Μουσική A΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
4. Τα χρώματα των ήχων 1β. Επιμένω μουσικά Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

B' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΥΦΑΙΝΩ ΜΟΥΣΙΚΗ

Εικόνα

1α. Επιμένω μουσικά
1β. Επιμένω μουσικά
2α. Μουσικές σε πέντε τόνους
2β. Μουσικές σε πέντε τόνους
3. Ανεβαίνω τη σκάλα
 Εικόνα
B' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΥΦΑΙΝΩ ΜΟΥΣΙΚΗ
1 α. Επιμένω μουσικά
Σκοπόs: Γνωριμία με το ρυθμικό και μελωδικό οστινάτο.
Λέξειs Κλειδιά: οστινάτο, Ζωρζ Μπιζέ, Καριγιόν, Σουίτα "Αρλεζιάνα", γαλλικό κόρνο
Εικόνα

Οστινάτο σε υφάσματα

Εκτέλεση
Ngang Maduar Malumb της φυλής Πούνου της Νότιας Γκαμπόν Youtube

Εικόνα

Ο αρχηγός του χορού καλεί του χορευτές να ετοιμαστούν βάφοντας τελετουργικά τα πρόσωπά τους και φορώντας τις μάσκες και τις στολές τους κ.τ.λ. Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα δύο οστινάτι: το ρυθμικό με παλαμάκια στα χέρια και το μελωδικό στη φωνή.
(α) Να κτυπήσετε μερικές φορές το πιο κάτω ρυθμικό οστινάτο:Εικόνα
(β) Ενώ κτυπάτε το ρυθμικό οστινάτο να προσθέσετε με την καθοδήγηση του καθηγητή σας το μελωδικό οστινάτο "Ναγκ Ματουάρ Μαλούμπ" (Ngang Maduar Malumb).
Εικόνα
Επιμένω μουσικά 1

 

Ο βασιλιάς των λιονταριών
(The Lion King). Youtube

Εικόνα

Κινηματογραφική μουσική ταινία του Walt Disney με κινούμενα σχέδια, παραγωγής του 1994. Η παραγωγή έγινε στα στούντιο του Walt Disney στην Καλιφόρνια και στο Orlando στη Φλόριντα.

Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία παγκόσμια, με κέρδος 783 εκατομμύρια δολάρια. Πήρε πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία το Βραβείο 'Academy Award' για τη μουσική της και το "Golden Globe Award" ως η καλύτερη κινηματογραφική ταινία του 1994. Τα τραγούδια γράφτηκαν από το συνθέτη Elton John και οι στίχοι από τον Tim Rice, ενώ η μουσική της ταινίας ανήκει στο Hans Zimmer.

Υπόθεση. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο βασίλειο των ζώων στην Αφρική. Βασιλιάς των ζώων είναι το λιοντάρι, ο Μουφάσα. H γέννηση του Σίμπα στερεί από το θείο του Σκαρ, την ελπίδα να γίνει βασιλιάς των λιονταριών. Σε συνεργασία με τις ύαινες ο Σκαρ σκοτώνει το βασιλιά Μουφάσα, αναγκάζει το μικρό πρίγκιπα να φύγει από το βασίλειο και αρπάζει το θρόνο. Έπειτα από χρόνια ο Σίμπα επιστρέφει και διεκδικεί τα προνόμιά του.

Τραγούδι
Να τραγουδήσετε το πιο κάτω τραγούδι 'The lion sleeps tonight' από το μουσικό έργο ' Ο βασιλιάς των λιονταριών' (Lion King). Να συνοδεύσετε το τραγούδι σας με κίνηση και με το φωνητικό οστινάτο 'Wimoweh' (Mbmube). Youtube

Εικόνα

ΥΦΑΙΝΩ ΜΟΥΣΙΚΗ

Σημείωση: Το τραγούδι "The lion sleeps tonight" ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1939 από το Νοτιοαφρικανό τραγουδοποιό Solomon Linda. Ανακάλεσε στη μνήμη του ένα επεισόδιο της παιδικής του ηλικίας, όπου τραγουδούσε το παραδοσιακό αυτό τραγούδι (The lion sleeps tonight), για να διώχνει τα λιοντάρια μακριά από τα ζώα που έβοσκαν. Ο Peter Seeger και οι Weavers άρχισαν να εκτελούν το τραγούδι στη δεκαετία του 1950. To ποπ γκρουπ με την ονομασία "The Tokens" έκανε το τραγούδι No 1 επιτυχία το 1961. Mbube (προφέρεται ΜΜ-boo-beh) και σημαίνει 'λιοντάρι' στη γλώσσα των Zulu. Η λέξη uyimbube στην πρωτότυπη ηχογράφηση ερμηνεύτηκε ως ah-wimoweh από τους αγγλόφωνους μουσικούς

AKΡΟΑΣΗ 1 "Καριγιόν" (Carillon) από τη Σουίτα Αρ. 1 "Αρλεζιάνα" (L'Arlessienne)

Youtube Ηχος

Εικόνα
Συνθέτης: Ζωρζ Μπιζέ (Georges Bizet, 1838-1875). Γάλλος συνθέτης και πιανίστας (από τους τρεις καλύτερους πιανίστες της εποχής του) της ρομαντικής εποχής. Είναι περισσότερο γνωστός για την όπερά του "Κάρμεν".

Σουίτα "Αρλεζιάνα". Ο Μπιζέ έγραψε το έργο, το 1872, ως επένδυση στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλφόνσου Ντωντέ (Alphonse Daudet). Στη μουσική του χρησιμοποίησε λαϊκές μελωδίες της Προβηγγίας αφού η πόλη Arles βρίσκεται στη Προβηγγία. To έργο αναφέρεται στην αγάπη ενός γεωργού, του Φρεντερίκ, για ένα κορίτσι από την Αρλ. Η μητέρα του όμως τον πείθει να παντρευτεί μια άλλη κοπέλα και τελικά, από την απελπισία του ο Φρεντερίκ σκοτώνεται πέφτοντας από τη στέγη του σπιτιού του. Youtube

Καριγιόν. Είναι το τέταρτο μέρος από τη σουίτα "Αρλεζιάνα" Αρ. 1. To καριγιόν είναι ένα μουσικό όργανο που αποτελείται από πολλές καμπάνες και είναι το λαïκό όργανο της περιοχής.Youtube

Ακρόαση

Ενώ ακούτε την "Καριγιόν" (Carillon) από τη Σουίτα Αρ. 1 "Αρλεζιάνα" (L' Arlessienne) του Ζωρζ Μπιζέ (Georges Bizet) (Γάλλος, 1838-1875), να συμπληρώνετε τις πιο κάτω προτάσεις.

Εικόνα

α. Ακούγονται οι καμπάνες από τα ...................(χάλκινο πνευστό), άρπα, δεύτερα βιολιά και βιόλες.

Επιμένω μουσικά 1

β. Οι καμπάνες εκτελούν ένα μελωδικό
γ. Πάνω από τη μελωδία των καμπάνων ακούγεται μια άλλη χαρούμενη μελωδία (θέ-μα Α) στα Είναι ένας χορός των χωρικών.
δ. Οι καμπάνες σταματούν. Ακούγεται μια λυπητερή μελωδία (θέμα Β) (ξύλινα πνευστά και έγχορδα).
ε.

Αρχίζουν να ακούγονται, πάλι, οι καμπάνες.

Γαλλικό κόρνο (κέρας)
ΕικόναΧάλκινο πνευστό όργανο που έχει ένα μακρύ κωνικό σωλήνα (11 πόδια μήκος) και τρεις βαλβίδες. Το σύγχρονο κόρνο είναι ένας σπειροειδής σωλήνας μήκους μεγαλύτερου των 11 ποδών. Στο ένα του άκρο έχει άνοιγμα διαμέτρου 1/4 της ίντσας, αλλά βαθμιαία διευθύνεται και καταλήγει σε πλατειά καμπάνα διαμέτρου 11,14 ιντσών. Το επιστόμιο του είναι σε σχήμα κώνου. Το ηχόχρωμά του είναι ζεστό, πλούσιο αλλά και κάπως σκοτεινό. Στη συμφωνική ορχήστρα, συνήθως υπάρχουν τέσσερα κόρνα. Το κόρνο είναι από τα παλαιότερα πρωτόγονα όργανα. Προήλθε από το κυνηγετικό ή ταχυδρομικό κέρας (κέρατο ζώου), το οποίο χρησιμοποιείτο, κατά τον 18° και 19° αιώνα, για να ειδοποιεί για την άφιξη ή την αναχώρηση του ταχυδρόμου και για τη μετάδοση μηνυμάτων. Σήμερα τα ταχυδρομεία (στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες) έχουν το ταχυδρομικό κέρας, ως σήμα τους.

Καριγιόν Youtube
Εικόνα

Μουσικό όργανο που αποτελείται από ένα σύστημα (σετ) από τουλάχιστον 23 εκκλησιαστικές καμπάνες με γλωσσίδια στο εξωτερικό τους μέρος και λειτουργούν μέσω ενός πληκτροφόρου οργάνου με πεντάλ. Τα γλωσσίδια - που λειτουργούν αυτόματα με μηχανικά μέσα ή και με το χέρι - με πλήκτρα χτυπούν στα εξωτερικά τους τοιχώματα μια σειρά από μικρές καμπάνες. Οι καμπάνες αυτές είναι ρυθμισμένες, ώστε να παράγουν μια πλήρη χρωματική κλίμακα και να επιτυγχάνουν έτσι την εκτέλεση απλών μελωδιών. Το καριγιόν υπάρχει και ως μικρό φορητό όργανο αλλά τα μεγάλα και ονομαστά καριγιόν είναι χτιστά όργανα που τοποθετούνται σε μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως δημαρχεία, καθεδρικούς ναούς κ.λπ. Το καριγιόν είναι το πιο βαρύ μουσικό όργανο: το συνολικό βάρος των καμπάνων (στα μεγάλα καριγιόν) μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 100 τόνους.

Εικόνα

 

 

 

 

Palacio Nacional
de Mafra στην
Πορτογαλία