Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
32.Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική σήμερα 34.Ο Aπόστολος Ανδρέας Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
33
Eργαζόμαστε για την ενότητα όλων παρουσίαση

Η Εκκλησία
αγκαλιάζει
όλο τον κόσμο






Στα τελευταία μαθήματα είδαμε ότι η Εκκλησία με την ιεραποστολή προσπαθεί να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους χωρίς να κάνει διακρίσεις, αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί, άσπροι ή μαύροι, άνδρες ή γυναίκες, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι.

Aυτό είναι το όραμα της Εκκλησίας: να γίνουν κάποτε όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί ένα σώμα, μια μεγάλη οικογένεια, που τα μέλη της θα ζουν με αγάπη, σεβασμό και αλληλοκατανόηση, όπως οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αγάπης.

Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Αφού καθημερινά βλέπουμε στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, αλλά και πολλές φορές μπροστά στα μάτια μας εικόνες γεμάτες από εχθρότητα και βία. H Eκκλησία, αλλά και ο καθένας από εμάς, δε στέκεται απλός θεατής αυτής της σκληρής πραγματικότητας.

Η προσευχή
της Εκκλησίας
για την ενότητα όλων

H Eκκλησία του Xριστού για να δώσει παρηγοριά στο σύγχρονο άνθρωπο, προσφέρει ιεραποστολικό και πνευματικό έργο και προσεύχεται «?π?ρ τ?ς τ?ν πάντων ?νώσεως». Nα γίνουμε δηλαδή όλοι ένα, μια αγκαλιά, μια μεγάλη οικογένεια, όπου ο καθένας θα έχει το δικό του χαμόγελο, το δικό του χρώμα, τις δικές του συνήθειες, τη δική του γλώσσα. Σε μια τέτοια μεγάλη οικογένεια με τόσα ξεχωριστά και διαφορετικά άτομα υπάρχει ένας μόνο τρόπος επικοινωνίας: H αγάπη, που ξεπερνάει τις δυσκολίες, όλα τα ενώνει και τίποτα δε χωρίζει.

«Εμείς»
και όχι «εγώ»

H ενότητα είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να μεγαλουργούν, να προοδεύουν σε όλους τους τομείς, να δημιουργούν πολιτισμό, τέχνες, επιστήμες. «?ν τ? ?νώσει ? ?σχύς» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Δηλαδή όταν είμαστε ενωμένοι γινόμαστε ισχυροί. Η Eκκλησία προσεύχεται κι εργάζεται για την ενότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Αν όλοι βοηθήσουμε, μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα στη ζωή μας. Kαι θα το πετύχουμε, όταν γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη και φτάσουμε στο «Εμείς» παραμερίζοντας το «Eγώ». δραστηριότητα εργασία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

διακρίσεις (διακρίνω): Iδιαίτερες προτιμήσεις ή αντιπάθειες για ορισμένους ανθρώπους.

αλληλοκατανόηση: Να καταλαβαίνεις τις ανάγκες και τις δυσκολίες του άλλου, αλλά και ο άλλος να καταλάβει τις δικές σου.

μεγαλουργούν (μεγαλουργώ): Κάνουν μεγάλα έργα, επιτυγχάνουν κάτι σπουδαίο.

ισχυρός: Δυνατός.

Πηγή φωτ.: UNICEF.

Νοιάζομαι για τους ανθρώπους

Δύο σπουδαία παραδείγματα αλληλοβοήθειας και αλληλοσυμπαράστασης των λαών αποτελούν οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί* «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «UNESCO». Διάβασε παρακάτω το σημαντικό έργο που προσφέρουν σε όλους τους λαούς του κόσμου:

 

 

εικόνα

εικόνα

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προσφέρουν τη βοήθειά τους:
•  σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης,
•  στα θύματα που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.) ή οι ίδιοι οι άνθρωποι (πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις),
•  σε όσους υποφέρουν εξαιτίας εξεγέρσεων ή επαναστάσεων.
Τη βοήθεια αυτή προσφέρουν σε όλους τους ανθρώπους άσχετα με το χρώμα, τη θρησκεία και τα πολιτικά τους ενδιαφέροντα.
εικόνα

εικόνα

Η UNESCO είναι ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος σκοπός της είναι:
•  να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου,
•  να ενισχύσει την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που ενώνουν και φέρνουν τους λαούς πιο κοντά,
•  να βοηθήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στην παράδοση του κάθε λαού.

