KEΦAΛAIO 21Pυθμικό μουσικό «ταξίδι»![]() Έχεις σκεφτεί ότι η μουσική μπορεί να σε «ταξιδέψει» σε διάφορες περιοχές του κόσμου; Αλήθεια, πόσα τραγούδια γνωρίζεις σε διαφορετική γλώσσα από εκείνη που μιλάς; Στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε ψηφιακούς δίσκους (σιντί – cd) ή στο Διαδίκτυο* (Ίντερνετ - Ιnternet) αλλά και σε συναυλίες, μπορούμε να ακούσουμε μουσική από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.
Άκουσε δύο έργα Eλλήνων συνθετών, που έχουν «δανειστεί» στοιχεία από τη μουσική άλλων λαών ή πολιτισμών.
Το πρώτο έργο έχει τίτλο «Ταμάρα – η αρχή του παραμυθιού». Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός έχει βασιστεί για τη δημιουργία του σε μία τσιγγάνικη μελωδία. Το κομμάτι στηρίζεται στο ρυθμικό σχήμα: Χτύπησε το ρυθμικό σχήμα με ξυλάκια καθώς ακούς το κομμάτι. Μπορείς να λες από μέσα σου: «συ – γκοό – πα, τα τα». Ταυτόχρονα, ένας συμμαθητής σου μπορεί να παίζει το παρακάτω ρυθμικό σχήμα σε ντέφι με ζίλια: Στη νότα με το σύμβολο Το δεύτερο έργο είναι το τραγούδι «Η μπόσσα – νόβα του ζαχαροπλαστείου». Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος και τους στίχους η Μαριανίνα Κριεζή. Ο συνθέτης έχει εμπνευστεί από το βραζιλιάνικο χορό μπόσσα – νόβα. |
Pυθμικό μουσικό «ταξίδι»Άκουσε το τραγούδι και παρατήρησε τον εκπαιδευτικό Mουσικής, καθώς θα αποδίδει το ρυθμικό σχήμα που βλέπεις: Mπορείς να τον μιμηθείς; Ο εκπαιδευτικός θα παίξει τώρα το ρυθμικό σχήμα με μια μικρή παραλλαγή. Επανάλαβέ το κι εσύ στο ταμπουρίνο: Δύο συμμαθητές σου μπορούν να σε συνοδέψουν παίζοντας στο ντέφι και στις μαράκες ως εξής: Κάντε μερικές πρόβες παίζοντας ο καθένας το μέρος του χωριστά και μετά δοκιμάστε να παίξετε όλοι μαζί.
Στο σημερινό μάθημα έπαιξες με μουσικά όργανα ρυθμικές συνοδείες για δύο δημιουργίες ελλήνων συνθετών που είναι επηρεασμένες από τη μουσική άλλων πολιτισμών.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: ρυθμός, ρυθμικά σχήματα |