµφανίζονται στον Αβραάµ ,
Ευλογία του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη σηµαίνει ότι ο Θεός προσφέρει ένα δώρο ζωής στους ανθρώπους.
Το δίκαιο της εποχής επέτρεπε στο σύζυγο µιας γυναίκας που ήταν στείρα να αποκτά παιδιά µε µια δούλη της. Σύµφωνα µ’ αυτό ο Αβραάµ απέκτησε ένα γιο µε τη δούλη της Σάρρας, Άγαρ.
![]()
|
δ) Χαρά στη ζωή του Αβραάµ και της Σάρρας: ο Ισαάκ
Ο Κύριος φρόντισε για τη Σάρρα, όπως είχε πει, και έκανε γι’ αυτήν ό,τι είχε υποσχεθεί. Έτσι, η Σάρρα έµεινε έγκυος και γέννησε ένα γιο στον Αβραάµ, στα γηρατειά του, στο χρόνο που είχε ορίσει ο Θεός. Ο Αβραάµ ονόµασε το γιο που του γέννησε η Σάρρα Ισαάκ…
|
![]() Εργασία στην τάξη
|
![]() |
|
|
|||||
|
α) Ο Θεός ευλογεί τον Ισαάκ
Ο Αβραάµ είχε φτάσει σε βαθιά γεράµατα και ο Κύριος τον είχε ευλογήσει σε όλα… Όταν ο Ισαάκ µεγάλωσε, ο Αβραάµ φρόντισε να βρεθεί γι’ αυτόν η πιο κατάλληλη γυναίκα. Με τη βοήθεια του Θεού, σύµφωνα µε το κείµενο της Γενέσεως, βρέθηκε η όµορφη Ρεβέκκα από τη Μεσοποταµία. Η ίδια δέχτηκε για άντρα της τον Ισαάκ, που την αγάπησε πολύ. Όταν ο Αβραάµ πέθανε, τον έθαψαν ο Ισαάκ και ο Ισµαήλ, οι γιοι του. Μετά το θάνατο του Αβραάµ, ο Θεός ευλόγησε τον Ισαάκ, το γιο του… Όταν κάποτε ο Ισαάκ αντιµετώπιζε προβλήµατα, ο Θεός του είπε: «Εγώ θα είµαι µαζί σου και θα σε ευλογήσω, γιατί σ’ εσένα και στους απογόνους σου θα δώσω όλα αυτά τα εδάφη και θα κρατήσω τον όρκο που έδωσα στον πατέρα σου τον Αβραάµ. Θα σου δώσω αναρίθµητους απογόνους σαν τ’ αστέρια του ουρανού. Σ’ εκείνους θα δώσω όλες αυτές τις περιοχές και µέσω αυτών θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης…». Πράγµατι ο Ισαάκ πρόκοψε. Στη Βέερ - Σεβά µάλιστα, όπου εγκαταστάθηκε, έχτισε θυσιαστήριο για το Θεό. ![]()
β) Ησαύ και Ιακώβ: δίδυµοι, αλλά τόσο διαφορετικοί!
