Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Το εγχειρίδιο Θουκυδίδη «Περικλέους Επιτάφιος» περιέχει τον επιτάφιο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμεικό κατά τη δημόσια ταφή των νεκρών του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Η συγκεκριμένη δημηγορία βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο των Ιστοριών του Θουκυδίδη και με αυτήν ο ιστορικός ήθελε να δώσει αφενός μια συμπληρωματική απεικόνιση της προσωπικότητας του Περικλή και των πολιτικών ιδεών του και αφετέρου την ιδανική εικόνα της Αθήνας, πριν αυτή αμαυρωθεί από τις αποτυχίες στον πόλεμο. Έτσι, ενώ ο λόγος αυτός εξωτερικά παρουσιάζεται ως επιτάφιος των νεκρών του 431 π.Χ, στην πραγματικότητα είναι ο επιτάφιος μιας μεγάλης πολιτείας στην πιο κλασική της μορφή. Για τον αναγνώστη που ξέρει την καταστροφή που περίμενε την Αθήνα, αυτή η πραγματικότητα γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.
Η εισαγωγή του εγχειριδίου κατατοπίζει τον μαθητή για τρία θέματα: (α) για τον συγγραφέα του έργου (Θουκυδίδης), (β) για τον ρήτορα, στον οποίο απέδωσε ο Θουκυδίδης την αγόρευση (Περικλής), (γ) για το συγκεκριμένο κείμενο (Επιτάφιος λόγος). Πλούσια στοιχεία δίνονται για τη λειτουργία των επιταφίων λόγων στην αθηναϊκή ζωή και για την τυπική δομή τους στο πλαίσιο της αρχαίας ρητορικής. Επισημαίνονται, επίσης, οι αποκλίσεις του «Επιταφίου» που εκφώνησε ο Περικλής από την τυπική δομή των επιταφίων λόγων, καθώς και η λειτουργία της συγκεκριμένης δημηγορίας στο πλαίσιο της ιστορικής αφήγησης του Θουκυδίδη.
Διδακτικοί στόχοι:
Το εγχειρίδιο περιέχει ολόκληρο το αρχαίο κείμενο του επιταφίου λόγου που ο Θουκυδίδης απέδωσε στον Περικλή, ενώ προτάσσεται και το κεφάλαιο στο οποίο ο ιστορικός περιγράφει τη συνήθη διαδικασία με την οποία κηδεύονται στον Κεραμεικό με δημόσια τελετή όσοι πέσουν στο πεδίο της μάχης. Κάθε κεφάλαιο του επιταφίου συνοδεύεται από γλωσσικά σχόλια, ενώ σε ανεξάρτητο τεύχος παρέχεται στους μαθητές η νεοελληνική μετάφραση του «Επιταφίου» από τον Άγγελο Βλάχο.
Διδακτικοί στόχοι:
Σε ιδιαίτερη ενότητα του εγχειριδίου έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των ερμηνευτικών σημειώσεων στα επιμέρους κεφάλαια του επιταφίου. Μετά τις ερμηνευτικές σημειώσεις κάθε κεφαλαίου ακολουθούν θέματα για συζήτηση και ερωτήσεις, ενώ στο τέλος της ενότητας υπάρχουν θέματα για μελέτη του συνόλου του επιταφίου.
Στο Επίμετρο του εγχειριδίου παρέχονται (α) αρκετά παράλληλα κείμενα αρχαίων συγγραφέων σε μετάφραση, για συγκριτική μελέτη τους με το κείμενο του «Επιταφίου» και (β) οι γνώμες νεότερων μελετητών για τον «Επιτάφιο του Περικλή».