φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Εξώφυλλο­

Το περιεχόμενο του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου περιλαμβάνει επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα, δημοτικά ή λόγια, καθιερωμένων συγγραφέων, παλαιότερων, νεότερων ή σύγχρονων, σε ολοκληρωμένη ή αποσπασματική μορφή με σχετική αυτοτέλεια, τα οποία καλύπτουν ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, λογοτεχνικό δοκίμιο, τόσο από τη νεοελληνική όσο και από την ξένη λογοτεχνία. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια λογοτεχνικά.

Tα περιεχόμενα διατάσσονται σε 13 θεματικές ενότητες με κέντρο τον άνθρωπο σε σχέση με τη φύση, την κοινωνική ζωή, την παράδοση, την εθνική φυσιογνωμία, την ιστορική συνέχεια, τα σύγχρονα προβλήματα, τον αγώνα για τη ζωή, τις μεγάλες αξίες, την αγάπη, τη φιλία και άλλα θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντα της ηλικίας των μαθητών. Τα κείμενα της ξένης λογοτεχνίας ταξινομούνται στις αντίστοιχες περιόδους για συγκριτική ανάγνωση. Ανθολογούνται λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικά και πεζά, θεατρικά, λαογραφικά και παραμύθια, που επιλέγονται για τη λογοτεχνικότητά τους, για το περιεχόμενο και τη συμβατότητα με την αντιληπτική ικανότητα των μαθητών της τάξης.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση:­
  • Να προσλαμβάνουν το λογοτεχνικό κείμενο ως έργο τέχνης και αισθητικό φαινόμενο στενά δεμένο με την εποχή του.
  • Να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της λογοτεχνικής γλώσσας, τον μεταφορικό και συμβολικό χαρακτήρα της, και να ανακαλύψουν την αισθητική λειτουργία της.
  • Να κατακτήσουν την ικανότητα συναισθηματικής συμμετοχής.
  • Να ερμηνεύουν με δημιουργικό τρόπο τα λογοτεχνικά έργα.
  • Να ανακαλύψουν και να ασκήσουν τις καλλιτεχνικές δεξιότητές τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ενότητα 1: Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη - Ύπαιθρος

Κεφάλαιο 1­­­­Η φύση με την ομορφιά της γίνεται πηγή απόλαυσης και αρμονίας για τον άνθρωπο, με τα αρώματα και τους χυμούς της γεννά επιθυμίες για τη ζωή και τον έρωτα, με τα χρώματα και τους ήχους της γίνεται τόπος παιχνιδιού και χαράς για τα παιδιά. Όμως, στην επαφή του με το περιβάλλον ο άνθρωπος πολλές φορές ενεργεί καταστροφικά, διαταράσσει τις ισορροπίες που διέπουν το οικοσύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή του. Η λογοτεχνία έχει υμνήσει με πολλούς τρόπους την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας –στην ύπαιθρο, στην πόλη, στη θάλασσα– και με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μας δείχνει ότι η φύση αποτελεί πηγή ζωής και πως η προστασία της είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Γιώργος Δροσίνης, Θαλασσινά τραγούδια
Γιάννης Ρίτσος, Τζιτζίκια στήσαν το χορό και
 Οδυσσέας Ελύτης, Κάτω στης μαργαρίτας το αλωνάκι
Ίταλο Καλβίνο, Μανιτάρια στην πόλη

Ενότητα 2: Λαογραφικά

­Κεφάλαιο 2Στην ενότητα αυτή συγκεντρώνονται κείμενα τα οποία επιχειρούν να καταγράψουν τις ποικίλες όψεις του λαϊκού πολιτισμού, τόσο μέσα από απανθίσματα αυθεντικοΰ και γνήσιου λαϊκού λόγου (λαϊκό θέατρο/θέατρο σκιών, δημοτικά τραγούδια) όσο και μέσα από έργα γνωστών συγγραφέων που αποτυπώνουν τη λαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά. Στα κείμενα αυτά μπορεί να βρει κανείς χαρακτηριστικούς λαϊκούς τΰπους, ποικίλα λαϊκά έθιμα, λαϊκές παραδόσεις, παγιωμένες λαϊκές αντιλήψεις και προλήψεις κ.ά. Είναι γνωστό ότι ένα μέρος της λαϊκής παράδοσης χάνεται και ένα άλλο κατορθώνει να επιβιώνει μέσα στο χρόνο. Με αυτό το δεδομένο, στα κείμενα που ακολουθοΰν καθρεφτίζονται όψεις της λαϊκής ζωής που σιγά σιγά σβήνουν ή έχουν ήδη χαθεί, αλλά και ισχυρές συνήθειες του λαού και αντιλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Λαϊκό Παραμύθι, Το πιο γλυκό ψωμί
Αντώνης Μόλλας, Η πείνα του Καραγκιόζη
Δημοτικό Τραγούδι, Ύπνε μου κι έπαρέ μου το
Μαρία Ιορδανίδου, Τα φαντάσματα
Κοσμάς Πολίτης, Τα τσερκένια

