Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων (Γ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Ανακεφαλαίωση Εισαγωγή Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
 

 


εικόνα

Μιχαήλ Άγγελος, Η δελφική Σίβυλλα. Απεικόνιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κατ' άλλους, της μάντισσας Σίβυλλας ή της Κασσάνδρας (λεπτομέρεια από νωπογραφία Θόλου, Καπέλλα Σιξτίνα, Βατικανό, 16ος αιώνας).

ΚΕΦAΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Σοφιστές και σοφιστική κίνηση

Στο κεφάλαιο αυτό:

  • Θα γνωρίσουμε τoυς Σοφιστές και τη σοφιστική κίνηση και θα την εντάξουμε στο πλαίσιο της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

  • Θα μελετήσουμε τη χρήση των όρων σοφιστής και σοφιστική τέχνη, όπως τους χρησιμοποιεί ο σοφιστής Πρωταγόρας, υποστηρίζοντας το επάγγελμα που ασκούσε, δηλαδή τη σοφιστική τέχνη, που ήταν άσκηση στη ρητορική και στην πολιτική.

  • Θα εκτιμήσουμε την επικοινωνιακή αξία του λόγου, προφορικού και γραπτού, και τη σημασία του φιλοσοφικού επιχειρήματος, όπως αναδεικνύεται από τον ρητορικό λόγο του σοφιστή Γοργία, ο οποίος δίδασκε τη ρητορική τέχνη και την ανέδειξε σε τέχνη της πειθούς και του επιχειρήματος.

  • Θα εξετάσουμε το πρόβλημα της σχετικότητας της γνώσης και των αξιών μέσα από τα λόγια του Πρωταγόρα. Θα δούμε, επίσης, τις απόψεις των σοφιστών Πρωταγόρα, Πρόδικου και Kριτία για τους θεούς και την παραδοσιακή θεολογία και θα διαπιστώσουμε την αξία των κριτηρίων για τον περιορισμό του υποκειμενικού στοιχείου σε θέματα της γνώσης και της ηθικής.

  • Θα γνωρίσουμε την αντίθεση νόμου και φύσης, του συμβατικού ή κατά συνθήκη και του φυσικού ή πραγματικού μέσα από το κείμενο του σοφιστή Aντιφώντα και θα την συνδέσουμε με ανάλογες αντιλήψεις νεότερων και σύγχρονων φιλοσόφων για την πολιτική οργάνωση.