Σοφοκλέους Τραγωδίαι (Β Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Γ΄ Επεισόδιο: Α΄ Σκηνή: στ. 627-765 Γ΄ Στάσιμο: στ. 781-800 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Β΄ Σκηνή: στ. 766-780. Πρόσωπα: Κρέων-Χορός.

 

    Ο Αίμων αποχωρεί οργισμένος. Ο Κρέων, παρά την αρχική του σκληρότητα, μετά την παρέμβαση του χορού, αλλάζει την αρχική του απόφαση. Απαλλάσσει την Ισμήνη, ενώ την Αντιγόνη καταδικάζει σε θάνατο από πείνα.
Αλλαγή της στάσης του Κρέοντα


 
766-767. ἁνήρ, ἄναξ,.....ἀλγήσας βαρύς· ο χορός, βλέποντας την οργή του Αίμονα, εκφράζει την ανησυχία του για το πώς θα αντιδράσει πάνω στην απόγνωσή του (πρβλ. και Οιδ. Τύραν. στ. 1073-1075).
Σοφοκλής «Οιδίπους Τύραννος» 1073-5: Αγωνία χορού για την απότομη έξοδο της Ιοκάστης
768-771. δράτω, φρονείτω.....εὖ γὰρ οὖν λέγεις· η ταραχή και το πάθος του Κρέοντα φαίνονται με το ασύνδετο σχήμα δράτω, φρονείτω. Η παρέμβαση του χορού κάμπτει την ισχυρογνωμοσύνη του Κρέοντα. Πολύ γρήγορα ανακαλεί την απόφασή του για καταδίκη της Ισμήνης και την απαλλάσσει.
772-780. μόρῳ δὲ ποίῳ.....τἀν Ἅιδου σέβειν· η απειλή του Κρέοντα είναι ότι θα κλείσει την Αντιγόνη ζωντανή σε λιθόκτιστο τάφο και θα της δώσει λίγη τροφή, για να αποφύγουν ο ίδιος και η πόλη το μίασμα.
774. κρύψω πετρώδει.....κατώρυχι· η πετρώδης κατῶρυξ είναι υπόγειος θολωτός τάφος χτισμένος με πέτρες σε ένα μέρος που το έσκαβαν κυκλικά.
775. ὡς ἄγος μόνον προθείς· κατά τους αρχαίους η καταδίκη σε θάνατο από πείνα τιμωρούνταν από τους θεούς ως ανοσιούργημα· γι' αυτό και έδιναν λίγη τροφή σ' αυτόν που φυλάκιζαν, για να πεθάνει.
777. ὃν μόνον σέβει θεῶν· η Αντιγόνη, κατά τον Κρέοντα, σέβεται μόνο τον Άδη, επειδή έπραξε το θρησκευτικό καθήκον προς τον Πολυνείκη.
779-780. ἤ γνώσεται γοῦν....τἀν Ἅιδου σέβειν· με σαρκασμό και ειρωνεία ο Κρέων φτάνει στο αποκορύφωμα της ύβρης του προς τους θεούς. Έτσι προετοιμάζεται η συντριβή. Μετά από αυτά ο Κρέων εισέρχεται στο ανάκτορο, για να δώσει τις σχετικές οδηγίες για την φυλάκιση της Αντιγόνης.

 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

  1. Ποιο αποτέλεσμα είχε η παρέμβαση του χορού, μετά τη σύγκρουση Αίμονα και Κρέοντα;
     
  2. Ο Κρέων υποχωρεί από την αρχική του θέση για καταδίκη των δύο αδελφών, γιατί:
  3. α. επιδιώκει να αποφύγει το μίασμα
    β. επηρεάστηκε από τις απειλές του Αίμονα
    γ. φοβήθηκε την οργή των θεών
    δ. κατάλαβε ότι διέπραξε ὕβριν
    Να σημειώσετε με Χ τις σωστές απαντήσεις.
  1. Πώς διαγράφεται το ήθος του Κρέοντα στη σκηνή αυτή;
     
  2. Να συμπληρώσετε τα κενά με τον ορθό τύπο των λέξεων που βρίσκονται στην παρένθεση:
    α. Κρέων....... (ἄγω, μετοχή αορ. β΄) ζῶσαν τήν Ἀντιγόνην........... (κρύπτω, οριστική αορίστου,) ἐν πετρώδει κατώρυχι.
    β. Ἀντιγόνη.......... (γιγνώσκω, οριστική αορίστου β΄) ἐν Ἅιδου ὅτι πόνος περισσός........ (εἰμί ευκτ. ενεστ.) τἀν Ἅιδην σέβειν.
     
  3. Με ποιες λέξεις της σκηνής αυτής συνδέονται ετυμολογικά οι παρακάτω λέξεις: πρόθεση, δράμα, αλλαγή, αγωγή, επιτυχία, αίτηση, πρόσφυγας, βούλευμα, κατανοητικός.