Υπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει για τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο
(δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ), όπου περιλαμβάνονται τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία ( e-books.edu.gr ), η κεντρική πύλη αναζήτησης ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ( photodentro.edu.gr ) και όλα τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων Φωτόδεντρο ( photodentro.edu.gr/lor , photodentro.edu.gr/video , photodentro.edu.gr/edusoft , photodentro.edu.gr/ugc , photodentro.edu.gr/oep , photodentro.edu.gr/i-create ).
Η προβολή περιεχομένου που φιλοξενείται σε εξωτερικά αποθετήρια ή ιστοσελίδες εκτός των παραπάνω ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Το βιβλίο αυτό έχει την εξής δομή:
1. Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο Η κοινωνική οργάνωση στην αρχαία
Ελλάδα παρουσιάζονται:
α. η εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας από την ομηρική εποχή ως
τα ελληνιστικά χρόνια ως εξής:
β. η μορφή και οι λειτουργίες ορισμένων σημαντικών για την αρχαία Ελλάδα κοινωνικών θεσμών (οικογένεια, εκπαίδευση, στρατός, θρησκεία και λατρεία).
γ. ορισμένες όψεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων (εργασία και επαγγέλματα, ψυχαγωγία, μόδα).
2. Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Η πολιτική οργάνωση στην αρχαία
Ελλάδα παρουσιάζεται η εξέλιξη των πολιτικών συστημάτων από την ομηρική εποχή ως τα ελληνιστικά χρόνια ως εξής:
Στην ενότητα αυτή γίνεται μια περίληψη της πορείας της Αρχαίας Ελληνικής κοινωνίας από την προ-ομηρική κοινωνία μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Οι αρχαίες ελληνικές κοινωνίες είναι αγροτικές και εξελίσσονται άλλοτε με βραδείς και άλλοτε με ταχείς ρυθμούς. Η προτεραιότητα που δίνεται στη γεωργία, και επομένως στην κατοχή της γης, προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τύπο και το περιεχόμενο των κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσονται. Κατά την προ-ομηρική εποχή, στις κοινωνίες του μινωικού και μυκηναϊκού κόσμου, φαίνεται ότι γεωργοί, έμποροι και τεχνίτες διαφοροποιούνται, όχι μόνο με κριτήριο τον οικονομικό παράγοντα αλλά και σε σχέση με τη θέση τους στη διοικητική ιεραρχία και το βαθμό εξάρτησης τους από τους βασιλείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες.
Πολύ νωρίς η μινωική κοινωνία έπαψε να στηρίζεται αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή, με συνέπεια να οδηγηθεί σε π ι ο σύνθετη κοινωνική οργάνωση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Περί το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. οι Μινωίτες εισάγουν χαλκό από την Κύπρο και κασσίτερο από τη Μ. Ασία, με αντάλλαγμα προϊόντα της εγχώριας παραγωγής. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της μεταλλουργίας, της κεραμικής και της μικροτεχνίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των εξαγωγών1. Συνέπεια των εξελίξεων αυτών είναι η διαφοροποίηση της κοινωνικής σύνθεσης του πληθυσμού. Παράλληλα δηλαδή με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, εμφανίζονται τώρα οι νέες κοινωνικές ομάδες των εμπόρων, των ναυτικών και των ειδικευμένων τεχνιτών. Η οικονομική διαφοροποίηση και υπεροχή των νέων αυτών κοινωνικών ομάδων σε σχέση με τους αγρότες αποτυπώνεται στη διαφορά των παραλιακών σε σχέση με τους αγροτικούς οικισμούς.
Συγκεκριμένα, στην ενότητα αυτή περιγράφεται η πορεία προς την κοινωνία της Πόλης-Κράτους. Η ενότητα αυτή έχει τις παρακάτω υποενότητες:
1. Η Κοινωνία της Μινωϊκής Εποχής
2. Η Κοινωνία της Μυκηναϊκής Εποχής
3. Η Ελληνική Κοινωνία από τον 11° ως τον 8° Αιώνα Π.Χ.
Στην κλασική περίοδο η οικονομική ανάπτυξη των πόλεων συνεχίζεται και μάλιστα, μετά την οριστική επικράτηση των Ελλήνων στους περσικούς πολέμους, η οικονομική κυριαρχία τους στο μεσογειακό χώρο είναι αναμφισβήτητη. Τα δημοκρατικά καθεστώτα που καθιερώνονται σε πολλές ελληνικές πόλεις ευνοούν τον οικονομικό ανταγωνισμό και η περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας αυξάνει το κοινωνικό κύρος της αριστοκρατίας του πλούτου. Παρόλα αυτά, οι ευγενείς που έλκουν την καταγωγή από παλαιά αριστοκρατικά γένη συνεχίζουν να διατηρούν την υψηλή κοινωνική τους θέση, που τους εξασφαλίζει την πιο άνετη πρόσβαση στην πολιτική και διοικητική ιεραρχία. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελούν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, που έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές πόλεις μπορούν να φτάσουν, θεωρητικά τουλάχιστον, στα ανώτερα αξιώματα. Το κριτήριο της καταγωγής συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία για το ποσοστό της ελευθερίας των ανθρώπων. Έτσι, η τάξη των μετοίκων αποκλείεται από την πολιτική ζωή, παρά το γεγονός ότι συνήθως διαθέτει σημαντική οικονομική δύναμη. Τέλος, οι δούλοι βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα, εφόσον εξαρτώνται απόλυτα από τους κυρίους τους, και τους αναγνωρίζονται ελάχιστα δικαιώματα.
