Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Κεφάλαιο 14: Οι πεδιάδες της Ελλάδας Κεφάλαιο 16: Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Kεφάλαιο 15ο

 

Η ζωή στα βουνά και στις πεδιάδες Flash applet
 

 

 

 

Εικόναποιες είναι οι ασχολίες των ανθρώπων που ζουν
     στα βουνά και τις πεδιάδες
Εικόναγια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι
     που ζουν στα βουνά

 

 
Εικόνα

Εικόνα 15.1α: Μια χειμωνιάτικη μέρα στη Φλώρινα


Εικόνα

Γίνε για λίγο κάτοικος ενός μικρού χωριού της Πίνδου. Περίγραψε στους συμμαθητές σου μια χειμωνιάτικη μέρα σου.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, είναι ορεινή χώρα. Πολλοί κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε περιοχές, όπου οι συγκοινωνίες γίνονται με δυσκολία και πολλές φορές το χειμώνα σταματούν για αρκετές ημέρες. Τις ημέρες αυτές δύσκολα αντιμετωπίζονται προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή των κατοίκων και των ζώων, την ενημέρωση και την επικοινωνία γενικότερα. Html


Εικόνα

Εικόνα 15.1β:θερισμόs

Τα προβλήματα αυτά είναι η κύρια αιτία που πολλές φορές αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να πηγαίνουν σε πεδινές περιοχές.

Ας συζητήσουμε με ποιες δραστηριότητες μπορούν να ασχοληθούν οι ορεσίβιοι άνθρωποι και πώς το κράτος θα πρέπει να τους βοηθήσει.


Εικόνα
Kεφάλαιο 15ο

 

Εικόνα
Το χωριό σας είναι σε μια μεγάλη πεδιάδα. Ποια πλεονεκτήματα απολαμβάνετε σε σχέση με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια ορεινή περιοχή;

Οι αγρότες, είτε ζουν σε ορεινές είτε σε πεδινές περιοχές, για να βελτιώσουν τις καλλιέργειές τους και τον τρόπο ζωής τους, σχηματίζουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Είναι μια προσπάθεια, κατά την οποία όλοι μαζί σκέπτονται και αποφασίζουν για την καθημερινότητα, την εργασία τους, τα προβλήματά τους. Shockwave applet


Εικόνα
Γίνετε για λίγο όλοι οι μαθητές μέλη ενός αγροτικού συνεταιρισμού. Συζητήστε και αποφασίστε για το είδος των προϊόντων που θα καλλιεργήσετε και τον τρόπο, με τον οποίο θα τα εμπορευθείτε.

Εικόνα

Eικόνα 15.2: Γεωμορφολογικός χάρτης της Ελλάδας Flash applet

Εικόνα
Χρησιμοποιώντας το γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας βρείτε πέντε μεγάλες πεδινές πόλεις και πέντε ορεινές. Ας συζητήσουμε τώρα ποιες από αυτές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Εικόνα
Kεφάλαιο 15ο

 

Εικόνα

Εικόνα 15.γ: Γεωργική εργασία

Στην πατρίδα μας παρατηρούμε ότι η ανάπτυξη γεωργικών εργασιών πραγματοποιείται στις πεδινές εκτάσεις. Εκεί έχουν αναπτυχθεί οι μεγαλύτερες αγροτικές πόλεις, των οποίων οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν με σύγχρονα μηχανήματα. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στα κοντινά εργοστάσια ή στις μεγάλες πόλεις με σύγχρονα συγκοινωνιακά μέσα.

Html

Αντίθετα, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δεν έχουν ούτε μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργεια ούτε εργοστάσια στην περιοχή τους ούτε καλές συγκοινωνίες. Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία, όμως και αυτή πολλές φορές το χειμώνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σήμερα σε πολλές ορεινές περιοχές αναπτύσσεται μια νέα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους κατοίκους, ο αγροτοτουρισμός. Με τη βοήθεια του κράτους δημιουργούνται παραδοσιακοί ξενώνες, όπου όλο το χρόνο μπορούν να φιλοξενηθούν επισκέπτες απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές και αγοράζοντας προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι με παραδοσιακό τρόπο. Html

Εικόνα


Γεωγραφικό γλωσσάριο

Ορεσίβιος: ο κάτοικος των ορεινών περιοχών

Συνεταιρισμός: ομάδα ανθρώπων με κοινούς επαγγελματικούς στόχους



Εικόνα

Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική)

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες ζωγραφίζουμε έναν ορεινό και έναν πεδινό οικισμό. Με διάφορα υλικά αποτυπώνουμε τις διαφορετικές ανθρώπινες ασχολίες κάθε οικισμού. (Θα βάλουμε τη φαντασία να καλπάσει).

 

 

Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό... Flash applet

Ανεβαίνοντας στα Καλάβρυτα

Ο οδοντωτός σκαρφαλώνει αγκομαχώντας στις πλαγιές, χάνεται μες στις σήραγγες, που τις γεμίζει μαύρο καπνό, ανεβαίνει σαν να κάνει κάθε φορά μια νέα κατάκτηση: βλέπεις το έργο του ανθρώπου, που εξουσιάζει μ' ακαταμέτρητο μόχθο τη φύση. Σκαρφαλώνουν κι άλλοι σιδηρόδρομοι σε βουνά, και ψηλότερα και ταχύτερα. Μα τούτος εδώ είναι μια μικρογραφία σιδηρόδρομου….


                                                                                    Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος: Μορφές της ελληνικής γης




Εικόνα