Η Ρεβέκκα όµως ήταν στείρα κι ο Ισαάκ προσευχήθηκε στον Κύριο γι’ αυτό. Ο Κύριος άκουσε την προσευχή του και η Ρεβέκκα έµεινε έγκυος µε δίδυµα στην κοιλιά της… Όταν έφτασε η µέρα της γέννας, η Ρεβέκκα έκανε πράγµατι δίδυµους γιους. Αυτός που βγήκε πρώτος ήταν εντελώς κόκκινος και τριχωτός σαν µανδύας και τον ονόµασαν Ησαύ. Μετά βγήκε ο αδερφός του, που µε το χέρι του κρατούσε τη φτέρνα του Ησαύ και τον ονόµασαν Ιακώβ… Ο Ησαύ έγινε εξαίρετος κυνηγός, άνθρωπος της υπαίθρου, ενώ ο Ιακώβ ήταν ήσυχος άνθρωπος, που του άρεσε να µένει στη σκηνή. Ο Ισαάκ αγαπούσε περισσότερο τον Ησαύ, ενώ η Ρεβέκκα τον Ιακώβ. Κάποτε που ο Ησαύ γύρισε κατάκοπος και πεινασµένος στο σπίτι, ο Ιακώβ βρήκε την ευκαιρία να τον εκβιάσει για να του πάρει τα δικαιώµατα του πρωτότοκου. Του πρόσφερε δηλαδή ψωµί και φακή µε αντάλλαγµα τα πρωτοτόκια. Χωρίς να το καλοσκεφτεί ο Ησαύ δέχτηκε χάνοντας έτσι τα δικαιώµατα του πρωτότοκου. Όταν γέρασε πια ο Ισαάκ και δεν έβλεπε καλά, ο Ιακώβ, µε τη βοήθεια της Ρεβέκκας, τον εξαπάτησε, ώστε να πάρει απ’ αυτόν την ευλογία του πρωτότοκου. Ακόµη κι όταν η απάτη φανερώθηκε ο Ισαάκ δεν πήρε πίσω την ευλογία του. Έτσι … ο Ησαύ µίσησε τον Ιακώβ... «Κοντεύει ο καιρός», έλεγε, «που θα πενθήσουµε για το θάνατο του πατέρα µου. Τότε θα σκοτώσω τον αδερφό µου τον Ιακώβ». Όταν έφτασαν στ’ αυτιά της Ρεβέκκας τα λόγια του µεγαλύτερου γιου της, … κάλεσε τον Ιακώβ και του είπε: «Ο αδερφός σου ο Ησαύ ... θέλει να σε σκοτώσει… Σήκω και φύγε. Πήγαινε στον αδερφό µου το Λάβαν στη Χαρράν και µείνε εκεί … ώσπου να περάσει ο θυµός του αδερφού σου» ![]() ![]()
Πρωτότοκος ονοµαζόταν το αγόρι που γεννιόταν πρώτο. Σύµφωνα µε το δίκαιο της Παλαιάς Διαθήκης ο πρωτότοκος θεωρείτο ο επόµενος αρχηγός της οικογένειας και κληρονοµούσε το διπλάσιο από τα άλλα αρσενικά παιδιά της οικογένειας.
|
![]() |
γ) Η κλίµαξ του Ιακώβ: σκάλα προς τον ουρανό
Ο Ιακώβ ονομάστηκε και Ισραήλ. Το όνομα αυτό θα γίνει αργότερα το εθνικό όνομα όλων των Εβραίων. Στις εβραϊκές λέξεις που συναντούμε την κατάληξη -ηλ ή -ελ σημαίνει ότι περιέχεται η λέξη «Θεός». Θυμηθείτε ότι το όνομα του Θεού στο Ισλάμ ακούγεται παρόμοια: Αλλάχ.
δ) Ο Ιακώβ επιστρέφει
Ο Ιακώβ κατευθύνθηκε προς τη Χαρράν, στον αδερφό της μητέρας του, Λάβαν. Εκεί δούλεψε για χρόνια κοντά του. Παντρεύτηκε τη Λεία και τη Ραχήλ, έκανε δώδεκα γιους και μία κόρη και απέκτησε πλούτη πολλά. Κάποια στιγμή είπε ο Κύριος στον Ιακώβ: «Γύρνα στη χώρα των προγόνων σου, εκεί όπου γεννήθηκες, κι εγώ θα είμαι μαζί σου». Έτσι, ο Ιακώβ πήρε το δρόμο της επιστροφής στη Χαναάν μαζί με όλη του την οικογένεια. Όμως φοβόταν ότι ο αδερφός του ήταν ακόμη θυμωμένος και θα ζητούσε εκδίκηση. Όταν μάλιστα οι αγγελιαφόροι που έστειλε να προπορευτούν του είπαν ότι ο Ησαύ έρχεται να τον συναντήσει με τετρακόσιους άντρες, τον έπιασε μεγάλη αγωνία. Γι' αυτό προσευχήθηκε στο Θεό: «Θεέ του προπάτορά μου Αβραάμ και του πατέρα μου Ισαάκ, Κύριε, εσύ μου είπες να γυρίσω στη χώρα μου και στους συγγενείς μου και ότι εσύ θα κάνεις να πάνε όλα καλά για μένα. Δεν αξίζω όλη αυτή την αγάπη. Γλίτωσέ με από τον αδερφό μου. |
ε) Η αδελφική αγάπη νίκησε!
