Εικόνα 3.22.
Οι μαθητές μέσω των σχοινιών ασκούν δυνάμεις στον κρίκο αμαξάκι προσπαθώντας να το τραβήξουν προς το μέρος τους.
Εικόνα 3.23.
Οι μαθητές ασκούν δυο δυνάμεις ίδιας κατεύθυνσης μέσω του σχοινιού στον κρίκο. Το μέτρο της συνισταμένης είναι ίσο με το άθροισμα των μέτρων τους.
Εικόνα 3.24. ►
(α) Η δύναμη FΑ που ασκεί η ομάδα Α, έχει μεγαλύτερο μέτρο από την FΒ που ασκεί η ομάδα Β: Ο κρίκος κινείται προς τα δεξιά, (β) Η δύναμη FΑ που ασκεί η ομάδα Α, έχει μικρότερο μέτρο από την FΒ που ασκεί η ομάδα Β: Ο κρίκος κινείται προς τα αριστερά.
Εικόνα 3.25.
Οι δυο δυνάμεις έχουν ίσα μέτρα και αντίθετες φορές: O κρίκος παραμένει ακίνητος.
|
από μια δυνάμεις. Η δύναμη εκείνη που προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με το σύνολο των επιμέρους δυνάμεων, δηλαδή η συνολική δύναμη, λέγεται συνισταμένη.
Σύνθεση δυνάμεων με την ίδια διεύθυνση
Πώς θα βρούμε τη συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται από τους μαθητές στον κρίκο που εικονίζεται στην εικόνα 3.22;
Αρχικά θα βρούμε τη συνολική δύναμη που ασκεί η κάθε ομάδα των μαθητών χωριστά και στη συνέχεια θα βρούμε τη συνολική δύναμη που ασκούν οι δυο ομάδες. Στην εικόνα 3.23 με F1, F2 παριστάνουμε τις δυνάμεις που ασκούν οι μαθητές της δεξιάς ομάδας (Α ομάδα) και με FΑ τη συνισταμένη τους. Στο σχήμα της εικόνας 3.23 παριστάνεται ο τρόπος με τον οποίο συνθέτουμε δυνάμεις που έχουν την ίδια διεύθυνση και φορά, ώστε να προσδιορίσουμε τη συνολική δύναμη.
Εάν δύο ή περισσότερες δυνάμεις με μέτρα F1, F2 κτλ., έχουν την ίδια διεύθυνση και φορά, η συνισταμένη τους (Fολ) έχει τη διεύθυνση και φορά των δυνάμεων και μέτρο:
Fολ=FΑ=F1 + F2
Στις εικόνες 3.24 και 3.25 με FΑ, FΒ παριστάνουμε τη συνισταμένη δύναμη που ασκεί κάθε μια από τις δυο ομάδες. Οι δυνάμεις αυτές έχουν αντίθετη φορά. Εάν δυο δυνάμεις με μέτρα FΑ και FΒ έχουν αντίθετη φορά, η συνισταμένη τους έχει τη φορά της μεγαλύτερης και μέτρο (εικόνα 3.24):
Fολ=FΑ - FΒ
Στην ειδική περίπτωση που οι δυνάμεις έχουν και ίσα μέτρα, η συνισταμένη τους ισούται με το μηδέν. Δύο τέτοιες δυνάμεις λέγονται αντίθετες (εικόνα 3.25).
Σύνθεση δυνάμεων με διαφορετικές διευθύνσεις
Τρεις μαθητές πειραματίζονται σχετικά με τον τρόπο σύνθεσης δυνάμεων με διαφορετικές διευθύνσεις. Οι δύο από αυτούς δένουν μια κασετίνα στις άκρες δυο δυναμόμετρων. Κρατούν τα δυναμόμετρα έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία 90° και ανασηκώνουν την κασετίνα (εικόνα 3.26). Διαβάζουν τις ενδείξεις των δυναμόμετρων, οι οποίες είναι 4 Ν και 3 Ν αντίστοιχα. Ο τρίτος μαθητής δένει την κασετίνα στην άκρη ενός δυναμόμετρου και την ανασηκώσει κρατώντας το δυναμόμετρο κατακόρυφο. Η ένδειξη του δυναμόμετρου είναι 5 Ν. Οι μαθητές παρατηρούν ότι και στις δυο περιπτώσεις η κασετίνα παραμένει ακίνητη-ισορροπεί. Για να ερμηνεύσουν τις παρατηρήσεις τους, υποθέτουν ότι η
|