Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Η μελέτη της Ιστορίας μέσα από την ανάλυση στα αίτια, στις αφορμές και στα αποτελέσματα των ιστορικών γεγονότων φωτίζει την ίδια την πορεία της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού. Στη συνέχεια το βιβλίο επικεντρώνεται στην ιστορία της Εκκλησίας και στη μελέτη της. Αναλύονται η έννοια της Εκκλησίας, η ιστορική της πορεία και δράση οι πηγές και ο τρόπος προσέγγισής τους.
Ως ξεκίνημα της Εκκλησίας ορίζεται η Πεντηκοστή. Η ιστορία ξεκινά στα Ιεροσόλυμα μέσα από τη δημιουργία των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων. Εξιστορούνται τα γεγονότα της εκλογής των 7 διακόνων από τον λαό, ο μαρτυρικός θάνατος του πρωτομάρτυρα Στέφανου, η σύλληψη του Πέτρου και το μαρτύριο του Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στη συνέχεια εξιστορείται η ζωή και η δράση του αποστόλου Παύλου. Παραθέτονται χωρία από τις επιστολές του Παύλου καθώς και τα γεγονότα της 1ης Αποστολικής Συνόδου εστιάζοντας στον συλλογικό τρόπο λήψης των αποφάσεων. Ακολουθεί η οριστική ρήξη μεταξύ Ιουδαίων και Χριστιανών και το μαρτύριο του Παύλου στη Ρώμη.
Γίνεται αναφορά στους μεγάλους διωγμούς, στο πλήθος των μαρτύρων, στην παρρησία των Απολογητών, στις κατακόμβες της Ρώμης και της Μήλου ως τόπος καταφυγής . Εξιστορούνται στη συνέχεια το μαρτύριο του Αγίου Πολυκάρπου, η μορφή του Ιγνάτιου του Θεοφόρου, ο Βίος και το μαρτύριο του Αγίου Ιγνατίου. Τέλος παρουσιάζεται το διάταγμα των Μεδιολάνων ως ο νέος δρόμος που ανοίχτηκε για τους χριστιανούς.
Παρουσιάζεται η συνάντηση Χριστιανισμού - Ελληνισμού, οι αμοιβαίες επιρροές, οι προσλήψεις και συνθέσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι συγκρούσεις. Ακολουθεί αναφορά στις Αιρέσεις που αποτέλεσαν εσωτερική πληγή της Εκκλησίας. Παρουσιάζονται οι διδασκαλίες που προκάλεσαν φθορές και ταραχή στο εκκλησιαστικό σώμα και μεγάλες μορφές όπως ο Μέγας Αθανάσιος και ο Μέγας Βασίλειος. Γίνεται αναφορά στη Χριστιανική άσκηση – Μοναχισμός και στο ρεύμα του Ησυχασμού καθώς επίσης και αναφορά στα ορθόδοξα μοναστήρια Ακολουθεί ο ρόλος των Οικουμενικών Συνόδων στη ζωή της Εκκλησίας, οι αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Εξιστορείται η περίδοδος της Εικονομαχίας ως μια τραγωδία που συγκλόνισε την Εκκλησία. Τέλος υπάρχει αναφορά στους ρυθμούς των ναών, στους συμβολισμούς των μερών τους, στις φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, στην υμνολογία, υμνογραφία και την εκκλησιαστική μουσική.
Εξιστορούνται ο βίος και το έργο των Κύριλλου και Μεθόδιου εστιάζοντας στον εκχριστιανισμός των Σλαύων. Ακολουθούν τα γεγονότα της εξάπλωσης του Χριστιανισμού στη Δυτική Ευρώπη. Παρουσιάζονται οι μορφές του αγίου Πατρικίου, των αγίων Ειρηναίου Λυώνος και Αμβρόσιου Μεδιολάνων. Παρουσιάζεται η εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση, η ναοδομία, η εικονογραφία και η γλυπτική στη Δυτική εκκλησιαστική τέχνηκαι η Δυτική υμνολογία και μουσική. Τέλος παρουσιάζονται τα γεγονότα και οι επιπτώσεις του σχίσματος του 1054.
