Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Η Στατιστική προσπαθεί να ερμηνεύσει φαινόμενα του πραγματικού κόσμου που εμπεριέχουν μεταβλητότητα και αβεβαιότητα. Εφαρμόζει μεθόδους συλλογής, οργάνωσης και ανάλυσης αριθμητικών κατά βάση δεδομένων και χρησιμοποιείται σε όλους τους κλάδους της επιστήμης. Η σπουδαιότητα και η χρησιμότητά της αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι διδάσκεται σ' όλες σχεδόν τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι μόνο. Στο βιβλίο αυτό, που απευθύνεται στους μαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου όλων των κατευθύνσεων ως μάθημα επιλογής καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η μαθηματική διαδικασία στα όρια της απολύτως αναγκαίας γνώσης για την επίλυση των στατιστικών προβλημάτων.
Η ύλη που περιέχεται είναι αυτή που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών που εκπόνησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το σκοπό αυτό. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην παράθεση πολλών παραδειγμάτων και στην επιλογή των ασκήσεων για να καταστούν οι έννοιες όσο το δυνατόν πιο απλές και κατανοητές. Πιο συγκεκριμένα στα πρώτα δύο κεφάλαια γίνεται μια σύντομη αναφορά σε στοιχεία περιγραφικής στατιστικής και πιθανοτήτων τα οποία μελετώνται διεξοδικά στο βιβλίο Γενικής Παιδείας της Γ' τάξης. Στο τρίτο κεφάλαιο εισάγονται οι αρχικές έννοιες της Επαγωγικής Στατιστικής με την αναλυτική παρουσίαση των κατανομών πιθανότητας της έννοιας του όρου τυχαία μεταβλητή διακριτή και συνεχής καθώς και της αναμενόμενης τιμής και διακύμανση της. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι ειδικές κατανομές διακριτών τυχαίων μεταβλητών όπως η κατανομή Bernoulli, η διωνυμική, η γεωμετρική κατανομή καθώς η υπεργεωμετρική και η Poisson. Το πέμπτο κεφάλαιο πραγματεύεται αντίστοιχα τις ειδικές κατανομές συνεχών τυχαίων μεταβλητών και πιο συγκεκριμένα την κανονική κατανομή, την κατανομή χ2(ν) όπως και την t(v-1). Τέλος στο έκτο κεφάλαιο δίνονται στοιχεία εκτιμητικής και εισάγεται ο έλεγχος υποθέσεων. Οι αποφάσεις ή εκτιμήσεις στη στατιστική έχουν στοχαστικό χαρακτήρα. Ο μαθητής γίνεται οικείος με τη θεωρία λήψης αποφάσεων και με τη στατιστική συμπερασματολογία.
Οι γενικοί στόχοι του μαθήματος είναι:
Καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε τα αποτελέσματα διαφόρων δημοσκοπήσεων ή μελετών. Οι μελέτες αυτές γίνονται από εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη διάθεση των προϊόντων τους, από πολιτικά κόμματα που ανυπομονούν να μάθουν για την εκλογική τους δύναμη, από έντυπα ποικίλης ύλης ή πιθανώς και από κάποια ομάδα μαθητών που ενδιαφέρεται να καταγράψει και αναλύσει χαρακτηριστικά των συμμαθητών της όπως: ύψος βάρος, ομάδα αίματος, φύλο. Το κοινό στις μελέτες αυτές είναι ότι όλες έχουν στόχο τη μελέτη των χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης ομάδας. Η ομάδα αυτή που μπορεί να αποτελείται από έμβια όντα, αντικείμενα, φαινόμενα ή μετρήσεις σαφώς καθορισμένων χαρακτηριστικών των μονάδων ή ατόμων της αποτελεί ένα στατιστικό πληθυσμό. Η μελέτη των χαρακτηριστικών ενός στατιστικού πληθυσμού θα ήταν επιθυ- μητή, αλλά είναι πολύ δύσκολη και για αυτό αντί αυτής επιλέγεται μια μικρή ομάδα ή ένα υποσύνολο του πληθυσμού το οποίο καλείται δείγμα, απ' όπου αντλούνται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πληθυσμού.Ο σωστός τρόπος επιλογής του δείγματος σκοπό έχει να μας οδηγήσει σε αξιόπιστα συμπεράσματα για ολόκληρο τον πληθυσμό από τον οποίο πήραμε το δείγμα.
