Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Ο σκοπός του μαθήματος "Βιομηχανική Παραγωγή και Ενέργεια" είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει δύο έννοιες-κλειδιά που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Από τη φύση του, το μάθημα αυτό απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση. Σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές με βασικούς όρους και έννοιες που σχετίζονται με την Βιομηχανική Παραγωγή και την Ενέργεια και να τους καλλιεργήσει την αναλυτική και συνθετική σκέψη, ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν το αίτιο και το αιτιατό. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου στους οποίους απευθύνεται το μάθημα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα φύγουν από το σχολείο και θα έρθουν πολύ γρήγορα σε επαφή με τις διαδικασίες παραγωγής και της αγοράς. Για τον λόγο αυτό έγινε προσπάθεια ώστε στα πλαίσια του συγκεκριμένου μαθήματος, να εφοδιαστούν οι μαθητές με τέτοιες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να εξοικειωθούν με όρους και διαδικασίες που θα τις ακούν και θα τις διαβάζουν πολύ συχνά και θα επηρεάζουν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους ζωή.
Το βιβλίο αποτελείται από 6 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται κάποιες απλές οικονομικές έννοιες και οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται διεξοδικά οι έννοιες της βιομηχανίας και της ενέργειας και ο συσχετισμός των εννοιών αυτών. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη βιομηχανική παραγωγή, στο βιομηχανικό προϊόν και στην οργάνωση και διοίκηση της παραγωγής, ενώ παράλληλα δίνονται παραδείγματα παραγωγικής διαδικασίας για χαρακτηριστικούς βιομηχανικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, όπου γίνεται μια διεξοδική μελέτη των μορφών, και της παραγωγικής ενέργειας που έχουν άμεσο ενδιαφέρον εφαρμογής στην Ελλάδα. Το πέμπτο κεφάλαιο συνδέει τις δυο βασικές έννοιες που πραγματεύεται το βιβλίο τονίζοντας τη σημασία που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη βιομηχανική παραγωγή στην οικονομία κάθε χώρας. Τέλος το έκτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ρύπανση του περιβάλλοντος που προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες. Σε ιδιαίτερη ενότητα αναπτύσσονται οι βασικές αρχές των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς και η συσχέτιση μεταξύ περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Σκοπός του μαθήματος είναι να γίνει κατανοητό ότι η βιομηχανική παραγωγή, που παρακολουθεί και ανταποκρίνεται έγκαιρα στις αναγκαίες μεταβολές, απαιτεί συνδυασμό, συσχέτιση και συναλληλία οικονομικών, τεχνολογικών, περιβαλλοντικών στρατηγικών, με σκοπό τη βιώσιμη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό οι γενικοί στόχοι του μαθήματος είναι:
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί το δυναμικότερο τομέα της οικονομίας κάθε χώρας διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Παράλληλα η αποδοτικότερη αξιοποίηση της ενέργειας από μία βιομηχανία αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις βασικό παράγοντα καθορισμού του κόστους του προϊόντος και κατ' επέκταση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς της. Παρατηρούμε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ βιομηχανικής παραγωγής και διαφόρων οικονομικών παραμέτρων. Προκειμένου λοιπόν να γίνουν πιο κατανοητά τα κεφάλαια του βιβλίου, κρίθηκε σκόπιμη η παράθεση μερικών απλών οικονομικών εννοιών και οικονομικών στοιχείων, όπως αυτά που αναφέρονται στο πρώτο κεφάλαιο. Έτσι στο κεφάλαιο αυτό τονίζεται η σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και των οικονομικών μεγεθών και δεικτών καθώς επίσης οι αρχές που στηρίζουν τη λειτουργία των οικονομικών μονάδων και των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνονται οι έννοιες για τις ανάγκες και τα αγαθά και αναλύονται οι παράγοντες που συντελούν στην παραγωγή των οικονομικών αγαθών. Οι τρεις τομείς της οικονομικής δραστηριότητας περιγράφονται σε γενικές γραμμές, ενώ δίνεται έμφαση στον δευτερογενή τομέα που περιλαμβάνει τους μετασχηματισμούς από τις πρώτες ύλες στα τελικά προϊόντα. Στο τέλος αναφέρονται στοιχεία για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Γίνονται επίσης συγκρίσεις στις οικονομίες διαφόρων χωρών με τη χρήση βασικών δεικτών και μεγεθών. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές σε βασικές οικονομικές παραμέτρους συσχετίζοντάς τες με τη βιομηχανική παραγωγή και ενέργεια.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Στις δύο πρώτες ενότητες του κεφαλαίου αυτού αναλύονται διεξοδικά οι έννοιες της βιομηχανίας και της ενέργειας και προσεγγίζεται η ελληνική πραγματικότητα μέσα από τα μεγέθη της απασχόλησης και του κόστους εργασίας της ελληνικής βιομηχανίας. Συσχετίζεται η ενέργεια με την οικονομία και τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία της ύπαρξης ενεργειακών πηγών στην ανάπτυξη μιας χώρας. Αναφέρονται στοιχεία για τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα καθώς επίσης και για τις δυνατότητες μετατροπής και αποθήκευσης της ενέργειας. Στην τρίτη ενότητα τονίζεται η σημασία της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή και αναφέρεται η διαχρονική συμμετοχή των διαφόρων ενεργειακών πηγών στη βιομηχανία για τις χώρες της Ε.