Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Βιβλίο Μαθητή
Α. Έννοια και Σημασία της Πληροφόρησης. Είδη Πληροφοριών Α. Πώς παίρνω μια Απόφαση Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

Β. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ



  • Γνωρίζεις τι σημαίνει ο όρος πηγές πληροφόρησης και ποιες μπορεί να είναι αυτές οι πηγές - ειδικότερα όταν αναζητείς εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές πληροφορίες;
  • Έχεις αναζητήσει ποτέ πληροφορίες στο διαδίκτυο;

Λέξεις/Φράσεις - Κλειδιά


  • Πηγές πληροφοριών και πληροφόρησης
  • Αναζήτηση πληροφοριών
  • Διαδίκτυο
εικόνα

Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι να βοηθηθείς:

  • να εξοικειωθείς με τις διάφορες πηγές πληροφόρησης στις οποίες μπορείς να αναζητείς εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές πληροφορίες
  • να προσεγγίσεις τη διαδικασία αναζήτησης και επιλογής πληροφοριών
  • να εξοικειωθείς με την αναζήτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου.

Εισαγωγικά στοιχεία

Από τις πηγές πληροφόρησης αντλείς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Αναζητώντας ένα στοιχείο από μια πηγή πληροφόρησης μπορεί να οδηγηθείς σε μια άλλη πηγή πληροφόρησης. Χρήσιμο είναι να συγκεντρώνεις στοιχεία από πολλές και διαφορετικές πηγές και να τα διασταυρώνεις.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αναζητείς πληροφορίες για τις προοπτικές του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού. Καλό είναι να αναζητήσεις πληροφορίες όχι από μία αλλά από πολλές πηγές, ώστε να μπορείς να τις συγκρίνεις μεταξύ τους, να τις συνεκτιμήσεις και να τις αξιολογήσεις. Σκόπιμο είναι λοιπόν να αναζητήσεις στοιχεία για την απασχόληση των μηχανικών από μια επίσημη πηγή (ας πούμε από τον Οδηγό Επαγγελμάτων ή τον Οδηγό Σπουδών), να αναζητήσεις έρευνες σχετικά με τις τάσεις στην αγορά εργασίας, να ρωτήσεις κάποιους επαγγελματίες πολιτικούς μηχανικούς κτλ.

Ποιες, όμως, μπορούν να είναι οι πηγές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει κάποιος πληροφορίες; Πληροφορίες μπορούμε γενικά να αντλήσουμε από:

α. Πρόσωπα

β. Πληροφοριακούς οδηγούς διαφόρων ειδών

γ. Yπηρεσίες ή διάφορους φορείς.


Παραθέτουμε, ενδεικτικά, τις πιο συνηθισμένες πηγές από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες για θέματα σπουδών και εργασίας.

α. Πρόσωπα που μπορούν να σε πληροφορήσουν: φίλοι, συγγενείς, καθηγητές και διευθυντές σχολείων, καθηγητές Σ.Ε.Π., σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων κ.ά.

β. Πληροφοριακό υλικό: τέτοιο υλικό μπορεί να είναι σχολικές ή ιδιωτικές εκδόσεις Σ.Ε.Π. και διάφοροι πληροφοριακοί οδηγοί (π.χ. οδηγοί επαγγελμάτων, οδηγοί σπουδών), εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια, ενημερωτικά έντυπα, εκδόσεις με στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση και την απασχόληση. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή όπως cd-rom, πληροφορίες ή οδηγοί σπουδών που παρέχονται σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή άλλο πληροφοριακό υλικό σε οπτικο-ακουστική μορφή.

γ. Yπηρεσίες ή διάφοροι φορείς: Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Εκπαιδευτικά ιδρύματα: Εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσιες ή ιδιωτικές.
  • Γραφεία Διασύνδεσης: Σε ορισμένα πανεπιστήμια λειτουργούν τέτοια κέντρα με σκοπό να πληροφορούν τους σπουδαστές ή άλλους ενδιαφερόμενους για θέματα σπουδών και απασχόλησης. Με τα Γραφεία αυτά μπορεί κανείς να επικοινωνήσει προσωπικά ή να επισκεφθεί την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
  • Δημόσιες Yπηρεσίες, Yπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση: YΠ.Ε.Π.Θ., Ο.Α.Ε.Δ., Yπουργείο Πολιτισμού, Γραφεία και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κτλ.
  • ΚΕ.ΣY.Π, ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), Πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης Νέων του Ο.Α.Ε.Δ.