Κατά την ελληνιστική εποχή, οι μεγάλες κατακτήσεις δημιουργούν ένα νέο ελληνικό κόσμο και παράλληλα προκαλούν ποικίλες κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις στον παλαιό. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια αποκτούν τη δική τους φυσιογνωμία: οι βασιλείς, περιστοιχιζόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους, εφαρμόζουν στη διοίκηση και την οικονομία συστήματα που χαρακτηρίζονται από έντονο συγκεντρωτισμό. Οι ιθαγενείς, αν εξαιρέσει κανείς τα θρησκευτικά, ελάχιστα προνόμια απολαμβάνουν.
Οι κάτοικοι των κρατών της μητροπολιτικής Ελλάδας δέχονται τα ευνοϊκά ή δυσμενή αποτελέσματα των κατακτήσεων. Η ύπαιθρος ερημώνεται, οι αγρότες μετακινούνται στις πόλεις, τα κτήματα και ο πλούτος περιέρχονται στην κατοχή μιας μικρής μειονότητας. Η συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων που είχε αρχίσει από την κλασική περίοδο συνεχίζεται με εντονότερο ρυθμό. Η παραγραφή των χρεών και ο αναδασμός της γης αποτελούν μόνιμα αιτήματα των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Παράλληλα, το δημοκρατικό πολίτευμα ατροφεί, καθώς η εξουσία ουσιαστικά ασκείται από τους οικονομικά ισχυρούς. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες οι κοινωνικές συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.
Οι κοινωνικοί θεσμοί αποτελούν για κάθε κοινωνία το βασικότερο ίσως συστατικό στοιχείο της. Η δομή τους, οι λειτουργίες που επιτελούν και οι κοινωνικοί ρόλοι που απορρέουν απ' αυτούς σχετίζονται με την επίτευξη ση- μαντικών κοινωνικών σκοπών, γι' αυτό και συνήθως έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η μελέτη των κοινωνικών θεσμών της αρχαίας Ελλάδας επιτρέπει να κατανοήσουμε βαθύτερα τη μορφή και τη λειτουργία της κοινωνίας. Στο κεφάλαιο που ακολουθεί εξετάζεται η οικογένεια, η εκπαίδευση, ο στρατός και η θρησκεία, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα θεσμών της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας.
Στα ομηρικά έπη εκτός από περιπέτειες και πολεμικά γεγονότα υπάρχουν πολλά στοιχεία της καθημερινής ζωής της εποχής στην οποία αναφέρονται και αυτής κατά την οποία γράφτηκαν. Στην ομηρική κοινωνία εργάζονταν από κοινού βασιλείς, άρχοντες, ελεύθεροι πολίτες και δούλοι.
Κατά τα αρχαϊκά χρόνια το σκηνικό αλλάζει. H πόλη-κράτος ως θεσμός ισχυροποιείται, το εμπόριο με την εισαγωγή του νομίσματος, την αύξηση του πληθυσμού και τον αποικισμό ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια και το άτομο απελευθερώνεται. Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι τεχνίτες βρίσκουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποια πόλη, να ανοίξουν το εργαστήριο τους και με τη βοήθεια δούλων να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σταδιακά τα εργαστήρια πολλαπλασιάζονται. Συνέπεια της οικονομικής εξέλιξης είναι η εμφάνιση νέων επαγγελμάτων, που έρχονται να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και τις καταναλωτικές απαιτήσεις.
Κατά την κλασική περίοδο, παρά το ότι κάποιοι επώνυμοι αριστοκράτες (Πλάτων, Αριστοτέλης, Ξενοφών) θεωρούσαν υποτιμητική κάθε μισθωτή και χειρωνακτική εργασία, δεν ήταν δυνατόν να ανακοπεί το διαρκώς ογκούμενο ρεύμα ανάπτυξης νέων επαγγελμάτων. Επειδή η συμμετοχή των Αθηναίων πολιτών στα κοινά της πόλης απαιτούσε πολύ χρόνο αλλά και για άλλους λόγους, σταδιακά δούλοι και μέτοικοι ανέλαβαν τις περισσότερες χειρωνακτικές ή μισθωτές εργασίες.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα. Η ενότητα αυτή περιγράφει την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος. Μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών κρατών στον ελληνικό χώρο επικρατεί ο τύπος του φυλετικού κράτους. Κάθε φύλο ή τμήμα φύλου, με τη διαίρεση του σε φυλές, φρατρίες και γένη, αποτελεί ένα κράτος, επικεφαλής του οποίου είναι ο βασιλιάς. Κοντά στο βασιλιά λειτουργεί ένα συμβούλιο ευγενών (βουλή) με ρόλο συμβουλευτικό. Στρατός και λαός συγκαλούνται κατά την κρίση του βασιλιά, μόνο για να ακούσουν τις αποφάσεις του.
Η δημοκρατία ακολούθησε μια πορεία, την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε στις πολιτειακές εξελίξεις της Αθήνας. Τα πρώτα βήματα είναι η διεύρυνση του πολιτικού σώματος με την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες και η δημιουργία αντιπροσωπευτικής βουλής και δικαστηρίων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Ο περιορισμός της επιρροής των ευγενών και η διεύρυνση των δικαιοδοσιών της βουλής και της εκκλησίας του δήμου, με παράλληλη μείωση των αρμοδιοτήτων τήτων των αρχόντων διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εκκλησία του δήμου γίνεται το κυρίαρχο όργανο της πολιτείας, καθώς ψηφίζει τους νόμους, παίρνει αποφάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα, εκλέγει άρχοντες και ελέγχει όσους ασκούν την εξουσία. Η δημοκρατία είναι, ίσως, η σημαντικότερη προσφορά του ελληνισμού στην ανθρωπότητα. Η ακμή των πόλεων-κρατών φτάνει στο απόγειό της κατά την κλασική εποχή, αλλά η δύναμή τους μειώνεται κατά την ελληνιστική περίοδο.