Ο Ιακώβ συνέχισε το δρόμο του. Όταν κάποια στιγμή είδε τον Ησαύ να έρχεται με τους άντρες του, πέρασε μπροστά και προσκύνησε στη γη εφτά φορές πριν πλησιάσει τον αδερφό του. Τότε ο Ησαύ έτρεξε να τον συναντήσει και τον αγκάλιασε. Έπεσε στο λαιμό του και τον φιλούσε κι έκλαιγαν μαζί. ![]() Μετά τη συμφιλίωση ο Ιακώβ πρόσφερε στον Ησαύ κοπάδια με πολλά ζώα. Έπειτα εγκαταστάθηκε στη Συχέμ. Ο Ισαάκ πέθανε ... γέροντας και μακροήμερος. Τον έθαψαν οι γιοι του, ο Ησαύ και ο Ιακώβ.
![]() ![]() Εργασία στην τάξη
|
Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες
Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο
Ελέγχω τι έμαθα
Επιλέγω και πραγματοποιώ
|
α) Οι γιοι του Ιακώβ ζηλεύουν τον αδερφό τους Ιωσήφ
Ο Ιακώβ ζούσε στη Χαναάν µε τους δώδεκα γιους του. Όµως πιο πολύ απ’ όλους αγαπούσε τον Ιωσήφ, γιο της πολυαγαπηµένης του Ραχήλ κι αυτό προκαλούσε τη ζήλια των αδερφών του. Η ζήλια έγινε µίσος, όταν κάποτε ο πατέρας τού δώρισε έναν πολύτιµο χιτώνα. Κάποια όνειρα που είδε και διηγήθηκε στ’ αδέρφια του ο Ιωσήφ έγιναν αφορµή να τον µισήσουν περισσότερο. Στο ένα απ’ αυτά είδε ότι ο ίδιος κι οι αδερφοί του έδεναν δεµάτια από άχυρα κι ότι τα δεµάτια των αδερφών του έσκυψαν και προσκύνησαν το δικό του. Σε ένα άλλο πάλι, ο ήλιος, το φεγγάρι και έντεκα αστέρια προσκυνούσαν τον Ιωσήφ. Κάποια µέρα ο Ιακώβ έστειλε στους αγρούς τον Ιωσήφ να βρει τους αδερφούς του. Τότε αυτοί βρήκαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν να τον σκοτώσουν ρίχνοντάς τον σε ένα ξεροπήγαδο. Τελικά, όµως, τους σταµάτησε ο Ρουβήν κι έτσι αρκέστηκαν να τον πουλήσουν για σκλάβο σ’ ένα καραβάνι περαστικών εµπόρων. Όταν τ’ αδέρφια επέστρεψαν στο σπίτι, είπαν στον πατέρα τους ότι ο Ιωσήφ είχε κατασπαραχθεί από τα θηρία. Απαρηγόρητος ο Ιακώβ άρχισε από τότε να πενθεί το χαµένο του γιο.
β) Η ζωή του Ιωσήφ στη ξενιτιά
Οι έµποροι έφεραν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και εκεί τον πούλησαν για δούλο σε έναν αξιωµατούχο του φαραώ, Στη διάρκεια των εφτά χρόνων ο Ιωσήφ αποθήκευσε µεγάλες ποσότητες σιταριού, φρόντισε µε σύνεση το κράτος, παντρεύτηκε και έκανε δυο γιους. Τον πρώτο τον ονόµασε Μανασσή και είπε: «Ο Θεός µ’ έκανε να λησµονήσω όλες µου τις δυστυχίες και το σπίτι του πατέρα µου». Το δεύτερο τον ονόµασε Εφραΐµ και είπε: «Ο Θεός µού έδωσε παιδιά στη χώρα της δυστυχίας µου». |
![]() |
γ) Τα αδέρφια ξανασµίγουν
Η πείνα που είχε προβλέψει ο Ιωσήφ ήρθε. Άνθρωποι απ’ όλες τις γύρω χώρες πήγαιναν στην Αίγυπτο για να αγοράσουν σιτηρά. Για τον ίδιο λόγο έφτασαν στην Αίγυπτο και οι αδερφοί του Ιωσήφ, που όταν τον συνάντησαν δεν τον αναγνώρισαν. Εκείνος, αν και τους γνώρισε, δεν φανερώθηκε. Τους έδωσε σιτάρι και για αντάλλαγµα ζήτησε να του φέρουν απ’ τη Χαναάν το µικρό τους αδερφό Βενιαµίν, που είχε µείνει πίσω µε τον πατέρα τους. Όταν αυτό έγινε, ο Ιωσήφ µε τέχνασµα κατηγόρησε τον Βενιαµίν σαν κλέφτη και απείλησε ότι θα τον κρατήσει για δούλο. Οι αδερφοί συντετριµµένοι τον υπερασπίστηκαν µε θέρµη και αυτοθυσία.
![]()
δ) Η οικογένεια του Ιακώβ µεταναστεύει στην Αίγυπτο
Επέστρεψαν τ’ αδέρφια στη Χαναάν φορτωµένα πολύτιµα δώρα. Ο Ιακώβ στην αρχή δεν µπορούσε να πιστέψει ότι ζούσε ο αγαπηµένος του γιος. Τελικά µε την ενθάρρυνση του Θεού αποφάσισε να πάει στην Αίγυπτο. Εκεί ο Ιωσήφ τον υποδέχτηκε θερµά και εγκατέστησε τον πατέρα του και τ’ αδέρφια του στο καλύτερο µέρος της Αιγύπτου. Τους παραχώρησε για ιδιοκτησία την περιοχή Ραµεσσή, όπως είχε διατάξει ο φαραώ, και φρόντιζε για τη διατροφή του πατέρα του, των αδερφών του και όλης της οικογένειας... Ο Ιακώβ πέθανε σε βαθιά γεράµατα στην Αίγυπτο, αφού ευλόγησε τα παιδιά του αλλά και τους γιους του Ιωσήφ. Η τελευταία του επιθυµία, που οι γιοι του την εκπλήρωσαν, ήταν να θαφτεί στον τάφο των πατέρων του, στη Χαναάν. Στη συνέχεια όλη η οικογένεια του Ιακώβ επέστρεψε στην Αίγυπτο. Τότε όµως τ’ αδέρφια άρχισαν να φοβούνται. Μήπως ο Ιωσήφ δεν είχε ξεχάσει το κακό που του είχαν κάνει; Μήπως µετά το θάνατο του πατέρα τους προσπαθούσε να εκδικηθεί; Γι’ αυτό του ζήτησαν ξανά να τους συγχωρέσει. Ο Ιωσήφ τους είπε: «Μη φοβάστε!... Εσείς σκεφτήκατε να µου κάνετε κακό, ο Θεός όµως το µετέτρεψε σε καλό, για να κάνω αυτό που γίνεται σήµερα, να διατηρήσω δηλαδή στη ζωή έναν πολυάριθµο λαό». |
![]() Εργασία στην τάξη
![]() ![]() ![]() |
Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες
Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο
Επιλέγω και πραγματοποιώ µία από τις παρακάτω εργασίες:
|
![]() |
Ξανακοιτώντας τα µαθήµατα του Α κεφαλαίου
Β. Στις διηγήσεις των Πατριαρχών κάποιες φορές φάνηκε ότι η ?ιαθήκη κινδύνευε να µείνει ανεκπλήρωτη. Αφού τις επισηµάνετε εξηγήστε πως ξεπεράστηκε τελικά ο κίνδυνος. Γ. Σε ποια σηµεία των ιστοριών µας µπορείτε να αναγνωρίσετε τις παρακάτω θεολογικές αλήθειες.
Δ. Οι ιστορίες των Πατριαρχών έχουν βασικά θρησκευτικό χαρακτήρα. Μιλούν δηλαδή για τη µοναδική σχέση των πρωταγωνιστών µε το Θεό. Μέσα στις περιπέτειες αυτής της σχέσης αναγνωρίσαµε πολλά ανθρώπινα συναισθήµατα (κοινά άλλωστε στη ζωή όλων των ανθρώπων). Με τα διπλανά σύµβολα επισηµαίνουµε κάποια από αυτά. ?ιατρέχοντας τα κείµενα αποφασίστε πού θα τοποθετούσατε το καθένα. ![]() |