Έντυπο υλικό στα
Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου
Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό
Πορεία και ανάπτυξη
Έντυπο προσωρινό υλικό στα
Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου
Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό
Πορεία και ανάπτυξη
Tο έντυπο προσωρινό υλικό στα Θρησκευτικά δημιουργήθηκε με την ευθύνη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό «Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων» της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Το παρόν υλικό συνοδεύει το αντίστοιχο Πρόγραμμα Σπουδών και τον Οδηγό Εκπαιδευτικού.
Για τη σύνταξη του φακέλου προσωρινού υλικού στα Θρησκευτικά A΄ Γυμνασίου συνεργάστηκαν αμισθί τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Όλγα Γριζοπούλου, Δρ Θεολογίας και Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. και οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί:
Βάσω Γώγου
Θεολόγος, φιλόλογος, Επιμορφώτρια στην Πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών>
Απόστολος Μπάρλος
Θεολόγος, MTh Θεολογίας, Επιμορφωτής στην Πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών
Σχεδιασμός και μορφοποίηση φακέλου:
Όλγα Γριζοπούλου, Απόστολος Μπάρλος
Εικαστικά έργα και εικονογράφηση εξωφύλλου και οπισθόφυλλου:
Βάσω Γώγου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Έντυπο υλικό στα
Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»
Aθήνα 2017
περιεχόμενα
Θεματική Ενότητα 1
Μεγαλώνουμε κι αλλάζουμε
Θεματική ενότητα 2
Η συνάντηση του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό
Θεματική ενότητα 3
Πώς ζουν οι Χριστιανοί;
Η νέα ζωή στην Εκκλησία
Θεματική ενότητα 4
Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;
Θεματική ενότητα 5
Μονοθεϊστικές θρησκείες:
Ιουδαϊσμός και Ισλάμ
Θεματική ενότητα 6:
Θρησκευτικές αναζητήσεις και
εμπειρίες της μακρινής Ανατολής
Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες
Η σχέση σας με το μάθημα των Θρησκευτικών που ξεκίνησε στο Δημοτικό συνεχίζεται και στο Γυμνάσιο. Στόχος του φετινού μαθήματος είναι να προχωρήσετε τη γνωριμία σας κυρίως με τον Χριστιανισμό και την Ορθόδοξη παράδοση, αλλά και με θρησκείες του κόσμου. Μέσα από αυτήν τη γνωριμία θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τον ρόλο της πίστης και της θρησκείας στον πολιτισμό του τόπου στον οποίο ζείτε (την Ελλάδα), αλλά και να καλλιεργήσετε προσωπικές ιδέες, απόψεις και στάσεις γύρω από τη θρησκευτική πίστη και τη θρησκευτική παράδοση στην οποία ανήκετε εσείς ή οι συμμαθητές σας. Το μάθημα δε θα σας δώσει έτοιμες απαντήσεις. Αντιθέτως, θα σας ενθαρρύνει κυρίως να θέτετε ερωτήματα και να χτίζετε όλοι μαζί γνώση και εμπειρίες. Το μάθημα απευθύνεται σε όλους σας, ανεξάρτητα από πού κατάγεστε ή ποια σχέση έχετε με τη θρησκεία. Αποτελεί ευκαιρία για αμοιβαία γνωριμία και αποδοχή του άλλου, ειλικρινή διάλογο και συνύπαρξη· με άλλα λόγια, τις πολύτιμες και απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θρησκευτική σας μάθηση, αλλά και για το άνοιγμά σας στον μεγάλο κόσμο που σας περιμένει!
Ο τίτλος του Φακέλου Υλικού που έχετε στα χέρια σας, αλλά και του μαθήματος για τη φετινή χρονιά είναι Πορεία και Ανάπτυξη. Πράγματι, στις πρώτες τέσσερις θεματικές ενότητες θα ασχοληθούμε με την πορεία και την ανάπτυξη του Χριστιανισμού στους πρώτους αιώνες της ζωής του, παράλληλα με τη δική σας πορεία και ανάπτυξη, καθώς ήδη είστε μέλη μιας μεγάλης ομάδας, μαθητές ενός καινούριου σχολείου. Στις δύο τελευταίες ενότητες, θα προχωρήσουμε στη γνωριμία με τον κόσμο άλλων θρησκειών, για να ανακαλύψουμε τη δική τους πορεία και ανάπτυξη μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό.
Ξεφυλλίζοντας τον Φάκελο Υλικού θα προσέξετε πως περιέχει κείμενα πολλών συγγραφέων από διαφορετικές εποχές, εικόνες, αποφθέγματα, καθώς και ιδέες για εργασίες. Τα Κείμενα ποικίλουν ως προς την προέλευση, τον χρόνο συγγραφής αλλά και το είδος τους. Δε χρειάζεται να τα αποστηθίσετε, αλλά ούτε και να τα επεξεργαστείτε όλα. Σε συνεργασία με τον δάσκαλό σας θα επιλέξετε με ποια θα ασχοληθείτε.
Οι Εικόνες του Φακέλου δεν έχουν ως σκοπό απλώς να διακοσμήσουν τις σελίδες. Σας προσφέρουν μια άλλη ματιά για τα θέματα που εξετάζετε, η οποία μπορεί να εμπλουτίζει τις ιδέες σας. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να τις επεξεργαστείτε σε συνδυασμό με τα κείμενα.
Οι Προτάσεις για Εργασίες και Δραστηριότητες δε σας ζητούν μόνο να σκεφτείτε ή απλώς να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις. Σας προσκαλούν να φανταστείτε, να δημιουργήσετε, να συνεργαστείτε, να κουβεντιάσετε, να παίξετε. Έτσι, το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να γίνει ένα περιβάλλον όπου θα μοιράζεστε εμπειρίες και ιδέες.
Στη διάρκεια της χρονιάς, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παρατηρήσεις για το τι σας άρεσε και τι όχι. Τι σας δυσκόλεψε ή τι άλλο θα θέλατε. Θα είναι μια πολύτιμη βοήθεια για τους δασκάλους σας και για το ίδιο το μάθημα.Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα αυτά που θα μοιραστείτε και θα μάθετε φέτος να συμβάλουν πραγματικά στη δική σας προσωπική και συλλογική πορεία και ανάπτυξη.
Οι συντάκτες του φακέλου