Γεωλογία - Γεωγραφία (B Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Μάθημα 37 - Οι τομείς παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας Μάθημα 39 - Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδοατοκαλλιέργιες στη Ευρώπη Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη ΜΑΘΗΜΑ 38
image Σ' αυτό το μάθημα θα μάθω   a Λέξεις - κλειδιά
  • Τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεωργία και τη δασοκομία στην Ευρώπη
  • Τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής γεωργίας και δασοκομίας.
  • Τη γεωγραφική κατανομή στην ήπειρο μας αυτών των παραγωγικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα.
  • Την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) της Ε.Ε.
  • εντατική γεωργία • εκτατική γεωργία • βιολογική γεωργία • μονοκαλλιέργειες • μηχανοποίηση γεωργίας • θερμοκήπια • λιπάσματα • φυτοφάρμακα • Κ.Α.Π. • ρύπανση • ευτροφισμός • ζώνες καλλιέργειας.
3Συνεργάζομαι στην τάξηΧάρτης
  img38.1
38.1 Χάρτης αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης

Εργαστείτε ανά ομάδες.
1. α. Παρατηρήστε τον χάρτη 38.1. Οι περιοχές που δεν προσφέρονται για αγροτικές δραστηριότητες (είναι δηλαδή πολύ ορεινές, πολικές κτλ.) καταλαμβάνουν μικρό ή μεγάλο μέρος της έκτασης της ηπείρου μας;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Flash applet
β. Ποιες διαφορές εντοπίζετε στις καλλιεργητικές μεθόδους που παρουσιάζονται στις εικόνες 38.3 και 38.4; Ποια από τις δύο μεθόδους μπορεί να δώσει φτηνότερα αγροτικά προϊόντα; Αιτιολογήστε την άποψή σας.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
γ. Για να αναπτυχθεί η γεωργία, χρειάζεται εύφορο έδαφος, ευνοϊκό κλίμα κ.ά. Με τη βοήθεια των εικόνων 38.3 και 38.4 μπορείτε να αναφέρετε άλλους δύο παράγοντες, εκτός από το έδαφος και το κλίμα, που να επηρεάζουν την ανάπτυξη της γεωργίας σε έναν τόπο;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
δ. Είναι δυνατόν οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση μιας χώρας να επηρεάζουν τη γεωργία; Απαντήστε μονολεκτικά με ένα «ναι» ή ένα «όχι» ε Διαβάστε το κείμενο και απαντήστε στην ερώτηση που ακολουθεί:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ε. Διαβάστε το κείμενο και απαντήστε στην ερώτηση που ακολουθεί:

 
«Η Κ.Α.Π. είναι η ενοποιημένη αγροτική πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σύνολο νόμων και κανονισμών σχετικών με τη γεωργία και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων (τιμές, επιλογή προϊόντων, χρήση εδάφους, απασχόληση κ.ά.), με στόχο τη διάθεση τροφίμων στους Ευρωπαίους καταναλωτές σε λογικές τιμές, αλλά και την ικανοποιητική αμοιβή των παραγωγών (αγροτών) και κατ' επέκταση την εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες...»
Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης, http://europa.eu

  Ποιες ανάγκες μπορεί να εξυπηρετεί η ύπαρξη Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις χώρες της Ε.Ε.;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

img38.2
38.2 Αρδευόμενες εκτάσεις στις χώρες της Ε.Ε.
2. α. Με τη βοήθεια του χάρτη 38.1 σημειώστε τρία γεωργικά προϊόντα (όπως ενδεικτικά οι βολβοί, δηλαδή τα ζαχαρότευτλα, κ.ά.) που παράγονται στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου μας.
…………………………………………………………………………………………………………………
  β. Με τη βοήθεια του ίδιου χάρτη σημειώστε δύο χώρες με ανα- πτυγμένη υλοτομία. Σε ποιο τμήμα της Ευρώπης βρίσκονται;
…………………………………………………………………………………………………………… Flash applet
γ. Μελετήστε την εικόνα 38.2. Ποιες είναι οι έξι χώρες με τις περισσότερες αρδευόμενες εκτάσεις; Τι κοινό έχουν οι πιο πολλές από αυτές; Υπάρχει ωστόσο μια εξαίρεση. Ποια είναι και πώς εξηγείται;
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………Flash applet
3. Κάθε ομάδα να παρουσιάσει συνοπτικά στην τάξη τα συμπεράσματα της εργασίας της.
3Μελετώ στο σπίτι

