φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

­­

Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα εύχρηστο και παιδαγωγικά κατάλληλο βοήθημα που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στην Α τάξη του Ενιαίου Λυκείου.

Κύρια επιδίωξή μας είναι μέσα από τις σελίδες του οι μαθητές να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία της αρχαιότητας παράλληλα με την ιστορία των άλλων λαών. Να κατανοήσουν δηλαδή το βαθμό σύνδεσης του Ελληνισμού με τους λαούς της Ανατολής και της Μεσογείου και κατ' επέκταση τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την εποχή του Ιουστινιανού.

Ως προς τη διάρθρωση του περιεχομένου ο συγγραφέας δεν είχε το περιθώριο πολλών επιλογών ακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών που είχε συντάξει η αρμόδια ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ωστόσο, η επιλογή του υλικού και η παρουσίασή του είναι έργο για το οποίο εξ ολοκλήρου ευθύνεται ο ίδιος. Οι γνώσεις και ο τρόπος παρουσίασής τους, δηλαδή η ανάδειξη ή η αποσιώπηση γεγονότων, η προβολή και ο συσχετισμός ιστορικών φαινομένων, ακόμα η επιλογή των εικόνων, των χαρτών και των παραθεμάτων που υποστηρίζουν το γνωστικό αντικείμενο του βιβλίου, αφορούν το συγγραφέα.

Ο τίτλος Ιστορία του αρχαίου κόσμου. Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού προσδιορίζει χρονικά το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο διαρθρώνεται σε οκτώ κεφάλαια:

I. Επισκόπηση της ιστορίας των λαών της Εγγύς Ανατολής (Μεσοποταμίας, Αιγύπτου, Φοινίκων, Εβραίων, Χετταίων, Μήδων και Περσών) και εξέταση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής τους οργάνωσης.

II. Συνοπτική ιστορία των αρχαίων Ελλήνων από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.).

III. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά) του ελληνιστικού κόσμου.

IV. Την οργάνωση του Ελληνισμού της Δύσης και των άλλων λαών της Δυτικής Μεσογείου, ιδιαίτερα της Ρώμης από την ίδρυσή της μέχρι τα τέλη του 2ου αι. π.Χ.

V. Την επέκταση της Ρώμης σ' ολόκληρη τη Μεσόγειο.

VI. Τα κύρια γνωρίσματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη δημιουργία της μέχρι την εποχή της παρακμής της (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ.).

VII. Την εξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τα τέλη του 3ου αι. μ.Χ. μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού.

VIII. Επισκόπηση της ιστορίας της Ινδίας και της Κίνας κατά την αρχαιότητα, με έμφαση στις σχέσεις που δημιούργησαν με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Με τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιδιώκονται οι παρακάτω επιμέρους σκοποί:­

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι ο κόσμος στον οποίο ζουν είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής πορείας, με υποκείμενα δράσης τους ανθρώπους.
  • Να καταστούν ικανοί, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος, να κατανοήσουν το παρόν, να στοχαστούν για τα προβλήματά του και να προγραμματίσουν υπεύθυνα το μέλλον τους.
  • Να συνειδητοποιήσουν την προσωπική τους ευθύνη για την πορεία της κοινωνίας στην οποία ζουν.
  • Να διαμορφώσουν, μέσα από τη μελέτη των επιμέρους πολιτισμών και της συνεισφοράς τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, πνεύμα μετριοπάθειας, ανοχής και σεβασμού στο διαφορετικό.
  • Να οικοδομήσουν, μέσα από τη μελέτη του δικού τους πολιτισμού, την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα.
  • Να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα επιλογής και κριτικής αξιολόγησης των ιστορικών πηγών.­ ­

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο Ι - Πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής

­

Επισκόπηση της ιστορίας των λαών της Εγγύς Ανατολής (Μεσοποταμίας, Αιγύπτου, Φοινίκων, Εβραίων, Χετταίων, Μήδων και Περσών) και εξέταση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής τους οργάνωσης.

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

  1. Οι λαοί της Μεσοποταμίας
  2. Η Αίγυπτος
  3. Οι Φοίνικες
  4. Οι ­Εβραίοι
  5. Οι Χετταίοι ή Χεττίτες
  6. Οι Μήδοι και οι Πέρσες
  7. Οι Ανατολικοί λαοί και οι Έλληνες
Λέξεις - κλειδιά: Εγγύς Ανατολή, Μεσοποταμία, Αίγυπτος, Φοίνικες, Εβραίοι, Χετταίοι, Μήδοι, Πέρσες, οικονομική οργάνωση, κοινωνική οργάνωση, πολιτισμική οργάνωση, Ανατολικοί λαοί

Κεφάλαιο ΙΙ - Οι Αρχαίοι Έλληνες

­

­Συνοπτική ιστορία των αρχαίων Ελλήνων από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.). ­

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότ­ητας είναι:

1. Ελληνική προϊστορία
2. Η αρχαία Ελλάδα (Από το 1100 ως το 323 π.Χ.)

