ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΒ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ |
|
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
|
ΠεριεχόμεναΠρόλογος Το βιβλίο με μια ματιά ENOTHTA 1η Οι χάρτεςΜάθημα 1. Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση Μάθημα 2. Η σημασία της σχετικής θέσης για τους ανθρώπους Μάθημα 3. Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο Μάθημα 4. Μελετώντας με χάρτες το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης Μάθημα 5. Μελετώντας με χάρτες τους κατοίκους της Ευρώπης ENOTHTA 2η To φυσικό περιβάλλον της ΕυρώπηςΜάθημα 6. Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση Μάθημα 7. Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη Μάθημα 8. Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας Μάθημα 9. Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Μάθημα 10. Η επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων στη ζωή μας Μάθημα 11. Οι φυσιογραφικές περιοχές της Ευρώπης Μάθημα 12. Οι θάλασσες της Ευρώπης Μάθημα 13. Βαλτική και Βόρεια θάλασσα: δύο θάλασσες του ευρωπαϊκού βορρά Μάθημα 14. Η Μεσόγειος θάλασσα Μάθημα 15. Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Μάθημα 16. Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης Μάθημα 17. Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων Μάθημα 18. Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ελλάδας Μάθημα 19. Το κλίμα της Ευρώπης Μάθημα 20. Το κλίμα της Ελλάδας Μάθημα 21. Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης Μάθημα 22. Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων Μάθημα 23. Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Μάθημα 24. Η βλάστηση της Ευρώπης ΕΝΟΤΗΤΑ 3η Οι κάτοικοι της ΕυρώπηςΜάθημα 25. Η πολιτική διαίρεση της Ευρώπης Μάθημα 26. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Μάθημα 27. Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάθημα 28. Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας Μάθημα 29. O πληθυσμός της Ευρώπης Μάθημα 30. Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Μάθημα 31.O πληθυσμός της Ελλάδας Μάθημα 32. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων Μάθημα 33. Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης Μάθημα 34. Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Μάθημα 35. Οι βαλκανικές χώρες Μάθημα 36. Οι γείτονες μας στα Βαλκάνια ΕΝΟΤΗΤΑ 4η Οι οικονομικές δραστηριότητες των ΕυρωπαίωνΜάθημα 37. Οι τομείς παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας Μάθημα 38. Η γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη Μάθημα 39. Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες στην Ευρώπη Μάθημα 40. Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα Μάθημα 41. Η βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη Μάθημα 42. Η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη Μάθημα 43. Η εξόρυξη και οι κατασκευές στην Ευρώπη Μάθημα 44. Ο δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα Μάθημα 45. Το εμπόριο στην Ευρώπη Μάθημα 46. Ο τουρισμός στην Ευρώπη Μάθημα 47. Οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και οι άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη Μάθημα 48. Ο τριτογενής τομέας στην Ελλάδα Γλωσσάρι Οι σημαίες και οι πρωτεύουσες των κρατών της Ευρώπης Πηγές εικονογραφικού υλικού Βιβλιογραφία |
ΕυχαριστίεςΟι συγγραφείς επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου:
|
Πρόλογος"«Κανένας κάτοικος αυτού του πλανήτη δεν έχει αληθινά μορφωθεί, Αγαπητά μας παιδιά, εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια εσωτερική ανάγκη να κατανοήσουμε τον χώρο όπου ζούμε, ο οποίος μπορεί να είναι το άμεσο περιβάλλον μας ή πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η ανάγκη αυτή έδωσε στη γεωγραφία μια προνομιακή θέση στο πρόγραμμα του σχολείου. Στη χώρα μας η γεωγραφία ήταν από τα πρώτα μαθήματα που διδάχτηκαν τα παιδιά στην εκπαιδευτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας και δεν παραλείφθηκε ποτέ από τα σχολικά προγράμματα. Σήμερα ο γύρω από εμάς χώρος, όπως και ο πιο απομακρυσμένος, υφίσταται τεράστιες και πολύ γρήγορες αλλαγές από την παρουσία και τη δραστηριότητα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αλλάζει το περιβάλλον, συχνά προς το χειρότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να μελετά ο άνθρωπος τη γεωγραφία, αφού αυτή του παρέχει τη δυνατότητα:
Φέτος στο μάθημα της γεωλογίας - γεωγραφίας θα ασχοληθείτε με την ήπειρο μας, την Ευρώπη. θα κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι, για να γνωρίσετε το περιβάλλον και τους ανθρώπους που κατοικούν στην Ευρώπη, τις ασχολίες τους, τον πολιτισμό τους. Εκτός όμως από αυτά, εμείς, ως συγγραφική ομάδα, θέσαμε μερικούς ακόμη πολύ βασικούς στόχους, όπως:
Ελπίζουμε ότι κάτι πετύχαμε και ότι το βιβλίο αυτό θα στηρίξει εποικοδομητικά την προσπάθειά σας για μάθηση και πρόοδο. Καλή και δημιουργική χρονιά! |
Το βιβλίο με μια ματιάΤα θέματα του βιβλίου ταξινο-μούνται σε τέσσερις ενότητες. Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται οι ενότητες στο βιβλίο και ο τίτλος καθεμιάς από αυτές είναι: 1. Οι χάρτες ΚΑΘΕ ΕΝΟΤΗΤΑ: ■ Ξεκινά με μια εισαγωγική σελίδα, στην οποία εκτίθεται με δύο λόγια το περιεχόμενο της ενότητας και έχει τίτλο: ■ Αποτελείται από ορισμένο αριθμό μαθημάτων. Κάθε μάθημα αναπτύσσεται ως εξής:
■ Ολοκληρώνεται με ένα σύντομο κείμενο που ανακεφαλαιώνει τις πιο σημαντικές γνώσεις που πήρες από την |