Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Tο εγχειρίδιο Ρητορικά Κείμενα της Β’ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης στοχεύει να εξοικειώσει τους μαθητές με την αρχαία ελληνική ρητορική μέσα από το έργο σημαντικών εκπροσώπων της, όπως ο Λυσίας, ο Δημοσθένης και ο Ισοκράτης. Για τον σκοπό αυτό ο καθένας από τους τρεις συγκεκριμένους ρήτορες αντιπροσωπεύεται στο εγχειρίδιο με δύο λόγους του, οι οποίοι παρατίθενται στο σύνολό τους ή αποσπασματικά. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι εξής λόγοι:
Στο εγχειρίδιο υπάρχουν επιμέρους κατατοπιστικές εισαγωγές για την αρχαία ελληνική ρητορική, για τον βίο και το έργο του κάθε ρήτορα και για το κάθε έργο που παρατίθεται. Το αρχαίο κείμενο κάθε λόγου συνοδεύεται από άφθονα γλωσσικά και ερμηνευτικά σχόλια και ερωτήσεις.
Η γενική εισαγωγή του εγχειριδίου παρέχει στοιχεία για τη γέννηση και την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής ρητορικής, για τη σχέση της με τη σοφιστική, για τα είδη και τα μέρη του ρητορικού λόγου με έμφαση στις έντεχνες πίστεις. Αναφέρεται επίσης στα προσόντα του ρήτορα και στη σημασία της μελέτης των ρητορικών κειμένων σήμερα.
Διδακτικοί στόχοι:
Στο εγχειρίδιο περιέχονται ολόκληροι οι δικανικοί λόγοι του Λυσία Κατά Φίλωνος δοκιμασίας και Υπέρ Μαντιθέου. Και οι δύο συγκεκριμένοι λόγοι αφορούν έναν βασικό θεσμό του αθηναϊκού πολιτεύματος, τη διαδικασία της «δοκιμασίας», τη διαδικασία δηλ. εξέτασης των αιρετών και κληρωτών αρχόντων που διαπίστωνε αν πληρούνταν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ανάληψη των καθηκόντων τους και αν ήσαν άξιοι για το αξίωμα που είχαν κληθεί να αναλάβουν. Ο πρώτος λόγος γράφτηκε από τον Λυσία για τον κατήγορο που αμφισβήτησε την καταλληλότητα εκλογής του Φίλωνα στο αξίωμα του βουλευτή, ενώ ο δεύτερος λόγος αποτελεί την απολογία του Μαντιθέου απέναντι σε μια παρόμοια κατηγορία. Το αρχαίο κείμενο των δύο λόγων συνοδεύεται από εισαγωγή στους λογογράφους και στον βίο και το έργο του Λυσία κι από άφθονα γλωσσικά και ερμηνευτικά σχόλια.
Διδακτικοί στόχοι:
Από το έργο του Δημοσθένη παρατίθενται στο εγχειρίδιο, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, οι συμβουλευτικοί λόγοι του Υπέρ της Ροδίων ελευθερίας και Υπέρ Μεγαλοπολιτών. Και οι δύο λόγοι αφορούν την εξωτερική πολιτική της Αθήνας, και ειδικότερα την απάντηση που θα πρέπει να δώσει σε δύο αιτήματα βοήθειας που της απευθύνουν. Ο πρώτος λόγος εκφωνήθηκε από τον Δημοσθένη στην Εκκλησία του Δήμου το 351 π.Χ., για να υποστηρίξει τους δημοκρατικούς Ρόδιους φυγάδες, οι οποίοι απευθύνθηκαν στους Αθηναίους ζητώντας τη βοήθειά τους, προκειμένου να αποτινάξουν την Καρική επικυριαρχία από την πόλη τους. Ο δεύτερος εκφωνήθηκε το 353 π.Χ., για να υποστηρίξει το αίτημα των Αρκάδων για σύναψη αμυντικής συμμαχίας με την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τη Σπάρτη σε περίπτωση πολέμου. Το αρχαίο κείμενο των δύο λόγων συνοδεύεται από εισαγωγή στον βίο και το έργο του Δημοσθένη κι από άφθονα γλωσσικά και ερμηνευτικά σχόλια.
Διδακτικοί στόχοι:
Το έργο του Ισοκράτη αντιπροσωπεύεται στο εγχειρίδιο με εκτενή αποσπάσματα από τους λόγους του Περί ειρήνης και Αρεοπαγιτικός, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ως πολιτικά φυλλάδια. Οι δύο λόγοι συνδέονται μεταξύ τους, καθώς γράφτηκαν την ίδια περίπου εποχή και έχουν στόχο μεταρρυθμιστικό, ο πρώτος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο δεύτερος στον τομέα της εσωτερικής. Ο Περί ειρήνης λόγος γράφτηκε μάλλον το 356 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Συμμαχικού πολέμου, και στόχο είχε να πείσει τους Αθηναίους να τερματίσουν τον πόλεμο συνάπτοντας ειρήνη με τους επαναστατημένους συμμάχους τους και να μεταβάλουν την εξωτερική πολιτική τους, παραιτούμενοι από τις ηγεμονικές διαθέσεις τους και επιβάλλοντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον ελληνικό κόσμο. Με τον Αρεοπαγητικό, που γράφτηκε μάλλον το 355 ή 354 π.Χ. ο Ισοκράτης θα προσπαθήσει να πείσει τους Αθηναίους για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του πολιτεύματος προς μια μορφή περιορισμένης δημοκρατίας, αποδίδοντας στον Άρειο πάγο τις αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν και του είχαν αφαιρεθεί. Εμφανίζεται έτσι ως νοσταλγός μιας παλιότερης μορφής του πολιτεύματος (πάτριος πολιτεία). Το αρχαίο κείμενο των δύο λόγων συνοδεύεται από εισαγωγή στον βίο και το έργο του Ισοκράτη κι από άφθονα γλωσσικά και ερμηνευτικά σχόλια.
Διδακτικοί στόχοι:
Στο Επίμετρο του εγχειριδίου υπάρχει (α) χρονολογικός πίνακας των σημαντικότερων γεγονότων από την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου μέχρι τον θάνατο του Δημοσθένη (431-322 π.Χ.) και (β) ανθολόγιο παράλληλων κειμένων, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση, για συγκριτική ανάγνωσή τους με τους διδασκόμενους λόγους των τριών ρητόρων.