 

Όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι μιλούν

«Δουλεύοντας πάντως σε αυτό το πρόγραμμα έμαθα ότι ένα χαμόγελο “κάνει το θαύμα του” σε όλους τους πολιτισμούς. Αν μπορείς να γελάσεις παρέα με τους ανθρώπους, τότε μπορείς να τους προσεγγίσεις, σχεδόν παντού. Νομίζω πως αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που διδάχθηκα».

Εύα Κάντζερ, Μαία
Χώρα αποστολής: Γεωργία (Φεβρουάριος 1999),
Πηγή: Γιατροί χωρίς Σύνορα, www.msf.gr



* ανθρωπιστικοί οργανισμοί: Αυτοί που προσφέρουν βοήθεια στον άνθρωπο.

 

Πηγή φωτ.: www.apostoliki-diakonia.grΜαθαίνω να συνεργάζομαι

Σχηματίστε μικρές ομάδες εργασίας με τους συμμαθητές σας και ψάξτε σε εφημερίδες, περιοδικά και το διαδίκτυο για περιπτώσεις αλληλοβοήθειας και αλληλοσυμπαράστασης των λαών (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, τρομοκρατικές επιθέσεις, πόλεμοι κ.λπ.). Αυτά που θα βρείτε (μαρτυρίες, φωτογραφίες, πληροφορίες) να τα παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας. Στο τέλος μπορείτε να κάνετε μια μικρή έκθεση με το υλικό όλων των ομάδων.

 

Πηγή φωτ.: Eπίσημο αναμνηστικό λεύκωμα AΘHNA 2004.

Πηγή φωτ.: Eπίσημο αναμνηστικό λεύκωμα AΘHNA 2004.
H ολυμπιακή φλόγα περνά μπροστά από το τείχος που άλλοτε χώριζε τους κατοίκους στο Bερολίνο της Γερμανίας.

εικόναΓράφω ένα γράμμα

Προσπάθησε να γράψεις ένα γράμμα προς τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» ή την UNESCO εκφράζοντας τη συμπαράστασή σου στο έργο τους και τη σημασία της ενότητας και αλληλοβοήθειας των λαών.

















εικόνα













εικόνα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκτός από το σπουδαίο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και μορφωτικό έργο που πρόσφερε, κατόρθωσε να ενώσει τους ανθρώπους και τους βοήθησε να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές αλλά και τοπικές διαφορές.

Πηγή: Περιοδικό «Πάντα τα Έθνη», τεύχος 84, 2002.

 

Tο ήξερες αυτό;
εικόνα

Ένας ακόμη μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσφοράς προς τους ανθρώπους είναι και η «Aλληλεγγύη» της Eκκλησίας της Eλλάδας. Mπορείς να βρεις πληροφορίες για τον οργανισμό αυτό και να τις παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου.

 

  • Το όραμα της Εκκλησίας είναι να γίνουν κάποτε όλοι οι άνθρωποι μια μεγάλη ενωμένη και αγαπημένη οικογένεια.

  • Η Εκκλησία προσφέρει με την ιεραποστολή σε όλους ανεξαίρετα τους λαούς ανθρωπιστικό έργο.

  • Επίσης προσεύχεται «Yπέρ της των πάντων ενώσεως», δηλαδή για την ενότητα όλων.

  • Μπορούμε να πετύχουμε την ενότητα αυτή με την αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

  • Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και UNESCO είναι σπουδαία παραδείγματα αλληλοβοήθειας και αλληλοσυμπαράστασης των λαών.

Με μία φράση

Η Εκκλησία προσεύχεται για την ενότητα όλων των ανθρώπων αλλά, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με όπλα την αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.