Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Στη μουσική αγωγή και παιδεία σας είναι αφιερωμένο το διδακτικό πακέτο «Μουσική Α' Γυμνασίου» που επιδιώκει να αναπτύσσεστε σύμμετρα, ολόπλευρα και σφαιρικά και να αρμενίζετε με ποικίλες μουσικές δρaστηριότητεs συνταιριaσμένεs σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών εμπειριών. Έτσι, ολοκληρώνεται η αισθητική σas καλλιέργεια, η χαρά και η μουσική ανάπτυξη που αποχτάτε από την επαφή σαs με τον κόσμο των ήχων και των ρυθμών.
Η οργάνωση και η έκφραση των συναισθημάτων σαs, η εκτίμηση και η αγάπη για τη μουσική και για το ωραίο θα σαs συντροφεύουν σε ένα ταξίδι γεμάτο από εκπλήξεις και θα είναι η μουσική σας παιδεία για τη χρονιά αυτή. Ευχόμαστε να γεμίσει την ψυχή σas με μουσικές εμπειρίεs και το επιλεγμένο υλικό του βιβλίου να σas εξασφαλίσει την ισορροπία και την ποιοτική διάσταση του τρόπου της σκέψης και της δράσηs σας.
Μέσα από τις σελίδεs των βιβλίων τηs Μουσικήs προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να περιπλανηθείτε σε κόσμουs καινούριουs και παλιούs, να χορέψετε, να συνθέσετε, να παίξετε με τους ήχους και τους ρυθμούs, να πειραματιστείτε με διάφορα υλικά και μέσα της μουσικήs, να χρησιμοποιήσετε τους ηλεκτρονικούs υπολογιστέs, να τραγουδήσετε, να προβληματιστείτε δημιουργικά, να αυτο-εκφραστείτε, να γευθείτε και να μυρίσετε μουσικέs απ' όλα τα είδη και από διάφορεs γωνιέs τηs γηs.
Με αυτόν τον τρόπο θα πραγματοποιήσετε και άλλα σημαντικά βήματα που αφορούν την ουσιαστικότερη και βαθύτερη ανάπτυξη της μουσικήs ζωής σαs.
Με τη διδασκαλία της Μουσικής στο Γυμνάσιο επιδιώκονται οι παρακάτω επιμέρους σκοποί:
1. Διάλογοι στην ήπειρο του ρυθμού
Εισαγωγή στην έννοια του ρυθμού μέσα από ρυθμικά παιχνίδια, κίνηση, ακρόαση και αυτοσχεδιασμό, ερώτηση απάντηση (call and response).
2. Μουσικοί Διάλογοι και Αντίφωνα
Εισαγωγή στην έννοια του ρυθμού μέσα από ρυθμικά παιχνίδια, κίνηση, ακρόαση και αυτοσχεδιασμό. Μορφή σε μικροεπίπεδο (ερώτηση-απάντηση), αντιφωνία, οστινάτο.
3. Ανακαλύπτω τη φωνή
Εξερεύνηση των ιδιοτήτων του ήχου, σύγχρονες φωνητικές ηροσεγγίσεις και παραδείγματα από γραφικές παρτιτούρες.
4. Τα χρώματα των ήχων
Εξοικείωση με τον ήχο των κατηγοριών των οργάνων της Συμφωνικής Ορχήστρας.
1α. Επιμένω μουσικά 1
Γνωριμία με το ρυθμικό και μελωδικό οστινάτο
1β. Επιμένω μουσικά 2
Απόκτηση περισσότερων εμπειριών στη χρήση ρυθμικού και μελωδικού οστινάτο. Γνωριμία με τον κανόνα.
2α. Μουσικές σε πέντε τόνους 1
Εκμάθηση της Πεντατονικής κλίμακας, του Μπορντούν και της συγκοπής.
2β. Μουσικές σε πέντε τόνους 2
Εκμάθηση τηε Πεντατονικής κλίμακας, των φθόγγων Ντο, Μι και Φα, της αξίας του μισού και του παρεστιγμένου μισού και Μπορντούν.
3. Ανεβαίνω τη σκάλα
Εκμάθηση της κλίμακαs της Ντο μείζονοs, του τόνου και του ημιτόνιου.
Επανάληψη: ερώτηση-απάντηση, οστινάτο, όργανα τηε ορχήστρας, κλίμακες (πεντατονική, Ντο μείζων).
