Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Το βιβλίο της Έκφρασης Έκθεσης για τη Γ΄ Λυκείου χωρίζεται σε τρία (3) κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν τα παρακάτω βασικά θέματα:
1ο κεφάλαιο: Η πειθώ
Η πρώτη ενότητα αναλύεται σε δύο υποενότητες: τους τρόπους και τις μορφές πειθούς. Ως προς τους τρόπους πειθούς, οι μαθητές εισάγονται στην επίκληση στη λογική, στο συναίσθημα και στο ήθος του πομπού και μελετούν το ανάλογο λεξιλόγιο. Αναφορικά με τις μορφές της πειθούς, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μελετήσουν την πειθώ στη διαφήμιση, στο δικανικό λόγο, στον πολιτικό αλλά και τον επιστημονικό λόγο. Τα θέματα για συζήτηση και έκφραση-έκθεση αφορούν την επιστήμη και το ρόλο της στην κοινωνία.
2ο κεφάλαιο: Το δοκίμιο - Το άρθρο – Η επιφυλλίδα
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται το δοκίμιο, το άρθρο και η επιφυλλίδα. Διερευνάται η πειθώ στο δοκίμιο, η γλώσσα, η οργάνωση και η ιστορία του, ανιχνεύονται οι σχέσεις μεταξύ άρθρου, δοκιμίου και επιφυλλίδας και παρατίθεται πλούσιο κειμενικό υλικό για καθένα από τα τρία είδη. Η θεματική για συζήτηση και έκφραση-έκθεση αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
3ο κεφάλαιο: Δίκαιος λόγος και άδικος λόγος
Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται το δίκαιο και τον άδικο λόγο μέσω μιας ποικιλίας κειμένων, στα οποία υποστηρίζονται αντίθετες θέσεις αναφορικά με το δίκαιο και το άδικο καθώς και τις προεκτάσεις τους.
Το παράρτημα περιλαμβάνει δύο (2) ενότητες:
1η ενότητα παραρτήματος: Διαβάζω και γράφω
2η ενότητα παραρτήματος: Ερευνητική εργασία
Η πρώτη ενότητα του παραρτήματος πραγματεύεται το διάβασμα και το γράψιμο από την άποψη της σημασίας, της αξίας και της μεθοδολογίας. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα στάδια μίας ερευνητικής εργασίας, από την επιλογή του θέματος ως τη συγγραφή, και δίνονται παραδείγματα ερευνητικών εργασιών.
Επιδιώκεται οι μαθητές:
Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αφορά τους τρόπους και τις μορφές πειθούς. Αναλύονται οι τρεις βασικοί τρόποι πειθούς: η επίκληση στη λογική, στο συναίσθημα και στο ήθος του πομπού. Στα πλαίσια της πραγμάτευσης της επίκλησης στη λογική παρουσιάζονται τα είδη των συλλογισμών και εξετάζονται τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια ως προς τα ποιοτικά και αξιολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ στα πλαίσια της επίκλησης στο ήθος του πομπού προσεγγίζονται και οι ειδικότερες περιπτώσεις της επίθεσης στο ήθος του αντιπάλου και της επίκλησης στην αυθεντία. Η πραγμάτευση των μορφών πειθούς περιλαμβάνει την ανάλυση της πειθούς στη διαφήμιση, στον δικανικό, τον πολιτικό και τον επιστημονικό λόγο. Τα θέματα για συζήτηση και έκφραση-έκθεση αφορούν την επιστήμη και το ρόλο της στην κοινωνία.
Διδακτικοί στόχοι:
Μέσα από την παρουσίαση των μορφών και των τρόπων της πειθούς επιδιώκεται οι μαθητές:
Το δεύτερο κεφάλαιο της Έκφρασης-Έκθεσης για τη Γ’ Λυκείου αποτελείται από τρία υποκεφάλαια που αφορούν το δοκίμιο, το άρθρο και την επιφυλλίδα. Στο πρώτο υποκεφάλαιο εξετάζονται τα θέματα της πειθούς, της γλώσσας, της οργάνωσης και της ιστορίας του δοκιμίου. Στο δεύτερο υποκεφάλαιο αναλύεται το άρθρο ως τρόπος παρουσίασης ενός επίκαιρου θέματος γενικού ενδιαφέροντος και η σχέση του με το δοκίμιο, ενώ στο τρίτο παρουσιάζεται η επιφυλλίδα. Τα θέματα για συζήτηση και έκφραση-έκφραση σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Διδακτικοί Στόχοι:
Μέσα από την παρουσίαση του δοκιμιακού είδους, του άρθρου και της επιφυλλίδας επιδιώκεται οι μαθητές:
Στο τρίτο κεφάλαιο της Έκφρασης-Έκθεσης για τη Γ’ Λυκείου εξετάζεται το ζήτημα του δίκαιου και του άδικου λόγου. Πρόκειται για μία θεματική ενότητα που στεγάζει ποικίλα είδη λόγου (άρθρα, συνεντεύξεις αποσπάσματα τραγωδιών κτλ.) και συνδέεται άμεσα με τη γλώσσα της παιδείας και της εξουσίας, για τις οποίες παρατίθενται και σχετικά κείμενα. Στη συνέχεια, και επειδή η φιλοσοφία πίσω από το δίκαιο και τον άδικο λόγο είναι ανθρωποκεντρική, παρουσιάζονται ζητήματα σχετικά με τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η ομιλία του Γ. Σεφέρη στη Στοκχόλμη, ένα απόσπασμα από την εισήγηση του Αλ. Δελμούζου στη Διαβαλκανική Διάσκεψη του 1930 σχετικά με την παιδεία και την εθνική μόρφωση, κείμενα σχετικά με την εθνική αγωγή, τον ολοκληρωτισμό και το μεσσιανισμό. Η ενότητα αυτή του βιβλίου ολοκληρώνεται με την ομιλία του Ι. Θ. Κακριδή «Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής», όπου προβάλλεται η σημασία της παιδείας για την καλλιέργεια της ψυχής.
Διδακτικοί στόχοι:
Μέσα από το κεφάλαιο σχετικά με το δίκαιο και τον άδικο λόγο επιδιώκεται οι μαθητές:
Η δεύτερη ενότητα του Παραρτήματος αφορά την ερευνητική εργασία και αποτελείται από δύο υποενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται αναλυτικά τα στάδια συγγραφής μιας ερευνητικής εργασίας: η επιλογή του θέματος, η αναζήτηση του υλικού, η αξιοποίηση της βιβλιοθήκης, η διάρθρωση και συγγραφή της εργασίας. Στη δεύτερη παρατίθενται δείγματα ερευνητικών εργασιών.
Διδακτικοί στόχοι:
Μέσα από την ενότητα αυτή επδιώκεται οι μαθητές: