φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

­­­­­­­­­

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια:

  • Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί­ σ­ύντομη εισαγωγή στην ιστορία της λογικής. Ξεκινώντας από τις απαρχές της λογικής, διαμέσου του Αριστοτέλη, του Θεόφραστου, της στωικής λογικής, της ελληνιστικής, αραβικής και μεσαιωνικής λογικής, φτάνει στη σύγχρονη συμβολική λογική.
  • Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετάται, στο επίπεδο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των μαθητών στους οποίους απευθύνεται, η προτασιακή λογική. Εδώ με τρόπο αναλυτικό και διαλογικό εισάγονται τα πρώτα στοιχεία συμβολισμού.
  • Στο τρίτο κεφάλαιο συνεχίζεται η μελέτη της δομής των προτάσεων και του σχετικού συμβολισμού με τα απαραίτητα στοιχεία από την κατηγορηματική λογική.
  • Το τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει στοιχεία πρακτικής λογικής. Κύριος στόχος του κεφαλαίου αυτού είναι να εφαρμόσει ο μαθητής, στον προφορικό και γραπτό λόγο, όσα έμαθε στα προηγούμενα κεφάλαια.

Στοχοι

Η διδασκαλία του μαθήματος αποβλέπει στην επίτευξη των παρακάτω γενικών σκοπών, σε σχέση με τους μαθητές

  • Να αντιληφθούν το ευρύ πεδίο μέσα στο οποίο κινείται η Λογική και πώς αυτ­ή επηρεάζει τη συγκρότηση και τη δομή της ανθρώπινης σκέψης.
  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρησιμότητα της Λογικής, όχι μόνο στην ιστορική της εξέλιξη, αλλά, κυρίως, ως καθημερινή πρακτική σε διάφορους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας.
  • Να ασκηθούν στην τήρηση των τυπικών κανόνων και των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα παραγωγής ορθού ­επιχειρηματολογικού λόγου.
  • Να μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα με την οποία διατυπώνονται κάποιες
    προτάσεις και να ανακαλύπτουν τα πιθανά συμπεράσματα, στα οποία αυτές λογικά οδηγούν.
  • Να συνειδητοποιήσουν την ευρηματικότητα της γλώσσας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και να κατανοήσουν πώς αυτή τυποποιείται, για να ανταποκριθεί στη συγκρότηση της παραγωγικής σκέψης.
  • Να μπορούν να παράγουν κείμενα, προφορικά ή γραπτά, λογικά ελεγμένα για την αποτελεσματικότητά τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν ανάγκες της καθημερινής τους ζωής.
  • Να αποκτήσουν σταδιακά τη θεωρητική και πρακτική συγκρότηση που απαιτείται, προκειμένου να οικοδομήσουν στέρεα και με επιτυχία τη μεταγενέστερη επίδοσή τους, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο 1. Σύντομη Ιστορία της Λογικής

­­ ­­­­­­

Που βρίσκονται οι απαρχές της λογικής; δηλαδή σε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες υπήρχε έντονη και διαρκής χρήση επιχειρημάτων, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συστηματικής μελέτης τους; Τα πεδία με αυτό το χαρακτηριστικό ήταν τρία, δηλαδή τα μαθηματικά, η φιλοσοφία και η καθημερινή επιχειρηματολογία, ειδικότερα στον πολιτικό και δικαστικό στίβο. Στο κεφάλαιο αυτό αναφερόμαστε αναλυτικότερα στο καθένα.

­­­­­­­
Λέξεις‐κλειδιά: Απαρχές της λογικής, Ατομικές - Καθολικές - Μερικές προτάσεις, Νεότερη λογική, Αλγεβρική - Λογικιστική - Φορμαλιστική Σχολή

Κεφάλαιο 2. Προτασιακή Λογική

­ ­­

Σε αυτό το κεφάλαιο μ­ελετάται η προτασιακή λογική. Εδώ με τρόπο αναλυτικό και διαλογικό ­εισάγονται τα πρώτα στοιχεία συμβολισμού.

­
Λέξεις‐κλειδιά: Γλώσσα, Πρόταση, Αληθοτιμή Πρότασης, Σύνδεσμοι, Πίνακες Αληθοτιμών, Συμβολική Γλώσσα, Προτασιακές Μεταβλητές, Σύζευξη, Διάζευξη, Άρνηση, Συνεπαγωγή, Διπλή Συνεπαγωγή, Προτασιακός Τύπος, Πίνακας Αλήθειας ενός Τύπου, Παράφραση, Μετάφραση, Τυποποίηση, Ταυτολογία, Αντίφαση, Το επιχείρημα, Απόδειξη και Μέθοδοι Απόδειξη­ς.­

Κεφάλαιο 3. Κατηγορηματική Λογική

­ ­­­ ­­

Η συμβολική γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην προτασιακή λογική συγκροτείται με τέτοιον τρόπο, ώστε δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη δομή υποκείμενο-κατηγόρημα, καθώς και τη δομή προτάσεων που αναφέρονται σε σχέσεις μεταξύ ατομικοτήτων. Η γλώσσα αυτή δεν είναι αρκετά ευέλικτη για να εκφράσει ατομικό­τητες είτε με συγκεκριμένο είτε με γενικό τρόπο. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια της προτασιακής λογικής δεν μπορούμε να εκφράσουμε προτάσεις όπως «κάθε άνθρωπος είναι θνητός» ή «υπάρχει αριθμός μεγαλύτερος του πέντε». Αυτές οι αδυναμίες θεραπεύονται με την εισαγωγή της κατηγορηματικής λογικής που αναλύεται σε αυτό το κεφάλαιο.­

Λέξεις‐κλειδιά: Υποκείμενο - Κατηγόρημα, Πολυμελή Κατηγορήματα, Ποσοδείκτες, Ποσόδειξη, Πολλαπλή Ποσόδειξη, Τύποι, Μεταφορά σε Συμβολική Γλώσσα, Απόδοση Σημασίας ­

Κεφάλαιο 4. Στοιχεία Πρακτικής Λογικής

­ ­­­­

Σε αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου ασχολούμαστε ­με τη λογική από πρακτική σκοπιά. Δηλαδή, με το πώς μπορούμε στην καθημερινή μας ζωή, όταν συζητούμε με άλλους ή όταν θέλουμε να γράψουμε ένα κείμενο, να διατυπώνουμε με σωστό τρόπο τις ιδέες μας, να αιτιολογούμε αυτά που λέμε και να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ασυνέπειες ή λάθη σε αυτά που άλλοι λένε ή γράφουν.­­

Λέξεις‐κλειδιά: Επιχείρημα, Επιχειρηματολογία, Προκείμενες, Συμπέρασμα, Επιχείρημα δια μέσου παραδειγμάτων, Επιχείρημα που χρησιμοποιεί αιτία και αποτέλεσμα, Παραγωγικά επιχειρήματα, Επιχείρημα διαμέσου Αναλογίας, Τρόποι Ελέγχου των Προκειμένων, Σωστή Γραφή Επιχειρημάτων.
­ ­