Ενότητα 3: Οικογενειακές Σχέσεις

Κεφάλαιο 3­­­Τα κείμενα της ενότητας αυτής επιχειρούν να αποδώσουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στο εσωτερικό της οικογένειας. Παρουσιάζονται ποικίλες εκδοχές των οικογενειακών σχέσεων, όπως γονιών και παιδιών, παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων (παππούς - γιαγιά), μητέρας και κόρης. Μέσα από τα κείμενα, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους της νεοελληνικής και της ξένης λογοτεχνίας, αναδεικνύονται η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα της οικογένειας ως θεσμού, αλλά και οι εξελίξεις της στο πέρασμα των χρόνων.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Άγγελος Σικελιανός, Της μάνας μου
Εμμανουήλ Ροΐδης, Η εορτή του πατρός μου
Λάμπρος Πορφύρας, Το στερνό παραμύθι
Λέων Τολστόι, Ο παππούς και το εγγονάκι
Ζωρζ Σαρή, Νινέτ
Τούλα Τίγκα, Τα πράγματα στρώνουν περισσότερο

Ενότητα 4: Θρησκευτική Ζωή

Κεφάλαιο 4­­­Στα κείμενα της ενότητας αυτής παρουσιάζονται οι ποικίλοι τρόποι (ατομική ή ομαδική προσευχή, υλικά αφιερώματα, τάματα), με τους οποίους εκδηλώνεται η πίστη σε ανθρώπους διαφορετικής τοπικής, κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης. Η πίστη αποτελεί για τον άνθρωπο καταφύγιο και παρηγοριά στις δύσκολες ώρες του, του δίνει χαρά και εσωτερική πληρότητα όταν αισθάνεται ότι προσφέρει στον συνάνθρωπο, γεννά μέσα του αγάπη και ευαισθησία για όλα τα πλάσματα του Θεού. Αυτό που προβάλλεται, επίσης, μέσα από τα κείμενα είναι ότι η σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τον Θεό επηρεάζει τον τρόπο της σκέψης και των ενεργειών του.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Στην Παναγία τη Σαλονικιά
Κ.Π. Καβάφης, Δέησις
Στρατής Μυριβήλης, Η λιτανεία
Κάρολος Ντίκενς, Παραμονή Χριστουγέννων
Παντελής Καλιότσος, Πασχαλινή ιστορία

Ενότητα 5: Εθνική Ζωή

Κεφάλαιο 5­­­Τα λογοτεχνικά κείμενα της «εθνικής ζωής» αναφέρονται σε γεγονότα και πράξεις που σχετίζονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και τους αγώνες του ελληνισμού για την ανεξαρτησία του. Αρχίζουν από τα χρόνια των κλεφτών, εστιάζουν στον Αγώνα του 1821, του κορυφαίου γεγονότος του σύγχρονου ελληνισμού, και αφού σταθούν στον Ελευθέριο Βενιζέλο και την Κατοχή, φτάνουν στο έπος του Πολυτεχνείου, την τελευταία αγωνιστική εκδήλωση του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ελευθεριών του. Η ποικιλία των κειμένων (κλέφτικο τραγούδι, μυθιστορηματική βιογραφία, χρονικό, αφήγημα, σύγχρονη ποίηση) δείχνει το συνεχές και πολύμορφο ενδιαφέρον της λογοτεχνίας για τους εθνικούς και τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Κλέφτικο τραγούδι, Ένας αϊτός περήφανος
Γιάννης Βλαχογιάννης, Η Έξοδο
Παντελής Πρεβελάκης, Ο Κρητικός - Η Πολιτεία
Γιώργος Θεοτοκάς, Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940
Δημήτρης Ψαθάς, Οι πιτσιρίκοι
Κύπρος Χρυσάνθης, 17 του Νοέμβρη 1973 (Χαράματα)

Ενότητα 6: Παλαιότερες μορφές ζωής

Κεφάλαιο 6­­­Τα έργα της λογοτεχνίας, εκτός από την ευχαρίστηση και την ψυχική ανάταση που προσφέρουν, συχνά λειτουργούν και ως ντοκουμέντα, όπου καταγράφονται και διασώζονται στοιχεία του πολιτισμικού και του ανθρωπογεωγραφικού περιβάλλοντος της εποχής και του τόπου στον οποίο αναφέρονται. O κόσμος δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα. Οι κοινωνίες, οι άνθρωποι, οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες, οι ανάγκες, το περιβάλλον αλλάζουν συνεχώς. Πολύ συχνά επομένως τα κείμενα λειτουργούν ως καθρέφτες αυτών των παλαιότερων μορφών ζωής. Στην ενότητα που ακολουθεί έχουν συγκεντρωθεί κείμενα που καταγράφουν και διασώζουν αυτές τις μορφές ζωής, άλλες από τις οποίες έχουν παρέλθει οριστικά (π.χ. η σκληρή αντιμετώπιση των μαθητών σε παλαιότερες εποχές ή η παραδοσιακή αγροτική ζωή), ενώ άλλες επιβιώνουν μέχρι σήμερα (π.χ. ο θερινός κινηματογράφος).

