- Θυμάμαι τι ονομάζεται συνάρτηση και τι λέγεται γραφική παράσταση μιας συνάρτησης.
- Μαθαίνω να σχεδιάζω τη γραφική παράσταση της συνάρτησης
y = αx2 με α ≠ 0.
- Μαθαίνω να βρίσκω τον τύπο της συνάρτησης y = αx2 από τη γραφική της παράσταση.
Στην προηγούμενη τάξη μάθαμε ότι μια ισότητα που συνδέει δύο μεταβλητές x, y καθορίζει μια διαδικασία, η οποία είναι συνάρτηση, όταν σε κάθε τιμή του x αντιστοιχίζεται μια μόνο τιμή του y. Για παράδειγμα,η ισότητα y = x2 καθορίζει μια συνάρτηση, αφού σε κάθε τιμή του x αντιστοιχίζεται μία μόνο τιμή του y.
 Π.χ. Για x = 1 έχουμε y = 12 = 1,
για x = 2 έχουμε y = 22 = 4 κ.τ.λ.
Σ´ ένα σύστημα αξόνων, αν παραστήσουμε με σημεία τα ζεύγη (x, y), όπου y είναι η αντίστοιχη τιμή της συνάρτησης για μια τιμή του x, τότε το σύνολο αυτών των σημείων αποτελεί τη γραφική παράστασή της.
Για να σχεδιάσουμε τη γραφική παράσταση της συνάρτησης y = x2 κατασκευάζουμε έναν πίνακα τιμών της για διάφορες τιμές του x
. 
Σ´ ένα σύστημα αξόνων παριστάνουμε με σημεία τα ζεύγη του προηγούμενου πίνακα και σχεδιάζουμε την καμπύλη που διέρχεται από τα σημεία αυτά. Η καμπύλη αυτή ονομάζεται παραβολή και είναι η γραφική παράσταση της συνάρτησης y = x2.
Από το σχήμα παρατηρούμε ότι:
− Η παραβολή έχει κορυφή το σημείο Ο(0, 0) και βρίσκεται από τον άξονα x΄x και πάνω, που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε τιμή του x ισχύει y > 0.
− H συνάρτηση y = x2 παίρνει ελάχιστη τιμή y = 0, όταν x = 0.
− Για x = -3 ή x = 3 έχουμε y = 9 και τα σημεία (-3, 9) και (3, 9) της παραβολής είναι συμμετρικά ως προς τον άξονα y΄y.Γενικά σε αντίθετες τιμές του x αντιστοιχεί η ίδια τιμή του y, που σημαίνει ότι η παραβολή y = x2 έχει άξονα συμμετρίας τον άξονα y΄y.
 Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάζουμε και τη γραφική παράσταση της συνάρτησης y = -x2, η οποία είναι επίσης μια παραβολή.
Από το σχήμα παρατηρούμε ότι:
− Η παραβολή έχει κορυφή το σημείο Ο(0, 0) και βρίσκεται από τον άξονα x΄x και κάτω, που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε τιμή του x ισχύει y
− H συνάρτηση y = -x2 παίρνει μέγιστη τιμή y = 0, όταν x = 0.
− Σε αντίθετες τιμές του x αντιστοιχεί η ίδια τιμή του y, που σημαίνει ότι η παραβολή y = -x2 έχει άξονα συμμετρίας τον άξονα y΄y.
Γενικά
Η συνάρτηση y = αx2 με α≠ 0.

Στα παρακάτω σχήματα έχουμε σχεδιάσει την παραβολή y = αx2 για διάφορες τιμές του αριθμού α. Παρατηρούμε ότι:
 α) Ο συντελεστής α δεν καθορίζει μόνο τη θέση της παραβολής y = αx2 ως προς τον άξονα x΄x, αλλά καθορίζει και το «άνοιγμα» της. Όταν η απόλυτη τιμή του α αυξάνεται, τότε η παραβολή «κλείνει».
Στο ίδιο σύστημα αξόνων παριστάνουμε τις εξισώσεις του συστήματος με δύο ευθείες ε1, ε2.
β) Αν σχεδιάσουμε τις παραβολές y = 2x2 και y = -2x2
στο ίδιο σύστημα αξόνων,
τότε παρατηρούμε ότι είναι
συμμετρικές ως προς άξονα
συμμετρίας τον x΄x.
Γενικά:
Οι παραβολές y = αx2 και
y = -αx2 είναι συμμετρικές
ως προς άξονα συμμετρίας
τον x΄x.
|