Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Στο διδακτικό εγχειρίδιο Ανθολόγιο Αρχαϊκής Λυρικής Ποίησης ανθολογούνται και παρουσιάζονται, στο πρωτότυπο και σε μεταφράσεις, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιωνικής ελεγείας και της ιαμβογραφίας, της αιολικής μονωδίας και του δωρίζοντος χορικού άσματος: η ποίηση του Αρχίλοχου και του Mίμνερμου· της Σαπφώς και του Σόλωνα· του Aλκαίου και του Aλκμάνα· του Θέογνη και του Στησίχορου· του Σιμωνίδη του Kείου και του Πίνδαρου του Θηβαίου. Για καθέναν από τους δέκα αυτούς λυρικούς ποιητές παρέχονται τα απαραίτητα ποιητικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα, και τα αποσπάσματά τους, οσοδήποτε βραχέα, εντάσσονται σε ένα συνολικό ερμηνευτικό σχήμα, που αναδεικνύει το περιεχόμενο και το νόημά τους.
Ειδικότερα, το βιβλίο περιλαμβάνει:
(α) εισαγωγή, που αναφέρεται στις βασικές έννοιες, τα είδη και την εξέλιξη του αρχαϊκού λυρισμού,
(β) αποσπάσματα από το έργο των κυριότερων αρχαίων λυρικών ποιητών, συνοδευόμενα από βιογραφικά στοιχεία, λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων, και
(γ) στοιχεία αρχαιοελληνικών διαλέκτων και συσχετικοί χρονολογικοί πίνακες, που είναι διδακτικά πολύ χρήσιμοι για την ιστορική, τη γεωγραφική και την πολιτιστική οριοθέτηση του αρχαϊκού λυρισμού.
Το μάθημα φιλοδοξεί :
Η εισαγωγή χωρίζεται σε 3 μέρη.
Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Εισαγωγή στην αρχαϊκή λυρική ποίηση (650-450 π.Χ.)» όπου παρακολουθείται η εξέλιξη της Λυρικής Ποίησης για δύο αιώνες και επιχειρείται να εξαρτηθεί η γένεση του αρχαίου λυρισμού (650-450 πΧ) με ρητό και ουσιαστικό τρόπο από το ηρωικό έπος του Ομήρου (συνθεμένο ± 750-700 πΧ), στην ανατροπή του οποίου, ιδεολογική και συνάμα μορφολογική, επιδίδεται συστηματικά ο γενάρχης της Λ.Π. Αρχίλοχος.
Στο δεύτερο μέρος της εισαγωγής, με τον τίτλο «Οι πολλαπλές μεταφράσεις», αναλύεται η στρατηγική παράθεσης δύο (κάποτε και τριών) μεταφράσεων για κάθε λυρικό ποίημα ή απόσπασμα.
Τέλος στο τρίτο μέρος της εισαγωγής «Τα μουσικά όργανα που συνόδευαν τη λυρική ποίηση» παρουσιάζονται η λύρα και ο αυλός, αλλά και η κιθάρα, η φόρμιγξ, η ιαμβύκη, ο κλεψίαμβος και η βάρβιτος.
Ελεγειακός ποιητής και ιαμβογράφος
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Αρχίλοxου, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
1. ἐν δορὶ (D2, 2W)
2. εἰμὶ δ΄ ἐγὼ θεράπων (D1, 1W)
3. οὐ φιλέω μέγαν (D60, 114W)
4. ἀσπίδι μὲν (D6, 5W)
5. χρημάτων ἄελπτον (D74, 122W)
6. θυμέ, θύμ' (D67a, 128W)
7. κήδεα μὲν στονόεντα (D7, 13W)
8. οὔ μοι τὰ Γύγεω (D22, 19W)
9. τοῖς θεοῖς (D58, 130W)
10. τοῖος ἀνθρώποισι θυμός (D68, 131-2W)
Ελεγειακός ποιητής και μουσικός
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Μίμνερμου, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Λυρική ποιήτρια, με κύριο εκφραστικό μέσο τη μονωδία.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο της ποιήτριας, συνοδευόμενα, από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Ελεγειακός ποιητής, ιαμβογράφος αλλά και σημαντικός πολιτικός και νομοθέτης
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Σόλωνα συνοδευόμενα, από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις. Συγκεκριμένα εξετάζεται το παρακάτω ποίημα:
Λυρικός ποιητής μονωδιών
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Αλκαίου, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Χορικός ποιητής
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Αλκμάνα συνοδευόμενα, από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Ελεγειακός ποιητής
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Θέογνη συνοδευόμενα, από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Έτσι ονομάστηκε ο χορικός ποιητής Τεισίας επειδή, τάχα, «πρώτος έστησε χορό».
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Στησίχορου, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Ο κορυφαίος χορικός ποιητής
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Πίνδαρου, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Λυρικός και ελεγειακός ποιητής
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από το έργο του Σιμωνίδη, συνοδευόμενα από λεξιλογικά σχόλια και μεταφραστικές αποδόσεις των κειμένων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα παρακάτω ποιήματα-αποσπάσματα:
Στο Επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνονται:
Στοιχεία Διαλέκτων
Χρονολογικοί Πίνακες
Τέλος, στο Παράρτημα συγκεντρώνονται οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα.