Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου (εμπλουτισμένο)
1 Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Εικόνα

Έντυπο υλικό στα
Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου

Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό

Από το τοπικό στο οικουμενικό

Έντυπο υλικό στα
Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου

Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό

Από το τοπικό στο οικουμενικό

Το έντυπο προσωρινό υλικό στα Θρησκευτικά δημιουργήθηκε με την ευθύνη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαί-δευσης και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό «Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων» της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών. Το παρόν υλικό συνοδεύει το αντίστοιχο Πρόγραμμα Σπουδών και τον Οδηγό Εκπαιδευτικού.

Για τη σύνταξη του φακέλου προσωρινού υλικού στα Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου εργάστηκαν αμισθί τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γεώργιος Στριλιγκάς, θεολόγος, φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και Γεώργιος Παπαδόπουλος, θεολόγος, φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί:

Αρσένιος Αρσενάκης
ΜΔΕ Θεολογίας, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μαρία Χατζηαποστόλου
Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σχεδιασμός και μορφοποίηση φακέλου:
Γεώργιος Στριλιγκάς
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Έντυπο προσωρινό υλικό στα
Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»
ΑΘΗΝΑ

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνα
Εικόνα

Τα Θρησκευτικά της Γ΄ τάξης
Θεματική Ενότητα 1:
Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο
Θεματική Ενότητα 2:
Το ζήτηματης θρησκείας στη σύγχρονη
Ευρώπη
Θεματική Ενότητα 3:
Σύγχρονεςθρησκευτικές μορφές στην
Ορθοδοξία και στον κόσμο
Θεματική Ενότητα 4:
«Πού είναι ο Θεός;»: Η οδύνη του σύγχρονου
κόσμου και το αίτημα της
σωτηρίας από το κακό
Θεματική Ενότητα 5:
Ελπίδα και αγώνας για τη μεταμόρφωση
του κόσμου
Θεματική Ενότητα 6:
Από την αρχή έως το τέλος του κόσμου
Θεματική Ενότητα 7:
Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας - Χτίζοντας τον
κόσμο μας (Project)
Πηγές υλικού

Τα Θρησκευτικά της Γ΄ τάξης

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Σας καλωσορίζουμε στο μάθημα των Θρησκευτικών στη νέα σας τάξη.

Φέτος, ολοκληρώνουμε την πορεία μας στον κύκλο των Θρησκευτικών του Γυμνασίου. Στην Α΄ τάξη, συζητήσαμε τι σημαίνει «πορεία και ανάπτυξη», πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στον χώρο της θρησκευτικής πίστης. Στη Β΄ Γυμνασίου, προχωρήσαμε με παρόμοιες συνδέσεις στον θεματικό κύκλο «πορεία μέσα από αντιθέσεις», όπου μελετήσαμε πώς μέσα από αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες προκύπτουν συνθέσεις και νέοι δρόμοι.

Στο φετινό μάθημα που έχει ως θεματικό άξονα «από το τοπικό στο οικουμενικό», θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τη μαρτυρία της θρησκευτικής πίστης στην Ευρώπη και στον σύγχρονο κόσμο, να προβληματιστούμε για μεγάλα προβλήματα της εποχής μας και να συζητήσουμε το θρησκευτικό όραμα για τη μεταμόρφωση και ανακαίνιση του κόσμου. Όπως και στα προηγούμενα χρόνια, αφετηρία στη διερεύνησή μας θα είναι πρωταρχικά η Ορθοδοξία, που είναι η θρησκευτική παράδοση του τόπου μας και στη συνέχεια ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση οι μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις του κόσμου.

Το υλικό που έχετε στα χέρια σας θα σας διευκολύνει στο ταξίδι της διερεύνησής σας. Θα έχετε προσέξει ότι δεν είναι ένα συνεχόμενο δοκίμιο. Είναι μια πλούσια συλλογή κειμένων, εικόνων και άλλων μέσων, που αναφέρονται στη θρησκευτική πίστη και προ- έρχονται από διάφορες πηγές. Μάλιστα, μπορείτε να το εμπλουτίσετε και εσείς με δικές σας ιδέες. Το υλικό αυτό, πάνω απ’ όλα, έχει σαν αποστολή να εξυπηρετήσει τις δραστηριότητες που θα κάνετε στην τάξη. Θα το αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Προτάσεις γι’ αυτόν τον τρόπο δουλειάς θα βρείτε στο τέλος κάθε ενότητας.

Ο καθηγητής ή η καθηγήτρια της τάξης σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με ποια από τα κείμενα, με ποια σειρά και πώς θα τα επεξεργαστείτε. Ίσως, δεν θα χρειαστείτε όλα τα κείμενα ούτε όλες τις δραστηριότητες. Είναι χρήσιμο, σε κάθε μάθημα, να σημειώνετε στο τετράδιο σας «τι» και «πώς» δουλέψατε στην τάξη, εάν χρειάζεται να προσέξετε περισσότερο κάποιο από τα κείμενα ή εάν θα κάνετε κάποια άλλη εργασία.

Σας ευχόμαστε καλή εργασία με κέφι και δημιουργικότητα.

Η συντακτική ομάδα του υλικού