Έκφραση Έκθεση (Γ Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Επιλογή του θέματος Βιβλίο εισαγωγής - Θεματική ταξινόμηση - Καταλογογράφηση Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Η βιβλιοθήκη

Εκείνη όμως που θα μας δώσει την πιο ουσιαστική βοήθεια για την εργασία μας είναι μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη. Στους δελτιοκαταλόγους της και στους Η/Υ, όπου έχει καταχωρηθεί το υλικό της, θα αναζητήσουμε και θα βρούμε τα βιβλία που υπάρχουν σχετικά με το θέμα μας. Αν λ.χ. το θέμα μας είναι η καταστροφή της Σμύρνης, βρίσκουμε στα δελτία τα βιβλία που αναφέρονται στην πόλη που μας απασχολεί και επισημαίνουμε στη συνέχεια εκείνα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα. Ο πίνακας των περιεχομένων των βιβλίων και οι εισαγωγές τους θα μας κατατοπίσουν ίσως για τη χρησιμότητά τους στην εργασία μας. Πάντως μια ορθολογική επιλογή βιβλιογραφίας είναι σημαντικότατο στοιχείο για την εργασία μας, αφού μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλούσιο υλικό πηγών.

Σημείωση: Σήμερα η αναζήτηση του βιβλιογραφικού υλικού που απαιτείται για μια ερευνητική εργασία αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, επειδή γίνεται μέσα από τις βάσεις δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στις βιβλιοθήκες με τη βοήθεια νέων τεχνολογικών μέσων. Η αναζήτηση, μέσα από τους βιβλιογραφικούς καταλόγους που υπάρχουν στον Η/Υ μιας βιβλιοθήκης, είναι γρήγορη και ευέλικτη. Με τη χρήση Η/Υ στις βιβλιοθήκες σχηματίστηκαν τα «ηλεκτρονικά» δελτία, τα οποία παρουσιάζουν, χάρη στην ηλεκτρονική τεχνολογία μεγαλύτερη δυνατότητα μετασχηματισμού, π.χ. άλλα δελτία εμφανίζονται στην οθόνη των Η/Υ με λιγότερα γνωρίσματα του βιβλίου και άλλα με περισσότερα.

Στα προγράμματα που κυκλοφορούν ο ερευνητής μπορεί να αναζητήσει ένα βιβλίο κατά συγγραφέα, τίτλο, θέμα, ταξινομικό αριθμό ή σύμφωνα με τον αριθμό ISBN* (International Standard Book Number). Επίσης μπορεί να το αναζητήσει με κάποια λέξη κλειδί του τίτλου ή να κάνει συνδυασμό θεμάτων π.χ. ο Σεφέρης και η Κύπρος.

Βιβλιοθήκη Openarchives.gr: μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (επίσημος δικτυακός τόπος) Κατάλογος ψηφιακών βιβλιοθηκών [πηγή: Εκπαιδευτική Πύλη Υπουργείου Παιδείας] Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana [πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση]

Συγκρίνετε τα παρακάτω δελτία από τους ηλεκτρονικούς βιβλιογραφικούς καταλόγους μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης και παρατηρήστε τις διαφορές που παρουσιάζουν ως προς τα αναγραφόμενα στοιχεία.

***************

(0) Όροι και μετασχηματισμοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία, Χουρμουζιάδης, Νίκος
Βιβλίο

Συγγραφέας Χουρμουζιάδης, Νίκος.
Τίτλος Όροι και μετασχηματισμοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία / Νίκος Χ. Χουρμουζιάδης.
Χρονοέκδοση Αθήνα: Γνώση, 1991.

***************

(0) Όροι και μετασχηματισμοί στην αρχαία ελ> Χουρμουζιάδης, Νίκος
Βιβλίο

ΡΑ3131 .C66 1991

Χουρμουζιάδης, Νίκος

Όροι και μετασχηματισμοί στην αρχαία ελληνική

τραγωδία / Νίκος Χ. Χουρμουζιάδης.         2η έκδ. – Αθήνα:
Γνώση, 1991.
261 σ. : εικ. : 22 εκ.         Περιέχει βιβλιογραφία (σ. 235-237)
και ευρετήριο.
ISBN: 9602354054

1. Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) - - Ιστορία και Κριτική.

2. Θέατρο - - Ελλάδα.

Το βιβλίο π.χ. "Δοκιμές"** του Γιώργου Σεφέρη μπορούμε να το βρούμε και στις βιβλιοκάρτες·

  • Στα κατά συγγραφέα ταξινομημένα (αλφαβητικά) δελτία. Ένα τέτοιο δελτίο έχει την ακόλουθη μορφή:

889.09***

ΣΕΦ.

ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δοκιμές/Γιώργος Σεφέρης.-
4η έκδ.- Αθήνα: Ίκαρος, 1981
2τ.
1. Ελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική
I. Τίτλος

Βασικό δελτίο ή δελτίο συγγραφέα

β. Στα κατά τίτλο βιβλίου ταξινομημένα (αλφαβητικά) δελτία.

889.09

                     

Δοκιμές

ΣΕΦ.

Σεφέρης, Γιώργος
Δοκιμές/Γιώργος Σεφέρης. –
4η έκδ. - - Αθήνα: Ίκαρος, 1981
1. Ελληνική Λογοτεχνία – Ιστορία και κριτική

Δελτίο τίτλου

γ. Στα κατά λήμμα ταξινομημένα (αλφαβητικά) δελτία:

889.09

ΣΕΦ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

Σεφέρης, Γιώργος
Δοκιμές/ Γιώργος Σεφέρης, - -
4η έκδ. - - Αθήνα: Ίκαρος, 1981
2τ.
I. Τίτλος

Δελτίο λήμματος

Συγκρίνετε τα παραπάνω δελτία μεταξύ τους, διαπιστώστε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και πείτε για το καθένα ποιες ανάγκες εξυπηρετεί. Στην εργασία σας αυτή θα σας βοηθούσε αποτελεσματικά η επίσκεψή σας σε μια βιβλιοθήκη, όπου με τις οδηγίες του βιβλιοθηκάριου / βιβλιοθηκονόμου θα μπορούσατε να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την οργάνωση μιας βιβλιοθήκης: καταλογογράφηση των βιβλίων της, χρήση των δελτίων της, χρήση του Η/Υ κτλ.

Βιβλιοθηκονόμος Βιβλιοθηκάριος [πηγή: Επαγγέλματα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής]

Εικόνα

Δραστηριότητα – Επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη:

Εικόνα

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η επίσκεψη της τάξης σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, όπου οι μαθητές με τη βοήθεια και τις οδηγίες του βιβλιοθηκάριου/βιβλιοθηκονόμου θα μπορούσαν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την οργάνωση μιας βιβλιοθήκης.
Γενικά, η παρουσίαση του υλικού της ενότητας «Ερευνητική εργασία» και η επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων της θα είναι πιο ουσιαστική και αποτελεσματική, αν γίνει στο χώρο μιας βιβλιοθήκης με τη συνεργασία του προσωπικού της.

* ISBN (International Standard Book Number). Είναι ο δεκαψήφιος αριθμός που υποχρεωτικά έχει, συνήθως στο οπισθόφυλλο, κάθε βιβλίο. Τον αριθμό του ISBN τον παίρνει για κάθε βιβλίο ο εκδότης του από την αρμόδια για το σκοπό αυτό υπηρεσία. Στη χώρα μας ο αριθμός του ISBN δίδεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Διεθνής πρότυπος αριθμός βιβλίου

** Όπως είπαμε, η σύγχρονη τεχνολογία (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μικροφίλμς κτλ.) όπου χρησιμοποιείται, έχει ελαττώσει κατά πολύ το χρόνο που απαιτούνταν για την ανεύρεση και την επιλογή της αναγκαίας βιβλιογραφίας.

*** Ταξινομικός αριθμός σύμφωνα με το σύστημα Dewey.