φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Τα περιεχόμενα του βιβλίου χωρίζονται σε 3 περιόδους οι οποίες περιέχουν αναλυτικά τα παρακάτω­:­

  • ­1η Περίοδος:
    Αριθμοί: Αριθμοί μέχρι το 3.000.
    Πράξε­ις: Νοερές πράξεις. Πρόσθεση και αφαίρεση τετραψήφιων αριθμών. Επανάληψη προπαίδειας και πολλαπλασιασμοί διψήφιου αριθμού με μονοψήφιο. Διαιρέσεις.
    Γεωμετρία: Αναγνώριση και ονοματολογία δισδιάστατων και τρισδιάστατων σχημάτων. Στερεά σώματα, αναπτύγματα. Χαράξεις με διαβήτη και χάρακα. Ορθές γωνίες.
    Μετρήσεις: Μέτρηση μηκών με εκατοστά και χιλιοστά. Χρήμα: ποσά με τριψή-φιους αριθμούς.
  • 2η Περίοδος
    Αριθμοί: Εισαγωγή στα κλάσματα. Εισαγωγή στους δεκαδικούς αριθμούς.
    Πράξεις: Προσθέσεις και αφαιρέσεις με τετραψήφιους. Αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού. Διαιρέσεις.
    Μετρήσεις: Νομίσματα.
  • 3η περίοδος
    Αριθμοί:
    Αριθμοί μέχρι το 10.000.
    Πράξεις:
    Προσθέσεις και αφαιρέσεις. Αλγόριθμος γραπτού πολλαπλασιασμού. Διαιρέσεις.
    Γεωμετρία: Παζλ, πλακόστρωτα, μωσαϊκά, συμμετρία. Επαναληπτικό μάθημα στις γεωμετρικές έννοιες
    Μετρήσεις: Μέτρηση του χρόνου. Μοτίβα. Μέτρηση επιφάνειας.­

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Οι μαθητές επιδιώκεται:

­
  • ­Να απαγγέλλουν, να διαβάζουν, να γράφουν και να διατάσσουν αριθμούς μέχρι το 10.000.
  • Να εκτελούν τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης φυσικών αριθμών που δεν ξεπερνούν το 1.000.
  • Να γνωρίσουν τα κλάσματα και τους δεκαδικούς αριθμούς στους δεκαδικούς αριθμούς.
  • Να εξοικειωθούν με τον αλγόριθμο του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης φυσικών αριθμών.
  • Να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τις μονάδες μέτρησης μήκους, χρόνου και μάζας.
  • Να αναγνωρίζουν ένα μοτίβο και να διαπιστώνουν ότι η διαδικασία επανάληψης συνεχίζεται επ’ άπειρον.
  • Να εξασκούνται στην περιγραφή, αναπαραγωγή και σχεδιασμό γεωμετρικών σχημάτων και στερεών σωμάτων καθώς και στην εφαρμογή τεχνικών σχεδίασης κάθετων ευθειών με τη βοήθεια των γεωμετρικών οργάνων.
  • Να γνωρίσουν τις έννοιες, κορυφή, ακμή, ορθή γωνία και έδρα.
  • Να εξασκηθούν στην κατασκευή συμμετρικών σχημάτων ως προς άξονα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1η ενότητα: Αριθμοί μέχρι το 1.000. Οι τέσσερις πράξεις. Γεωμετρικά σχήματα

