φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

exofillo.pngH δομή και η συμπεριφορά των αερίων, οι βασικές αρχές της θερμοδυναμικής και η αρχή λειτουργίας των θερμικών μηχανών, το ηλεκτροστατικό, το βαρυτικό και το μαγνητικό πεδίο, η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και κάποιες αρχικές γνώσεις για τα εναλλασσόμενα ρεύματα είναι οι ενότητες που αναπτύσσονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μια ή δυο εισαγωγικές παραγράφους που περιγράφουν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε και υπενθυμίζουν κάποιες προγενέστερες βασικές γνώσεις. Οι βασικές σχέσεις κάθε κεφαλαίου είναι τονισμένες με γαλάζιο φόντο. Οι αποδείξεις κάποιων σχέσεων που κρίνονται πολύπλοκες έχουν γραφτεί με μικρότερους χαρακτήρες και καλό είναι να μελετώνται σε μια δεύτερη ανάγνωση. Τα λυμένα παραδείγματα υπηρετούν δύο στόχους. Φέρνουν το μαθητή σε επαφή με τις πραγματικές διαστάσεις των μεγεθών και υποδεικνύουν ένα τρόπο εργασίας για την επίλυση των ασκήσεων. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει σύνοψη που περιλαμβάνει τα βασικά συμπεράσματα του κεφαλαίου. Ακολουθούν οι δραστηριότητες, οι ερωτήσεις, οι ασκήσεις και τα προβλήματα.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Οι μαθητές επιδιώκεται :

  • Να προσεγγίσουν ποιοτικά, ποσοτικά και πειραματικά βασικές έννοιες και νόμους της Φυσικής, οι οποίοι θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς λειτουργούν πολλές συσκευές και μηχανές από την καθημερινή ζωή, καθώς επίσης και μερικά τυπικά φυσικά φαινόμενα που θα συναντήσουν στη ζωή τους.
  • Να ασκηθούν στην παρατήρηση, περιγραφή/ερμηνεία και πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων.
  • Να καλλιεργήσουν νοητικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία και ικανότητα επικοινωνίας.
  • Να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες με το χειρισμό οργάνων, διατάξεων και συσκευών.
  • Να κατανοήσουν το νόημα του καταμερισμού του έργου κατά την ομαδική εργασία και να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
  • Να κατανοήσουν τον κεντρικό ρόλο της Φυσικής Επιστήμης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
  • Να εκτιμήσουν τη συμβολή των μεγάλων επιστημόνων και εφευρετών στην πρόοδο της Φυσικής και στην ανάπτυξη της αντίστοιχης τεχνολογίας που αυτή συνεπάγεται.
  • Να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση μεταξύ της εξέλιξης της Φυσικής και των αντίστοιχων κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο 1 Κινητική θεωρία αερίων

Πολλές από τις σημερινές αντιλήψεις μας για την ύλη και τη θερμότητα έχουν την αφετηρία τους στη μελέτη της συμπεριφοράς των αερίων, για την οποία εργάστηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς θεωρητικούς και πειραματικούς φυσικούς, στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε και στις αρχές του αιώνα μας. Το ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των αερίων δεν είναι μόνο θεωρητικό.  Οι μηχανές των αυτοκινήτων, οι ατμοστρόβιλοι της ΔΕΗ αλλά και μια σειρά από εργαλεία, όπως οι αερόσφυρες (κομπρεσέρ)  που χρησιμοποιούμε για να τρυπάμε  πέτρες, βασίζουν τη λειτουργία τους  σε διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουν αέρια. Στο κεφάλαιο αυτό αρχικά θα μελετήσουμε τους νόμους που διέπουν τη συμπεριφορά των αερίων, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή μακροσκοπικά. Στη συνέχεια θα δούμε πώς, με την υπόθεση ότι τα αέρια αποτελούνται από μόρια στα οποία αποδώσαμε ορισμένες ιδιότητες, καταφέραμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά τους.

Λέξεις-κλειδιά: νόμοι των αερίων, ισόθερμη μεταβολή, νόμος του Boyle, ισόχωρη μεταβολή, νόμος του Charles, ισοβαρής μεταβολή, νόμος του Gay – Lussac, ιδανικό αέριο, καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων, κινητική θεωρία των αερίων, κατανομή Maxwell – Boltzmann, εξάτμιση, βρασμός

Κεφάλαιο 2 Θερμοδυναμική

Ο όρος θερμοδυναμική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις θερμότητα και δύναμη. Αν και η πρώτη θερμική μηχανή, που είναι ιστορικά γνωστή, κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό περίπου το 100 μ.Χ., αφετηρία για την ανάπτυξη της θερμοδυναμικής στάθηκε η εφεύρεση της ατμομηχανής  και οι προσπάθειες που ακολούθησαν για τη βελτίωση και τελειοποίηση των μηχανών που μετέτρεπαν τη θερμότητα σε ωφέλιμο έργο. Η θερμοδυναμική μελετάει τη μετατροπή της θερμότητας σε μηχανικό έργο και τους περιορισμούς που η φύση έχει επιβάλει. Από την εποχή που εφευρέθηκε η πρώτη ατμομηχανή μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η πρόοδος της θερμοδυναμικής οδήγησε στην κατασκευή όλων των σύγχρονων θερμικών μηχανών, βενζινοκινητήρων, πετρελαιοκινητήρων, κινητήρων αεροσκαφών, ατμοστρόβιλων.

