1.1. Καλές και Εφαρμοσμένες τέχνες Από πολύ παλιά οι ανθρώπινες κοινωνίες παρήγαγαν αντικείμενα για να ικανοποιήσουν τόσο τις πρακτικές όσο και τις αισθητικές τους ανάγκες, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη λειτουργική και την αισθητική τους αξία. Εντάξτε τα παρακάτω έργα σε μια από τις κατηγορίες των τεχνών.
|
1.2.α. Σχέδιο γραφιστικής Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η εποχή της εικόνας». Ο σύγχρονος άνθρωπος υφίσταται καταιγισμό εικόνων από ποικίλες πηγές, που με διάφορους τρόπους και μέσα εκπέμπουν αδιάκοπα οπτικά μηνύματα. Το σχέδιο γραφιστικής παίζει σήμερα ουσιαστικό ρόλο, καθώς με τις πολλές εφαρμογές του εξυπηρετεί την άμεση μετάδοση του οπτικού μηνύματος. Τι αίσθηση σας δημιουργεί η τοποθέτηση σημάτων και πινακίδων στην εικόνα 19;
|
1.2.β. Η διαδικασία σχεδιασμού μιας ιδέας
|
|
Ποια είναι τα μορφικά στοιχειά με τα οποία ο σχεδιαστής επιτυγχάνει να μεταδώσει τα μηνύματα στις παρακάτω αφίσες.
|
1.4. Αφίσα Η τεχνική της λιθογραφίας, η οποία βοήθησε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μεγάλης παραγωγής αντιτύπων με καλή ποιότητα, προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών, οι οποίοι ώθησαν την καλλιτεχνική αξία της αφίσας σε τέτοιο σημείο, ώστε προς τα τέλη του 19ου αιώνα να γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Η φωτογραφία και το φωτομοντάζ έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αξιόλογων αφισών. Τα έργα μεγάλων ζωγράφων βγήκαν με τις αφίσες στους δρόμους και συνάντησαν το ευρύ κοινό, εκφράζοντας ιδέες και διαφημίζοντας προϊόντα. Πρωτοπόροι ήταν οι Γάλλοι καλλιτέχνες και ανάμεσά τους κορυφαίος δημιουργός ο Τουλούζ Λοτρέκ (Γάλλος, 1864-1901) (Εικ.31). Από τότε, η αφίσα ακολούθησε παράλληλη πορεία με τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα, όπως της Αρ Νουβό, του Φουτουρισμού και του Ντανταϊσμού, ενώ ο σχεδιασμός αφίσας και οι τεχνικές του επηρέασαν κινήματα όπως την Ποπ Αρτ (Εικ.32). Από τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η αφίσα χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικό, προτρεπτικό αλλά και προπαγανδιστικό σκοπό (Εικ.33).
|
Ο χώρος έκθεσης της αφίσας είναι οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι και πολυσύχναστοι χώροι, τοποθετημένη στους τοίχους ή σε ειδικές πινακίδες, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η αφίσα μπορεί να έχει μικρό ή μεγάλο μέγεθος (γιγαντοαφίσα) και ο σχεδιασμός της πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά, να είναι σαφής και εντυπωσιακός, επειδή ο θεατής βρίσκεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε απόσταση από την αφίσα και συνήθως τη βλέπει γρήγορα.
Η διαδικασία σχεδιασμού της αφίσας: α) σχεδιάζουμε τα βασικά γράμματα του θέματος στο οποίο αναφέρεται η αφίσα (μπορούμε να τα σκιάσουμε για να τονιστούν) (Εικ.38.α), β) σχεδιάζουμε την εικόνα που πρέπει να αναφέρεται στο θέμα (Εικ.38.β), γ) γράφουμε όλα τα στοιχεία που περιέχει το μήνυμα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά γράμματα) (Εικ.38.γ), δ) ολοκληρώνουμε χρωματίζοντας και βελτιώνοντας τις λεπτομέρειες (Εικ.38.δ). |
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ: «μήνυμα, εικόνα, σύμβολο, επικοινωνία»
|