Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Βιβλίο Μαθητή
Δ. Τι μας Επηρεάζει όταν Επιλέγουμε Επάγγελμα Α. Ο Εαυτός μου Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

Ε. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟY ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ



  • Σε ποιο επάγγελμα θα μπορούσες να αναπτύξεις καλύτερα τις δυνατότητές σου;
  • Πού θα βρεις πληροφορίες για αυτό;
  • Αναρωτήθηκες ποτέ για τα ‘σκοτεινά σημεία’ ενός επαγγέλματος;
  • Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να κάνεις πραγματικότητα τις επαγγελματικές σου επιλογές;

Λέξεις/Φράσεις - Κλειδιά


  • Περιγραφή επαγγέλματος
  • Συλλογή πληροφοριών
  • Άμεση επαφή-συνέντευξη
  • Yπηρεσίες Επ. Προσανατολισμού, ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.-ΚΕ.ΣY.Π.
  • Επαγγελματική μονογραφία
  • Συνθήκες εργασίας
  • Τρόπος ζωής

Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι να βοηθηθείς:

  • να ερευνάς τα διάφορα επαγγέλματα
  • να συλλέγεις πολύτιμες πληροφορίες για τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν
  • να βρίσκεις, να αξιολογείς και να συντάσσεις επαγγελματικές μονογραφίες
  • να συνδέεις τα επαγγέλματα με τον τρόπο ζωής που αυτά συνεπάγονται.

εικόναεικόνα

Εισαγωγικά στοιχεία

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε ένα επάγγελμα είναι να το ασκήσουμε. Τότε, όμως, αν διαπιστώσουμε ότι δεν μας ταιριάζει, ίσως να είναι πολύ αργά. Διότι για κάθε επάγγελμα απαιτείται σοβαρή προσπάθεια και πολύς χρόνος, προκειμένου να αποκτήσουμε την κατάλληλη εκπαίδευση και να βρούμε μια θέση εργασίας. Είναι, λοιπόν, φρόνιμο να μη βαδίζουμε στα τυφλά.

Δύο τρόποι υπάρχουν για να πληροφορηθούμε για ένα επάγγελμα. Ο πρώτος είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους που το ασκούν. Οι πληροφορίες που μας δίνουν είναι συχνά υποκειμενικές, αλλά μαθαίνουμε ‘μυστικά’ που δε θα τα βρούμε σε κανέναν επαγγελματικό οδηγό.

ΚΕ.ΣY.Π. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και υποστηρικτικό υλικό Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΠ)
Ηλεκτρονικοί Οδηγοί

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ: Αναλυτής συστημάτων

Ορισμός: Ο αναλυτής συστημάτων σχεδιάζει τη λύση προβλημάτων εφαρμογής συστημάτων υπολογιστών για την κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού.

Περιγραφή: Οι αναλυτές συστημάτων μπορεί να σχεδιάζουν νέα συστήματα (λογισμικό και υλικό) ή να προτείνουν νέο λογισμικό που επεκτείνει την λειτουργικότητα υπάρχοντος συστήματος. Οι περισσότεροι αναλυτές συστημάτων ειδικεύονται σε συγκεκριμένο τύπο συστήματος, που ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οργανισμού στον οποίο εργάζονται, π.χ. επιχειρήσεις, λογιστικά ή χρηματοοικονομικά συστήματα, επιστημονικά ή μηχανολογικά συστήματα. Ο αναλυτής συστημάτων καθορίζει τους στόχους του συστήματος, σχεδιάζει το σύστημα, καθορίζει τις ανάγκες της επιχείρησης σε υλικό και λογισμικό, διαχειρίζεται, βελτιώνει και επιδιορθώνει τις εφαρμογές της εταιρείας. Στις δραστηριότητες του αναλυτή συστημάτων περιλαμβάνονται επίσης η επίβλεψη και η διαχείριση όλου του συστήματος της εταιρείας ή του τμήματος για το οποίο είναι υπεύθυνος, καθώς και η άμεση συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας και με τους υπευθύνους όλων των τμημάτων, ώστε να είναι εφικτή η σχεδίαση εφαρμογών που θα διευκολύνουν την εργασία τους.
Στην εργασία του χρησιμοποιεί προηγμένες επιστημονικές τεχνικές όπως δομημένη ανάλυση, μοντελοποίηση δεδομένων, μαθηματική ανάλυση και υπολογισμό κόστους κτλ. για το σχεδιασμό του συστήματος.

Προΰποθέσεις άσκησης:

Χαρακτηριστικά:

Νομοθετική κατοχύρωση:

Εκπαίδευση: Για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού απαιτείται πτυχίο Τμήματος Πληροφορικής ή Τμήματος με σπουδές σχετικές με διαχείριση πληροφοριών και επιστήμης πληροφοριών Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.

Δεξιότητες: Απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η οργανωτικότητα, η αναλυτική και συνθετική σκέψη, η υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα και η επινοητικότητα. Χρειάζεται επίσης να έχει κανείς ικανότητα παραγωγής ιδεών και πρωτοτυπία σκέψης, καθώς και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Μέλλον: Το επάγγελμα του αναλυτή συστημάτων όπως και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την πληροφορική, έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι προοπτικές εξεύρεσης, διατήρησης της εργασίας και εξέλιξης σε αυτήν είναι πολύ καλές. Το επάγγελμα είναι πολύ καλά αμειβόμενο.

Περιβάλλον απασχόλησης: Οι αναλυτές συστημάτων μπορούν να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εταιρεία υπολογιστών ή να εργασθούν ως ιδιώτες παρέχοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εταιρείες υπολογιστών ή σε εταιρείες που χρειάζονται αναλυτή συστήματος για δικό τους έργο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του αναλυτή συστημάτων είναι πολύπλοκη, με υψηλό βαθμό δυσκολίας και με μεγάλη ευθύνη. Δουλεύει με συνεχόμενο ωράριο, που πολλές φορές παρατείνεται λόγω των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της εργασίας που αναλαμβάνει. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του συνεργάζεται με τους διευθυντές και τους εργαζόμενους της εταιρείας έτσι ώστε να προτείνει την καταλληλότερη λύση. Κατά την εργασία του χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη τεχνολογία όπως δίκτυα υπολογιστών, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, Internet κτλ.
Εργάζεται σε χώρο γραφείου με καλές συνθήκες. Η πολύωρη ενασχόληση με τα υπολογιστικά συστήματα επιφέρει σωματική, πνευματική κούραση και ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση, στην πλάτη και στα χέρια.

Επαγγελματικές οργανώσεις:

Γενικά σχόλια: Ο αναλυτής συστημάτων, για να προτείνει σύστημα υπολογιστών για μια εταιρεία, χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διευκολύνουν την εργασία του. Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται πλήρης αντίληψη των συνθηκών και των αναγκών του οργανισμού, οργανωτικές ικανότητες, σε συνδυασμό με εξειδικευμένες γνώσεις στην πληροφορική.
Ο αναλυτής συστημάτων, εκτός των άλλων, χρειάζεται να διαθέτει επικοινωνιακή ευχέρεια και ικανότητα συνεργασίας για τις καθημερινές επαφές του με τους συνεργάτες του, αλλά και με τα στελέχη της εταιρείας στην οποία αναλαμβάνει να προτείνει σύστημα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να ανατρέξουμε σε “Oδηγούς Eπαγγελμάτων” που συνήθως περιέχουν “επαγγελματικές μονογραφίες”. Oι επαγγελματικές μονογραφίες είναι σύντομες περιγραφές επαγγελμάτων, στις οποίες δίνεται ο ορισμός τους, η κατηγορία στην οποία ανήκουν, μια σύντομη περιγραφή τους, ο τύπος της εκπαίδευσης που προΰποθέτουν, οι δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκησή τους, το περιβάλλον εργασίας, οι εργασιακές συνθήκες κτλ. Τέτοιες μονογραφίες μπορείς να βρεις στα ΚΕ.ΣY.Π., σε Οδηγούς Επαγγελμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς και στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (βλ. Δραστηριότητα 2). Ένα παράδειγμα τέτοιας μονογραφίας παρουσιάστηκε στην προηγούμενη σελίδα του βιβλίου σου.

Αξίζει να προσέξουμε τις επαγγελματικές συνθήκες που αναφέρονται στην περιγραφή ενός επαγγέλματος. Πρόκειται για τις συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο ενός εργαζομένου (αν, για παράδειγμα, εργάζεται το πρωί ή το βράδυ, σε γραφείο, στο σπίτι του ή στο ύπαιθρο κτλ.) και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο της ζωής του. Για παράδειγμα, ίσως είναι υποχρεωμένος κανείς να εργάζεται όταν ο περισσότερος κόσμος ξεκουράζεται ή διασκεδάζει, να διαθέτει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σε ορισμένες χρονικές περιόδους ή να βρίσκεται μακριά από τους δικούς του για μεγάλα διαστήματα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1H

Συζήτησε με δύο ενήλικες φίλους σου ή συγγενείς σου για το επάγγελμά τους. Ρώτησέ τους τι τους αρέσει περισσότερο στη δουλειά τους. Τι είδους δραστηριότητες περιλαμβάνει η εργασία τους; Τι είδους εκπαίδευση χρειάστηκε να λάβουν για να ασκήσουν το επάγγελμά τους; Τι συμβουλές θα έδιναν σε έναν νέο που θα ήθελε σήμερα να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2H

Προσπάθησε να συντάξεις μια σύντομη επαγγελματική μονογραφία για ένα από τα επαγγέλματα της δραστηριότητας 1. Οι πληροφορίες που συνέλεξες είναι αρκετές για κάτι τέτοιο; Τι άλλο θα έπρεπε να ρωτήσεις; Στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.pi-schools.gr, θα βρεις την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αναζήτησε το πανελλήνιο δίκτυο επικοινωνίας και πληροφόρησης Νέστωρ, από τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Πήγαινε στις επαγγελματικές μονογραφίες και βρες την επαγγελματική μονογραφία που είναι καταχωρισμένη εκεί και αντιστοιχεί σε αυτή που συνέταξες εσύ. Σύγκρινε τις πληροφορίες που πήρες μέσω της συνέντευξης και αυτές που βρήκες πλοηγούμενος στο διαδίκτυο. Αν το σχολείο σου δεν έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφόρηση –ή αν το επάγγελμα που ψάχνεις δεν είναι καταχωρισμένο- απευθύνσου στο Κέντρο Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣY.Π.) ή στο Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.) της περιοχής σου. Αυτή η κίνηση ίσως αποδειχτεί μια πολύ καλή λύση για έγκυρη πληροφόρηση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3H

Σκέψου ένα ή δυο επαγγέλματα που θα μπορούσαν να σε ενδιαφέρουν ή, έστω, να σου κινούν την περιέργεια. Κάθε μαθητής προτείνει ένα επάγγελμα. Κάποιος τα σημειώνει στον πίνακα. Αν το επάγγελμα που έχεις στο μυαλό σου είναι γραμμένο ήδη, βρες γρήγορα ένα άλλο. Το σημαντικό είναι να είναι γραμμένα στον πίνακα τόσα διαφορετικά επαγγέλματα όσοι και οι μαθητές της τάξης σου.

Θυμήσου ποιο από αυτά πρότεινες εσύ. Καλείσαι να συντάξεις μια μονογραφία για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σκέψου το σοβαρά. Σε μια συλλογική δραστηριότητα, όπως αυτή, όλοι είναι εξίσου σημαντικοί. Η μονογραφία που θα φτιάξεις αποτελεί το δικό σου κομμάτι ευθύνης.

Στο επόμενο μάθημα του Σ.Ε.Π., στην τάξη, μπορείτε να καταρτίσετε μια λίστα ‘σημαντικών πληροφοριών’ στην οποία θα συνοψίζονται βασικά στοιχεία για το κάθε επάγγελμα, όπως φαίνεται παρακάτω:

Oνομασία
επαγγέλματος
Περιγραφή Eκπαίδευση Προοπτικές Παρατηρήσεις;
Προγραμματιστής Δημιουργία και συντήρηση λογισμικού Λύκειο, Τ.Ε.Ε., Ι.Ε.Κ., Τ.Ε.Ι., Α.Ε.Ι., Μεταπτυχιακά Kαλές Kατάλληλο και για άτομα με κινητικές δυσκολίες
Σχεδιαστής




Φτιάξτε ένα ντοσιέ συγκεντρώνοντας όλες τις επαγγελματικές μονογραφίες που συντάξατε. Στην πρώτη σελίδα τοποθετήστε τη συγκεντρωτική λίστα που καταρτίσατε. Αυτό είναι το Ντοσιέ Επαγγελματικών Πληροφοριών της τάξης σας. Στο εξής, μπορείτε να το συμπληρώνετε με νέα στοιχεία και να ανατρέχετε σε αυτό κάθε φορά που χρειάζεστε. Μην ξεχάσετε να ορίσετε έναν υπεύθυνο φύλαξης του Ντοσιέ. Αν θέλετε, μπορείτε να το κρατάτε εκ περιτροπής.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να φωτοτυπηθεί η λίστα για όλους τους μαθητές της τάξης. Θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη σελίδα ενός προσωπικού Ντοσιέ Επαγγελματικών Πληροφοριών.


εικόνα
  • Η επαγγελματική μονογραφία είναι μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή ενός επαγγέλματος.
  • Επιλέγουμε καλύτερα, όταν γνωρίζουμε το επάγγελμα που επιλέγουμε.
  • Η καλύτερη πληροφόρηση για ένα επάγγελμα είναι αυτή που μας αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του, θετικές και αρνητικές, καθώς και την πορεία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε προκειμένου να το ασκήσουμε.
  • Κάθε επάγγελμα προΰποθέτει, αλλά και καθορίζει, έναν τρόπο ζωής.

εικόνα H ενότητα με μια ματιά

 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς τα βασικά στοιχεία της ενότητας που ολοκλήρωσες. Προσπάθησε να απαντήσεις με δικά σου λόγια και, αν χρειαστεί, συμβουλέψου το βιβλίο σου.

  • Για ποιους λόγους εργάζονται οι άνθρωποι;








  • Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον;








  • Οι τεχνολογικές εξελίξεις ποιες αλλαγές επέφεραν στα επαγγέλματα;








  • Με ποιον τρόπο επηρεάζεται η αγορά εργασίας από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης;








  • Να αναφέρεις δύο εσωτερικούς και δύο εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος.








  • Τι σημαίνει ‘σχέδιο ζωής’;








  • Με ποιους τρόπους μπορούμε να συγκεντρώσουμε επαρκείς πληροφορίες για ένα επάγγελμα;








  • Ποια στοιχεία ενός επαγγέλματος περιέχονται σε μια επαγγελματική μονογραφία;