Ε.Σκοπός του κεφαλαίου είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τη συσχέτιση της Βιομηχανίας με την Ενέργεια.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Το Κεφάλαιο III αναφέρεται στη βιομηχανική παραγωγή, στο βιομηχανικό προϊόν και στην οργάνωση και διοίκηση της παραγωγής, ενώ παράλληλα δίνονται παραδείγματα παραγωγικής διαδικασίας σε χαρακτηριστικούς βιομηχανικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια της βιομηχανικής παραγωγής ταξινομούνται και περιγράφονται οι διεργασίες που οδηγούν στον μετασχηματισμό των πρώτων υλών, ενώ δίνεται έμφαση στη σημασία της πρώτης ύλης στις διάφορες παραγωγικές διαδικασίες. Μέσα από το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της δυσκολίας εξεύρεσης πρώτων υλών τονίζεται η σημασία της ανακύκλωσης. Η ενότητα του βιομηχανικού προϊόντος εστιάζεται στην ποιότητα και στους τρόπους διασφάλισής της και επεκτείνεται τόσο στη σχεδίαση όσο και στον κύκλο ζωής του. Η οργάνωση και διοίκηση της παραγωγής αναπτύσσεται κυρίως μέσα από την επίπτωσή της στην παραγωγή αναβαθμισμένων ποιοτικά προϊόντων σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση της διατιθέμενης ενέργειας και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της ίδιας ενότητας αναγράφεται η σημασία της τεχνικοοικονομικής προσέγγισης μιας βιομηχανικής μονάδας και δίνεται έμφαση στα κριτήρια αξιολόγησης βιομηχανικών μελετών. Τέλος στους βιομηχανικούς κλάδους, πέρα από τα κριτήρια ταξινόμησής τους, περιλαμβάνονται συνοπτικά στοιχεία κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής του αλουμινίου, των οξέων και λιπασμάτων, των τσιμέντων και των τροφίμων. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές στην έννοια της Βιομηχανίας Παραγωγής του βιομηχανικού προϊόντος και της οργάνωσης και διοίκησης της παραγωγής.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα γίνεται μια ιδιαίτερα συνοπτική αναφορά στις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την ενέργεια ως συνιστώσα της βιομηχανικής παραγωγής και οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στο κεφάλαιο II το οποίο περιορίστηκε στην οικονομική διάσταση της ενέργειας. Οι διάφορες μορφές ενέργειας και οι περιπτώσεις μετατροπής της, κυρίως στις βιομηχανικές διαδικασίες, αποτελούν επίσης αντικείμενα της ενότητας αυτής. Στη δεύτερη ενότητα αντιμετωπίζονται τα ορυκτά καύσιμα τόσο τα συμβατικά (στερεά, υγρά, αέρια), όσο και τα μη συμβατικά (πυρηνικά καύσιμα) ως πηγές ενέργειας απαραίτητες για τη λειτουργία μιας βιομηχανίας. Για κάθε είδος καυσίμου γίνεται μια επέκταση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των οποίων η αξιοποίηση παρουσιάζει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στα πλαίσια της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην ενότητα αυτή εξετάζονται, από τεχνολογική κυρίως άποψη, οι μορφές που έχουν άμεσο ενδιαφέρον εφαρμογής στην Ελλάδα, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμική, η βιομάζα καθώς και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Η τελευταία ενότητα πραγματεύεται την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές στις μορφές και την παραγωγή Ενέργειας.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Το κεφάλαιο αυτό συνδέει τις δύο βασικές έννοιες που πραγματεύεται το βιβλίο τονίζοντας τη σημασία που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την βιομηχανική παραγωγή, στην οικονομία κάθε χώρας. Στην πρώτη ενότητα του κεφαλαίου φαίνεται η εξέλιξη της ενεργειακής κατανάλωσης και συσχετίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή κατανάλωση. Στην ίδια ενότητα επίσης, συνοπτικά αποτυπώνεται η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας στον τομέα αυτό. Στη δεύτερη ενότητα αναφέρονται οι δυνατότητες και εναλλακτικές περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δίνονται χαρακτηριστικά παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή από βιομηχανικούς κλάδους. Σε χωριστή ενότητα, στα πλαίσια του ίδιου κεφαλαίου, αναπτύσσεται η συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, τεχνική που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξοικονόμηση της ενέργειας. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να τονίσει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή κάθε χώρας.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές:
Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος που προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι πηγές της βιομηχανικής ρύπανσης διακρίνονται σε ατμοσφαιρική, ρύπανση υδάτινων αποδεκτών και ρύπανση από την διάθεση των βιομηχανικών απορριμμάτων Για κάθε περίπτωση αναφέρονται τόσο οι σημαντικότεροι ρύποι, όσο και οι προσπάθειες που γίνονται από τις επιμέρους βιομηχανίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλούν. Σε ιδιαίτερη ενότητα, στα πλαίσια του ιδίου κεφαλαίου αναπτύσσονται οι βασικές αρχές των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς και η συσχέτιση μεταξύ περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές στις αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες.
Μετά το τέλος του κεφαλαίου, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι πρέπει να έχουν επιτευχθεί, ώστε οι μαθητές: