Σοφοκλέους Τραγωδίαι (Β Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Γ΄ Επεισόδιο: Β΄ Σκηνή: στ. 766-780 Δ΄ Επεισόδιο: Α΄ Σκηνή: στ. 801-943 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΣΙΜΟ (781-800)

 

    Το τρίτο στάσιμο περιλαμβάνει ένα στροφικό σύστημα. Μετά την απειλητική αποχώρηση του Αίμονα, ο χορός, με αφορμή τη σύγκρουση Κρέοντα και Αίμονα, τραγουδάει την ακατανίκητη δύναμη του έρωτα. Πιστεύει ότι η συμπεριφορά του Αίμονα οφείλεται στον έρωτά του για την Αντιγόνη.
Αντιγόνη Γ΄ στάσιμο – Κομμός  (βίντεο από παράσταση 1995) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου] Η ακατανίκητη δύναμη του έρωτα


 
στροφή  
781-786. Ἔρως ἀνίκατε.....ἐν ἀγρονόμοις αὐλαῖς (έρωτα....τα κατώφλια)· ο ποιητής ψάλλει τις ιδιότητες του Έρωτα, ως δύναμης δημιουργικής για τη ζωή. Με εικόνες χρωματισμένες με ποιητικά επίθετα και ρήματα κινητικά, αποδίδει τη δύναμη του φτερωτού θεού. Η εικόνα του ανίκητου θεού προκαλεί θαυμασμό αλλά και φόβο.
Έρωτας
787-790. καὶ σ' οὔτ' ἀθανάτων.....μέμηνεν (κανείς δε σου γλυτώνει....και το μανίζεις)· σημαντική ψυχολογική παρατήρηση. Το ερωτικό πάθος κάνει τόσο τους θεούς όσο και τους ανθρώπους να χάνουν τα λογικά τους. Με τον τρόπο αυτό ο χορός επιδιώκει να μειώσει την ευθύνη του Αίμονα.
αντιστροφή  
791-794. σὺ καὶ δικαίων.....ἔχεις ταράξας (εσύ των δικαίων....μέσα σ' αυτό το σόι)· υπαινιγμός στη διαμάχη πατέρα και γιου. Οι πρώτοι στίχοι της αντιστροφής αποτελούν φυσικό επακόλουθο του προηγούμενου ρήματος μέμηνεν (μανίζεις). Η δύναμη του έρωτα έκανε τον Αίμονα να χάσει τα λογικά του και να συγκρουστεί με τον πατέρα του.
795-800. νικᾷ δ' ἐναργής.....θεὸς Ἀφροδίτα (της γόνιμης νύφης....περιπαίζει)· ο Έρωτας, ως συμπάρεδρος των μεγάλων θεσμών του κόσμου, έχει τη δύναμη που έχουν οι αιώνιοι φυσικοί και ηθικοί νόμοι να ρυθμίζουν την φυσική τάξη του σύμπαντος.

 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

  1. Πώς εξηγείτε το τραγούδι του χορού για τον έρωτα τη στιγμή αυτή;
     
  2. Ο ποιητής παρουσιάζει τον έρωτα ως δύναμη δημιουργική αλλά και καταστροφική. Με ποια εκφραστικά μέσα αποδίδει τα γνωρίσματά του αυτά;
     
  3. Ο χορός υμνεί τον έρωτα, γιατί θέλει:
    α. να τονίσει τη δύναμή του
    β. να δικαιολογήσει την πράξη του Αίμονα
    γ. να προβάλει τα προσωπικά του συναισθήματα για τον έρωτα
    δ. να μειώσει τη συναισθηματική φόρτιση των θεατών
    Να υπογραμμίσετε τις σωστές, κατά τη γνώμη σας, απαντήσεις και να τις δικαιολογήσετε.
     

 

leptis
20. Leplis magna (Β. Αφρική), To Θέατρο, lος - 2ος αι. μ.Χ
(Φωτ. Αρχείο René Percheron).