Ακολουθούν τα γεγονότα της Μεταρρύθμισης στη Δυτική Χριστιανοσύνη, παρουσιάζονται οι μορφές του Μαρτίνου Λούθηρου και των μεταρρυθμιστών Καλβίνου και Ζβίγκλιου. Η επικράτηση της Μεταρρύθμισης και οι συνέπειές της σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Παρουσιάζονται οι νέες μορφές έκφρασης στην εκκλησιαστική τέχνη, τα νέα σχήματα στη χριστιανική μαρτυρία, διακονία και λατρεία και οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τέλος εξετάζεται η Ανατολική Εκκλησία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι υπόδουλοι ορθόδοξοι λαοί κατά την Τουρκοκρατία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τέλος η δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησία της Ελλάδος.
Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται : Οι Ρωμαιοκαθολικοί στην εποχή μας. Η Β΄ Βατικανή Σύνοδος (1963-65). Η Θεολογία της Απελευθέρωσης και η δράση των Λατινοαμερικάνων Καθολικών. Οι Προτεστάντες στην εποχή μας. Οι Οικουμενικές προσπάθειες για την ενότητα των χριστιανών σήμερα. Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο. Ο ιδιαίτερος ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το όραμα και οι προσπάθειες για την ενότητα των χριστιανών. Η εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1920. Οι προσπάθειες μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων σήμερα.
Γιατί και πώς μελετούμε την Ιστορία; Μελετώντας την Ιστορία γνωρίζουμε την πορεία της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού. Τα αίτια, οι αφορμές και τα αποτελέσματα των ιστορικών γεγονότων. Η αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην προσέγγιση και έκθεση της Ιστορίας. Η ιστορία της Εκκλησίας και η μελέτη της. Η έννοια της Εκκλησίας. Η ιστορική της πορεία και δράση. Πηγές και τρόπος προσέγγισής τους.
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται
Πεντηκοστή: Το ξεκίνημα της Εκκλησίας. Έκθεση του γεγονότος της Πεντηκοστής, απόσπασμα από το κήρυγμα του Πέτρου, απήχηση. Παράθεση και εικόνας της Πεντηκοστής. Ιεροσόλυμα: Πρότυπο χριστιανικών κοινοτήτων. Περιγραφή της συγκρότησης και του τρόπου ζωής των πρώτων χριστιανών. Εκλογή των 7 διακόνων από τον λαό. Πώς επιβιώνουν οι «αγάπες» σήμερα. Ο πρώτος διωγμός κατά των χριστιανών. Παρρησία και μαρτύριο του Στεφάνου. Σύλληψη του Πέτρου. Μαρτύριο του Ιακώβου του Αδελφοθέου. Οι πιστοί διωκόμενοι ξεχύνονται στην επαρχία και διαδίδουν την πίστη. Η μεταστροφή του Παύλου. Άνοιγμα του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο. Λεπτομερής εξιστόρηση της δράσης του Παύλου κατά των χριστιανών, της μεταστροφής του, της ετοιμασίας του για το έργο της ιεραποστολής στους εθνικούς (ειδωλολάτρες) και πρώτη ιεραποστολική του δράση. Χωρία από τις επιστολές του Παύλου που αναφέρονται στην εμπειρία της μεταστροφής του. Η Αποστολική Σύνοδος: συλλογική λήψη αποφάσεων. Η οριστική ρήξη μεταξύ Ιουδαίων και Χριστιανών. Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα. Η ιεραποστολική δράση του Παύλου στη Μ. Ασία. Το όραμα του Μακεδόνα. Ιεραποστολικοί σταθμοί του Παύλου στους Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθο. Πίνακας περιοδειών του Παύλου (με συνοδεία χάρτη) ως το μαρτύριό του στη Ρώμη.
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται
Οι μεγάλοι διωγμοί κατά των χριστιανών. Το πλήθος των μαρτύρων. Τα είδη των βασανιστηρίων. Συγκεκριμένοι μάρτυρες. Η παρρησία των Απολογητών. Το μαρτύριο του Αγίου Πολυκάρπου. Οι κατακόμβες: τόπος καταφυγής και μνήμης. Οι κατακόμβες καταφύγιο για τους κατατρεγμένους χριστιανούς (για ταφή των μαρτύρων, διδαχή και λατρεία). Πρωτοχριστιανικές συμβολικές παραστάσεις στις κατακόμβες. Κατακόμβες στη Ρώμη και στη Μήλο. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος. Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Ιγνατίου. Λόγια-υποθήκες από αποσπάσματα των επιστολών του. Ένας όντως Θεοφόρος εκκλησιαστικός ηγέτης και μάρτυρας. Το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Ένας νέος δρόμος ανοίγεται για τους χριστιανούς. Το κείμενο του διατάγματος. Τι οδήγησε στην έκδοσή του. Οι εξελίξεις που δρομολόγησε η έκδοσή του.
