Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
To βιβλίο του καθηγητή για το ελεύθερο σχέδιο είναι η πρώτη προσπάθεια καταγραφής συγκεκριμένων οδηγιών, σε ένα μάθημα, το οποίο χαρακτηριζόταν μέχρι σήμερα από τον εμπειρικό τρόπο διδασκαλίας του, στη Β-βάθμια εκπαίδευση.
Το ισχύον πρόγραμμα σπουδών δεν αντιμετωπίζει πλέον το ελεύθερο σχέδιο στο λύκειο στενά και εξειδικευμένα, ως εξάσκηση στο σχέδιο εκ του φυσικού των μαθητών εκείνων που προσανατολίζονται σε σπουδές για τις οποίες αυτό το σχέδιο θεωρείται απαραίτητο προσόν και εφόδιο.
Η απόκτηση δεξιότητας, μέσα από πολύωρη εξάσκηση, μπορεί να αποτελεί τον κύριο σκοπό στο ελεύθερο σχέδιο, αλλά εδώ επιχειρείται επί πλέον και η καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης μέσα από την ανάλυση έργων και εικαστικών εικόνων, γενικότερα. Επίσης, επιχειρείται η επέκταση σε εφαρμογές των εικαστικών τεχνών, όπως είναι το βιομηχανικό σχέδιο και το γραφίστικο σχέδιο. Έτσι, ο μαθητής θα είναι αφ'ενός μεν δημιουργός με γνώσεις και αφ'ετέρου ευαίσθητος και φιλότεχνος θεατής.
Ο σκοπός του μαθήματος του ελευθέρου σχεδίου είναι να βοηθήσει τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν τη σχεδιαστική δεξιότητα τους και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αντίληψη. Ειδικότερα επιδιώκεται:
Ο Βάλτερ Γκρόπιους (W. Gropius) ισχυρίζεται "Ή τέχνη δε διδάσκεται το μόνο που μπορεί να διδαχτεί είναι η τεχνική". Αυτή η άποψη βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι τέχνη και τεχνική αποτελούν μια αδιαχώριστη ενότητα. Ωστόσο, το ελεύθερο σχέδιο, πραγματώνεται μέσω ενός συνόλου μεθόδων και κανόνων. Αυτές οι μέθοδοι και οι κανόνες συνιστούν την τεχνική του ελεύθερου σχεδίου, η οποία πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να διδαχτεί. Μέσω μιας τεχνικής, ενός συνόλου δηλαδή μεθόδων και διαδικασιών, αποδίδουμε τις μορφές των αντικειμένων αλλά και το που σχεδιάζουμε.
Όμως, ένας και μοναδικός τρόπος απόδοσης των μορφών δεν υπάρχει στο ελεύθερο σχέδιο. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και με τη γλώσσα που μιλάμε. Μαθαίνουμε να γράφουμε μέσα από ένα σύνολο μεθόδων και κανόνων. Ο καθένας μας. όμως, εχει έναν προσωπικό τρόπο γραφής και έναν ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα. Για αυτό λοιπόν και ο τρόπος που σχεδιάζουμε είναι προσωπικός. Το ελεύθερο σχέδιο πρέπει να γίνεται απλά, φυσικά, ανεπιτήδευτα. Γι' αυτό το λόγο και στη διδασκαλία του ελεύθερου σχεδίου δεν προτείνεται κανένας συγκεκριμένος τρόπος γραφής.
Mε την ενότητα αυτή επιδιώκουμε να κατανοήσουν οι μαθητές τη διαδικασία ανάλυσης της μορφής των φυσικών αντικειμένων.
Ξεκινώντας το μαθημα, θα αναφερθούμε, με παραδείγματα απο την καθημερινή μας ζωή. στη φυσική λειτουργία της όρασης, και στη συνεχεία θα επισημάνουμε:
Επιδίωξη της ενότητας αυτής είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη διαδικασία των υπολογισμών και των μετρήσεων στο ελεύθερο σχέδιο.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι όσο πιο σωστές είναι οι μετρήσεις τόσο πιο, ανάλογα. σωστό θα είναι και το αποτέλεσμα στο ελεύθερο σχέδιο. Επίσης ότι:
Επιδίωξη της ενότητας αυτής είναι:
Επιδίωξη της ενότητας είναι να αντιληφθούν οι μαθητές ότι:
Επιδίωξη αυτής της ενότητας είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τη διαδικασία της ανάλυσης και της σύνθεσης και να μάθουν να χρησιμοποιούν τους κατάλληλους εικαστικούς ορούς.
Εφόσον έχουν ήδη κατανοήσει οι μαθητές τη διαδικασία ανάλυσης της μορφής των αντικειμένων, είναι πλέον εύκολο να αντιληφθούν και τις διαφορετικές άξιες που αποκτούν τα επιμέρους σχεδιασμένα σχήματα, όταν συνυπάρχουν σε ένα εικαστικό έργο. Το περιεχόμενο των προτάσεων που θα αναπτύξουμε αναφέρεται:
Με αυτή την ενότητα επιδιώκουμε να αντιληφθούν οι μαθητές τη διττή σημασία της αισθητικής εικόνας. Ότι δηλαδή κάθε ελεύθερο σχέδιο αλλά και, γενικότερα, κάθε εικαστικό έργο αποτελείται από δυο επίπεδα: της μορφής και του περιεχόμενου Θα πρέπει οι μαθητές να αντιληφθούν και να κατανοήσουν ότι η απόδοση του περιεχομένου εξαρτάται από τις διευθετήσεις των πλαστικών στοιχείων, που καθορίζουν τη μορφή και, κατά συνέπεια, την αισθητική της εικόνας.
Επιδίωξη της ενότητας αυτής είναι να ασκηθούν οι μαθητές και στην απόδοση των μορφών των αντικειμένων με το χρώμα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά χρωμάτων.
Με την ενότητα αυτή επιδιώκουμε να αντιληφθούν και να κατανοήσουν οι μαθητές τις στοιχειώδεις αρχές του βιομηχανικού και του γραφίστικου σχεδίου. Να καταλάβουν, δηλαδή, ότι: