φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου που επιλέξατε να παρακολουθήσετε, διδάσκεται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση του Ενιαίου Λυκείου με επιδίωξη την ανάπτυξη της ικανότητας γραφικής επικοινωνίας και έκφρασής σας, κυρίως στο πεδίο των τεχνολογικών εφαρμογών. Η επιδίωξη αυτή αναλύεται στους εξής εκπαιδευτικούς σκοπούς:

  • Να γνωρίσετε τα μέσα, τις μεθόδους και τα είδη του Τεχνικού Σχεδίου, τους κανόνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε είδους και να εξοικειωθείτε με τις χρήσεις τους.
  • Να αποκτήσετε την ικανότητα ανάγνωσης, αντίληψης και ερμηνείας σχεδίων αλλά και γραφημάτων διάφορων ειδών.
  • Να αποκτήσετε τη δεξιότητα σχεδίασης με ελεύθερο χέρι και με τη χρήση των οργάνων και των μέσων του Τεχνικού Σχεδίου.

Η απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων αυτών είναι κυρίως αποτέλεσμα συστηματικής άσκησης.

Για το λόγο αυτό εξίσου σημαντικό με το βιβλίο είναι και το Τετράδιο ασκήσεων που θα χρησιμοποιείτε στο μάθημά σας.

Βέβαια δε θα περιορισθείτε για την άσκησή σας στο περιεχόμενο του Τετραδίου. Μπορείτε να σχεδιάσετε και άλλα θέματα , θα ήταν δε πολύ ενδιαφέρον να διαλέξετε εσείς, σε συνεργασία με τον καθηγητή σας, τα θέματα αυτά, ώστε να είναι μέσα από το χώρο των ενδιαφερόντων σας.

Τέλος δε θα ήταν ωραίο η κάθε είδους σήμανση και η διακόσμηση των σχολικών χώρων να γίνονταν με σχέδια δικά σας;

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του μαθητή απέναντι στον κόσμο των μορφών και των σχέσεων τους και η ανάπτυξη της ικανότητας γραφικής επικοινωνίας και έκφρασης. Η επιδίωξη αυτή αναλύεται στους εξής εκπαιδευτικούς σκοπούς:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές εικαστικές μορφές που να χαρακτηρίζονται από λειτουργικότητα, δυνατότητα εφαρμογής και αισθητική και να εξοικειωθούν με την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων τους παρατηρώντας φυσικά πρότυπα.
  • Να γνωρίσουν τα είδη του Τεχνικού Σχεδίου και να ξοικειωθούν με τις χρήσεις τους.
  • Να αποκτήσουν την ικανότητα ανάγνωσης, αντίληψης και ρμηνείας σχεδίων, διαγραμμάτων και γραφημάτων διαφόρων ειδών.
  • Να αποκτήσουν τη δεξιότητα σχεδίασης σκίτσων και σκαριφημάτων με ελεύθερο χέρι.
  • Να αποκτήσουν τη δεξιότητα σχεδίασης με τη χρήση των οργάνων και μέσων του τεχνικού σχεδίου.
  • Να γνωρίσουν τις δυνατότητες του Η/Υ ως σύγχρονου σχεδιαστικού μέσου και να κάνουν απλές εισαγωγικές σχεδιαστικές εφαρμογές με τη χρήση του.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγικά Στοιχεία

Η συνύπαρξη των Ανθρώπων, άλλοτε τυχαία και άλλοτε σκόπιμη, δημιούργησε την ανάγκη για Επικοινωνία. Οι λόγοι επικοινωνίας στην αρχή ήταν καθαρά πρακτικοί, αλλά γρήγορα απόκτησαν και συναισθηματικό χαρακτήρα. Έτσι προστέθηκε και η ανάγκη για Έκφραση με τη γενικότερη της έννοια.

Για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών δημιουργήθηκαν οι κώδικες επικοινωνίας που αργότερα εξελίχθηκαν σε οργανωμένες γλώσσες.

Το περιεχόμενο του Προφορικού Λόγου που αρχικά αναπτύχθηκε ήταν στενά εξαρτημένο από εκείνον που το πρόφερε και δεν μπορούσε να διατηρηθεί ή να μεταφερθεί. Έτσι επινοήθηκε ο γραπτός λόγος, η Γραφή που αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη της Ανθρωπότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία της Γραφικής Επικοινωνίας και κυρίως το Σχέδιο και τα είδη του ως οργανωμένη διεθνή «γλώσσα».

Λέξεις κλειδιά: Σχέδιο, Τεχνικό Σχέδιο, Γραφική Επικοινωνία

Κεφάλαιο 2 - Το Ελεύθερο Σχέδιο

 

Ελεύθερο σχέδιο, λέγεται κάθε σχέδιο που γίνεται χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε οργάνου (χάρακα, διαβήτη κ.ά.) σε αντίθεση με τα σχέδια που λέγονται γραμμικά και σχεδιάζονται με τη βοήθεια οργάνων.

"Σχεδιάζουμε ό,τι βλέπουμε και όχι ό,τι ξέρουμε".

Το να σχεδιάζει κανείς ό,τι βλέπει, είναι μια επιδεξιότητα που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει, ασκώντας την παρατηρητικότητα.

Η ικανότητα να σχεδιάζεις ό,τι βλέπεις είναι μια λογική διαδικασία, η οποία αναπτύσσεται στον άξονα: βλέπω - παρατηρώ - αναλύω - συνθέτω.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου ο μαθητής θα πρέπει:

  • Να γνωρίζει τους λόγους χρήσης του Ελεύθερου Σχεδίου και τις ανάγκες που μπορεί να καλύψει αυτό το είδος σχεδίου.
  • Να έχει εξοικειωθεί με τη μέθοδο σχεδίασης, με τη σύνθεση και τη διευθέτηση στο χώρο των βασικών πλαστικών στοιχείων.
  • Να γνωρίζει τις έννοιες του σκίτσου και του σκαριφήματος.

Λέξεις κλειδιά: Ελεύθερο Σχέδιο, Μέθοδος Σχεδίασης, Πλαστικά Στοιχεία, Σκίτσο, Σκαρίφημα

Κεφάλαιο 3 - Στοιχεία Γραμμικού Σχεδίου

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου ο μαθητής θα πρέπει:

  • Να έχει εξοικειωθεί με τα μέσα και τα όργανα σχεδίασης και τους διάφορους τύπους κάθε μέσου και να γνωρίζει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.
  • Να γνωρίζει τα διάφορα είδη γραμμών και τους τρόπους χάραξης τους.
  • Να γνωρίζει τα είδη γραφής γραμμάτων και αριθμών και τις τεχνοτροπίες απόδοσης τους.
  • Να έχει εξοικειωθεί με την έννοια της κλίμακας στο σχέδιο και να έχει αποκτήσει την ικανότητα διαστασιολόγησης.
  • Να γνωρίζει τον τρόπο παρουσίασης ενός σχεδίου.
  • Να γνωρίζει ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες γεωμετρικές κατασκευές που συναντώνται στο τεχνικό σχέδιο, καθώς και τους τρόπους κατασκευής τους.
  • Να γνωρίζει τη χρήση προβολών και τομών στο τεχνικό σχέδιο και τις ανάγκες που εξυπηρετούν.
  • Να γνωρίζει τα διάφορα είδη σχεδίασης και τις εφαρμογές τους.

Λέξεις κλειδιά: Γραμμικό Σχέδιο, Τομή, Προβολή, Κλίμακα, Διαστασιολόγηση, Όργανα Σχεδίασης, Παρουσίαση Σχεδίου, Γεωμετρικές Κατασκευές, Παραστατική Σχεδίαση, Εικονομετρική Σχεδίαση, Ορθογραφική Σχεδίαση

Κεφάλαιο 4 - Στοιχεία Τεχνικού Σχεδίου

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου ο μαθητής θα πρέπει:

  • Να γνωρίζει τη χρήση και τα είδη του μηχανολογικού σχεδίου.
  • Να γνωρίζει τη χρήση προβολών και τομών στο μηχανολογικό σχέδιο και τις ανάγκες που εξυπηρετούν.
  • Να έχει εξοικειωθεί με την έννοια της διαστασιολόγησης στο μηχανολογικό σχέδιο.
  • Να γνωρίζει τη μορφή που έχει το υπόμνημα στο μηχανολογικό σχέδιο και να έχει εξοικειωθεί με τους συμβολισμούς και τις σημάνσεις που χρησιμοποιούνται σε μηχανολογικά σχέδια.
  • Να γνωρίζει τη χρήση του σχεδίου δομικών έργων.
  • Να γνωρίζει τη χρήση της κάτοψης, της όψης και της τομής στο σχέδιο δομικών έργων.
  • Να έχει εξοικειωθεί με τον τρόπο παρουσίασης του σχεδίου δομικών έργων, με τις κλίμακες σχεδίασης και με τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούνται.
  • Να γνωρίζει τη χρήση και τα είδη του ηλεκτρολογικού σχεδίου.
  • Να γνωρίζει τον τρόπο παρουσίασης-απόδοσης απλών ηλεκτρολογικών στοιχείων σε ηλεκτρολογικά σχέδια.
  • Να γνωρίζει τη χρήση και τα είδη του ηλεκτρονικού σχεδίου.
  • Να γνωρίζει τη χρήση και τα χαρακτηριστικά του βιομηχανικού σχεδίου.

Λέξεις κλειδιά: Μηχανολογικό Σχέδιο, Σχέδιο Δομικών Έργων, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Ηλεκτρονικό Σχέδιο, Βιομηχανικό Σχέδιο, Διαστασιολόγηση, Όψη, Κάτοψη, Τομή, Προβολή, Υπόμνημα

Κεφάλαιο 5 - Ο Η/Υ και το Τεχνικό Σχέδιο

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αλματώδους εξάπλωσης των Η/Υ στο χώρο του σχεδίου έχει σημειωθεί αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε. Ο τρόπος σχεδίασης από «χειροκίνητος» έχει πλέον γίνει «ηλεκτρονικός».

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ασχολούμενων με τη σχεδίαση όλων των τύπων σχεδίων χρησιμοποιεί συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών συνοδευόμενα από ειδικό περιφερειακό εξοπλισμό (Hardware). Απαραίτητο συμπλήρωμα του εξοπλισμού είναι τα ειδικά προγράμματα (λογισμικό - software) μέσω των οποίων τελικά διεκπεραιώνεται η σχεδίαση.

Η χρήση του Η/Υ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της μείωσης του χρόνου απασχόλησης, ενώ παράλληλα έχει ανεβάσει την ποιότητα σχεδίασης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Βασική προϋπόθεση, για να προχωρήσει κάποιος στον κόσμο της «ηλεκτρονικής» σχεδίασης, είναι να έχει πρώτα γνωρίσει, εμπεδώσει και εξασκηθεί στις αρχές του σχεδίου με το «χέρι».

Η γνώση λοιπόν του κλασικού τρόπου σχεδίασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορούμε να οδηγήσουμε την ηλεκτρονική γραφίδα πάνω στην οθόνη του Η/Υ για τη δημιουργία απλών αλλά και πολύπλοκων σχεδίων.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής σχεδίασης.

Λέξεις κλειδιά: Ηλεκτρονική Σχεδίαση, Λογισμικό Σχεδίασης, Computer Aided Design