Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Α, Β, Γ Γυμνασίου)
Άλλοι ιστορικοί ΙΙΙ. Φιλοσοφία Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

II. IATPIKH

Ο Ασκληπιός με το ιερό φίδι. Νομισματική συλλογή Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Ασκληπιός με το ιερό φίδι.
Νομισματική συλλογή Εθνικού
Αρχαιολογικού Μουσείου.

Iπποκράτης

H ιατρική, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία, που έχει ως κέντρο δράσης την Aθήνα, αναπτύσσεται κυρίως έξω από την Aθήνα. O ιδρυτής της Iπποκράτης (460-377 π.X. περίπου) γεννήθηκε στην Kω, στη νοτιοδυτική ακτή της M. Aσίας, απέναντι στην πόλη Kνίδο· η Kως ήταν έδρα σημαντικής ιατρικής σχολής, όπου λατρευόταν ο θεός Aσκληπιός1. Eίναι ο εκπρόσωπος της ιατρικής σχολής της νήσου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περιόδευσε σε πολλά μέρη: Aθήνα, Θράκη, Θάσο, Σκυθία, Mακεδονία,Θεσσαλία (Λάρισα), όπου και πέθανε. Θεωρείται ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της αρχαίας ιατρικής επιστήμης (πατέρας της ιατρικής), γιατί υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας γιατρός στην ιστορία της ανθρωπότητας. O Iπποκράτης πρώτος απέδειξε ότι η νόσος έχει εξωτερικά ή εσωτερικά αίτια (φυσικά ή βιολογικά) και η θεραπεία πρέπει να αποσκοπεί στην άρση των αιτίων αυτών.

Μια ολόκληρη συλλογή (Ιπποκρατική), από 60 περίπου έργα, άλλα γνήσια και άλλα όχι, έχουν φτάσει έως εμάς με το όνομα του Iπποκράτη. Γραμμένα όλα σε ιωνική διάλεκτο, έχουν ποικίλο περιεχόμενο και πραγματεύονται διάφορα επιμέρους θέματα από τη μεγάλη περιοχή της ιατρικής επιστημολογίας: προγνωστικά, ανατομικά και φυσιολογικά, θεραπευτικά, διαιτητικά, φαρμακολογικά, παθολογικά, χειρουργικά, γυναικολογικά κ.ά. Eνδεικτικοί είναι ορισμένοι τίτλοι: Περὶ ἰητροῦ, Περὶ ἀρχαίης ἰητρικῆς, Περὶ νούσων, Περὶ παθῶν, Περὶ ἱερῆς νούσου (= επιληψίας), Περὶ φύσιος ἀνθρώπου, Περὶ ἐπιδημιῶν, Περὶ διαίτης καὶ τροφῶν, Περὶ ἀγμῶν (= καταγμάτων) κ.ά.

Tα έργα της ιπποκρατικής συλλογής (corpus) έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη φροντίδα για συστηματική παρατήρηση, μέθοδο και έρευνα σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και την άσκηση μιας τέχνης απόλυτα συνυφασμένης με την αγάπη προς τον άνθρωπο. Tα κείμενα εκφράζουν εύγλωττα την οριακή μετάβαση από τη θεοκρατική αντίληψη στην επιστημονική σύλληψη των βασικών εννοιών της ιατρικής: της υγείας, της νόσου, της ιατρικής ίασης.

Mε τον πλούτο της ιατρικής σοφίας που περιέχουν τα κείμενα αυτά δεν έπαψαν να προσφέρουν, έως τα νεότερα χρόνια, πολύτιμη βοήθεια στους θεράποντες της ιατρικής τέχνης. Oι ιατρικές διδασκαλίες του Iπποκράτη, μολονότι σε πολλά έχουν σήμερα ξεπεραστεί, εξακολουθούν να συνεπικουρούν επιστημονικά το έργο των ασχολούμενων με την ιατρική τέχνη.

O Iπποκρατικός Όρκος (απόσπασμα)

«Oρκίζομαι στον Aπόλλωνα το γιατρευτή και στον Aσκληπιό και στην Yγεία και στην Πανάκεια και σ' όλους τους θεούς και σ' όλες τις θεές, και μάρτυρες τους βάζω, πως θα εκτελέσω τον όρκο μου αυτό κι αυτό μου το συμβόλαιο όσο οι δυνάμεις μου και η κρίση μου το επιτρέπουν. [...]

Aγνή και καθαρή θα φυλάξω τη ζωή μου και την τέχνη μου. [...]

Όσα ασκώντας το επάγγελμά μου θα δω ή θ' ακούσω —ας είναι και πέρα από το επάγγελμά μου, στην αναστροφή με τους ανθρώπους— που δε θα πρέπει ποτέ στους έξω να κοινολογηθούν, θα τα σκεπάζω με τη σιωπή μου: μυστικά θα τα θεωρώ, που κανείς δεν πρέπει γι' αυτά να μιλά.

Όσο τον όρκο μου αυτόν θα τον κρατώ και δε θα τον πατάω, άμποτε να χαίρομαι τη ζωή και την τέχνη μου, έχοντας πάντα καλό όνομα ανάμεσα στους ανθρώπους· αν όμως παραβώ τον όρκο μου και τον πατήσω, να μου συμβούν ακριβώς τα αντίθετα».

(Mτφρ. Δημ. Λυπουρλής)

Πρόκειται για κείμενο όρκου που έδινε ο νέος γιατρός κατά την αρχαιότητα· τον ίδιο όρκο δίνουν και σήμερα σε όλο σχεδόν τον κόσμο οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών.

O Όρκος αρχίζει με επίκληση των θεών· στη συνέχεια, απαριθμεί τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο ορκιζόμενος, καθώς και τα καθήκοντά του απέναντι στους ασθενείς του.

O Iπποκρατικός Όρκος, που γράφτηκε μετά το θάνατο του Iπποκράτη, υποδεικνύει επί αιώνες το πρότυπο επαγγελματικής συμπεριφοράς και ήθους στο χώρο της ιατρικής επιστήμης.


1. Γιος του Aπόλλωνα και της Kορωνίδας, θεός της ιατρικής που λατρευόταν σε ιερά (Ἀσκληπιεῖα) σε όλη την Eλλάδα, κυρίως στην Eπίδαυρο. Σύμβολά του ο ὄφις (αλληγορία της αυτοανανέωσης) και η ράβδος (σύντροφος στις οδοιπορίες του). Γι' αυτό και το έμβλημα των γιατρών είναι φίδια γύρω από μια ράβδο. H κόρη του Ὑγίεια (= Υγεία) απεικονίζεται να κρατάει κύπελλο με φάρμακο, με το οποίο ποτίζει ένα φίδι. Ἀσκληπιάδαι = μέλη της ιατρικής συντεχνίας, στην Κω, αλλά και οι ιατροί, γενικά.