KEΦAΛAIO 22Xριστός Aνέστη![]() «Η Σταύρωση στο νάρθηκα», Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν τη Μεγάλη Σαρακοστή και κορυφώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τις πρώτες εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για ν’ ακούσουν τους Χαιρετισμούς (Ακάθιστος Ύμνος). ![]()
«Τη Yπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια…» ![]() Τζούλια Κλήμη,
Στολισμός Mέσα από το λόγο των Eυαγγελίων, που διαβάζονται τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστοί ξαναζούν τα Πάθη. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, ψέλνονται τα Εγκώμια. Άκουσε αποσπάσματα από τα Eγκώμια:
«Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου». «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος;» ![]() «Η «Ανάσταση ή η Κάθοδος του Χριστού Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αναγγέλλεται θριαμβευτικά η Ανάσταση του Χριστού.
Άκουσε τo Aπολυτίκιο της Ανάστασης:
|
KEΦAΛAIO 22Xριστός Aνέστη![]() Κάλαντα Λαζάρου ![]() Λαζαράκια Με τις λατρευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα συνδέονται πολλά έθιμα και παραδόσεις του λαού μας. Ένα έθιμο που γινόταν παλιά και διατηρείται ακόμη σε ορισμένες περιοχές είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα ομοίωμα* του Λαζάρου και λένε τα «λαζαρικά», δηλαδή κάλαντα που περιγράφουν το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου. Στα χέρια τους κρατούν κι ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, όπου βάζουν το φιλοδώρημα που τους δίνουν (αβγά, καρπούς και χρήματα). Στη μνήμη του Λαζάρου, στα χωριά, οι γυναίκες ζυμώνουν ψωμιά ή κουλούρια για τα παιδιά, που λέγονται «λαζαρούδια» ή «λαζαράκια». ![]() Χορός την Κυριακή του Πάσχα
Άκουσε κάλαντα του Λαζάρου από τους Φούρνους Ικαρίας:
«Λάζαρος στην πόρτα σου να σου ψοφήσει η κότα σου κι αν δεν μου δώσεις έν’ αυγό να σου ψοφήσουνε κι οι δυο...» Το Πάσχα συμπίπτει χρονικά με την αναγέννηση της φύσης, την Άνοιξη. Γι’ αυτό, την Κυριακή του Πάσχα, μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, γιορτάζουμε παραδοσιακά με τραγούδια και χορούς. Άκουσε το δημοτικό τραγούδι από την Πελοπόννησο «Σήμερα Χριστός Ανέστη». Τραγουδά η Δόμνα Σαμίου. «Σήμερα μαύρα μου μάτια, σήμερα Xριστός Aνέστη ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
Στο σημερινό μάθημα γνωρίσαμε τη βυζαντινή εκκλησιαστική και δημοτική μουσική, παραδόσεις και έθιμα του λαού μας που συνδέονται με το Πάσχα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: βυζαντινοί ύμνοι, Πάσχα, κάλαντα Λαζάρου, πασχαλιάτικα έθιμα |