κτλ.: στα Κέντρα αυτά παρέχονται –σε έντυπη και ηλεκτρονική ή οπτικοακουστική μορφή– πληροφορίες για σπουδές και επαγγέλματα. Επίσης, πληροφορίες μπορείς να πάρεις και από τα ίδια τα στελέχη των κέντρων αυτών.

  • Κέντρα Ερευνών ή Πληροφόρησης, π.χ. Κέντρο Ερευνών και Μελετών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ν), Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ κτλ.
  • Εθνικό Τυπογραφείο: αναζήτηση νομοθεσίας σε ΦΕΚ (Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης)
  • Οργανισμοί Yποτροφιών, Ιδρύματα, Πρεσβείες ξένων χωρών, π.χ. Ίδρυμα Κρατικών Yποτροφιών (ΙΚY), Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο, Ελληνοαμερικανική Ένωση κτλ.
  • Βιβλιοθήκες, π.χ. Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, σχολικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες Δήμων ή πολιτιστικών κέντρων κ.ά.
  • Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣYΕ): παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό της χώρας, την απασχόληση, την εκπαίδευση κτλ. Στατιστικά στοιχεία παρέχουν και άλλοι φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί. παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό της χώρας, την απασχόληση, την εκπαίδευση κτλ. Στατιστικά στοιχεία παρέχουν και άλλοι φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί.
  • Γραφεία Ενημέρωσης Πολιτών, π.χ. Γραφείο Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (info-points Europe), Γραφείο Ενημέρωσης Πολίτη κ.ά.
  • Επαγγελματικές, συνδικαλιστικές ενώσεις, σύλλογοι και σωματεία: Γ.Σ.Ε.Ε, ΑΔΕΔY, ΟΛΜΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο κτλ.
  • Πληροφόρηση για άτομα με αναπηρίες: Γραφείο Σ.Ε.Π. για ΑΜΕΑ (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής YΠ.ΕΠ.Θ., σύλλογοι ή σωματεία ατόμων με αναπηρίες, Eθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρίες E.Σ.A.E.A.

Άλλωστε, πληροφορίες μπορείς να παρέχεις και εσύ, αν με συστηματικό τρόπο ερευνήσεις ένα θέμα.

Για παράδειγμα, αν ερευνήσεις μέσω ενός ερωτηματολογίου τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται οι μαθητές του σχολείου σου στον ελεύθερο χρόνο τους, μπορείς να παρέχεις αντίστοιχες πληροφορίες που να ενδιαφέρουν άμεσα τους γονείς των μαθητών, τους εκπαιδευτικούς, τους ίδιους τους μαθητές, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ευρύτερη κοινότητα κτλ.


Το διαδίκτυο (internet) μπορεί να σου προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες με έναν εύκολο και άμεσο τρόπο. Βέβαια, δεν έχουν ακόμη όλοι οι μαθητές πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πληροφορίες από το σπίτι τους. Είναι θετικό, όμως, το ότι σήμερα όλα τα σχολεία διαθέτουν Η/Y και στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής οι μαθητές θα έχουν ίσως την ευκαιρία να αναζητήσουν κάποια πληροφορία που τους αφορά. Προκειμένου να μη χάνεις όμως πολύτιμο χρόνο και να μην πελαγώνεις με την πλοήγηση στο διαδίκτυο αναζητώντας κάποια πληροφορία, είναι απαραίτητο να έχεις επιλέξει με πολλή προσοχή τις διευθύνσεις που θα επισκεφτείς και να έχεις συγκεκριμένα ερωτήματα –θέματα προς διερεύνηση.

εικόνα

Μερικές χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο:


  • YΠ.Ε.Π.Θ. http://www.ypepth.gr (Πληροφόρηση για διατάγματα, νομοθεσία, σπουδές, ανακοινώσεις που αφορούν την εκπαίδευση)
  • Πληροφόρηση για άτομα με αναπηρία υπάρχει στη διεύθυνση: http://dea.ypepth.gr
  • Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) http://www.pi-schools.gr (Πληροφόρηση για εκδόσεις, μαθήματα, καινοτόμες δραστηριότητες, προγράμματα σπουδών, νομοθεσία, σπουδές, ανακοινώσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα κτλ.)
    Στο δίκτυο ΝΕΣΤΩΡ του τομέα Σ.Ε.Π. του Π.Ι. παρέχεται πληροφόρηση για θέματα σπουδών και εργασίας.
  • Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) www.oeek.gr
    (Πληροφόρηση για τις διευθύνσεις, τους τομείς και τις ειδικότητες των δημοσίων ΙΕΚ).
  • Ο.Α.Ε.Δ.. http:/ www. oaed.gr (Πληροφόρηση για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες σπουδές στον Ο.Α.Ε.Δ. κτλ.).
  • Παρατηρητήριο Aπασχόλησης http:// www. paep.org.gr (Πληροφόρηση για έρευνες, μελέτες και παροχή στατιστικών στοιχείων σε σχέση με την απασχόληση και την αγορά εργασίας κτλ.).

Πώς να οργανώσεις τις πληροφορίες που συγκεντρώνεις κάθε φορά

Η σωστή οργάνωση και ταξινόμηση των πληροφοριών θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά τις πληροφορίες που συγκεντρώνεις κάθε φορά. Αυτό μπορείς να το πετύχεις:

  • δημιουργώντας ένα δικό σου αρχείο (ντοσιέ, ατομικό φάκελο κτλ.)
  • με τη βοήθεια του Η/Y, δημιουργώντας αρχεία και φακέλους
  • με πίνακες ανακοινώσεων στο δωμάτιό σου, στην τάξη σου ή στο σχολείο σου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1H

Αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο:

Από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, www.pi-schools.gr, μπορείς να μεταβείς στο πανελλήνιο δίκτυο επικοινωνίας και πληροφόρησης «Νέστωρ» και να αντλήσεις χρήσιμες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές πληροφορίες.

{Αρχικό μενού -> ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ -> ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -> Σ.Ε.Π.}

Δίκτυο Νέστωρ@


Καλώς ήρθατε στις σελίδες του πανελληνίου δικτύου επικοινωνίας - πληροφόρησης «Νέστωρ» των Κέντρων Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣY.Π.) και των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣ.Ε.Π.).


Μέσω του δικτύου «Νέστωρ», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

  • να χρησιμοποιούν τις βάσεις δεδομένων του ΚΕ.ΣY.Π. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ώστε:
  1. να πληροφορούνται για τις εκπαιδευτικές διεξόδους των νέων μετά το Γυμνάσιο, το Ενιαίο Λύκειο και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια
  2. να βρίσκουν περιγραφές επαγγελμάτων του Ελληνικού εργασιακού περιβάλλοντος
  3. να αναζητούν υποστηρικτικές υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό (ΚΑπΑ)
  4. να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες των ΚΕ.ΣY.Π., και των ΓΡΑΣ.Ε.Π.
  5. να βρίσκουν τις διευθύνσεις και τα στελέχη των ΚΕ.ΣY.Π.-ΓΡΑΣ.Ε.Π.
  6. να έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένες ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο
  • να συμβουλεύονται τα βιβλία εφαρμογής του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) και το πληροφοριακό υλικό Σ.Ε.Π., σε ηλεκτρονική μορφή,
  • να βρίσκουν μονογραφίες επαγγελμάτων χωρίς ειδική ειδίκευση,
  • να ενημερώνονται για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, τα οποία αφορούν το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό:
  1. Αναβάθμιση των ΚΕ.ΣY.Π.-ΓΡΑΣ.Ε.Π. και ίδρυση νέων
  2. Εφαρμογή Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε Δίκτυα σχολείων

περισσότερα...


Από το Σ.Ε.Π.τ. του 2000
Πώς να χρησιμοποιήσετε τις σελίδες μας:
Χρησιμοποιήστε τα μενού που βρίσκονται αριστερά και επάνω για να επισκεφτείτε τις σελίδες μας. Ορισμένες σελίδες έχουν συμπληρωματικά υποτμήματα. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσω ενός μενού, που εμφανίζεται στο επάνω τμήμα της οθόνης.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, προσπάθησε να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

α) Ποιες πληροφορίες, από αυτές που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη αρχική σελίδα του δικτύου «Νέστωρ», θα σε ενδιέφεραν και γιατί;



















β) Από ποιες άλλες πηγές νομίζεις ότι θα μπορούσες να αντλήσεις πρόσθετες ή συμπληρωματικές πληροφορίες για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν;



















γ) Η συγκεκριμένη αυτή αρχική σελίδα αποτυπώθηκε τον Ιούλιο του 2004. Προσπάθησε να επισκεφτείς την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση σήμερα. Σε περίπτωση που θα διαπιστώσεις κάποιες αλλαγές στην αρχική σελίδα, μπορείς να τις καταγράψεις.



















ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2H

Αναζήτηση πληροφοριών για το εκπαιδευτικό σύστημα:

Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν καταγραφεί κάποια συνηθισμένα ερωτήματα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου σχετικά με θέματα σπουδών.

Δημιούργησε με τους συμμαθητές σου μια ομάδα εργασίας και ερεύνησε πηγές και στοιχεία σχετικά με όλα τα ερωτήματα. Επίσης, συμπλήρωσε τον πίνακα με ερωτήματα δικά σου ή των συμμαθητών σου και φρόντισε να καταγράψεις πιθανές πηγές πληροφόρησης και γι’ αυτά. Mια καλή ιδέα θα ήταν η δραστηριότητα αυτή να ενταχθεί σε μια ευρύτερη δραστηριότητα ή Σχέδιο Εργασίας που να αξιοποιεί και το κεφάλαιο της πρώτης ενότητας «Τι κάνω μετά το Γυμνάσιο;».

Ερωτήματα Πηγές πληροφόρησης Ακριβή στοιχεία πηγής (τίτλος πληροφορικού υλικού, ταχυδρομικές διευθύνσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, πρόσωπα, βιβλιοθήκες, υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα κτλ.)
1. Πού μπορώ να αναζητήσω έναν πίνακα ο οποίος να παρουσιάζει σχηματικά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Π.χ Πληροφοριακοί Οδηγοί του ΟΕΔΒ
Άλλες εκδόσεις.... ΚΕ.ΣY.Π., ΓΡΑ.ΣΕ.Π. (της περιοχής μου)
Π.χ. Σπουδές μετά το Γυμνάσιο, ΟΕΔΒ, 2003 ή Σπουδές μετά το Λύκειο

2. Από πού να ζητήσω πληροφορίες για τη μεταγυμνασιακή τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση που παρέχει το YΠ.Ε.Π.Θ.;    
3. Από πού να ζητήσω πληροφορίες για τη μεταγυμνασιακή τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση που παρέχει ο Ο.Α.Ε.Δ.;    
4. Από πού να ζητήσω πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με ειδικές ανάγκες;    
5. Από πού να ζητήσω πληροφορίες για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;    
6. Από πού να πληροφορηθώ σχετικά με την Κατάρτιση στην Ελλάδα;    
7. Από πού να πληροφορηθώ σχετικά με τις σπουδές στο εξωτερικό;    
 
εικόνα Άλλα ερωτήματα δικά σου ή των συμμαθητών σου
























εικόνα
εικόνα
  • Η πληροφόρηση είναι μια πολύ χρήσιμη λειτουργία στη ζωή μας, ενώ οι πληροφορίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τη ζωή και το μέλλον σου που –όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία– απαιτεί προσοχή, υπευθυνότητα, τήρηση κάποιων κανόνων όταν χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να γίνεται ορθή χρήση και διαχείριση των πληροφοριών και να αποφεύγονται πιθανά προβλήματα.

εικόνα H ενότητα με μια ματιά

 

Συμπλήρωσε τις παρακάτω φράσεις:

  • Εάν έχουμε κατάλληλη, έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για ένα θέμα, θα βοηθηθούμε να:












  • Για ποιους λόγους είναι χρήσιμη η «αυτοπληροφόρηση»;












  • Πώς αντιλαμβάνεσαι την παρακάτω φράση:
    «Η πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου μπορεί να έχει καλές και κακές πλευρές»;












  • Σκέψου και σημείωσε μερικά θέματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό-επαγγελματικό σου προσανατολισμό και θα σε ενδιέφερε να τα ερευνήσεις.

1. «Ερευνώ –Πληροφορούμαι για









2. «Ερευνώ –Πληροφορούμαι για









3. «Ερευνώ –Πληροφορούμαι για









4.«Κριτική ανάγνωση και ανάλυση των εξής πληροφοριών: