Σοφοκλέους Τραγωδίαι (Β Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Β΄ Επεισόδιο: Α΄ Σκηνή: στ. 376-445 Β΄ Επεισόδιο: Γ΄ Σκηνή: στ. 526-581 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Β΄ Σκηνή: στ. 446-525. Πρόσωπα: Κρέων-Αντιγόνη-Χορός.

 

   Σ' αυτή τη σκηνή κυριαρχεί η σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών του δράματος, που καθένας τους εκπροσωπεί κι έναν διαφορετικό κόσμο.


 
447-449. ᾔδησθα......νόμους; Ο Κρέων ανακρίνει την Αντιγόνη. Αν αποδεικνυόταν ότι η κόρη αγνοούσε τη διαταγή του, ασφαλώς θα μετριαζόταν η ποινή.
450-455. οὐ γάρ.....ὥρισεν......τὰ σὰ κηρύγμαθ'· η Αντιγόνη, παραλείποντας την κύρια πρόταση: ναι, τόλμησα.... (σχήμα αποσιώπησης), δικαιολογεί τη συμπεριφορά της, ενώ έμμεσα χλευάζει τη βασιλική απαγόρευση (τάδε). Ο Δίας και η Δίκη επιβλέπουν την τήρηση της ηθικής τάξης στον κόσμο και με τους νόμους τους απαιτούν την απόδοση των καθιερωμένων τιμών στους νεκρούς.
Παράλληλα η Αντιγόνη εκφράζει την ηθική του κοινού αίματος, της συγγένειας, της οικογένειας. Αντίθετα ο Κρέων είναι υπέρμαχος της πόλης-κράτους που είναι σύνθεση γενών.
454. ἄγραπτα κἀσφαλῆ θεῶν νόμιμα· ο αγώνας της Αντιγόνης έχει περιεχόμενο την προάσπιση του θείου δικαίου και των ηθικών αξιών. Είναι μια θέση του Σοφοκλή που έχει προετοιμαστεί από τον Αίαντα, όταν εκεί (στ. 1343) ο Οδυσσέας τονίζει ότι η απαγορευτική διαταγή του Αγαμέμνονα, σχετικά με την ταφή του πτώματος του Αίαντα, δεν πλήττει τον Αίαντα αλλά τους νόμους των θεών.
Σοφοκλής «Αίας», στ. 1332-45: Η άρνηση ταφής αποτελεί περιφρόνηση στους νόμους των θεών
460. θανουμένη γὰρ ἐξῄδη· η πράξη της Αντιγόνης είναι συνειδητή και είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Οι Αθηναίοι, κατά τον Περικλή, τολμούσαν να υπολογίζουν με ακρίβεια τις συνέπειες όσων επιχειρούσαν (Θουκ. 2,40,3).
Θουκυδίδης «Ἱστορίαι» 2.40.3
466-468. εἰ τὸν ἐξ ἐμῆς.....ἄν ἤλγουν· η Αντιγόνη με την ταφή του Πολυνείκη εκδήλωσε και την αγάπη της αλλά και το ηθικό χρέος προς τον αδελφό της ως η πιο στενή συγγενής του.
473-478. ἀλλ' ἴσθι......καταρτυθέντας· ο Κρέων απαντά τυπικά στον χορό, όμως πραγματικός αποδέκτης των μεταφορικών απειλών του είναι η Αντιγόνη, που η απροκάλυπτη ομολογία της έχει πληγώσει τον ανδρισμό του και έχει εξευτελίσει τη βασιλική του ιδιότητα.
479. δοῦλός ἐστι τῶν πέλας· η φράση δεν υποδηλώνει μόνο το τυραννικό ήθος του Κρέοντα, κάτι που οι Αθηναίοι μισούσαν, αλλά και την άστοργη περιφρόνηση του για μια βασιλοκόρη συγγενή του.
484. ἐγὼ μὲν οὖν οὐκ ἀνήρ, αὕτη δ' ἀνήρ· φαίνεται πως ο Κρέων θέλει να τιμωρήσει την Αντιγόνη, για ν' αποκαταστήσει την αντρική του τιμή και την αξιοπρέπεια.
486-489. ἀλλ' εἴτ' ἀδελφῆς....κακίστου· ο Κρέων αισθάνεται ότι απέναντι του έχει έναν άνθρωπο τον οποίο μπορεί να εξουσιάσει όχι όμως και να τον λυγίσει· απαιτεί γ' αυτό ένα ακόμη θύμα. την Ισμήνη.
487. Ζηνὸς ἑρκείου· ο ἑρκεῖος Ζεὺς ήταν προστάτης της οικογενειακής αυλής και γενικότερα της συγγένειας. Ο τρόπος που μιλάει ο Κρέων προοικονομεί τη στάση του στη σκηνή του Τειρεσία.
491-494. ἔσω γὰρ εἶδον.....τεχνωμένων· είναι φανερή η καχυποψία του Κρέοντα αλλά και η τραγική του πλάνη. Η Ισμήνη ήταν ταραγμένη, γιατί φοβόταν μήπως συλληφθεί η Αντιγόνη και όχι γιατί ήταν η ίδια συνένοχος στην ταφή. Ο Κρέων συμπεραίνει στηριγμένος σε αυθαίρετες εντυπώσεις και ερμηνείες.
497. θέλεις τι.......ἑλών; Η κοφτή και ξεκάθαρη ερώτηση της Αντιγόνης ισοδυναμεί με έντονη προτροπή: πάψε να φλυαρείς κι αφού με συνέλαβες, κάνε με ό,τι θέλεις.
499-501. ὡς ἐμοί....ἀφανδάνοντ' ἔφυ· οι διαφορετικές αντιλήψεις και συμπάθειες των δύο πρωταγωνιστών κάνουν αγεφύρωτη τη μεταξύ τους απόσταση και προοικονομούν το αναπόφευκτο τέλος της Αντιγόνης.
Αντιπαράθεση Αντιγόνης-Κρέοντα (βίντεο, 30:05 min) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]
502-504. καίτοι πόθεν κλέος....τιθεῖσα; Η Αντιγόνη χαρακτηρίζει και πάλι την πράξη της ως εκδήλωση αδελφικής αγάπης, που είναι σύμφωνη με την ηθική κάθε εποχής και θα της χαρίσει την υστεροφημία.
504. τούτοις τοῦτο πᾶσιν ἁνδάνειν· «ίσως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι εδώ προετοιμάζεται η τόσο διαφορετική στάση του χορού στο τελευταίο μέρος του δράματος» (Α. Lesky).
508-525. Στη στιχομυθία ο αγώνας λόγων βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στον Κρέοντα και την Αντιγόνη, αφού καθένας τους εκφράζει και πάλι κατηγορηματικά αυτό που θεωρεί σωστό.
Όμηρος «Οδύσσεια» λ 543-564: Το μίσος συνεχίζεται και μετά θάνατον Σοφοκλής «Αίας», στ. 1372-3: Το μίσος συνεχίζεται και στο θάνατο
523. οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν· ο πιο φημισμένος στίχος του δράματος. Η αρνητική στάση της Αντιγόνης απέναντι στο μίσος και η κατάφασή της απέναντι στην αγάπη αναφέρονται άμεσα στον Πολυνείκη· μ' αυτή τη δήλωση εκφράζεται η φύση της ηρωίδας. Η χρήση των σύνθετων ρημάτων συνέχθειν, συμφιλεῖν προβάλλουν το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της προσωπικότητας της Αντιγόνης. Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά της καθορίζονται από τους κοινούς αδελφικούς δεσμούς και με τους δύο (συμφιλεῖν) και όχι από τη συμμετοχή της στο μίσος τους για την κατάκτηση της εξουσίας (συνέχθειν).
524-525. κάτω νυν....γυνή· το ξέσπασμα της οργής του Κρέοντα υποδηλώνει ότι αυτός είναι ο ηττημένος.

 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

  1. Ποιες αρχές υποστηρίζει η Αντιγόνη και με ποια επιχειρήματα τις υπερασπίζεται;
     
  2. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ο Κρέων υπερασπίζεται πολιτικές αρχές;
     
  3. Πώς παρουσιάζεται το ήθος της Αντιγόνης και πώς του Κρέοντα από τη μεταξύ τους σύγκρουση;
     
  4. Να κρίνετε την αντιπαράθεση Κρέοντα-Αντιγόνης από την άποψη των λεκτικών εντυπώσεων.
     
  5. Ποια αντιστοιχία με την Αντιγόνη έχουν οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί ο Κρέων;
     
  6. Να αναπτύξετε σε σύντομο δοκίμιο τον στίχο 523.
     
  7. Τι πετυχαίνει ο Σοφοκλής με τη στιχομυθία Κρέοντα και Αντιγόνης (στ. 508-525);
     
  8. Σημειώστε με Χ στο αντίστοιχο τετράγωνο τη σωστή απάντηση:
    Ο Κρέων διαπράττει ὕβριν στη σύγκρουσή του με την Αντιγόνη, διότι:
α.υπερασπίζεται τους νόμους του 
β. προσβάλλει τον ηθικό νόμο της ταφής των νεκρών 
γ. καταδικάζει την Αντιγόνη, χωρίς να την δικάσει 
  1. Να αντιστοιχίσετε τις λέξεις και τις φράσεις κατά σημασιολογικά ζεύγη:
α.ἴσθι 1. δε θα γλιτώσουν
β. εἴκειν κακοῖς 2. όταν συλληφθεί
γ. ἐξηπίστατο 3. μάθε
δ. οὐκ ἀλύξετον 4. γνώριζε πολύ καλά
ε. ἁλοὺς 5. να υποχωρεί στις συμφορές

 
  1. Να σημειώσετε Χ στο αντίστοιχο τετράγωνο, αν νομίζετε ότι το περιεχόμενο της πρότασης είναι σωστό ή λανθασμένο.
  Σωστό Λάθος
α. πίπτειν (στ. 474): είναι αντικ. του ρ. ἴσθι
β. μόρου (στ. 487): είναι γενική διαιρετική 
γ. εἰ φρονεῖς (χωρὶς τῶνδε, στ. 510): είναι αιτιολ. πρότ.
δ. τῷ δυσσεβεῖ (στ. 516): είναι δοτ. αντικειμ.