Ι |
Το χαρτί και οι τεχνικές του
|
ΘΕΜΑ 2 |
ΥΛΙΚΑ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΠΕΙΡΑΜΑ-
ΤΙΣΜΟΙ |
Η διαδρομή του χαρτιού από υλικό γραφής και επιφάνεια ζωγραφικής σε υλικό
κατασκευής παραδοσιακών και καλλιτεχνικών δημιουργιών. |
2.1. Η ιστορία του χαρτιού
Η πιο συνηθισμένη επιφάνεια ζωγραφικής είναι το χαρτί, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιφάνεια γραφής. Το χαρτί, όπως το ξέρουμε σήμερα, εφευρέθηκε στην Κίνα το 2ο μ.Χ. αιώνα από ίνες λιναριού: το λινάρι μουσκευόταν για να ξεχωρίσουν οι ίνες του, οι οποίες στη συνέχεια πλένονταν, πολτοποιούνταν και αναμειγνύονταν με νερό και άμυλο. Από τους Κινέζους, η μέθοδος αυτή πέρασε στους Ιάπωνες και στους Άραβες εμπόρους, οι οποίοι έφεραν το χαρτί στην Ισπανία. Έτσι, το 13ο αιώνα δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη σημαντικά εργοστάσια χαρτιού. Το χαρτί σήμερα κατασκευάζεται κυρίως από πολτό ξύλου και βαμβάκι. Υπάρχουν σε πολλές ποιότητες, από το απλό χαρτί των εφημερίδων μέχρι το υψηλής ποιότητας χειροποίητο χαρτί. Τα χαρτιά είναι λεία ή ματ, λεπτά ή χοντρά, κατάλληλα για κάθε υλικό ζωγραφικής αλλά και για γραφιστικές κατασκευές ή καλλιτεχνικές δημιουργίες.
2.2. Ανακύκλωση και χειροποίητο χαρτί
Το χαρτί που περισσεύει στο σπίτι μας (εφημερίδες, χαρτιά περιτυλίγματος, χαρτόκουτες, αυγοθήκες κ.ά.) μπορούμε να το ανακυκλώσουμε και να φτιάξουμε χαρτοπολτό: κόβουμε τα χαρτιά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα δοχείο, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα αφήνουμε να μουσκέψουν καλά (περίπου μια ώρα ή και περισσότερο). Τα αναμειγνύουμε καλά (με μίξερ), προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται και κόλλα, ώστε να γίνει ομοιογενής πολτός.
Με το χαρτοπολτό μπορούμε να πλάσουμε γλυπτά αντικείμενα ή να φτιάξουμε χειροποίητο χαρτί:
α. Κόβουμε ένα κομμάτι λεπτό συρμάτινο πλέγμα (από αυτό που χρησιμοποιούμε για σίτες παραθύρων) στο μέγεθος του χαρτιού που θέλουμε να φτιάξουμε. Τοποθετούμε το πλέγμα επάνω σε ένα απορροφητικό υλικό (π.χ. εφημερίδα) και απλώνουμε επάνω το χαρτοπολτό.
β. Ασκούμε ομοιόμορφη πίεση (π.χ. ρολάροντας με τον πλάστη της κουζίνας ή με ένα μπουκάλι), ώστε να φύγουν τα πολλά νερά και να αποκτήσει ο πολτός ομοιόμορφο πάχος.
γ. Αφαιρούμε προσεκτικά το φύλλο του χαρτιού με το πλέγμα και το αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε ένα νάιλον.
2.3. Το χαρτί σε παραδοσιακές καλλιτεχνικές δημιουργίες
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν από παλαιά το χαρτί για να φτιάχνουν επίπεδα διακοσμητικά κυρίως για τα παράθυρα και τις πόρτες. Έτσι, αναπτύχθηκε η τεχνική της χαρτοκοπτικής: ένα λεπτό χαρτί διπλώνεται μερικές φορές, κόβονται με ψαλίδι διάφορα σχήματα γεωμετρικά, φιγούρες, σύμβολα κ.ά και τέλος ξεδιπλώνεται.
1. Γεωμετρικό.
|
2. Φιγούρα του θεάτρου.
|
3. «Διπλή ευτυχία».
|
4. Καραβάκια.
7. Ελέφαντας.
|
Οι Ιάπωνες ανέπτυξαν την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami: oru=διπλώνω, kami=χαρτί): ένα τετράγωνο χαρτί διπλώνεται με διάφορους τρόπους, ώστε να δημιουργηθούν τρισδιάστατα σχήματα, ζώα, λουλούδια, γεωμετρικά στερεά, διακοσμητικά. Το origami έγινε παράδοση, χρησιμοποιήθηκε στις θρησκευτικές και παραδοσιακές τελετές και διαδόθηκε στον κόσμο.
5. Γερανός, το παραδοσιακό γιαπωνέζικο origami, επάνω σε χαρτί με το σχεδιάγραμμα, που δείχνει τις γραμμές του διπλώματος του χαρτιού.
|
|
6. Φωτιστικό διακοσμημένο με origami.
|
Σταδιακά δημιουργήθηκαν διάφορες πολύπλοκες τεχνικές διπλώματος, κοψίματος και βαψίματος του χαρτιού που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.
8. 9. 10. Πολύεδρα.
«Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του μεγάλου σπάγκου, δεν εκατάλαβε τη δύναμη του αέρα.» Με αυτά τα λόγια ο λαογράφος Δημήτρης Λουκάτος δίνει μια άλλη διάσταση στο χαρταετό, το αγαπημένο παιχνίδι και έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.
Η ιστορία του χαρταετού ξεκινά από την Κίνα πριν 2.500 χρόνια περίπου. Ο χαρταετός ταξίδεψε σε όλη την Ασία και έφτασε στην Ευρώπη μετά το 10ο μ.Χ. αιώνα. Προτού γίνει παιγνίδι, ο χαρταετός δοκιμάστηκε από διάφορους ερευνητές σε επιστημονικά πειράματα, όπως συνέβη με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος το 1752 διαπίστωσε χρησιμοποιώντας τεχνητό αετό, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Ο χαρταετός κατασκευάζεται από χαρτί, καλάμια και σπάγκο, το σχήμα του μπορεί να είναι επίπεδο, σπειροειδές ή κυβικό, με διακοσμήσεις που πολλές φορές αποτελούν έργα τέχνης.
11. Επίπεδος χαρταετός.
|
12. Σπειροειδής χαρταετός.
|
13. Κυβικοί χαρταετοί.
|
2.4. Το χαρτί στα καλλιτεχνικά έργα
Οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, μέσα από τα διάφορα κινήματα της τέχνης, δημιούργησαν καινούριες μορφές στη ζωγραφική και τη γλυπτική, χρησιμοποιώντας πολλές φορές διάφορα υλικά με νέους τρόπους. Έτσι, βλέπουμε κομμάτια χαρτιών από εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες κ.ά. να ενσωματώνονται στο ζωγραφικό έργο (Εικ.14), το χαρτί να κόβεται σε σχήματα και να δημιουργεί τη ζωγραφική επιφάνεια που αποτελείται ολόκληρη από χαρτί (Εικ.15), να κατασκευάζονται με αυτό επιτοίχια (Εικ.16,17,18) ή ολόγλυφα γλυπτά (Εικ.19).
16. Πικάσο, «Κιθάρα», 1912.
15. Ματίς*, «Μιγάς χορευτής», 1950.
18. Σηφιανός, «Χωρίς τίτλο», 1991.
|
14. Σβίτερς*, «Κοτάζ», 1946.
