Σοφοκλέους Τραγωδίαι (Β Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Α΄ Στάσιμο: στ. 332-375 Β΄ Επεισόδιο: Β΄ Σκηνή: στ. 446-525 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (376-581)

 

Α΄ Σκηνή: στ. 376-445. Πρόσωπα: Κρέων- Φύλακας-Αντιγόνη -Χορός.

 

    Η Αντιγόνη μαζί με τον φύλακα μπαίνουν από την αριστερή πάροδο. Από άποψη θεατρικής οικονομίας φαίνεται ότι έχουν περάσει πολλές ώρες από την αναχώρηση ως την επιστροφή του φύλακα.


 
376-383. Ο κορυφαίος, έκπληκτος, αναγγέλλει την εμφάνιση της Αντιγόνης.
376. δαιμόνιον τέρας (ακατανόητο μυστήριο)· το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως θεόσταλτο θαύμα, γιατί ο δράστης της ταφής είναι γυναίκα και μάλιστα η Αντιγόνη, η ανιψιά του Κρέοντα και μέλλουσα νύφη του.
381-383. οὐ δή που....ἄγουσιν.......καθελόντες (μήπως και πάτησες......σε φέρανε)· η πράξη χαρακτηρίζεται ασύνετη, γιατί με την παράβαση της διαταγής η Αντιγόνη εξέθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο.
384-387. Με χαρά ο φύλακας δείχνει την Αντιγόνη και φωνάζει ότι πιάστηκε ο δράστης.
385. ἀλλὰ ποῦ Κρέων (μα πού 'ναι ο Κρέοντας)· ο φύλακας αξιώνει την παρουσία του Κρέοντα, χωρίς να νιώθει γι' αυτόν δέος, όπως προηγουμένως.
386. ὅδ' ἐκ δόμων......περᾷ (να τος....βγαίνει)· θεατρική σύμπτωση. Ο Κρέων, βγαίνοντας από το παλάτι, ακούει τα λόγια του χορού.
388-389. ἄναξ......γνώμην (βασιλιά......είχα πρώτα)· ο φύλακας στις ερωτήσεις του Κρέοντα δε δίνει άμεση απάντηση, αλλά μ' ένα γνωμικό δικαιολογεί την επιστροφή του. Η γνωμολογία στην αρχαία τραγωδία δεν είναι ανάλογη με το ήθος ή τη μόρφωση των προσώπων που τη χρησιμοποιούν· π.χ. ο φύλακας δεν είναι τόσο μορφωμένος, όσο δείχνει ο συλλογισμός του. Σε πολλές σκηνές των αρχαίων τραγωδιών απλοϊκοί άνθρωποι επιδίδονται σε φιλοσοφικές σκέψεις ή σε περίτεχνες εκφράσεις.
389-394. ἐπεὶ σχολῇ......ἀπώμοτος (κι εγώ ορκίστηκα.......κι ας ορκίστηκα)· φλύαρη περιττολογία, με την οποία ο φύλακας αφηγείται τα εμπόδια που ξεπέρασε. Στην ουσία ο διάλογος με τον φύλακα αποτελεί τέχνασμα του ποιητή, για να επιβραδύνει την άμεση αντιπαράθεση Κρέοντα - Αντιγόνης.
397. θοὔρμαιον (τὸ ἕρμαιον-τα βρετίκια)· οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι το ευτυχές εύρημα οφειλόταν στην εύνοια του Ερμή.
Αναζήτηση λέξης βρετίκια - έρμαιον στο λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]
398-399. ὡς θέλεις.....κἀξέλεγχε (και τώρα βασιλιά μου.....και βρες τα)· ο φύλακας, αδιαφορώντας για την τύχη της Αντιγόνης, δε συνιστά τη νόμιμη ανακριτική διαδικασία, αλλά την αυθαίρετη ανάκριση και καταδίκη, που είναι αρεστή στον Κρέοντα.
399-400. ἐλεύθερος......κακῶν (εγώ να φύγω.....ρετσινιά)· ο πλεονασμός δείχνει τη βιασύνη του φύλακα ν' απαλλαγεί από το βάρος της ενοχής.
401-404. τῷ (τίνι) τρόπῳ-πόθεν (πότε και πώς την έπιασες); Η διπλή ερώτηση υποδηλώνει την έκπληξη του Κρέοντα.
403. ἦ καὶ ξυνίης (είσαι με τα σωστά σου)· ο Κρέων δυσπιστεί σ' αυτά που ακούει από τον φύλακα.
404. ταύτην ἰδὼν θάπτουσαν (να θάβει την είδα τον νεκρό)· η οπτική αντίληψη ήταν πολύ ισχυρή στους αρχαίους και δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας.
406. καὶ πῶς ὁρᾶται.....ᾑρέθη (και πώς την είδατε......αυτοφώρω); Το νόημα της ερώτησης είναι: τι έκανε και σεις την είδατε και την πιάσατε;
407. τοιοῦτον ἦν τὸ πρᾶγμα (άκου πώς έχει το πράγμα)· ο φύλακας αφηγείται με θαυμάσιο τρόπο τις συνθήκες σύλληψης της Αντιγόνης. Στην ουσία μεταφέρει στους θεατές γεγονότα που έγιναν μακριά από το παλάτι ή ό,τι δεν είδαν οι θεατές στη σκηνή.
409. πᾶσαν κόνιν σήραντες (σαρώσαμε τη σκόνη)· η πράξη αυτή ισοδυναμούσε με εκταφή του πτώματος, για να το φάνε τα σκυλιά και τα όρνια.
410. μυδῶν τε σῶμα γυμνώσαντες εὖ (και καλά.......πτώμα)· ρεαλιστική περιγραφή που προκαλεί την αποστροφή, ενώ μαρτυρεί και τον πανικό των φυλάκων.
413. ἐγερτὶ κινῶν ἄνδρ' ἀνὴρ (ο ένας τον άλλο ξάγρυπνο κρατούσε)· η φρούρηση του νεκρού δε γίνεται με βάρδιες αλλά από όλους τους φύλακες.
415-417. ἔστ' ἐν αἰθέρι......ἔθαλπε (ώσπου μεσουρανίς......έβραζε το λιοπύρι)·«η Αντιγόνη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα χρονικής πυκνότητας της δράσης, όπου όλα τελούνται μέσα στο χρονικό διάστημα μιας ημέρας» (Ν. Χουρμουζιάδης).
417. τότ' ἐξαίφνης (και τότε ξαφνικά)· την ήρεμη περιγραφή διακόπτει το απροσδόκητο γεγονός, τη γαλήνη διαδέχεται η θεομηνία.
418. τυφώς......οὐράνιον ἄχος (λίβας.......θεομηνία)· δραματικό εύρημα του Σοφοκλή· η θύελλα διευκολύνει την Αντιγόνη να πλησιάσει το πτώμα, χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η Αντιγόνη ατρόμητη προχωρεί στην εκπλήρωση του χρέους, την ώρα που και οι φύλακες κλείνουν τα μάτια από τον φόβο.
424-426. ὡς ὅταν.....οὕτω χαὔτη (θρηνεί σαν......έτσι κι αυτή)· πλατιά ομηρική παρομοίωση για υποδήλωση του θρήνου και του βαθύτατου ψυχικού πόνου. Οι Αθηναίοι γνώριζαν τέτοιες σκηνές, όταν στις αθηναϊκές οικογένειες έφτανε η είδηση του θανάτου των παιδιών τους στη μάχη.
Όμηρος «Ιλιάδα» Β 308-19: Ομηρική παρομοίωση: Το φίδι κατασπαράζει τα μικρά σπουργίτια και τη μητέρα τους
427-428. ἐκ δ' ἀρὰς κακὰς ἠρᾶτο (και με κατάρες άγριες)· οι αρχαίοι πίστευαν από παλιά ότι οι κατάρες είχαν μαγική δύναμη.
Ευριπίδης «Ἰφιγένεια ἐν Ταύροις», στ. 533-536: Κατάρες Ιφιγένειας για τον Οδυσσέα Αισχύλος «Χοηφόρες», στ. 129-46: Σπονδές στους νεκρούς και κατάρες εις βάρος των εχθρών
429. καὶ χερσίν......φέρει κόνιν (στα δυο της χέρια......στεγνό)· η Αντιγόνη έρχεται πάλι, για ν' αποδώσει πλήρως τις τιμές στον νεκρό. Προχωρεί στη δεύτερη ταφή του Πολυνείκη, ενώ η ίδια είχε κάνει και την πρώτη, όπως βεβαιώνουν οι φύλακες (πρβλ. στ. 434-435).
431. χοαῖσι τρισπόνδοισι· λέγονταν τρίσπονδες οι νεκρικές προσφορές ή γιατί κάθε στοιχείο τους (μέλι, γάλα, κρασί) προσφερόταν χωριστά ή γιατί, μ' όλα αυτά ανακατεμένα, ράντιζαν τον νεκρό, στραμμένοι προς τη δύση που πίστευαν ότι βρισκόταν ο Άδης.
Σπονδές και χοές [πηγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού]
432-433. χἠμεῖς ἰδόντες.....ἐκπεπληγμένην (εμείς την είδαμε.....ταραγμένη)· στην αφήγηση του φύλακα διαγράφονται τρεις καταστάσεις: η αγωνία και η σπουδή των φυλάκων να συλλάβουν το «θήραμα» (= θηρώμεθα)· η αταραξία της Αντιγόνης που προέρχεται από τη συναίσθηση ότι εκπλήρωσε το χρέος της· η συμπάθεια (ἔλεος) των θεατών για την ηρωίδα.
435-440. ἄπαρνος......τῆς ἐμῆς σωτηρίας (τίποτα δεν αρνιόταν.......στη σωτηρία μου)· είναι χαρακτηριστική η διαφορά του ήθους φύλακα και Αντιγόνης: ο πρώτος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι ο εαυτός του· η δεύτερη θυσιάζει ακόμη και τη ζωή της για τον αδελφό της.
436. ἡδέως-ἀλγεινῶς (γλυκόπικρη χαρά)· η σύμπτωση αυτών των ασυμβίβαστων συναισθημάτων του φύλακα είναι φαινομενική· στην πραγματικότητα κυριαρχεί η χαρά για τη σωτηρία του.
441. σὲ δή.....ἐς πέδον κάρα· με την αναδίπλωση του σὲ ο Κρέων θέλει ν' αποσπάσει την προσοχή της Αντιγόνης, η οποία, βυθισμένη στις σκέψεις της, στέκεται σιωπηλή με καρφωμένα τα μάτια στο έδαφος. Η σιωπή στο θέατρο είναι στοιχείο δραματικό που έχει σκοπό να διεγείρει την προσοχή του θεατή.
Αναδίπλωση [Λεξικό Λογοτεχνικών όρων Λυκείου]
443. καὶ φημὶ κοὐκ ἀπαρνοῦμαι· όπως ήταν διπλή η ερώτηση του Κρέοντα, έτσι και η απάντηση της Αντιγόνης είναι διπλή (πώς λέγεται αυτό το σχήμα;), προκειμένου να βεβαιωθεί η πράξη της ηρωίδας και ν' αποκλειστεί κάθε παρεξήγηση.
444 - 445. σὺ μὲν κομίζοις ἄν....ἐλεύθερον· ο φύλακας φεύγει από την αριστερή πάροδο, για να υποδυθεί το πρόσωπο της Ισμήνης.

 

 

Jean Luis Bezard
19. Jean-Luis Bezard, Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται ενώ ρίχνει χώμα στον νεκρό Πολυνείκη.
Σχέδιο. Παρίσι, ιδιωτική συλλογή.

 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

  1. Η σύλληψη της Αντιγόνης γεννά διαφορετικά συναισθήματα στον χορό και στον φύλακα. Να τα επισημάνετε και να δικαιολογήσετε την προέλευσή τους.
     
  2. Να συγκρίνετε τη συμπεριφορά του φύλακα στις δύο σκηνές του επεισοδίου.
     
  3. Σημειώστε με Χ στο αντίστοιχο τετράγωνο τα στοιχεία της θεατρικής οικονομίας που νομίζετε ότι περιέχει η σκηνή αυτή (στ. 376-445):
α. επιβράδυνση
β. ενότητα χρόνου
γ. προοικονομία
δ. θεατρική σύμπτωση
  1. Η σκηνή της θύελλας αποτελεί εύρημα του Σοφοκλή:
    α. για να εντυπωσιάσει ο φύλακας με την περιγραφή
    β. για να πλησιάσει αθέατη η Αντιγόνη τον νεκρό
    γ. για να δείξει την οργή των θεών
    Να υπογραμμίσετε τη σωστή απάντηση.
     
  2. Μέσα από την αφήγηση του φύλακα προβάλλουν ορισμένα γνωρίσματα του ήθους των φυλάκων. Ποια είναι αυτά;
     
  3. Πώς εκδηλώνει η Αντιγόνη την αγάπη της προς τον Πολυνείκη;