Λεξεις-κλειδιά: Αρχαίοι Έλληνες, προϊστορικά χρόνια, Ελληνική προϊστορία, Αρχαία Ελλάδα, Αιγαιακοί πολιτισμοί, Μυκηναϊκός πολιτισμός, Ομηρική εποχή, Αρχαϊκή εποχή, Κλασική εποχή

Κεφάλαιο ΙΙΙ - Ελληνιστικοί Χρόνοι

­

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά) του ελληνιστικού κόσμου.­

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Ο ελληνιστικός κόσμος
2. Ο ελληνιστικός πολιτισμός

­Λέξεις-κλειδιά: ελληνιστικοί χρόνοι, ελληνιστικός κόσμος, ελληνιστικός πολιτισμός, ελληνιστικά κέντρα, γλώσσα, θρησκεία, γράμματα, επιστήμες, τέχνες

Κεφάλαιο ΙV - Ο Ελληνισμός της Δύσης, Πολιτισμοί Δ. Μεσογείου και Ρώμη

­

Την οργάνωση του Ελληνισμού της Δύσης και των άλλων λαών της Δυτικής Μεσογείου, ιδιαίτερα της Ρώμης από την ίδρυσή της μέχρι τα τέλη του 2ου αι. π.Χ.

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Ο Ελληνισμός της Δύσης

2. Η Καρχηδόνα

3. Οι λαοί της ιταλικής χερσονήσου και ο σχηματισμός του ρωμαϊκού κράτους

­Λέξεις-κλειδιά: ελληνισμός της δύσης, δυτική μεσόγειος, Ρώμη, Καρχηδόνα, ιταλικοί χερσόνησος, ρωμαϊκό κράτος,  Συρακούσες, Ετρούσκοι, Res Publica

Κεφάλαιο V - Οι Μεγάλες Κατακτήσεις

Η ­επέκτασ­η της Ρώμης σ' ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Η ολοκλήρωση της ρωμαϊκής επέκτασης (200-31 π.Χ.)
2. Οι συνέπειες των κατακτήσεων

Λέξεις-κλειδιά: κατακτήσεις, ρωμαϊκή επέκταση, Ανατολή, Δύση, οικονομικές αλλαγές, κοινωνικές αλλαγές, πολιτισ­τικές αλλαγές, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενοποίηση Ιταλίας, εμφύλιοι πόλεμοι

Κεφάλαιο VI - Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1ος αι. π. Χ.-3ος αι. μ. Χ)

­­

Τα κύρια γνωρίσματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη δημιουργία της μέχρι την εποχή της παρακμής της (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ.).­

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Η περίοδος της ακμής (27 π.Χ.-193 μ.Χ.)
2. Η κρίση της αυτοκρατορίας τον 3ο αι. μ.Χ.

Λέξεις-κλειδιά: Ρωμαϊκή αυτοκρατ­ορία, περίοδος ακμής, Αύγουστος, διάδοχοι Αυγούστου, Ελληνισμός, Ρώμη, Ρωμαϊκή τέχνη, κρίση της αυτοκρατορίας, αυτοκρατορικός θεσμός, οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, βαρβαρικές επιδρομές, παρακμή αρχαίου κόσμου

Κεφάλαιο VΙΙ - Η Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος αι. μ. Χ.)

­

Την εξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τα τέλη του 3ου αι. μ.Χ. μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού.

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Η μετεξέλιξη   του  Ρωμαϊκού  κράτους (4ος-5ος αι.μ.Χ.)
2. Η εποχή του Ιουστινιανού
3. Τα γράμματα και οι τέχνες

Λέξεις-κλειδιά: ύστερη αρχαιότητα, Ιουστινιανός­, μετεξέλιξη Ρωμαϊκού κράτους, Διοκλητιανός, Μ. Κωνσταντίνος, εκχριστιανισμός, γράμματα, τέχνες

Κεφάλαιο VΙΙΙ - Πολιτισμοί της Νότιας Ασίας και της Άπω Ανατολής

­Επισκόπηση της ιστορίας της Ινδίας και της Κίνας κατά την αρχαιότητα, με έμφαση στις σχέσεις που δημιούργησαν με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο.­

Τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας είναι:

1. Η Ινδία
2. Η Κίνα

­Λέξεις-κλειδιά: Νότια Ασία, Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, οικονομία, κοινωνία, ιστορία, πολιτισμός