17. Ράουσενμπεργκ, «Κρεβάτι», 1971.
|
19. Πικάσο, «Τρεις όρθιες γυναίκες», 1961.
|
20. Τσόι, «Φυσαλίδες», 2003, έργο με την τεχνική pop up*.
|
Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες πειραματίζονται επάνω σε νέους τρόπους χρησιμοποίησης των καθιερωμένων υλικών και αναζητούν καινούρια υλικά ερευνώντας τις δυνατότητές τους. Τα εικαστικά έργα σήμερα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και αντικατοπτρίζουν την πολυδιάστατη πραγματικότητα της ζωής μας.
Να συγκεντρώσετε να μαζέψετε υλικά από διάφορα χάρτινα είδη συσκευασίας και να πειραματιστείτε σε δικά σας έργα.
2.5. Προτάσεις για κατασκευές με χαρτιά και χαρτόνια
α. Κόβουμε τετράγωνα χαρτόνια 5x5 cm και τα διαμορφώνουμε, διπλώνοντάς τα επάνω στη διαγώνιό τους ή καμπυλώνοντας το μισό τους μέρος διαγώνια με τη βοήθεια ενός μολυβιού. Στη συνέχεια, κολλάμε το ένα μέρος τους επάνω σε χοντρό χαρτόνι (βάση), ενώ το άλλο προεξέχει. Το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον, αφού οι προεξοχές αυτές δημιουργούν σκιές και χώρο (Εικ.21,22).
β. Χρωματίζουμε ένα χαρτόνι με διάφορες κόκκινες αποχρώσεις και ένα με μπλε αποχρώσεις. Κόβουμε το χαρτόνι σε λωρίδες και σε μικρές ψηφίδες. Σε κάποιες λωρίδες δημιουργούμε πτυχώσεις, σε άλλες καμπυλώσεις και κάποιες άλλες τις τυλίγουμε σε ροδέλες. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε διάφορα από αυτά τα επεξεργασμένα χαρτονάκια συνθέτοντας και κολλώντας τα επάνω στη βάση μας (Εικ.23,24).
γ. Διπλώνουμε ένα τετράγωνο χαρτί στη μέση, ξανά στη μέση ώστε να γίνει πάλι τετράγωνο και ακόμα μια φορά επάνω στη διαγώνιο, κόβουμε σχήματα σε διάφορα σημεία και μετά το ξεδιπλώνουμε, οπότε εμφανίζεται το σχέδιο με τα κενά (Εικ.25).
Διαφορετικό αποτέλεσμα θα έχουμε, όταν διπλώσουμε ένα στενόμακρο χαρτί μόνο προς τη μια του κατεύθυνση, σαν φυσαρμόνικα, οπότε το σχέδιο που δημιουργείται από τα κοψίματα, επαναλαμβάνεται σε σειρά (Εικ.26).
δ. Χαράσσουμε με κοπίδι παράλληλες γραμμές επάνω σε χαρτόνι, που το έχουμε προηγουμένως ζωγραφίσει (από τη μια ή και από τις δυο πλευρές του), αφήνοντας όμως άκοπες τις άκρες του. Με αυτό το υλικό μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες συνθέσεις τοποθετώντας το επάνω σε μια βάση και στηρίζοντάς το με κόλλα και συρραπτικό. Συμπληρώνουμε τις συνθέσεις μας με λωρίδες περνώντας τις μέσα ή επάνω από τις άλλες λωρίδες δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο επιτοίχια γλυπτά (Εικ.27-29).
29. Έργα μαθητών.
2.6. Το παπιέ μασέ
Το παπιέ μασέ είναι η τεχνική δημιουργίας έργων πλαστικής, με φύλλα χαρτιού που κολλούνται το ένα επάνω στο άλλο επενδύοντας έναν αρχικό σκελετό.
30. Ντε Σαν Φαλ*, «Μαύρη Νανά», 1969.
α. Φτιάχνουμε ένα σκελετό από σύρμα, σταθεροποιώντας τον με χαρτοταινία.
β. Καλύπτουμε σιγά-σιγά το σκελετό με λωρίδες χαρτιού κολλώντας τις με αλευρόκολλα.
γ. Όταν το γλυπτό ολοκληρωθεί, δηλαδή όταν δημιουργηθούν οι όγκοι του σύμφωνα με το σχέδιό μας, το ζωγραφίζουμε (Εικ.30).
Άλλος τρόπος κατασκευής είναι να κολλήσουμε τις λωρίδες του χαρτιού επάνω σε ένα φουσκωμένο μπαλόνι που του δίνουμε τη μορφή που θέλουμε. Στα πρώτα κολλήματα του χαρτιού χρειάζεται προσοχή για να μη σπάσει το μπαλόνι
31. Πιγκουίνοι από παπιέ μασέ.
ΥΛΙΚΑ 1. Μικρό μπλοκ σχεδίου (Α5) με πολλά φύλλα για πρόχειρα σχέδια 2.Υλικά σχεδίου και ζωγραφικής: μπλοκ σχεδίου, μολύβι Β, γόμα, ξύστρα, χάρακας, μπλοκ ακουαρέλας, τέμπερες, πινέλα 3.Υλικά για κατασκευές: χρωματιστά χαρτιά κανσόν, γλασέ, γκοφρέ, οντουλέ, διάφορα χαρτιά και χαρτόνια από συσκευασίες προϊόντων, χάρτινες σακούλες, κουτιά και οποιοδήποτε άλλο χαρτί μπορείτε να βρείτε, σελίδες από περιοδικά, χοντρό χαρτόνι για βάση, ψαλίδι και κόλλα. |
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1. Να φτιάξετε μια διακοσμητική γιρλάντα με χαρτοκοπτική.
2. Να κατασκευάσετε ένα origami.
3. Να φτιάξετε ένα έργο κόβοντας και κολλώντας χρωματιστά χαρτιά, επιλέγοντας ένα από τα θέματα: έδαφος-δέντρα-φυτά-λουλούδια, γη-ζώα, ουρανός-πουλιά, θάλασσα-ψάρια.
4. Να δημιουργήσετε ένα έργο με ελεύθερο θέμα, χρησιμοποιώντας σελίδες από περιοδικά ή όποια άλλα χαρτιά θέλετε.
5. Να επιλέξετε έναν από τους τρόπους δημιουργίας επιτοίχιων γλυπτών από χαρτί και να δημιουργήσετε.
6. Να φτιάξετε μια τρισδιάστατη χάρτινη κατασκευή.
32. Τρισδιάστατα έργα μαθητών με χαρτί.
|
ΓΛΩΣΣΑΡΙ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
pop up: Τρισδιάστατο ανάπτυγμα από χαρτί συνήθως σε βιβλία ή καρτ ποστάλ. Σβίτερς (Kurt Schwitters, 1887-1948): Ο Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, ποιητής και εκδότης μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συνδέθηκε με τους Ντανταϊστές. Τα έργα του ήταν κυρίως κατασκευές ή κολάζ με κομμάτια από διάφορα αντικείμενα που προορίζονταν για πέταμα. http://www.kurt-schwitters.org/ και http://www.schwitters-stiftung.de/english/index.html
Ματίς (Henry Matisse, 1869-1954): Ο Γάλλος Φωβ ζωγράφος στη δεκαετία του '30 χρησιμοποιούσε τη χαρτοκοπτική στα προσχέδια για τα έργα του: έκοβε τις μορφές από χρωματιστά χαρτιά και τις μετακινούσε μέχρι να τον ικανοποιεί η σύνθεση. Μετά από μια δύσκολη εγχείρηση το 1941/42, ο ζωγράφος δεν ήταν για πολύ καιρό ικανός για δουλειά στο καβαλέτο. Έτσι αφοσιώθηκε στην τεχνική της χαρτοκοπτικής. http://www.ccps.k12.fl.us/schools/Ainger/Art/98Matisse.htm και http://www.artst.org/matisse
Ντε Σαν Φαλ (Niki De Saint Phalle, γεν.1930): Η Γαλλίδα καλλιτέχνης έζησε στη Ν.Υόρκη, όπου σπούδασε, στη Βαρκελώνη, όπου γνώρισε τα έργα του αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκάουντι που την επηρέασαν, στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με το γλύπτη Ζαν Τιγκελί με τον οποίο έγιναν ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, ενώ ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εκτός των άλλων έργων της, δημιούργησε ένα πάρκο με γλυπτά για τα παιδιά, τον «Κήπο των Ταρό» στην Τοσκάνη της Ιταλίας. http://www.nikidesaintphalle.com/index.html και http://www.niki-museum.jp/english/index.htm
|
Διαθεματική εργασία: «Οι άνθρωποι και το χαρτί»
Μεθοδολογία:
α. Όλοι οι μαθητές να δημιουργήσουν από ένα τουλάχιστον ζωγραφικό έργο, ώστε να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά ζωγραφικής και τα αντίστοιχα χαρτιά.
β. Τα υπόλοιπα 7 θέματα να καταμεριστούν σε 3 ομάδες.
Προτείνεται:
Η 1η ομάδα να διερευνήσει τα θέματα 1, 2, 3, 6 με γραπτό κείμενο και φωτογραφίες που θα κολληθούν σε χρωματιστά χαρτόνια.
Η 2η ομάδα να ασχοληθεί με την ανακύκλωση του χαρτιού με γραπτό κείμενο και φωτογραφίες που θα κολληθούν σε ένα χρωματιστό χαρτόνι και να κατασκευάσει χειροποίητο χαρτί, ως προέκταση του βασικού θέματος.
Η 3η ομάδα να δημιουργήσει καλλιτεχνικές κατασκευές με χαρτί.
γ. Τα χαρτόνια με τις γραπτές εργασίες και τα έργα να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου, ώστε να παρουσιαστεί η εργασία στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας.
|
Πρόκειται για μια συνθετική εργασία με την οποία θα διερευνηθούν διάφοροι τομείς που σχετίζονται με το χαρτί, συνδέοντας τα μαθήματα Γεωγραφία, Ιστορία, Χημεία, Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Οικιακή Οικονομία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Σκοπός της εργασίας είναι να συσχετίσουμε το χαρτί με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές και να το χρησιμοποιήσουμε για καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Σχέδιο εργασίας - θέματα προς διερεύνηση:
1. Η προέλευση του χαρτιού, η σύσταση και η ιστορία της κατασκευής του (Εικ.33) http://el.wikipedia.org/wiki/ (αναζήτηση: χαρτί) 2. Η χρήση του χαρτιού ως επιφάνεια γραφής και η ανακάλυψη της τυπογραφίας (Εικ.34) http://www.tmth.edu.gr/el/kiosks/typography/ technology/typo_t2.html
και http://www.tmth.edu.gr/el/kiosks/typography/ history.html 3. Οι διάφορες χρήσεις του χαρτιού και οι αντίστοιχες ποιότητές του (Εικ.35) 4. Η ανακύκλωση του χαρτιού και οι ωφέλειές της (Εικ.36)
http://www.ulac.gr/med-cartesio/first.html
και http://www.e-rth.gr/g12g9ilion/home.htm
και http://ecorec.gr/index.php?option=com_ content&task=view&id=45&Itemid=43 5. Κατασκευή χειροποίητου χαρτιού
6. Το χαρτί σε μεταφορικές φράσεις, ποιήματα, τραγούδια ή παιχνίδια
7. Ζωγραφική σε διάφορα χαρτιά ανάλογα με το κάθε υλικό (Εικ.37) 8. Κατασκευές με χαρτί: α. κολάζ με εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά, β. κατασκευές οριγκάμι που μπορεί να ενταχθούν έπειτα σε μια ζωγραφική επιφάνεια (π.χ. πουλιά στον ουρανό), γ. επιτοίχια ανάγλυφα με χαρτί, δ. γλυπτικές κατασκευές με χαρτί που μπορεί έπειτα να ενταχθούν σε μια ζωγραφική επιφάνεια (π.χ. ψάρια στη θάλασσα) (Εικ.38- 40).
|
|