φωτογραφία φόντου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Περιγραφη

Στην Α Γυμνασίου, μέσα από το μάθημα της Πληροφο­ρικής, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον υπολογιστή ως μία συσκευή-εργαλείο, που τη χρησιμοποιεί αρκετά συχνά στην καθημερινή του ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο της Πληροφορικής της Α γ­υμνασίου ασχολείται με τα παρακάτω θέματα:
  • Γνωριμία με τον υπολογιστή
  • Το λογισμικό του υπολογιστή
  • Χρήση εργαλείων έκφρασης και δημιουργίας
  • Γνωριμία με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του
  • Ο υπολογιστής στην καθημερινή μας ζωή

Αναλυτικο Προγραμμα

Για το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα ακολουθώντας τον σύνδεσμο 'Προγράμματα Σπουδών'.

Στοχοι

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει το μαθητή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε διαχρονικά θέματα της Πληροφορικής, να αξιοποιήσει τους υπολογιστές του σχολικού εργαστηρίου ως εργαλεία μάθησης και σκέψης και να διαμορφώσει κριτική στάση απέναντι στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή του ζωή. Παράλληλα, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο, δίνεται στο μαθητή η ευκαιρία να δημιουργήσει τα δικά του έργα, να ανακαλύψει τις διαχρονικές έννοιες της Πληροφορικής και να ενημερωθεί για σύγχρονα θέματα της Πληροφορικής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ενότητα 1: Γνωρίζω τον υπολογιστή

Στις μέρες μας καθ­ημερινά ακούμε να γίνεται λόγο­ς για Νέες ­­Τεχνολογίες, γι­α τη Λεωφόρο των Πληροφοριών και για μια νέα επιστήμη την Πληροφορική. Συχνά η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται ως Κοινωνί­α της Πληροφορίας.
  • Τι είναι οι πληροφορίες στις οποίες βασιζόμαστε, για να παίρνουμε αποφάσεις ή για να οργανώνουμε καλύτερα τις δραστηριότητες μας;
  • Τι μελετά η επιστήμη της Πληροφορικής;
  • Τι σχέση έχει ο υπολογιστής με όλα όσα αναφέραμε;

Το Κεφάλαιο αυτό ασχολείται με έννοιες όπως οι παραπάνω, για να μπορέσει ο μαθητής να κατανοήσει καλύτερα τον συναρπαστικό κόσμο της Πληροφορικής.

 

Βασικοί Όροι: Δεδομένα (Data), Πληροφορία (Information), Επεξεργασία (Processing), Υπολογιστής (Computer), Πληροφορική (Informatics)

 

Ενότητα 2: Το λογισμικό του υπολογιστή

Όταν ανοίγει ο ­υπολογιστής, ένα σύνολο από διάφορα τμήματα του Υλικού (Hardware) συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Παρατηρεί κανείς τα φωτάκια της Κεντρικής Μονάδας να αναβοσβήνουν, ακούει το σκληρό δίσκο να κάνει θόρυβ­ο, η οθόνη αρχίζει να ανταποκρίνεται και εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας, ενώ το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μετά από λίγο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.
  • Πώς μπορούν όλα αυτά τα εξαρτήματα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες με το πάτημα ενός κουμπιού;
  • Πώς δημιουργείται στην οθόνη του υπολογιστή μας ένα περιβάλλον με εικόνες και χρώματα, που μας επιτρέπει να δουλέψουμε;
  • Πώς συνεργάζονται τα εξαρτήματα του υπολογιστή μεταξύ τους, για να επεξεργαστούν τα δεδομένα που εισάγουμε στον υπολογιστή;
Στο Κεφάλαιο αυτό δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει ο μαθητής περισσότερα για τη λειτουργία του υπολογιστή και να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

Βασικοί Όροι: Λογισμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ή Program), Προγραμματιστής (Programmer), Λειτουργικό Σύστημα (Οperating System), Λογισμικό Εφαρμογών (Application Software), Λογισμικό Συστήματος (System Software), Υπολογιστικό Σύστημα (Computer System)

Ενότητα 3: Χρήση εργαλείων έκφρασης και δημιουργίας

Μεταξύ των προγραμμ­άτων που υπάρχουν στον υπολογιστή ­βρίσκεται συνήθως και κάποιο πρόγραμμα για ζωγραφική και δημιουργία σχεδίων. Το πρόγραμμα αυτό, που ανήκει στη κατηγορία του Λογισμικού Εφαρμογών, προσφέρει διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορεί κανείς να φτιάξει τις δικές του ζωγραφιές και τα δικά του γραμμικά σχέδια. Στο κεφάλαιο αυτό δίνεται η ευκαιρία χρησιμοποι­ώντας ένα πρόγραμμα ζωγραφικής να διερευνηθούν:
  • Πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργήθεί μια ζωγραφιά με το πρόγραμμα της ζωγραφικής.
  • Πώς δημιουργούνται πολλά αντίγραφα της ίδιας εικόνας.
  • Πώς αποθηκεύονται και εκτυπώνονται οι ζωγραφιές.
  • Πόσο εύκολο είναι να εργαστεί κανείς πάλι με μια εικόνα που έχει αποθηκευτεί στον υπολογιστή.

Βασικοί Όροι: Ζωγραφική, Εργαλειοθήκη, Αποθήκευση, Ανάκτηση, Αντιγραφή, Επικόλληση, Χρώμα Πρώτου Πλάνου, Χρώμα Φόντου

Ενότητα 4: Γνωριμία με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του

Στα ­προηγούμενα κεφάλαια­ χρησιμοποιήθηκε το Διαδίκτυο σε διάφορες δραστηριότητες του βιβλίου, για να βρεθούν πρόσθετες πληροφορίες όπως:
  • Τι είναι το Διαδίκτυο και από τι αποτελείται;
  • Τι είδους υπηρεσίες μας παρέχει και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε;
  • Γιατί το Διαδίκτυο παρομοιάζεται με ­«υπερλεωφόρο» (superhighway) των πληροφοριών;
Στο Κεφάλαιο που ακολουθεί δίνεται η ευκαιρία να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, εξηγώντας τις βασικές έννοιες του Διαδικτύου.

Βασικοί Όροι: Διαδίκτυο (internet), Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web), Υπηρεσίες Διαδικτόου, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail), Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων (File Transfer Protocol, FTP), Συνομιλία (chat), Ομάδα Συζητήσεων (newsgroup), Τηλεδιάσκεψη (teleconference)

Ενότητα 5 - Ο υπολογιστής στην καθημερινή μας ζωή

Στις προηγούμενες ενότητες παρου­σιάστηκαν τα βασικά ­χαρακτηριστικά του υπολογιστή και ξεκίνησε η εκμάθηση του χειρισμού του.
  • Πώς μπορεί όμως ο υπολογιστής να διευκολύνει στις καθημερινές δραστηριότητες;­
  • Πού συναντόνται συνήθως υπολογιστές;
  • Σε ποια επαγγέλματα είναι χρήσιμος ο υπολογιστής;
  • Μπορούν οι υπολογιστές να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας;
Σ' αυτό το Κεφάλαιο θα παρουσιαστεί μέσα από μια σύντομη περιγραφή ο ρόλος που έχουν οι υπολογιστές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Βασικοί Όροι: Κοινωνία της Πληροφορίας, Υποστηρικτικό Εργαλείο, Επικοινωνιακό Μέσο, Άντληση Πληροφοριών, Τηλεργασία, Τηλε-Εκπαίδευση, Τηλε-Ιατρική, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Υπερπληροφόρηση, Ψηφιακό Χάσμα