1. Μουσική σε δύο χρόνους
Γνωριμία με το διμερές μέτρο και τα νυκτά μουσικά όργανα μπουζούκι και μπαγλαμάς.
2. Α, Β στη σειρά
Γνωριμία με τη διμερή μορφή, τη νότα Σι ύφεση και το φλάουτο.
3. Τί-κε-τα-κε
Αντίληψη των Δεκάτων Έκτων
4. Μουσική σε κύκλο
Εξοικείωση με τη μορφή Ροντό.
1α. Ταξίδι στο παρελθόν 1
Εξάσκηση και εμπέδωση της αντίληψης του τριμερούς μέτρου.
1β. Ταξίδι στο παρελθόν 2
Εκμάθηση και αναγνώριση της τριμερούς μορφής. Εφαρμογή των συγχορδιών I και V.
2. Στη χώρα του παραμυθιού
Εξοικείωση με το accelerando, το rallentando, το a tempo, τον τονισμό, το crescendo, diminuendo, τη μονομερή μορφή, την παύση τετάρτου και το τετραμερές μέτρο.
1α. Χορεύω Ελληνικά 1
Εκμάθηση του μέτρου 7/8, του Καλαματιανού ρυθμού, τηε Λα Ελάσσονος Αρμονικήε Κλίμακας, του Τριημιτονίου και της νότας Σολ δίεση.
1β. Χορεύω Ελληνικά 2
Γνωριμία με τον Τσάμικο και το παραδοσιακό κλαρίνο
2. Χορεύω Ευρωπαϊκά
Γνωριμία με το βαλς.
Εισαγωγή Από την όπερα "Κάρμεν" (Carmen)
Συνθέτης: Ζωρζ Μπιζέ (Georges Bizet)
Georges Bizet (1838 -1875): Το πιο γνωστό του έργο είναι η όπερα "Κάρμεν", ένα αριστούργημα γεμάτο πάθος και ζωντάνια.
Κάρμεν: Όπερα σε 4 πράξεις, σε λιμπρέτο των Μεϊγιάκ και Αλεβί, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μεριμέ. Γράφτηκε το 1875.
Υπόθεση: Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Σεβίλλη, στη Βόρεια Ισπανία. Η Κάρμεν μια όμορφη τσιγγάνα που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο τσιγάρων, είναι μια γυναίκα συναισθηματικά ελεύθερη. Αναγκάζει τον αξιωματικό Ντον Χοσέ να προδώσει το καθήκον του για να την ακολουθήσει και στο τέλος, μην αντέχοντας την εγκατάλειψη, να τη σκοτώσει.
Εισαγωγή (Overture): Στην εισαγωγή ακούγονται μουσικά θέματα τα οποία ο συνθέτης χρησιμοποιεί αργότερα στην όπερα. Έτσι δημιουργείται από την αρχή ο χαρακτήρας και η ατμόσφαιρα του έργου.
Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που μας παρέχει η φύση. Σκεπάζει τα 70% του πλανήτη μας. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τουε 60-70% νερό, ενώ στα κύτταρα το νερό φθάνει μέχρι και στα 90%. Απαντάται και στις τρεις μορφές στη γη: στερεή (πάγος, χιόνι), υγρή (νερό πηγών, ποταμών, θαλασσών) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα). Στην υγρή του μορφή μας ξεδιψά και μας δροσίζει, μπορεί όμως να παφλάζει, να μας πιτσιλίζει και να μας βρέχει.
Η λέξη νερό προέρχεται από τη βυζαντινή/αρχαία ελληνική (και καθαρεύουσα) φράση νηρόν (νεαρόν) ύδωρ, το οποίο σήμαινε φρέσκο νερό, δηλαδή νερό που μόλις βγήκε από την πηγή.
Το νερό, ωε πηγή έμπνευσης στη μουσική δημιουργία.
Το νερό αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες (ζωγράφους, ποιητές, λογοτέχνες, γλύπτες). Πολλοί συνθέτες εμπνεύστηκαν από τον ήχο του ρυακιού, της βροχής που πέφτει στο έδαφος ή στα φύλλα των δέντρων, τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας κ.λπ. Το νερό είναι ακόμα και χώρος στον οποίο γίνονταν παραστάσεις (γόνδολες στη Βενετία, βάρκες στον Τάμεση κ.ά.).