Στο 1o κεφάλαιο, μέσα από δραστηριότητες πάνω στον πίνακα των χιλιομετρικών αποστάσεων μεταξύ των πόλεων και με την αριθμομηχανή, θα διαβάσουμε και θα αναλύσουμε σε μονάδες, δεκάδες και εκατοντάδες του­ς τριψήφιους αριθμούς.
Στο 2o κεφάλαιο με αφορμή αγώνες ­μπάσκετ θα χωριστούμε σε τρεις ομάδες, για να υπολογίσουμε με προσθέσεις τα σκορ των αγώνων νοερά και γραπτά σε κάθετη και
οριζόντια μορφή.
Στο 3o κεφάλαιο θα δούμε πίνακες ζωγραφικής σύγχρονων ζωγράφων που ζωγραφίζουν με γεωμετρικά σχήματα, θα παίξουμε με το τάγκραμ και τα αρθρωτά τετράγωνα, και θα αναγνωρίσουμε τα γεωμετρικά σχήματα και κάποια από τα χαρακτηριστικά τους.
Στο 4o,το 5o και το 6o κεφάλαιο ξεκινώντας από πραγματικά φαινόμενα, όπως είναι τα έξι πόδια των εντόμων, τα σμνήνη των πουλιών που πετούν, τα νομίσματα κλπ., θα ασκηθούμε στην προπαίδεια.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Σύστημα, ομοιότητα, διαφορά, πολιτισμός, διάσταση (χώρος)

2η ενότητα: Μετρήσεις μήκους. Πράξεις αφαίρεσης και πολλαπλασιασμού. Στερεά σώματα.

Στο 8o κεφάλαιο, μέσα από δρ­αστηριότητες, όπως η μέτρηση του ύψους μας και η μέτρηση του μήκους εντόμων θα μάθουμε για το μέτρο και τις υποδιαιρέσεις του που είναι το εκατοστό και το χιλιοστό. Στο 9ο κεφάλαιο, θα ανοίξουμε χάρτινα κουτιά, για να παρατηρήσουμε τα αναπτύγματά τους και τα σχήματα που δημιουργούνται, όταν πηγαίνουμε από τον τρισδιάστατο στο δισδιάστατο χώρο. Στο 10ο κεφάλαιο θα κάνουμε αγοραπωλησίες παίζοντας το παιχνίδι «Το μαγαζί της τάξης», για να ασκηθούμε στο να εκτελούμε νοερά ή γραπτά αφαιρέσεις διψήφιων αριθμών. Για να μάθουμε τα γινόμενα του 11, του 12 και του 13, στο 11ο κεφάλαιο θα μιλήσουμε για τον πολλαπλασιασμό των ζώων.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Επικοινωνία, πολιτισμός, διάσταση (χώρος), σύστημα.

3η ενότητα: Αριθμοί μέχρι το 3000. Οι τέσσερις πράξεις. Χαράξεις. Ορθές γωνίες

­

­Στο 14o κ­εφάλαιο θα παίξουμε το παιχνίδι «Ο μετρητής των χιλιομέτρων», για να ασκηθούμε στη διαφορετική αξία των ψηφίων ανάλογα με τη θέση τους: (μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες). Έπειτα, στο 15ο κεφάλαιο θα εξετάσουμε το θέμα της αύξησης ή της μείωσης του πληθυσμού του σχολείου μας τα τελευταία χρόνια και θα κάνουμε γραπτά και νοερά προσθέσεις και αφαιρέσεις τριψήφιων αριθμών. Το 16ο κεφάλαιο αναφέρεται στη γεωμετρία και έχει ως στόχο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το διαβήτη για τη χάραξη κύκλων. Θα ασκηθούμε επίσης στη χάραξη γραμμών με βάση συγκεκριμένες εντολές και θα γνωρίσουμε τις κάθετες ευθείες και τις ορθές γωνίες. Στο 17ο κεφάλαιο θα ασκηθούμε στο να κόβουμε με το ψαλίδι ορθογώνια σε τετραγωνισμένο χαρτί, να μετρούμε τα τετραγωνάκια και να τα υπολογίζουμε με τη βοήθεια του πολλαπλασιασμού. Στο 18ο κεφάλαιο θα παίξουμε το παιχνίδι με τις κάρτες, για να ασκηθούμε στις διαιρέσεις. Τέλος, στο 19ο κεφάλαιο θα λύσουμε προβλήματα.

­Θεμελιώδεις Έννοιες: Ομοιότητα - διαφορά, επικοινωνία, αλληλεπίδραση, διάσταση (χώρος), σύστημα.
­

4η ενότητα: Εισαγωγή στα απλά κλάσματα

Στο 22o Κεφάλαιο, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες αόαφέpοvται σε τέταρτα της ώρας, σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, σε σχήματα με άξονες συμμετρίας, στα τέταρτα του κιλού αλλά και σε καραμέλες, θα εισαχθούμε στην έννοια του κλάσματος. Στο 23ο Κεφάλαιο, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και με το παιχνίδι «Λογο-Πρακτικο-Ζωγραφο-Μαθηματικοί» θα προσπα­θήσουμε να μάθουμε τη συμβολική γραφή των κλασματικών μονάδων. Στο 24ο Κεφάλαιο θα γνωρίσουμε για πρώτη φορά τους απλούς κλασματικούς αριθμούς και στο 25ο Κεφάλαιο, θα μάθουμε τα ισοδύναμα κλάσματα.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Άτομο (μονάδα) - Σύνολο, επικοινωνία, ομοιότητα, διαφορά

5η ενότητα: Προσθέσεις και αφαιρέσεις. Αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού

Στο 27o κεφάλαιο οι επιβάτες που μεταφέρει ένα πλοίο και επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στα νησιά του Αιγαίου θα μας δώσουν την αφορμή να εκτελέσουμε προσθέσεις και αφαιρέσεις με τετραψήφιους αριθμούς. Στο 28ο, 29ο και 30ο κεφάλαιο θα μάθουμε σταδιακά τον γραπτό πολλαπλασιασμό. Στο κεφάλαιο 28 με αφορμή τη μέτρηση των ψηφίδων σε ένα ψηφιδωτό ή των μικρών τετραγώνων σε ένα τετραγωνισμένο χαρτί σε σχήμα ορθογωνίου θα χωρίσουμε τις στήλες και θα οργανώσουμε τη μέτρηση με τα πολλαπλάσια του 10, γιατί είναι ευκολότερα. Στο κεφάλαιο 29, θα μάθουμε έναν τρόπο πολλαπλασιασμού με πίνακα που τον λέμε ελληνικό πολλαπλασιασμό. Στο κεφάλαιο 30 με βάση τον ελληνικό πολλαπλασιασμό θα γνωρίσουμε τον κάθετο γραπτό πολλαπλασιασμό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζ­ωή. Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο 31 θα λύσουμε διάφορα προβλήματα, χρησιμοποιώντας και τις νέες γνώσεις μας στον πολλαπλασιασμό.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Πολιτισμός, επικοινωνία, αλληλεπίδραση, σύστημα

6η ενότητα: Εισαγωγή στους δεκαδικούς αριθμούς

­

Στο 33o κεφάλαιο με « Το παιχνίδι της μάγισσας με το μαγικό ραβδί» θα μάθουμε να πολλαπλασιάζουμε και να διαιρούμε αριθμούς με το 10, το 100 και το 1.000. Στο 34ο κεφάλαιο, μετρώντας τα μήκη διαφόρων αντικειμένων και γράφοντάς τα με μορφή δεκαδικών κλασμάτων, δηλαδή σε δέκατα, εκατοστά και χιλιοστά, θα θυμηθούμε ξανά τα κλάσματα. Στο 35ο κεφάλαιο με την αριθμομηχανή θα μετατρέψουμε δεκαδικά κλάσματα σε δεκαδικούς αριθμούς και στη συνέχεια θα παρατηρήσουμε τη σχέση τους. Στο 36ο κεφάλαιο θα δούμε τιμές προϊόντων με δεκαδικούς αριθμούς και θα τις σχηματίσουμε με τα νομίσματα και αντίστροφα. Στο 37ο κεφάλαιο θα παίξουμε το παιχνίδι ρόλων «Ταμίες, αβακιστές και μαθηματικοί». Στο παιχνίδι αυτό θα προσθέτουμε και θα αφαιρούμε ποσά σε ευρώ με διαφορετικούς τρόπους.

Θεμελιώδεις Έννοιες: αλληλεπίδραση, επικοινωνία, πολιτισμός, σύστημα.

7η ενότητα: Αριθμοί μέχρι το 7.000. Μέτρηση μάζας. Παζλ, πλακόστρωτα, μωσαϊκά, συμμετρία.

Στο 40o κεφάλαιο θα μάθουμε τους αριθμούς μέχρι το 7.000. Θα ξεκινήσουμε με το αρχαίο ελληνικό σύστημα γραφής τω­ν αριθμών, το οποίο βασίζεται στα γράμματα της αλφαβήτου. Στο 41ο κεφάλαιο ξεκινώντας με την ανακύκλωση του χαρτιού θα μάθουμε να υπολογίζουμε βάρη με τα γραμμάρια, το κιλό και τον τόνο. Στο 42ο κεφάλαιο, θα ασκηθούμε στη σύνθεση παζλ, στη συμπλήρωση πλακόστρωτων και την ανάλυση μωσαϊκών. Στο 43ο κεφάλαιο θα ασκηθούμε να κατασκευάζουμε σύνθετα σχήματα από άλλα απλούστερα, όπως γίνεται στα παζλ. Γι' αυτό, θα παίξουμε με ένα κινέζικο παζλ που λέγεται τάγκραμ. Στο 43ο κεφάλαιο θα φτιάξουμε μάσκες και θα πειραματιστούμε με τον καθρέπτη, για να δούμε τα συμμετρικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά τους. Τέλος, στο 44ο κεφάλαιο θα ασκηθούμε στη λύση προβλημάτων.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Μεταβολή, πολιτισμός, διάσταση (χώρος), σύστημα

8η ενότητα: Πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις. Μοτίβα. Μέτρηση χρόνου και επιφάνειας

Σ­το 46o κεφάλαιο μέσα από διάφορα παιχνίδια και προβλήματα θα ασκηθούμε στους νοερούς και γραπτούς πολλαπλασιασμούς. Στο 47ο κεφάλαιο θα ασκηθούμε στις διαιρέσεις λύνοντας προβλήματα και παίζοντας παιχνίδια όπως το παιχνίδι "μοιράζουμε τις κάρτες. Στο 48ο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τα μοτίβα. Θα καταγράψουμε τα μοτίβα που συναντούμε καθημερινά στο σπίτι και θα μαζέψουμε φωτογραφίες από διάφορα περιοδικά. Στο 49ο κεφάλαιο θα μάθουμε να υπολογίζουμε το χρόνο σε ώρες και λεπτά.
Στο 50ο κεφάλαιο θα μάθουμε να μετρούμε και να υπολογίζουμε την επιφάνεια, ενώ στο 51ο κεφάλαιο θα λύσουμε διάφορα προβλήματα.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Διάσταση (χρόνος), άτομο (μονάδα) - σύνολο, μεταβολή

9η ενότητα: Αριθμοί μέχρι το 10.000. Κλάσματα και δεκαδικοί. Πράξεις. Γεωμετρία

Στο 53o κεφάλαιο μέσα από ένα παιχνίδι με κάρτες θα μάθουμε τους αριθμούς μέχρι το 10.000. Το 54ο κεφάλαιο, θα κάνουμε μια επανάληψη στις έννοιες της γεωμετρίας που έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Στο 55o κεφάλα­ιο θα ασκηθούμε στον εμπειρικό τρόπο διαίρεσης με διαδοχικούς πολλαπλασιασμούς. Στο κεφάλαιο θα μάθουμε ένα καινούργιο τρόπο γραφής της διαίρεσης. Στο 57ο κεφάλαιο θα κάνουμε μια επανάληψη στα κλάσματα και στους δεκαδικούς αριθμούς, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε για άλλη μια φορά με ενδιαφέροντα προβλήματα.

Θεμελιώδεις Έννοιες: Σύστημα, ομοιότητα - διαφορά, διάσταση (χώρος), άτομο (μονάδα) - σύνολo