Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Βιβλίο Μαθητή
Γ. Η Διεθνοποίηση της Εργασίας και της Οικονομίας Ε. Περιγραφή του Επαγγέλματος Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

Δ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟYΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ



  • Ίσως έχεις ήδη μια ιδέα για το επάγγελμα (ή την ομάδα επαγγελμάτων) που θα ήθελες να ακολουθήσεις. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ για τις επαγγελματικές προτιμήσεις σου;
  • Πώς διάλεξαν επάγγελμα οι γονείς σου;
  • Πώς οδηγείται να επιλέξει κανείς το επάγγελμά του στην Ευρώπη και πώς στην Ινδία;

Λέξεις/Φράσεις - Κλειδιά


  • Επιλογή επαγγέλματος
  • Εξωτερικοί παράγοντες
  • Εσωτερικοί παράγοντες
  • Διαπροσωπικοί παράγοντες
  • Κοινωνικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Πληροφόρηση
  • Σχέδιο ζωής

Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι να βοηθηθείς:

  • να αναγνωρίζεις τους παράγοντες που μπορούν να σε επηρεάσουν στην επιλογή του επαγγέλματός σου
  • να ιεραρχείς τους παράγοντες αυτούς
  • να συσχετίζεις την επαγγελματική σου επιλογή με το γενικότερο ‘σχέδιο ζωής’ σου.
εικόνα

Εισαγωγικά στοιχεία

Εκτός από τη σωματική, την πνευματική και την ψυχολογική ωρίμαση ενός ανθρώπου μπορούμε να μιλήσουμε και για την επαγγελματική του ωρίμανση. Πρόκειται για τη διαδικασία εκείνη μέσα από την οποία διαμορφώνουμε μια προτίμηση για ένα επάγγελμα και πραγματοποιούμε την επιλογή μας αυτή.

Tην επιλογή του επαγγέλματός μας την επηρεάζουν τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί παράγοντες. Eξωτερικοί παράγοντες είναι μέλη της οικογένειάς μας, άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουμε και είναι σημαντικοί για μας, άνθρωποι που θαυμάζουμε και θέλουμε να μιμηθούμε, το σχολείο, η κοινωνία, το οικονομικό σύστημα, η αγορά εργασίας, το φυσικό περιβάλλον, οι κλιματολογικές συνθήκες, η υπάρχουσα τεχνολογία κτλ.

Στους εσωτερικούς παράγοντες μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα ιδιαίτερα κίνητρα, τα ενδιαφέροντα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες ενός ατόμου, τις αξίες του, τις ανάγκες του, αλλά και τις ιδιαιτερότητές του (χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ειδικές δυνατότητες ή περιορισμούς που ισχύουν για κάθε άτομο).

Βέβαια, ως ένα βαθμό, οι εσωτερικοί παράγοντες επηρεάζονται από τους εξωτερικούς.

Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η γνώση του εαυτού, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, των ενδιαφερόντων, των ικανοτήτων, αλλά και των προσωπικών μας αξιών.h

Στους εξωτερικούς παράγοντες μπορούμε να συμπεριλάβουμε την πληροφόρηση για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας, αλλά και για ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων επαγγελμάτων. Μόνο στην περίπτωση που γνωρίζουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και την πραγματικότητα του περιβάλλοντος είμαστε σε θέση να κάνουμε προσωπικές επιλογές που μας ικανοποιούν και να πάρουμε λογικές αποφάσεις.

O καθένας μας, λαμβάνοντας συστηματικά υπ’ όψη του τους παραπάνω παράγοντες, πρέπει να καταστρώνει ένα σχέδιο ζωής. Είναι ένας καλός τρόπος να βλέπουμε τη ζωή μας σε προοπτική και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Μπορεί η επιρροή κάποιων ανθρώπων ή η επίδραση ορισμένων συνθηκών του περιβάλλοντος να είναι πολύ σημαντική, ωστόσο ο αρχιτέκτονας του σχεδίου της ζωής σου πρέπει να είσαι εσύ ο ίδιος/η ίδια.

Για μια σωστή επιλογή επαγγελματικής πορείας, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τόσο τις βαθύτερες και διαχρονικά σταθερότερες επιθυμίες μας όσο και τις υπάρχουσες ή προβλεπόμενες συνθήκες. Ασφαλώς, το επάγγελμα που θα επιλέξεις πρέπει να εναρμονίζεται με το σχέδιο της ζωής σου.

Tο αρχικό σχέδιο ζωής πρέπει να είναι ευέλικτο, έτσι ώστε να μπορεί να αναπροσαρμόζεται όταν οι συνθήκες αργότερα το επιβάλλουν.

εικόνα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1H

Σημείωσε σε ένα χαρτί πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου όταν θα είσαι 25 χρονών. Ποιο θα μπορούσε να είναι το επάγγελμά σου; Με τι ακριβώς θα ασχολείσαι και πώς θα περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Τι ώρα θα χρειάζεται να ξυπνάς; Πόσο κόσμο θα χρειάζεται να βλέπεις; Θα χρειάζεται να καταβάλλεις έντονη φυσική προσπάθεια ή θα πρέπει να μένεις για πολλές ώρες καθισμένος;

Αφού φανταστείς τη μελλοντική σου ζωή για 5 λεπτά περίπου, γύρνα από την άλλη πλευρά το χαρτί σου. Σημείωσε ποια πράγματα θεωρείς σημαντικά στο μελλοντικό σου επάγγελμα. Αν θέλεις, ιεράρχησέ τα. Ίσως ο παρακάτω πίνακας σου δώσει κάποιες ιδέες:

Να εργάζομαι με πολλούς ανθρώπους   Να ταξιδεύω συχνά
Να βοηθώ και να φροντίζω ανθρώπους   Να μην εκτίθεμαι σε κινδύνους
Να έχω ευκαιρίες για δημοσιότητα   Να κατασκευάζω πράγματα με τα χέρια μου
Να έχω υψηλή αμοιβή   Nα εργάζομαι στο σπίτι μου
Να έχω πολύ ελεύθερο χρόνο   Να έχω την αίσθηση της δημιουργίας
Να ορίζω εγώ το χρόνο εργασίας μου   Να έχω μια σίγουρη δουλειά

Διάλεξε ένα συμμαθητή ή συμμαθητριά σου που να μην ανήκει στην παρέα σου. Αν μάλιστα θέλεις να γνωρίσεις περισσότερο κάποιον, ίσως αυτή η δραστηριότητα να αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Κάποιος από τους δύο σας αποφασίζει να αρχίσει πρώτος. Θα μιλήσει για όσα θεωρεί σημαντικά στο μελλοντικό του επάγγελμα. Ο άλλος που τον ακούει μπορεί, αν θέλει, να του κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να μιλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να είναι σαφέστερος. Μετά από 5 περίπου λεπτά, όταν θα σας πει ο καθηγητής σας, αλλάζετε ρόλους.

Στο τέλος, μπορεί ο καθένας να αναφέρει στην τάξη:

  • πώς αισθανόταν όταν μίλαγε ο ίδιος και πώς όταν άκουγε τον άλλον
  • δύο στοιχεία που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά για την επαγγελματική του επιλογή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2H

Πάρε μια συνέντευξη από κάποιον που έχει την ηλικία των γoνιών σου.

Ρώτησέ τον για το επάγγελμά του. Πόσες δουλειές άλλαξε, αν άλλαξε, στη ζωή του; Τι του αρέσει περισσότερο στη δουλειά του; Τι δεν του αρέσει; Τι τον οδήγησε σε αυτή τη δουλειά;

Γράψε μια μικρή έκθεση στην οποία θα παρουσιάζεις βασικά σημεία της συνέντευξής σου, π.χ. από ποιους παράγοντες επηρεάστηκε η επαγγελματική επιλογή του ανθρώπου με τον οποίο μίλησες; Ήταν εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες; Πόσο ευχαριστημένος είναι ο ίδιος από τη δουλειά του;



εικόνα
  • Tο σχέδιο ζωής είναι ένας καλός οδηγός για να ξέρουμε πού πάμε και γιατί.
  • Η επαγγελματική επιλογή πρέπει να εναρμονίζεται με το σχέδιο ζωής κάθε ανθρώπου.
  • Επιλέγουμε καλύτερα, όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα ενδιαφέροντά μας, τις επαγγελματικές μας αξίες, το περιβάλλον μας.
  • Επιλέγουμε καλύτερα, όταν γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος που μας ενδιαφέρει.