Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Το εγχειρίδιο Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος της Γ’ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης στοχεύει να εξοικειώσει τους μαθητές με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ειδικότερα με το έργο δύο κορυφαίων εκπροσώπων της, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στην αρχή του εγχειριδίου προτάσσεται εισαγωγή, στην οποία εξετάζονται οι ιστορικές συνθήκες γέννησης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και η εξέλιξή της από τους Προσωκρατικούς έως τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Τα κείμενα που ανθολογούνται στις επιμέρους διδακτικές ενότητες προέρχονται από τους πλατωνικούς διαλόγους Πρωταγόρας και Πολιτεία και από τα αριστοτελικά συγγράμματα Ηθικά Νικομάχεια και Πολιτικά. Σε κάθε διδακτική ενότητα το αρχαιοελληνικό κείμενο συνοδεύεται από άφθονα γλωσσικά και ερμηνευτικά σχόλια και θέματα για συζήτηση.
Στην Εισαγωγή του εγχειριδίου εξετάζονται οι ιστορικές συνθήκες γέννησης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και η εξέλιξή της από τους Προσωκρατικούς έως τον Πλάτωνα. Συγκεκριμένα, περιέχει τα ακόλουθα κεφάλαια:
Α. Οι ιστορικές συνθήκες γέννησης της φιλοσοφίας
Β. Οι προσωκρατικοί
Γ. Οι σοφιστές και το κίνημα του διαφωτισμού στην Αθήνα
Δ. Ο Σωκράτης
Ε. Ο Πλάτων
Η αρχική εισαγωγή συμπληρώνεται σε επόμενο τμήμα του εγχειριδίου με το εισαγωγικό κεφάλαιο για τον βίο και το έργο του Αριστοτέλη.
Στο τμήμα του εγχειριδίου που αφιερώνεται στον Πλάτωνα ανθολογούνται αποσπάσματα από τους πλατωνικούς διαλόγους Πρωταγόρας και Πολιτεία. Συγκεκριμένα, από τον διάλογο Πρωταγόρας παρατίθεται ο μύθος του σοφιστή Πρωταγόρα για τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους και η συνεχόμενη λογική επιχειρηματολογία του, που στόχο έχει να αποδείξει το διδακτόν της αρετής. Από την πλατωνική Πολιτεία ανθολογούνται αποσπάσματα από την αφήγηση για το δαχτυλίδι του Γύγη, από την αλληγορία του σπηλαίου και από τον μύθο του Ηρός. Μέσα από τα παραπάνω κείμενα οι μαθητές εξοικειώνονται με βασικές όψεις της πολιτικής σκέψης των Σοφιστών και του Πλάτωνα και να συνειδητοποιήσουν τις μεταξύ τους διαφορές.
Διδακτικοί στόχοι:
Το τμήμα του εγχειριδίου που αφορά τον Αριστοτέλη περιέχει αποσπάσματα από τα συγγράμματά του Ηθικά Νικομάχεια και Πολιτικά, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές βασικά στοιχεία της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη. Τα αποσπάσματα που ανθολογούνται από τα Ηθικά Νικομάχεια προέρχονται από το δεύτερο βιβλίο και αφορούν τον αριστοτελικό ορισμό της αρετής ως έξης και μεσότητας. Στα αποσπάσματα από τα Πολιτικά συζητούνται η προέλευση και η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνικής οργάνωσης, ο ορισμός του πολίτη, η αριστοτελική ταξινόμηση των ορθών πολιτευμάτων και των παρεκκλίσεών τους, τα είδη της δημοκρατίας και οι στόχοι της παιδείας.
Διδακτικοί στόχοι: