Μουσική Γ΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
4.3 Ελληνική τζαζ 5.2 Άξιον εστί το φως Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

Στις γειτονιές του ελληνικού τραγουδιού

 


εικόνα

 

 

 

 

 



Λέξεις-κλειδιά: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Διονύσης Σαββόπουλος εκπαιδευτικό παιχνίδι


Οδός... Μάνου Χατζιδάκι

εικόνα

Εξωτερικός σύνδεσμος

             εικόνα                               εικόνα                      εικόναYoutube

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε το 1925 στην Ξάνθη και πέθανε στην Αθήνα το 1994. Μετά το 1932 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές.

Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1943, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ο μεγάλος του δάσκαλος και φίλος.

Η πρώτη του εμφάνιση ως συνθέτη έγινε το 1944, με τη μουσική που έγραψε για τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

εικόνα

Με το τέλος της Γερμανικής Κατοχής, η τραγωδός Μαρίκα Κοτοπούλη του ανέθεσε τη σύνθεση μουσικής για τον «Αγαμέμνονα» και τις «Χοηφόρες» (1950) από την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Μέχρι τότε την μουσική επένδυση των αρχαίων τραγωδιών την ανέθεταν σε ακαδημαϊκούς συνθέτες.

Το 1949, με μια διάλεξη του για το ρεμπέτικο τραγούδι, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τότε συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία. Εξωτερικός σύνδεσμος


εικόνα

Το 1960, του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» -από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή». Ταυτόχρονα έγινε ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που έκανε γνωστό το Ελληνικό τραγούδι έξω από τα σύνορα της χώρας. Youtube

Τα «Παιδιά του Πειραιά» είναι ένα από τα δέκα εμπορικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.

 



Από το 1966 μέχρι το 1972, παρέμεινε στην Αμερική και η μουσική του επηρεάστηκε σημαντικά από τη μουσική ποπ της εποχής εκείνης.

   Με την πτώση της Δικτατορίας στην Ελλάδα το 1974, ανέλαβε πάλι ενεργό δράση στην
εικόνα
παρέμεινε ζωή της χώρας. Διορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής και Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Παράλληλα, ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας, το οποίο μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς ποιότητας και ιδεών, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων δημιουργών.

Το 1985, σύστησε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», θέλοντας να προστατέψει το ελληνικό τραγούδι από την φθορά του εμπορίου.

Το 1989, ίδρυσε την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» την οποία διήυθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του.

εικόναYoutube
εικόναYoutube
εικόναYoutube

 

εικόνα

Το 1962, ανέβασε την «Οδό Ονείρων», δημιουργώντας μια παράσταση-σταθμό για το ελληνικό μουσικό θέατρο σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, σκηνικά και κοστούμια Μ. Αργυράκη.

Η «Οδός Ονείρων» ήταν ένα ιδιότυπο μιούζικαλ. Μια σειρά από νούμερα, τραγούδια, χορευτικά δρώμενα που συνοδεύονταν από τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι, καθώς και την προβολή ενός μικρού φιλμ (πρωτοφανές για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής), με πρωταγωνιστές το Μ. Χατζιδάκι, τη Ρ. εικόνα Βλαχοπούλου και το Μ. Αργυράκη. Το κάθε τι που διαδραματιζόταν, αφορούσε στους κατοίκους ενός δρόμου, μιας γειτονιάς.

Πρωτεύοντα ρόλο σ´ όλη την παράσταση έπαιζε ο «φωτογράφος» (Δημήτρης Χορν) που εκπλήρωνε τα όνειρα όλων των ηρώων.

Youtube Youtube

 

 

εικόνα

εικόνα

Youtube

Ηχος Ηχος