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται
Χριστιανισμός - Ελληνισμός: μια ιδιότυπη συνάντηση, αμοιβαίες επιρροές, προσλήψεις, συνθέσεις, διαφοροποιήσεις, συγκρούσεις. Θετικές και αρνητικές συνέπειες από τη συνάντηση. Αιρέσεις: εσωτερική πληγή της Εκκλησίας. Αδυναμίες κατά την προσέγγιση του βάθους του Χριστιανισμού και παρερμηνείες της χριστιανικής ζωής. Διδασκαλίες που προκάλεσαν φθορές και ταραχή στο εκκλησιαστικό σώμα. Οι επιπτώσεις και πέρα από το χώρο της χριστιανικής πίστης και ζωής. Μέγας Αθανάσιος: αγωνιστής της ορθής πίστης. Η ζωή του, οι πολύχρονοι αγώνες και η θεολογία του στην υπηρεσία της ορθής πίστης και της καταπολέμησης των φθοροποιών αιρέσεων. Μέγας Βασίλειος: ένας κορυφαίος ιεράρχης. Η ζωή και η δράση του . Οι Κοινωνικοί του αγώνες και οι σχετικές του απόψεις. Οι επιστολές του καθρέφτης της ζωής του και της μορφής του. Μέγας σε όλα. Αποσπάσματα από τα έργα του. Χριστιανική άσκηση – Μοναχισμός. Η άσκηση ως πρόγραμμα ζωής για ενίσχυση της βούλησης και εγρήγορσης με στοχασμό για τα βαθύτερα της πίστης. Μοναχισμός-Ησυχασμός: Ειδικό πρόγραμμα αυστηρής και συνεχούς άσκησης στο πλαίσιο της πλήρους αφιέρωσης ειδικών ομάδων πιστών. Τα μοναστήρια ως κέντρα πνευματικότητας και εκκλησιαστικής τέχνης. Ο ρόλος των Οικουμενικών Συνόδων στη ζωή της Εκκλησίας. Η σύγκληση, η σύνθεση, η λειτουργία και οι αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Οι Σύνοδοι (τοπικές και Οικουμενικές) θεσμός στην υπηρεσία της τρέχουσας ζωής και των προβλημάτων του εκκλησιαστικού σώματος. Η εγκυρότητα των αποφάσεών τους και η ισχύς τους σε σχέση με την ευρύτερη εκκλησιαστική συνείδηση. Εικονομαχία: μια τραγωδία που συγκλόνισε την Εκκλησία. Το γεγονός και τα αίτιά του. Άγνοια και αδυναμίες, υπερβολές και ακρότητες και στις δύο πλευρές των αντιμαχομένων. Οι αποφάσεις των Συνόδων για τη σχέση του πιστού με τις εικόνες. Αγιογραφία. Οι ρυθμοί των ναών: βασιλική, βασιλική με τρούλο κ.λπ. Οι συμβολισμοί των μερών τους. Αγιογραφία: φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, θέματα και συμβολισμοί, θεολογία και υπομνήσεις τους. Το αγιογραφικό πρόγραμμα. Εκκλησιαστική τέχνη Β΄: Υμνολογία. Η υμνογραφία. Εκκλησιαστική ποίηση για λειτουργική χρήση. Τα θέματά της και τα κύρια είδη ύμνων. Η εκκλησιαστική μουσική: η προέλευση, ο χαρακτήρας της, η κατανυκτικότητα και ιεροπρέπειά της, ο εκφραστικός πλούτος της και η γραφή της (οι 8 ήχοι της).
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται
Ο εκχριστιανισμός των σλαβικών λαών. Κύριλλος και Μεθόδιος: Το είδος και η ποιότητα της ιεραποστολής τους. Η συμβολή των εκχριστιανισθέντων σλαβικών λαών στην εκκλησιαστική τέχνη, στη βίωση και έκφραση της ορθόδοξης πνευματικότητας. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Δυτική Ευρώπη. Χριστιανοί ιεραπόστολοι στη Δύση. Ο άγιος Πατρίκιος (παράθεση κειμένου του). Ιεραποστολική δράση μοναχικών ταγμάτων και τα αποτελέσματά της. Οι άγιοι Ειρηναίος Λυώνος και Αμβρόσιος Μεδιολάνων. Η ζωή και δράση του αγίου Ειρηναίου. Η θεολογική του συμβολή. Η ζωή και δράση του αγίου Αμβροσίου. Η σύγκρουσή του με τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Η εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση. Η ναοδομία, η εικονογραφία και η γλυπτική στη Δυτική εκκλησιαστική τέχνη. Ο ναός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό της Ρώμης. Θέματα και συμβολισμοί που απασχόλησαν τους εκκλησιαστικούς καλλιτέχνες της Δύσης. Η Δυτική υμνολογία και μουσική. Το σχίσμα του 1054: γεγονός μεγάλης οδύνης. Η απομάκρυνση και αποξένωση Ανατολής και Δύσης. Τα γεγονότα που οδήγησαν στο Σχίσμα και το Ανάθεμα. Οδυνηρές συνέπειες σ’ Ανατολή και Δύση.
