φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Το βιβλίο Πληροφορικής της Γ Γυμνασίου περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:­
  • Γνωριμία με τον υπολογιστή­ ως ενιαίο σύστημα - Προγραμματισμός
  • Χρήση εργαλείων έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας
  • Ο υπολογιστής στην κοινωνία και στον πολιτισμό
Πιο αναλυτικά, στη Γ Γυμνασίου, μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής, οι μαθητές θα γνωρίσουν διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, τα βασικά στάδια επίλυσης προβλήματος με τη χρήση υπολογιστή, τη δημιουργία και εκτέλεση προγράμματος και θα ασχοληθούν με τη δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής. Επίσης, θα ασχοληθούν με την επίδραση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής κτλ.

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει το μαθητή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε διαχρονικά θέματα της Πληροφορικής, να αξιοποιήσει τους υπολογιστές του σχολικού εργαστηρίου ως εργαλεία μάθησης και σκέψης και να διαμορφώσει κριτική στάση απέναντι στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή του ζωή. Παράλληλα, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο, δίνεται στο μαθητή η ευκαιρία να δημιουργήσει τα δικά του έργα, να ανακαλύψει τις διαχρονικές έννοιες της Πληροφορικής και να ενημερωθεί για σύγχρονα θέματα της Πληροφορικής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ενότητα 1: Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα - Προγραμματισμός

Στι­ς προηγούμε­νες τάξεις αναφέρθηκε ότι ο υπολογιστής μπορεί να μας υποστηρίζει σε διάφορες δραστηριότητές μας, επιτελώντας απλές λειτουργίες (π.χ. αριθμητικές πράξεις) με μεγάλη ταχύτητα. Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και στην επίλυση πιο σύνθετων προβλημάτων. Στην Ενότητα αυτή θα θέσουμε τον υπολογιστή στην υπηρεσία μας, δημιουργ­ώντας τα δικά μας προγράμματα. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ακόμα και τα δικά μας παιχνίδια.
  • Τι είναι πρόβλημα;
  • Πώς μπορούμε να περιγράψουμε με σαφήνεια τη λύση ενός προβλήματος;
  • Σε ποια γλώσσα «καταλαβαίνει» ο υπολογιστής τις εντολές που του δίνουμε;
Στα Κεφάλαιο αυτό θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι είναι πρόβλημα και θα μάθουμε να περιγράφουμε με σαφήνεια τη λύση του.

Βασικοί Όροι: Αλγόριθμος, Γλώσσες Προγραμματισμού, Δεδομένα Προβλήματος, Εντολή, Ζητούμενα, Κατανόηση Προβλήματος, Πρόβλημα, Πρόγραμμα, Προγραμματισμός, Προγραμματιστής

Ενότητα 2: Χρήση εργαλείων έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας

Η ενότητα αυτή περιλ­αμβάνει δραστηριότητες κατά τις οποίες οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν διάφορα εργαλεία έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας του υπολογιστή.
­
Βασικοί Όροι: Εργαλείο, Έκφραση, Επικοινωνία, Ανακάλυψη, Δημιουργία, Δραστηριότητα

Ενότητα 3: Ο υπολογιστής στην κοινωνία και στον πολιτισμό

Τις τελευταίες δεκαετί­ες οι Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Το κινητό τηλέφωνο, η δορυφορική τηλεόραση, το Διαδίκτυο, ο προσωπικός υπολογιστής είναι μερικά από τα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, που μας υπόσχονται καλύτερη ανθρώπινη επικοινωνία και μεγαλύτερο έλεγχο της φύσης μέσα από την πληροφορία.­
  • Επικοινωνούν ουσιαστικότερα οι άνθρωποι σε σχέση με το παρελθόν;
  • Νοιώθουν περισσότερο ασφαλείς από τον έλεγχο που ασκούν στη φύση;
  • Οι άνθρωποι που αποκτούν όλο και περισσότερες συσκευές τεχνολογίας, είναι περισσότερο πολιτισμένοι από εκείνους που δεν μπορούν ή δε θέλουν να τις αποκτήσουν;
Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζει και ο τρόπος που ζούμε, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε. Στο Κεφάλαιο αυτό θα προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε διάφορες καθημερινές ιστορίες τεχνολογίας, ώστε να τεθούν κάποιοι προβληματισμοί γύρω από την αξία της τεχνολογίας για το σύγχρονο πολιτισμό.

Βασικοί Όροι: Διαδίκτυο, Εικονικός Κόσμος, Έξυπνο Σπίτι, Πολιτισμός, Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, Τεχνολογία