1η Ενότητα: Κεφάλαια 1-8
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 1: Έλεγχος γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων των μαθητών με σκοπό την επανορθωτική διδασκαλία σε βασικές έννοιες που διδάχτηκαν στην Α' Τάξη.
- Κεφάλαιο 2: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να φτιάχνουν διψήφιους αριθμούς αξιοποιώντας τη φωνολογική ανάλυση, και να τους διαχειρίζονται (προσθέσεις και αφαιρέσεις με το 10 και περάσματα της δεκάδας με πολλούς τρόπους).
- Κεφάλαιο 3: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να ερευνούν προβληματικές καταστάσεις σε διαφορετικά πλαίσια και να χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές νοερών υπολογισμών.
- Κεφάλαιο 4: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να μετρούν μήκη και να συγκρίνουν τις μετρήσεις τους σε εκατοστόμετρα.
- Κεφάλαιο 5: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να αναπτύσσουν διαφορετικές στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων.
- Κεφάλαιο 6: Δεκαδικό σύστημα αρίθμησης: αξία θέσης ψηφίου/σύγκριση, διάταξη, διαχείριση διψήφιων αριθμών.
- Κεφάλαιο 7: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν το μισό μιας ποσότητας και ενός αριθμού.
- Κεφάλαιο 8: Αναγνώριση συμμετρικού σχήματος και εύρεση άξονα συμμετρίας.
Λέξεις-Κλειδιά: διψήφιοι αριθμοί, σύγκριση αριθμών, εκατοστόμετρα, αξία ψηφίων, μισό, ολόκληρο, συμμετρία
2η Ενότητα: Κεφάλαια 9-15
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 9: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν το μισό και το διπλάσιο διψήφιων αριθμών αναγνωρίζοντας την αξία των ψηφίων τους.
- Κεφάλαιο 10: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να κατασκευάζουν διψήφιους αριθμούς με πρόσθεση και αφαίρεση χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές (το πάτημα στη δεκάδα είναι μία από αυτές)
- Κεφάλαιο 11: Οι μαθητές να γνωρίσουν όλα τα κέρματα του ευρώ και να κάνουν ανταλλαγές.
- Κεφάλαιο 12: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κέρματα του ευρώ στις καθημερινές τους συναλλαγές ελέγχοντας τα ρέστα.
- Κεφάλαιο 13: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να διακρίνουν τα γεωμετρικά στερεά.
- Κεφάλαιο 14: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να κατασκευάσουν ορθογώνιο τρίγωνο, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, τετράγωνο και μη κανονικό πολύγωνο πάνω σε πλέγμα και με τα κομμάτια του τάγκραμ.
- Κεφάλαιο 15: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν το μήκος διαδοχικών ευθύγραμμων τμημάτων.
Λέξεις-Κλειδιά: μισό, διπλάσιο, διψήφιοι αριθμοί, κέρματα, ευρώ, ρέστα, γεωμετρικά στερεά, γεωμετρικά σχήματα, ευθύγραμμα τμήματα
3η Ενότητα: Κεφάλαια 16-23
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 16: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν, να περιγράφουν, να επεκτείνουν και να κατασκευάζουν γεωμετρικά μοτίβα.
- Κεφάλαιο 17: Οι μαθητές να μπορούν να υπολογίζουν νοερά αθροίσματα μέχρι το 100.
- Κεφάλαιο 18: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να κάνουν νοερούς υπολογισμούς με ίδιους αριθμούς χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές.
- Κεφάλαιο 19: Οι μαθητές να μπορούν να αναγνωρίσουν πολύπλοκο μοτίβο, να περιγράψουν, να επεκτείνουν και να κατασκευάσουν σύνθετα αριθμητικά μοτίβα.
- Κεφάλαιο 20: Οι μαθητές να μπορούν να ξεχωρίζουν τα δεδομένα και τα ζητούμενα του προβλήματος και να επιλέγουν τα αναγκαία δεδομένα για την επίλυσή του. Επίσης να διαπιστώσουν ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει μία λύση, πολλές λύσεις, καμία λύση.
- Κεφάλαιο 21: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να λύνουν σύνθετα προβλήματα, προβλήματα εξισορρόπησης και προβλήματα με πολλές λύσεις.
- Κεφάλαιο 22: Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να αναλύουν ένα διψήφιο αριθμό σε ίδιους όρους.
- Κεφάλαιο 23: Οι μαθητές να μπορούν να κάνουν νοερούς υπολογισμούς με πρόσθεση και αφαίρεση ως το 100, με εκτίμηση και ακρίβεια.
Λέξεις-Κλειδιά: γεωμετρικά μοτίβα, διψήφιοι αριθμοί, αριθμητικά μοτίβα, προπαίδεια, συμπλήρωμα του 100
4η Ενότητα: Κεφάλαια 24-28
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 24: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν τα γινόμενα με το 5 και το 10, αξιοποιώντας τη σχέση μισό ή διπλάσιο.
- Κεφάλαιο 25: Οι μαθητές να μπορούν να βρίσκουν τα γινόμενα με το 2 και το 4, αξιοποιώντας και τη σχέση μισό ή διπλάσιο.
- Κεφάλαιο 26: Οι μαθητές να μπορούν να βρίσκουν τα γινόμενα με το 8, αξιοποιώντας την προπαίδεια του 4 (σχέση μισού - διπλάσιου).
- Κεφάλαιο 27: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν τα γινόμενα του 7, αξιοποιώντας τις προπαίδειες αντίστοιχα του 5 και του 2.
- Κεφάλαιο 28: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν τα γινόμενα του 3 και του 6 αξιοποιώντας την έννοια του μισού ή του διπλάσιου.
Λέξεις-Κλειδιά: προπαίδεια, μισό, διπλάσιο
5η Ενότητα: Κεφάλαια 29-33
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 29: Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκουν τα γινόμενα με το 9 και το 11 αξιοποιώντας την αθροιστική ανάλυση των αριθμών 9=10-1 και 11=10+1 (δηλαδή τον επιμερισμό του πολλαπλασιασμού ως προς την πρόσθεση και την αφαίρεση).
- Κεφάλαιο 30: Οι μαθητές να είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα με καταστάσεις μερισμού χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές (η έννοια της διαίρεσης ως διαδοχική αφαίρεση ή ως αντίστροφη διαδικασία από τον πολλαπλασιασμό).
- Κεφάλαιο 31: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να μετρούν επιφάνειες χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης άλλες μικρότερες επιφάνειες.
- Κεφάλαιο 32: Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου ως διάταξη γεγονότων σε χρονική σειρά (εξέλιξη) και να εξοικειωθούν με τη χρονική διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, της εποχής, του έτους μέσα από γεγονότα της καθημερινής τους ζωής (διαισθητικά).
- Κεφάλαιο 33: Οι μαθητές να εξοικειωθούν με τις μονάδες μέτρησης χρόνου, το ημερολόγιο, και να υπολογίζουν απλές χρονικές διάρκειες.
Λέξεις-Κλειδιά: προπαίδεια, επιφάνειες, χρόνος, μονάδες μέτρησης χρόνου
6η Ενότητα: Κεφάλαια 34-40
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 34: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να κατανοήσουν τον αλγόριθμο της κάθετης πρόσθεσης με κρατούμενο και να τον xρησιμοποιούν ως μια στρατηγική στη λύση προβλημάτων.
- Κεφάλαιο 35: Οι μαθητές να είναι ικανοί να κατανοήσουν τον αλγόριθμο της κάθετης αφαίρεσης με δανεικό και να τον χρησιμοποιούν ως μια από τις στρατηγικές υπολογισμού αποτελέσματος.
- Κεφάλαιο 36: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να κατανοήσουν τον αλγόριθμο της κάθετης αφαίρεσης με δανεικό, που έχει επικρατήσει στη χώρα μας και να τον χρησιμοποιήσουν ως μια από τις στρατηγικές υπολογισμού αποτελέσματος.
- Κεφάλαιο 37: Οι μαθητές να είναι ικανοί να λύνουν σύνθετα προβλήματα.
- Κεφάλαιο 38: Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με την έννοια του βάρους των σωμάτων και τα όργανα μέτρησής τους (ζυγαριά).
- Κεφάλαιο 39: Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη χρήση του κιλού και του μισού κιλού στην καθημερινή ζωή.
- Κεφάλαιο 40: Οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν διάφορες στρατηγικές επίλυσης προβλήματος σε καταστάσεις που απαιτούν ανταλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ.
Λέξεις-Κλειδιά: κάθετη πρόσθεση, κάθετη αφαίρεση, κρατούμενο, δανεικό, βάρος, κιλό, γραμμάριο, χαρτονομίσματα, ευρώ
7η Ενότητα: Κεφάλαια 41-44
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 41: Οι μαθητές να είναι ικανοί να διαβάζουν και να γράφουν και να διαχειρίζονται φωνολογικά αριθμούς μέχρι το 1.000.
- Κεφάλαιο 42: Οι μαθητές εξοικειώνονται με την έννοια του μέτρου ως μονάδα μέτρησης μήκους και μετρούν με μέτρα και εκατοστόμετρα.
- Κεφάλαιο 43: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν τους αριθμούς που βρίσκονται πριν και μετά από μια εκατοντάδα, στηριζόμενοι στη φωνολογική ανάλυση των αριθμών και στο συμπλήρωμα του 100.
- Κεφάλαιο 44: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να λύνουν απλά προβλήματα με τριψήφιους αριθμούς.
Λέξεις-Κλειδιά: τριψήφιοι αριθμοί, μέτρο, εκατοστόμετρο
8η Ενότητα: Κεφάλαια 45-50
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 45: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να λύνουν σύνθετα προβλήματα με διψήφιους και απλούς τριψήφιους αριθμούς.
- Κεφάλαιο 46: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να διαχειρίζονται τριψήφιους αριθμούς σε καθημερινά προβλήματα αξιοποιώντας νοερούς υπολογισμούς.
- Κεφάλαιο 47: Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη χρήση του ρολογιού και να διαβάζουν την ώρα όταν είναι «ακριβώς».
- Κεφάλαιο 48: Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη χρήση του ρολογιού και να διαβάζουν την ώρα είτε είναι «ακριβώς» είτε είναι «και μισή».
- Κεφάλαιο 49: Οι μαθητές θα πρέπει να αξιολογούν τα δεδομένα και τη λύση ενός προβλήματος χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές (να εκτιμούν, να βρίσκουν το λάθος, να επαληθεύουν).
- Κεφάλαιο 50: Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να λύνουν προβλήματα μερισμού χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές νοερών υπολογισμών.
Λέξεις-Κλειδιά: νοεροί υπολογισμοί, ρολόι, ώρα
9η Ενότητα: Κεφάλαια 51-54
Κύριοι διδακτικοί στόχοι της ενότητας:
- Κεφάλαιο 51: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν (διαισθητικά) και να ελέγχουν με το γνώμονα κάθετες ευθείες.
- Κεφάλαιο 52: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν (διαισθητικά) παράλληλες ευθείες.
- Κεφάλαιο 53: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να κατανοούν και να λύνουν σύνθετα προβλήματα, να κατασκευάζουν και να λύνουν προβλήματα υπό προϋποθέσεις.
- Κεφάλαιο 54: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν, φυσιολογικά, στον άβακα ή σε καθημερινές καταστάσεις (π.χ., ημερομηνία) αριθμούς μέχρι το 10.000.
Λέξεις-Κλειδιά: κάθετες ευθείες, παράλληλες ευθείες, τετραψήφιοι αριθμοί