Γεωργία

Γεωργία ονομάζουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια του εδάφους και την παραγωγή φυτικών προϊόντων. Αποτελεί παραγωγικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα και η ανάπτυξή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:
• Η καταλληλότητα του εδάφους για την καλλιέργεια του επιλεγόμενου φυτού.
• Η έκταση της καλλιεργούμενης περιοχής και η μορφολογία της.
• Το κλίμα (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις).
• Η βιομηχανική υποδομή.
• Η επάρκεια των καυσίμων και το κόστος τους.

  img38.2
38.3 Όργωμα στη Γαλλία. Ζωγραφικός πίνακας του 1849
img38.4
38.4 Ελλάδα: ράντισμα καλλιεργειών για την προστασία των φυτών από
ασθένεια

• Η ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς προϊόντων.
• Η κατανομή και η συγκέντρωση του πληθυσμού.
• Οι προτιμήσεις των κατοίκων και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Στην Ευρώπη τόσο οι παράγοντες που συνδέονται με τη φύση (π.χ. κλίμα) όσο και αυτοί που συνδέονται με τον άνθρωπο (π.χ. επάρκεια γεωργικών μηχανημάτων) είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την ανάπτυξη της γεωργίας. Έτσι, λιγοστές (οι πολύ ορεινές ή οι πολικές) περιοχές δεν αξιοποιούνται στην ήπειρο μας για γεωργικές καλλιέργειες.

Το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη γεωργία, αφού επηρεάζουν άμεσα το είδος των καλλιεργούμενων φυτών. Η Ευρώπη είναι, συγκριτικά, μικρή σε έκταση, η ύπαρξη όμως μεγάλης ποικιλίας κλιματικών τύπων και φυσιογραφικών περιοχών επιτρέπει την καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών φυτών στο έδαφος της. Έτσι, υπάρχουν φυτά που μπορεί να τα συναντήσουμε να καλλιεργούνται, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, σε όλη την Ευρώπη (π.χ. τα δημητριακά, τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες), φυτά που καλλιεργούνται σε αρκετές περιοχές αλλά μόνο μέχρι ένα ορισμένο γεωγραφικό όριο (π.χ. το αμπέλι) και φυτά που ευδοκιμούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. η ελιά, που καλλιεργείται στα παράλια της Μεσογείου, αφού χρειάζεται ζεστό κλίμα και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, ή το ρύζι, που επίσης καλλιεργείται στη νότια Ευρώπη αλλά σε ζεστά πεδινά σημεία με πλούσια νερά).

 

Σιτάρι Καλαμπόκι Κριθάρι Ντομάτες Εσπεριδοειδή Πατάτες Ηλίανθος
Γαλλία Γαλλία Γερμανία Ιταλία Ισπανία Γερμανία Ρουμανία
Γερμανία Ιταλία Γαλλία Ισπανία Ιταλία Πολωνία Γαλλία
Ην. Βασίλειο Ρουμανία Ην. Βασίλειο Ελλάδα Ελλάδα Γαλλία 0υγγαρία
Οι τρεις πρώτες χώρες της Ε.Ε. σε παραγωγή διάφορων γεωργικών προϊόντων για το 2006

Διακρίνουμε τις εξής περιοχές στην Ευρώπη με κριτήριο τη γεωργική τους παραγωγή:
Μεσογειακή ζώνη καλλιεργειών. 0ι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αρδευόμενων καλλιεργειών βρίσκονται στη Μεσόγειο (αν εξαιρέσουμε την 0λλανδία, η οποία παρουσιάζει επίσης υψηλό ποσοστό άρδευσης, λόγω όμως της ύπαρξης πολλών θερμοκηπίων). Έτσι, στις περιοχές της Μεσογείου στις οποίες υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης οι καλλιέργειες είναι εντατικές (δηλαδή χρησιμοποιούνται πολλά μηχανήματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οι καλλιέργειες αρδεύονται με αρδευτικά συστήματα κ.ά.) και τα φυτά που καλλιεργούνται είναι λαχανικά, εσπεριδοειδή και φρούτα. Στις περιοχές όμως της Μεσογείου στις οποίες δεν υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης καλλιεργούνται φυτά ανθεκτικά στη ζέστη και την ξηρασία, όπως το αμπέλι ή η ελιά.
Ζώνη μεικτών αγροτικών δραστηριοτήτων. Εκτείνεται από τα παράλια του Ατλαντικού μέχρι τη ρωσική πεδιάδα. Σ' αυτές τις περιοχές εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό η εντατική γεωργία και η παραγωγή κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ με εντατικό τρόπο ασκείται και η κτηνοτροφία. Σε αρκετές περιοχές επικρατούν οι μονοκαλλιέργειες (δηλαδή η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού, π.χ. της πατάτας). Τα ζαχαρότευτλα, οι πατάτες, τα δημητριακά κυριαρχούν σ' αυτή την καλλιεργητική ζώνη.
Ζώνη εξειδικευμένων καλλιεργειών. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες (κλίμα, ανάγλυφο, ύπαρξη νερού, παρουσία μεγάλων πόλεων κτλ.), υπάρχουν διάσπαρτες περιοχές στην Ευρώπη με εξειδίκευση στην καλλιέργεια φυτών όπως, για παράδειγμα, το ρύζι, ο ηλίανθος, τα τριαντάφυλλα κ.ά. Ενδεικτικά, εξειδικευμένες καλλιεργητικές ζώνες βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία (ρύζι), στην 0λλανδία (τουλίπες), στη Βουλγαρία (τριαντάφυλλα), στη Ρουμανία (ηλίανθος) κ.α.
Ζώνη μη καλλιεργήσιμων εδαφών. Περιλαμβάνει εδάφη της βόρειας Σκανδιναβίας και της Ρωσίας και τα πολύ ορεινά σημεία της κεντρικής Ευρώπης, όπου το αντίξοο κλίμα ή το τραχύ ανάγλυφο δυσχεραίνουν τη συστηματική καλλιέργεια της γης. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές πηγές φυσικού πλούτου σ' αυτές τις περιοχές (π.χ. εκτεταμένα δάση στη Σκανδιναβία) και έχουν αναπτυχθεί εκεί άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (π.χ. υλοτομία, κτηνοτροφία) που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στους κατοίκους τους.

Για τη γεωργία (αλλά και για τους άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, όπως π.χ. την κτηνοτροφία) η Ε.Ε. ακολουθεί Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.). Ήδη από το 1957 η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε θέσει πέντε στόχους για την Κ.Α.Π.: αύξηση της παραγωγικότητας, εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ζωής στους γεωργούς, σταθεροποίηση των αγορών, διασφάλιση τακτικού εφοδιασμού και λογικές τιμές για τους καταναλωτές.

Η Κ.Α.Π., στα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέτυχε τους στόχους της, παρουσίασε όμως και αρκετά μειονεκτήματα στην εφαρμογή της. Ενδεικτικά, είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού βοήθησε στην ανάπτυξη της εντατικής γεωργίας, ενίσχυσε τις ανισότητες ανάμεσα στους Ευρωπαίους αγρότες (δεδομένου ότι ευνόησε τα γεωργικά προϊόντα του κοινοτικού βορρά, όπως π.χ. τα σιτηρά ή το βούτυρο, σε σχέση με τα προϊόντα του νότου), οδήγησε την ευρωπαϊκή γεωργία στην παραγωγή όλο και περισσότερων ποσοτήτων χωρίς να νοιάζεται για το τι ζητά η αγορά (με συνέπεια πολλές φορές την απόσυρση και την καταστροφή γεωργικών προϊόντων, όπως είναι π.χ. οι ντομάτες, τα ροδάκινα, το βούτυρο) κ.ά. Σήμερα η Κ.Α.Π. της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διαφοροποιηθεί και στοχεύει πλέον στην ασφάλεια των τροφίμων, στη διατήρηση του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών, στην ανάδειξη τοπικών γεωργικών προϊόντων κ.ά.

H δασοκομία

Δασοκομία ονομάζουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φροντίδα του δάσους και την εκμετάλλευσή του προς όφελος του ανθρώπου. Αποτελεί παραγωγικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Η υλοτομία, η συλλογή ρητίνης, η συγκομιδή φελλού αποτελούν μερικές μόνο δραστηριότητες που εντάσσονται στη δασοκομία. Η υλοτομία στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στη Σουηδία (πρώτη χώρα σε παραγωγή ακατέργαστης ξυλείας στην ήπειρο), στη Φινλανδία (πρώτη χώρα σε παραγωγή χαρτομάζας στον κόσμο) και στη Ρωσία, ενώ η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή φελλού που παράγεται από τη φελλοβελανιδιά. Η έκταση των δασών επηρεάζει τις δασοκομικές δραστηριότητες. Στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη η έκταση των δασών έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στη νότια Ευρώπη τα δάση κινδυνεύουν για διάφορους λόγους. Τα δάση της βόρειας Ευρώπης απειλούνται κυρίως από την όξινη βροχή και τις αποψιλωτικές υλοτομίες για παραγωγή ξυλείας, ενώ στη νότια Ευρώπη απειλούνται, μεταξύ άλλων, από τις πυρκαγιές, την επέκταση των οικισμών, την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων (αυτοκινητοδρόμων, φραγμάτων) και τη μείωση των βροχοπτώσεων.

3Ταξιδεύω στις χώρες της Ευρώπης

Γαλλία
Η Γαλλία βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο θάλασσα, τη Βόρεια θάλασσα και τη θάλασσα της Μάγχης. Έχει τετραπλάσια έκταση από αυτήν της χώρας μας, ενώ ο πληθυσμός της είναι έξι φορές μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο πυκνοκατοικημένη από την Ελλάδα. Το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων είναι υψηλό. Η Γαλλία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τον γεωργικό γίγαντα της Ένωσης. Αν και το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα είναι μόνο 2%, αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ζαχαρότευτλων και κρασιού, την τρίτη σε παραγωγή λιναριού, την τέταρτη σε παραγωγή σιταριού, την πέμπτη σε παραγωγή καλαμποκιού, κριθαριού και αχλαδιών κ.ά. Πέρα όμως από τη μεγάλη γεωργική παραγωγή, η Γαλλία έχει πολύ αναπτυγμένη βιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανία αεροπλάνων, οικιακών συσκευών κ.ά.) και σημαντικά αναπτυγμένο τουρισμό (η πρωτεύουσά της, το Παρίσι, είναι ίσως ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός στον κόσμο). Η Γαλλία έχει σπουδαία πολιτιστική παρουσία στον πλανήτη και τα γαλλικά είναι μία από τις διεθνείς γλώσσες της εποχής μας. Ο Μποντλέρ, ο Ελυάρ, ο Ντεμπυσύ, ο Ραβέλ, ο Ουγκό, ο Μπερνάρ, ο Σεζάν, ο Ντεγκά, ο Μανέ, ο Μονέ είναι λίγοι μόνο από τους διάσημους Γάλλους των τεχνών και του πολιτισμού.

3Επεκτείνω τις γνώσεις μου

Η πρώιμη γεωργία στην Ευρώπη
Η γεωργία έφτασε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή περιοχή και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια την 7η χιλιετία π.Χ, πιθανόν από την Ανατολία. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης ήταν παρόμοιες με αυτές της Μέσης Ανατολής και επομένως μπορούσαν να ευδοκιμήσουν φυτά από την κοντινή δυτική Ασία. Ωστόσο, στην εύκρατη Ευρώπη η αγροτική οικονομία έπρεπε να προσαρμοστεί στις ψυχρότερες κλιματικές συνθήκες. Οι γεωργοί των Βαλκανίων καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, φακές, μπιζέλια, όπως και οι γεωργοί στην Εγγύς Ανατολή, χρησιμοποίησαν όμως και νέες ποικιλίες δημητριακών πιο ανθεκτικές στο ψύχος και την υγρασία. Έως τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ. η γεωργία είχε εδραιωθεί στην Ευρώπη.

Η συμβατική γεωργία και η επίδραση της στο περιβάλλον - Η βιολογική γεωργία
Πρέπει να τονιστεί ότι τόσο η εντατική (και ειδικά η μονοκαλλιέργεια) όσο και η εκτατική γεωργία αποτελούν μορφές της συμβατικής γεωργίας που μπορεί να προσφέρουν αξιόλογη παραγωγή, από την άλλη όμως πλευρά ενοχοποιούνται για σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος (φυτοφάρμακα, λιπάσματα), σπατάλη ενέργειας και νερού και πρόκληση σοβαρότατων ασθενειών στους αγρότες. Αντίθετα, η βιολογική γεωργία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και στις μέρες μας κατακτά όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους καλλιεργητές και καταναλωτές. Ωστόσο, η παραγωγή της δεν μπορεί ακόμα να καλύψει το σύνολο των διατροφικών αναγκών των καταναλωτών σε αγροτικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα της είναι πιο ακριβά από εκείνα της συμβατικής γεωργίας.

3Αξιολογώ τι έμαθαΚουίζ
1. Σχημάτισε προτάσεις με τις λέξεις: βιολογική γεωργία, εκμηχάνιση της γεωργίας, γεωργική παραγωγή, λιπάσματα, Κ.Α.Π.
2. Ανάφερε δύο παράγοντες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή και δύο ευρωπαϊκές καλλιεργητικές ζώνες.