Σκοπός του κεφαλαίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές σε βασικές έννοιες της περιγραφικής στατιστικής που χρησιμοποιούνται στη μελέτη και ανάλυση χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού. Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται σε τεχνικές απαρίθμησης των στοιχείων ενός συνόλου. Το ρήμα "απαριθμώ" αναφέρεται στην ένα προς ένα καταγραφή των στοιχείων ενός συνόλου. Η πράξη της καταγραφής λέγεται απαρίθμηση.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Σε πολλούς τύπους πειραμάτων τα αποτελέσματα είναι από τη φύση τους πραγματικοί αριθμοί. Παραδείγματα τέτοιων πειραμάτων αποτελούν οι μετρήσεις των υψών και των βαρών των ατόμων, η παρακολούθηση των τιμών της αγοράς και της ζήτησης ενός προϊόντος, η μέτρηση του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύει ένα αυτοκίνητο με 10 λίτρα βενζίνης, η διαφορά πόντων σε ένα παιχνίδι μπάσκετ κ.λ.π. Οι δειγματικοί χώροι αυτών των πειραμάτων είναι υποσύνολα του συνόλου των πραγματικών αριθμών. Υπάρχουν επίσης πειράματα των οποίων τα αποτελέσματα δεν είναι πραγματικοί αριθμοί, με συνέπεια ο δειγματικός τους χώρος να μην είναι υποσύνολο του συνόλου των πραγματικών αριθμών. Παραδείγματα τέτοιων πειραμάτων αποτελούν το στρίψιμο νομίσματος με δυνατά αποτελέσματα κεφάλι ή γράμματα, η διαπίστωση της ποιότητας ενός προϊόντος που επιλέγουμε τυχαία από κάποια γραμμή παραγωγής, η διαδικασία εντόπισης των ελαττωματικών εξαρτημάτων μιας μηχανής, η βλάβη των οποίων προκαλεί βλάβη της μηχανής κ.λ.π. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων δεν είναι πραγματικοί αριθμοί και συνεπώς οι δειγματικοί τους χώροι δεν είναι υποσύνολα του R. Αποδεικνύεται όπως θα δούμε στην πράξη ότι η μετατροπή αυτών των δειγματικών χώρων σε δειγματικούς χώρους με στοιχεία πραγματικούς αριθμούς είναι εξαιρετικά χρήσιμη και επιτυγχάνεται με την αντιστοίχιση ενός πραγματικού αριθμού σε κάθε αποτέλεσμα του αρχικού δειγματικού χώρου. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κωδικοποίηση» των αποτελεσμάτων ενός πειράματος με τη χρήση πραγματικών αριθμών. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ενδιαφέρον μας δεν είναι άμεσο για τα ίδια τα αποτελέσματα του πειράματος, αλλά για κάποιο μετασχηματισμό ή και συνδυασμό αυτών των αποτελεσμάτων. Παράδειγμα έμμεσου ενδιαφέροντος για τα αποτελέσματα ενός πειράματος αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, στο τέλος του οποίου σημασία έχει η νίκη και όχι ο αριθμός των τερμάτων που πέτυχε ή νικήτρια ομάδα. Άλλο παράδειγμα αποτελεί το ενδιαφέρον εταιρείας επωνύμων προϊόντων να υπολογίσει το κέρδος από την πώληση του προϊόντος της μετά από μια καλοσχεδιασμένη διαφημιστική καμπάνια. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία ενδιαφέρεται για τη συνολική είσπραξη (γινόμενο τιμής του προϊόντος επί την ποσότητα που πουλήθηκε) και όχι για την τιμή και την ποσότητα χωριστά. Όλα όσα αναφέραμε περιέχουν την έννοια της τυχαίας μεταβλητής η οποία αποτελεί το αντικείμενο μελέτης αυτού του κεφαλαίου και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει τα δυνατά αποτελέσματα ενός πειράματος ως στοιχεία ενός συνόλου πραγματικών αριθμών.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:Το κεφάλαιο αυτό αποσκοπεί στην εξεικοίωση των μαθητών με τις ιδιότητες και τα βασικά χαρακτηρηστικά των εξής βασικών κατανομών:
Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με ειδικές, συνεχείς κατανομές πιθανοτήτων.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Ο στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων τους σε πληθυσμούς, στηριζόμενες σε δείγματα προερχόμενα από τους πληθυσμούς αυτούς. Όμως, κάτω από ποιες συνθήκες ένα δείγμα μπορεί να οδηγήσει σε έγκυρη γενίκευση για τον πληθυσμό; Ας μελετήσουμε την περίπτωση της εκτίμησης του μέσου ύψους των μαθητών της τρίτης λυκείου. Το ζητούμενο είναι να δούμε κατά πόσο ένα δείγμα υψών από μαθητές τρίτης λυκείου θα μπορούσε να επιτρέψει γενίκευση σχετική με ολόκληρο τον πληθυσμό. Θα οδηγιόμασταν σε λανθασμένη εκτίμηση αν χρησιμοποιούσαμε ως δείγμα, για παράδειγμα, τα ύψη όλων των μαθητών που έχουν συμμετοχή στη ομάδα Basket-ball του σχολείου τους. Το ερώτημα ποιοι και πόσοι μαθητές θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο δείγμα της παραπάνω εκτίμησης δεν φαίνεται να έχει πολύ απλή απάντηση. Οι θεωρίες της Επαγωγικής Στατιστικής, που αναπτύσσονται στο κεφάλαιο αυτό, στηρίζονται στην χρήση των τυχαίων δειγμάτων. Αυτή η επιμονή στα τυχαία δείγματα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε έγκυρες και λογικές γενικεύσεις και γι αυτό χρησιμοποιούνται στην πράξη. Βεβαίως η λήψη τυχαίων δειγμάτων δεν είναι πάντα εφικτή γι' αυτό καταφεύγουμε σε άλλες τεχνικές δειγματοληψίας.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές: