Θρησκευτικά (Β Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
18. Κάποιος ευσεβής και ο Ζακχαίος: Δύο πλούσιοι, δύο διαφορετικές επιλογές ζωής 20. Η κατάπαυση της τρικυμίας - Τα θαύματα του Χριστού ως σημάδια του καινούριου κόσμου Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
εικόνα

19. Η Κυριακή προσευχή (“Πάτερ Ημών”): Στον καινούριο κόσμο του Θεού οι άνθρωποι προσεύχονται Παρουσίαση

Όσοι συνδέονται με αγάπη και φιλία επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Αυτό είναι φυσική εκδήλωση, που κάνει τη ζωή πιο πλούσια. Αν δεν επικοινωνούν, τότε μπορεί να υπάρξει αποξένωση. Οι χριστιανοί δέχονται - και το ξέρουν από πείρα - ότι ο Θεός αγαπά όλους και νοιάζεται για όλους. Η επικοινωνία μαζί του γίνεται κυρίως με την προσευχή. Σε όλες τις θρησκείες η προσευχή κατέχει κορυφαία θέση. Ο Ιησούς ως άνθρωπος προσευχόταν. Μίλησε για την προσευχή στους μαθητές του. Τι τους δίδαξε σχετικά και τι συγκεκριμένα τους υπέδειξε; Δραστηριότητα

Μκ 1,

Λκ 5,

Λκ 6,

Μτ 26,

Λκ 22,

Μτ 7,

Λκ 11,

Μτ 6,

α'

35 Το πρωί, πολύ πριν ακόμα φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σε ένα ερημικό μέρος, και εκεί προσευχόταν.
15 Η φήμη του απλωνόταν όλο και περισσότερο, και πλήθος ανθρώπων πήγαιναν κοντά του να τον ακούσουν και να τους θεραπεύσει από τις αρρώστιες τους. Εκείνος όμως αποσυρόταν σε ερημικά μέρη
16 και προσευχόταν.
12 Εκείνες τις ημέρες ανέβηκε ο Ιησούς στο βουνό για να προσευχηθεί. Όλη τη νύχτα προσευχόταν2 στον Θεό.
36 ... ο Ιησούς (στη Γεθσημανή)... λέει στους μαθητές: "... θα πάω λίγο παραπέρα να προσευχηθώ".
39 Κι αφού απομακρύνθηκε λίγο, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχόταν με τούτα τα λόγια: "Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν, ας μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως ας μη γίνει το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου".
44 Η αγωνία τον κυρίεψε και προσευχόταν πιο πολλή ώρα. Ο ιδρώτας του γινόταν σαν σταγόνες αίματος και έπεφτε στη γη.

β'

7 "Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί.
8 Γιατί όποιος ζητάει λαβαίνει και όποιος ψάχνει βρίσκει και όποιος χτυπά του ανοίγεται. ...
9 ποιος από σας, αν του ζητήσει το παιδί του ψωμί, θα του δώσει λιθάρι;
10 Ή, αν του ζητήσει ψάρι, θα του δώσει φίδι;
11 Αφού λοιπόν εσείς... ξέρετε να δίνετε στα παιδιά σας καλά πράγματα, πολύ περισσότερο ο ου­ράνιος Πατέρας σας θα δώσει αγαθά σε όσους του τα ζητούν".

γ'

1 Κάποτε ο Ιησούς προσευχόταν σε έναν τόπο. Όταν τελείωσε, ένας από τους μαθητές του του είπε: "Κύριε, δίδαξέ μας πώς να προσευχόμαστε, όπως και ο Βαπτιστής Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του".
9 "Εσείς... έτσι να προσεύχεστε: Παρουσίαση

εικόνα
Ερμηνευτικά εικόνα
   

Χέρια προσευχής, Ντύρερ, 1500

 

1. Επίσημη ονομασία του "Πάτερ ημών". "Κυριακή" θα πει του Κυρίου, δηλαδή προσευχή που υπέδειξε ο Κύριος (ο Ιησούς Χριστός). Η προσευχή υπάρχει και στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο (11, 2-4) με πιο σύντομα και λίγο διαφορετικά λόγια.

2. Προσευχόταν όλη τη νύχτα. Επικοινωνούσε με τον Θεό Πατέρα για το μεγάλο γεγονός που θα συνέβαινε τη μέρα που θα ακολουθούσε. Αυτή τη μέρα ο Ιησούς ξεχώρισε από το πλήθος των μαθητών του τους Δώδεκα ως μόνιμους (βλ. Λκ 6, 13-16). Πάντοτε προσευχόταν, ακόμα και καρφωμένος πάνω στον σταυρό.

3. Ο ουρανός δεν είναι συγκεκριμένος τόπος αλλά σύμβολο. Ουσιαστικά σημαίνει ότι ο αληθινός Θεός βρίσκεται πάνω και πέρα από όλους και από όλα.

4. Το "ελθέτω η Βασιλεία σου" οι χριστιανοί θεωρούν ότι είναι το πρωταρχικό και βασικότερο αίτημα (παράκληση) του "Πάτερ ημών" και όλων των προσευχών τους. Παιχνίδι

 

 

 

Χέρια προσευχής, Ντύρερ, 1500

Επεξεργασία Άσκηση εικόνα

1. Βρείτε στο κείμενο α' πότε, πού και για ποια ζητήματα προσευχόταν ο Ιησούς.

2. Ο Χριστός διαβεβαιώνει: "Όποιος ζητάει λαβαίνει" (κείμ. β'). Πολλοί όμως παραπονιούνται ότι ο Θεός δεν απαντάει στις προσευχές τους. Τι διδάσκει με την προσευχή του στη Γεθσημανή; (κείμ. α': Μτ 26, 39)

3. Διαβάστε το "Πάτερ ημών" και προσπαθήστε να απαντήσετε:

  • Τι νιώθουν όσοι προσφωνούν τον Θεό "Πατέρα";
  • Γιατί κυριαρχεί ο πληθυντικός αριθμός;
  • Τι ζητούν οι πιστοί από τον Θεό;
  • Τι θα ήταν λογικό να κάνουν οι πιστοί, πριν ζητήσουν συγχώρηση από τον Θεό;

4. Παρατηρήστε τον παρακάτω πίνακα. Υπογραμμίστε όσα σας εκφράζουν περισσότερο και προσθέστε, αν θέλετε, και κάτι άλλο.

Όταν προσεύχομαι:

  • ζητώ βοήθεια
  • εκφράζω ευχαριστίες
  • μιλώ για τους φόβους μου
  • ζητώ δύναμη και θάρρος
  • λέω τις στενοχώριες μου

 

  • ψάχνω για ελπίδα
  • ζητώ συγχώρηση
  • θυμάμαι τις ανάγκες άλλων
  • παρακαλώ υγεία για όλους
  • αναζητώ παρηγοριά

5. Μάθετε απέξω και ακριβώς τις προσευχές "Πάτερ ημών" και "Βασιλεύ ουράνιε".

Εργασία
α. Κάθε μέρα εκατομμύρια χριστιανοί όλων των Εκκλησιών σε όλα τα πέρατα της γης απευθύνουν στον Θεό το "Πάτερ ημών". Σκεφτείτε για λίγο το γεγονός και γράψτε με λίγα λόγια τι νιώθετε γι’ αυτό.
β. Με βάση τις εικόνες που συγκεντρώσατε στο μάθημα 17 (εργασία γ΄) προσπαθήστε να γράψτε μια σύντομη προσευχή για κάποιο πρόρλημα που αντιμεπωπίζουν παιδιά σήμερα.
εικόνα
εικόνα

 

 

εικόνα

εικόνα
εικόνα
εικόνα

Βασικά στοιχεία του μαθήματος

  • Την πόρτα του Θεού χτυπούν οι άνθρωποι με την προσευχή. Του μιλούν, τον σκέφτονται, τον ευχαριστούν, ζητούν με εμπιστοσύνη τη χάρη του. Η επικοινωνία αυτή τούς γεμίζει χαρά, ανακούφιση, ελπίδα, δύναμη.
  • Ο Ιησούς με την προσευχή "Πάτερ ημών" έδειξε τι κυρίως να ζητούν οι πιστοί από τον Θεό και με ποια προτεραιότητα.
  • Με το προσωπικό του παράδειγμα και με όσα για την προσευχή δίδαξε, ο Ιησούς προέβαλε τη Βασιλεία του Θεού και ως μια κοινωνία ανθρώπων που προσεύχονται.
εικόνα

1. Βρείτε πώς συνδέονται μεταξύ τους οι παρακάτω παραβολές: Του σπλαχνικού πατέρα Του σπλαχνικού Σαμαρείτη Της τελικής κρίσης

2. Το κυριότερο γνώρισμα των ανθρώπων της καινούριας ανθρωπότητας είναι η έμπρακτη αγάπη. Σε ποια μαθήματα αυτού του κεφαλαίου τονίστηκε αυτή η αλήθεια;

3. Μέσα από ποιες πράξεις του Ιησού μάθαμε σε αυτό το κεφάλαιο ότι ο καινούριος κόσμος του Θεού είναι ένας κόσμος όπου καταργείται κάθε είδους διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους;

4. Ξανακοιτάξτε τις τυπωμένες με έντονα μαύρα γράμματα λέξεις ή φράσεις στα "Βασικά στοιχεία" κάθε μαθήματος. Συντάξτε με αυτές: ένα κείμενο που να περιγράφει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ιησού ένα κείμενο που να συνθέτει τα χαρακτηριστικά της καινούριας ανθρωπότητας (της Βασιλείας του Θεού)

5. Στα ευαγγελικά κείμενα του κεφαλαίου παρατηρήσαμε ασυνήθιστα, ανατρεπτικά, νέα και απελευθερωτικά γεγονότα και λόγια σε σχέση με τον Θεό, τους ανθρώπους και τη ζωή, τα οποία καταγράψατε σε κάθε μάθημα στο τετράδιό σας. Αφού τα διαβάσετε ξανά, εκφράστε ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα πιο σημαντικά, και γιατί.