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Κώστας Κρυστάλλης, Ηλιοβασίλεμα
Νίκος Καζαντζάκης, Η Νέα Παιδαγωγική
Νίκος Θέμελης, Η αφήγηση του Αρχιμάστορα
Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη
Ντίνος Δημόπουλος, Ο Σαρλό και το αθάνατο νερό

Ενότητα 7: Ταξιδιωτικά κείμενα

­­­Tα ταξίδια σε ξένες χώρες είναι συνδεδεμένα με το πρωτόγνωρο, με το άγνωστο και το μυστηριώδες. Αποτελούν καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε τις ξένες χώρες, τους κατοίκους και τις συνήθειές τους. Είναι όμως και αφορμή για περιπέτεια και φυγή από την καθημερινότητα. Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που αναφέρονται στον τόπο μας, όπως τον βλέπουμε και τον ζούμε εμείς οι Έλληνες, αλλά και όπως τον βιώνουν οι ξένοι επισκέπτες του. Υπάρχουν επίσης ταξιδιωτικά κείμενα που μας μεταφέρουν σε ξένους τόπους και άλλους τρόπους ζωής. Ζούμε σε μια εποχή που οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς σιγά σιγά καταργούνται και η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί τρόπους προσέγγισης και συνύπαρξης των λαών. Τα λογοτεχνικά έργα, τα οποία συμβάλλουν στη γνωριμία, την επικοινωνία και την ευαισθητοποίησή μας γύρω από τον κόσμο και τους ανθρώπους, είναι ένα καλό μέσο για την καλλιέργεια ενός οικουμενικού πνεύματος που θα οδηγήσει στην αποδοχή του διαφορετικού.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Νάνος Βαλαωρίτης, Με πλοίο
Κώστας Ουράνης, Το θέλγητρο της Ανδαλουσίας
Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Οδοιπορικό στην Ινδία
Τζών Φώουλς, Κοιτώντας την Αθήνα
Μιχάλης Γκανάς, Γυάλινα Γιάννινα

Ενότητα 8: Η αποδημία - Ο καημός της ξενιτιάς - Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα - Τα μικρασιατικά - Οι πρόσφυγες

Κεφάλαιο 8­­­Η αποδημία, η απομάκρυνση δηλαδή των ανθρώπων από τον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, είναι τόσο παλαιό φαινόμενο όσο και η οργάνωσή τους σε κοινωνίες. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ξενιτευτούν για πολλούς και διάφορους λόγους - ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς. Τα κείμενα στην ενότητα αυτή έχουν επιλεγεί για να δείξουν τις διαφορετικές μορφές της αποδημίας, τα συναισθήματα που νιώθουν όσοι ξενιτεύονται, αλλά και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μετανάστες, οι εκπατρισμένοι και οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής τους.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Ιωάννης Βηλαράς, Πουλάκι
Γιώργος Θεοτοκάς, Ο Δημοτικός Κήπος του Ταξιμιού
Διδώ Σωτηρίου, Ταξίδι χωρίς επιστροφή
Θανάσης Βαλτινός, Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται
Μαρούλα Κλιάφα, Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς

Ενότητα 9: Αθλητισμός

­Κεφάλαιο 9­O αθλητισμός είναι δραστηριότητα αναπόσπαστη από τη ζωή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι σήμερα γυμνάζονται και αθλούνται, είτε επειδή είναι επαγγελματίες σ' αυτόν το χώρο είτε από χόμπι είτε για λόγους υγείας, για να ασκήσουν το σώμα τους. Επίσης, παρακολουθούν και συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες ως φίλαθλοι. Κορυφαία αθλητική εκδήλωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους γίνεται προσπάθεια να διασωθούν τα ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, και οι άνθρωποι να αντλήσουν ευχαρίστηση από τη συμμετοχή τους σε μια παγκόσμια γιορτή. Ο αθλητισμός, ακόμη, στις καθημερινές διαστάσεις του, είναι ένα σχολείο διάπλασης του χαρακτήρα, ιδίως των νέων ανθρώπων που μαθαίνουν να αγωνίζονται με υπομονή και επιμονή, να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους υλοποιήσουν. Έτσι, συνηθίζουν να αυτοπειθαρχούν και να συνεργάζονται με τους άλλους.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Κωστής Παλαμάς, Ο Ολυμπιακός ύμνος
Πέτρος Χάρης, Δρόμος 100 μέτρων
Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Ενότητα 10 : Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας, Οι φιλικοί δεσμοί, Η αγάπη