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται
Η Μεταρρύθμιση στη Δυτική Χριστιανοσύνη. Μαρτίνος Λούθηρος. Η κρίση στους κόλπους της Δυτικής Χριστιανοσύνης οδήγησε σε αδιέξοδα και προκάλεσε δυναμικές κινητοποιήσεις για κάθαρση. Η ζωή και το έργο του Μαρτίνου Λούθηρου, πρωτεργάτη στην επικράτηση της Μεταρρύθμισης. Οι μεταρρυθμιστές Καλβίνος και Ζβίγκλιος. Η εξάπλωση της Μεταρρύθμισης και οι συνέπειές της στη δυτική Χριστιανοσύνη. Η επικράτηση της Μεταρρύθμισης και οι συνέπειές της σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Η θέση και η σημασία της Βίβλου στη ζωή και στη σκέψη των πιστών της. Οι νέες μορφές έκφρασης στην εκκλησιαστική τέχνη. Τα νέα σχήματα στη χριστιανική μαρτυρία, διακονία και λατρεία. Προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η αντίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά την επικράτηση της Μεταρρύθμισης. Η Ανατολική Εκκλησία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι υπόδουλοι ορθόδοξοι λαοί κατά την Τουρκοκρατία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο (διδάσκαλοι, εκκλησιαστικοί ηγέτες, θεσμός δημοτικών κοινοτήτων, ο εθναρχικός ρόλος του Πατριαρχείου). Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Το αίτημα της Αυτοκεφαλίας ως εξέλιξη της οντότητας και ανεξαρτησίας των τοπικών Εκκλησιών και του θεσμού των Πατριαρχείων. Η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται Αυτοκέφαλη. Η οργάνωση και δράση της Ελλαδικής Εκκλησίας σε επίπεδο Διοίκησης και στο σύνολο των πιστών.
Οι Ρωμαιοκαθολικοί στην εποχή μας. Η Β΄ Βατικανή Σύνοδος (1963-65) και η σημασία της για τη ζωή και δράση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον Χριστιανισμό γενικότερα. Τα κείμενα που εξέδωσε. Τα κοινωνικά ανοίγματα, τα νέα οργανωτικά σχήματα στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και οι καινοτομίες στο χώρο της λατρείας. Η Θεολογία της Απελευθέρωσης και η δράση των Λατινοαμερικάνων Καθολικών. Οι Προτεστάντες στην εποχή μας. Η ζωή των σημερινών Ευαγγελικών (ή Προτεσταντών) χριστιανών σε σχέση με το πνεύμα και τις αρχές της Μεταρρύθμισής τους. Οι Οικουμενικές προσπάθειες για την ενότητα των χριστιανών σήμερα. Η παρουσία και δράση τους στον κόσμο για τα μεγάλα ζητήματα.
Η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο. Οι Ορθόδοξοι στον σύγχρονο κόσμο και στην Ενωμένη Ευρώπη. Η κοινή τους χριστιανική παράδοση και ο πολιτισμός ως πολύτιμη κληρονομιά για τους ίδιους αλλά και τους ετεροδόξους. Ο ιδιαίτερος ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον συντονισμό για την αποτελεσματικότερη δράση όλων των Ορθοδόξων. Το όραμα και οι προσπάθειες για την ενότητα των χριστιανών. Προσπάθειες για την προσέγγιση, επικοινωνία, συνεργασία και ενότητα των χριστιανών, ιδιαίτερα μεταξύ Προτεσταντών και Ορθοδόξων. Η εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1920. Οι προσπάθειες του Π.Σ.Ε. Η ενεργότερη συμμετοχή της Καθολικής Εκκλησίας μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Οι προσπάθειες μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων σήμερα.
Στο κεφάλαιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται