Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
17.Ο ακούραστος οδοιπόρος Παύλος κηρύττει στην Ελλάδα 19.Δρόμος πίστης και θυσίας: Ο Άγιος Ιγνάτιος Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
18
Η μαρτυρική πορεία του Παύλου από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη παρουσίαση

Στις φυλακές των Ιεροσολύμων
και της Καισάρειας

Xρόνια ολόκληρα ο μεγάλος Απόστολος του Χριστού περιόδευε στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα, κηρύττοντας με ενθουσιασμό στους ανθρώπους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες και πολλές φορές κινδύνεψε η ίδια του η ζωή. Μια φορά, μάλιστα, στα Ιεροσόλυμα οι ψεύτικες κατηγορίες φανατικών εχθρών του τον οδήγησαν στη φυλακή. Ο Ιησούς όμως, που του παρουσιάστηκε σε όραμα, του έδωσε θάρρος. Από τα Ιεροσόλυμα τον μετέφεραν στις φυλακές της Καισάρειας. Ο Παύλος τότε διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να δικαστεί στη Ρώμη από τον Καίσαρα, επειδή είχε αυτό το δικαίωμα ως Ρωμαίος πολίτης.

Στη Μελίτη
και στη Ρώμη

Ταξιδεύοντας για την Ιταλία, μεγάλη τρικυμία παρέσυρε το καράβι με τον Παύλο και τους συντρόφους του στη νότια Κρήτη. Από εκεί ξεκίνησαν και πάλι, αλλά η θαλασσοταραχή συνεχίστηκε για δυο εβδομάδες. Ο Παύλος όμως δε φοβόταν, γιατί άγγελος Κυρίου του είχε πει πως κανείς δε θα πάθαινε κακό. Όταν ναυάγησαν σ’ ένα νησί της Μεσογείου που ονομαζόταν Μελίτη*, έμειναν εκεί τρεις μήνες και ο Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους κατοίκους.

Mετά απ’ όλη αυτή την περιπέτεια έφτασαν στη Ρώμη, όπου ο μεγάλος Απόστολος του Χριστού φυλακίστηκε από τους Ρωμαίους. Δυο χρόνια παρέμεινε εκεί και άνθρωποι πλούσιοι και φτωχοί τον επισκέπτονταν, για ν’ ακούσουν το λόγο του Θεού. Μέσα στις φυλακές ο Παύλος έγραψε πολλές επιστολές, για να συμβουλέψει και να στηρίξει την πίστη των αδύναμων χριστιανών. Στο τέλος αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε.

Η τελευταία περιοδεία
και το μαρτύριο
στη Ρώμη

Από τη Pώμη ξεκίνησε η τελευταία περιοδεία του Παύλου με επισκέψεις προς τις Εκκλησίες που ίδρυσε στην Ελλάδα και σε κάποιες πόλεις της Μικράς Ασίας. Ξαναγύρισε εκεί σε εποχές μεγάλων διωγμών, που καθοδηγούνταν από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα. Οι χριστιανοί συλλαμβάνονταν και θανατώνονταν με μαρτυρικό τρόπο. Ο Παύλος, σύμφωνα με την παράδοση, καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε προσευχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μνήμη του τιμάται μαζί με του άλλου κορυφαίου Αποστόλου, του Πέτρου, στις 29 Ιουνίου. δραστηριότητα εργασία παιχνίδι


*Mελίτη: Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιο νησί είναι αυτό.Άλλοι λένε πως είναι η Μάλτα και άλλοι η Κεφαλλονία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

όραμα: Κάτι που βλέπω σαν όνειρο χωρίς να κοιμάμαι.

διωγμοί: Οι ταλαιπωρίες, οι διώξεις και η θανάτωση των χριστιανών που γίνονταν με διαταγή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, εξαιτίας της πίστης τους στο Χριστό.

 

Φράσεις του Αποστόλου Παύλου

  • Να γίνεστε μιμητές μου, όπως εγώ έγινα μιμητής του Χριστού.
  • Ποιος μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού; Μήπως θλίψη ή ταλαιπωρία ή διωγμός ή πείνα ή φτώχεια ή κίνδυνος ή θάνατος; Όλα αυτά τα ξεπερνούμε με τη δύναμη εκείνου που μας αγάπησε.

 

  • Ο Απόστολος Παύλος και στις πιο μεγάλες ταλαιπωρίες και στους φοβερότερους κινδύνους είχε παρηγοριά και βοήθεια από το Χριστό.

  • Στα Ιεροσόλυμα κινδύνεψε από τους φανατικούς Ιουδαίους που τον συκοφάντησαν.

  • Στο ταξίδι για τη Ρώμη ναυάγησε στη Μελίτη, όπου δίδαξε το Ευαγγέλιο στους κατοίκους του νησιού.

  • Ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στη Ρώμη, κήρυξε το Ευαγγέλιο σε ανθρώπους που τον επισκέπτονταν και έγραψε πολλές επιστολές.

  • Στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία επισκέφθηκε τις Εκκλησίες που είχε ιδρύσει.

  • Στη Ρώμη μαρτύρησε για το Χριστό.

Με μία φράση

Η ζωή του Παύλου ήταν ένας αγώνας για το Χριστό με υπομονή και θάρρος.

εικόνα