Κεφάλαιο 10­­­Στην ενότητα αυτή ανθολογούνται κείμενα που αναφέρονται στα συναισθήματα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Τέτοια αισθήματα είναι η αγάπη για τα οικογενειακά μας πρόσωπα, η συμπάθεια, η αλληλεγγύη αλλά και οι φιλικοί δεσμοί, η συζυγική αφοσίωση, τα ερωτικά σκιρτήματα. Τα κείμενα προέρχονται από την ελληνική και την ξένη λογοτεχνική δημιουργία και ανήκουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Ειρήνη Μάρρα, Τα κόκκινα λουστρίνια
Δημοτικό Τραγούδι, Κόρη που λάμπει
Λίτσα Ψαραύτη, Ο Κωνσταντής
Γιάννης Ρίτσος, Πρωινό άστρο
Αργύρης Εφταλιώτης, Αγάπης λόγια
Οδυσσέας Ελύτης, Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
Όσκαρ Ουάιλντ, Ο πιστός φίλος
Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό

Ενότητα 11: Η βιοπάλη, Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου

Κεφάλαιο 11­­­Η λογοτεχνική γραφή ανέδειξε πολλές φορές παραδείγματα ανθρώπων που, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισαν, δεν έπαψαν να παλεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη ζωή. Μικροί βιοπαλαιστές αποτέλεσαν πολλές φορές κεντρικούς ήρωες των λογοτεχνικών κειμένων. Τέτοια παραδείγματα αγωνιστικού πνεύματος και σκληρής βιοπάλης θα συναντήσετε στα κείμενα που περιλαμβάνονται σ' αυτή την ενότητα. Προέρχονται από την προφορική λαϊκή παράδοση, από την παλαιά και νεότερη παραγωγή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και από τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Λαϊκό παραμύθι, Ο φτωχός και τα γρόσια
Τέλλος Άγρας, Το ξανθό παιδί και Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί με τα σπίρτα
Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας
Μαρία Πυλιώτου, Λεώνη

Ενότητα 12: Προβλήματα της σύγχρονης ζωής

Κεφάλαιο 12­­­Η ζωή στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη προσφέρει στους ανθρώπους τις ανέσεις της τεχνολογίας και σε μεγάλο βαθμό τους έχει απαλλάξει από προβλήματα του παρελθόντος, σχετικά με ασθένειες, έλλειψη αγαθών κ.λπ. Ωστόσο, στη θέση των παλαιών προβλημάτων ήρθαν άλλα, δυσκολότερα πολλές φορές, τα οποία απειλούν τον άνθρωπο εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ευτυχία του. Η ανεργία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός και οι κοινωνικές αδικίες είναι μερικά από τα σύγχρονα προβλήματα στα οποία αναφέρονται τα κείμενα της ενότητας αυτής. Με αφορμή τα κείμενα αυτά μπορείτε να προβληματιστείτε και να εκφράσετε τις απόψεις σας για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή και το περιβάλλον μας από ποικίλους νέους κινδύνους.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Αντώνης Σαμαράκης, Γραφείον ιδεών
Λουίς Σεπούλβεδα, Το μαύρο κύμα
Κρίτων Αθανασούλης, Παράπονο σκύλου
Ελένη Σαραντίτη, Όπως τα βλέπει κανείς...

Ενότητα 13: Οι φίλοι μας τα ζώα

Κεφάλαιο 13­­­Τα ζώα, άγρια και ήμερα, κατοικίδια ή ελεύθερα στη φύση, προσφέρουν στον άνθρωπο βοήθεια, προστασία, συντροφιά, τροφή· εκείνος, από την πλευρά του, ανταποδίδει με την αγάπη, τον σεβασμό και τη φροντίδα του. Η σωστή συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα αποτελεί στις μέρες μας ένδειξη πολιτισμού· γι' αυτό πολλές οργανώσεις προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην ενότητα έχουν κεντρικό θέμα τους αυτήν ακριβώς την παρουσία των ζώων στη ζωή των ανθρώπων και εξετάζουν τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συνύπαρξης και συμβίωσής τους με αυτούς.

Εκπρόσωποι - Λογοτέχνες:
Ανδρέας Καρκαβίτσας, Το μνήμα της μάνας
Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά
Ηλίας Βενέζης, Η Δάφνη
Λιλή Ζωγράφου, Στρίγκλα και καλλονή
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Η Βαγγελιώ-δεν-είσαι-εντάξει
Τζακ Λόντον, Ο αδάμαστος