Λέξεις-κλειδιά: θερμοδυναμικό σύστημα, θερμοδυναμικές μεταβλητές, θερμοδυναμική ισορροπία, αντιστρεπτή μεταβολή, θερμότητα, εσωτερική ενέργεια, πρώτος θερμοδυναμικός νόμος, αδιαβατική μεταβολή, νόμος του Poisson, γραμμομοριακή ειδική θερμότητα, θερμική μηχανή, συντελεστής απόδοσης μηχανής, κύκλος Otto, δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος, κύκλος Carnot, μηχανή Carnot, εντροπία

Κεφάλαιο 3 Ηλεκτρικό πεδίο

Το «πεδίο» μπήκε στο λεξιλόγιο των φυσικών στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον Michael Faraday, που προσπαθούσε να εξηγήσει πώς αλληλεπιδρούν σώματα που δεν βρίσκονται σε επαφή. Πεδίο (δυνάμεων) είναι η περιοχή του χώρου μέσα στην οποία το κατάλληλο υπόθεμα δέχεται δύναμη. Πεδίο μπορεί να δημιουργήσει μια μάζα (βαρυτικό πεδίο), ένα ακίνητο ηλεκτρικό φορτίο (ηλεκτροστατικό πεδίο) ή ένα φορτίο που κινείται (μαγνητικό πεδίο). Στο κεφάλαιο αυτό θα περιορισθούμε στη μελέτη του ηλεκτροστατικού και του βαρυτικού πεδίου. Το μαγνητικό πεδίο θα το δούμε ξεχωριστά, στο επόμενο κεφάλαιο.

Λέξεις-κλειδιά: πεδίο, διατηρητικό πεδίο, ηλεκτρικό πεδίο, ένταση ηλεκτρικού πεδίου, ηλεκτρική ροή, νόμος του Gauss, δυναμικό, διαφορά δυναμικού, πυκνωτής, χωρητικότητα, διηλεκτρικό, βαρυτικό πεδίο, πεδίο βαρύτητας, βαρυτική έλξη, ένταση βαρυτικού πεδίου, ταχύτητα διαφυγής, μαύρη τρύπα, ακτίνα Schwarzschild

Κεφάλαιο 4 Μαγνητικό πεδίο

Στο κεφάλαιο αυτό, θα μιλήσουμε για το μαγνητικό πεδίο. Αρχικά, θα ασχοληθούμε  με τις πηγές του μαγνητικού πεδίου, που είναι τα ρεύματα, και στη συνέχεια με τις δυνάμεις που ασκούν τα μαγνητικά πεδία. Τα μαγνητικά πεδία που θα εξετάσουμε θα είναι σταθερά.

Λέξεις-κλειδιά: μαγνητικό πεδίο, ένταση μαγνητικού πεδίου, μαγνητική επαγωγή, νόμος των Biot και Savart, νόμος του Ampere, μαγνητική ροή, νόμος του Gauss στο μαγνητισμό, δύναμη Lorentz, κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε μαγνητικό πεδίο, ζώνες Van Allen

Κεφάλαιο 5 Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή

Το 1831 ο Άγγλος ερευνητής Michael Faraday  μελέτησε το ενδεχόμενο η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου να δημιουργεί σ’ ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρικό ρεύμα. Μια σειρά από πειράματα  τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ένα σταθερό μαγνητικό πεδίο δε δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα, αν μεταβληθεί η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια που ορίζει το κύκλωμα, στο κύκλωμα εμφανίζεται ένα απροσδόκητο ρεύμα. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε την ίδια χρονιά, ανεξάρτητα από τον Faraday, Αμερικανός  Joseph Henry. Η σημασία του φαινομένου, που ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, είναι πελώρια στο σύγχρονο κόσμο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σ’ αυτό.

Λέξεις-κλειδιά: ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, νόμος του Faraday, κανόνας του Lenz, εναλλασσόμενη τάση, εναλλασσόμενο ρεύμα, ενεργός ένταση, ενεργός τάση, νόμος του Joule στο εναλλασσόμενο, ισχύς του εναλλασσομένου ρεύματος, γεννήτρια εναλλασσόμενης τάσης, εναλλακτήρας, ανόρθωση εναλλασσόμενης τάσης, ηλεκτροκινητήρας, αμοιβαία επαγωγή, αυτεπαγωγή, νόμος της αυτεπαγωγής, συντελεστής αυτεπαγωγής πηνίου