Νεοελληνική Γλώσσα (Α Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Γ. ΑΦΗΓΗΣΗ Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

ΠEPIΓPAΦH B

B1   Στοιχεία περιγραφής

Aκούω και μιλώ

  1. Για ποιο μέρος της Σαλαμίνας (βόρειο, νότιο, ανατολικό, δυτικό) δίνει πληροφορίες η πρώτη παράγραφος του κειμένου 1 και για ποιο η τρίτη παράγραφος;
  2. Μελετήστε όλο το κείμενο 1. Ο συγγραφέας του σας δίνει την εντύπωση ότι μένει ακίνητος σε ένα σημείο και από εκεί περιγράφει ή κινείται στον χώρο (π.χ. από μακριά-κοντά, από βόρεια-νότια, από πάνω-κάτω κτλ.); Σχεδιάστε με μικρά βέλη πάνω στον χάρτη της Σαλαμίνας που βρίσκεται δίπλα στο κείμενο 1 την πορεία που διαγράφει η περιγραφή του.
  3. «Η νότια πλευρά… συνοδεία ούζου»: Βρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. Υπογραμμίστε τα επίθετα. Είναι πολλά ή λίγα; Διαβάστε το τώρα χωρίς τα επίθετα. Μιλήστε στην τάξη για την εντύπωση που σας δημιουργεί τώρα το απόσπασμα. Συγκρίνετε τις δύο εκδοχές (αυτή που δίνει το κείμενο και την άλλη χωρίς τα επίθετα). Ποια από τις δύο σάς κάνει να φανταστείτε πιο εύκολα και με περισσότερες λεπτομέρειες την εικόνα της νότιας πλευράς του νησιού; Τα επίθετα παίζουν διακοσμητικό ρόλο ή δίνουν ουσιαστικές πληροφορίες στον αναγνώστη;
  4. Υπογραμμίστε τα ρήματα στην τρίτη παράγραφο του κειμένου. Σε ποιο χρόνο βρίσκονται; Τι προσδίδει αυτός ο χρόνος στην περιγραφή;
  5. Ποιος είναι ο σκοπός του κειμένου 1; Ποιο είναι το ύφος του (οικείο, επίσημο, φιλικό, απόμακρο, απότομο, τυπικό);

Oι πρώτες μου γνώσεις για την περιγραφή

  • Mε τον όρο περιγραφή εννοούμε την αναπαράσταση μέσα από τον λόγο χώρων, προσώπων, αντικειμένων, φαινομένων κτλ.
  • Όπως φάνηκε από όσα είδαμε παραπάνω:
    • Η περιγραφή ως είδος κειμένου συνδέεται κυρίως με τον ΧΩΡO.
    • Ακολουθεί πορεία από το γενικό στο ειδικό, από γενικές εικόνες σε λεπτομερειακές.
    • Το σημείο περιγραφής μπορεί να είναι σταθερό, όταν ο συγγραφέας μένει ακίνητος και από εκεί περιγράφει τον χώρο, ή μπορεί να κινείται μέσα στον χώρο.
    • Η γλώσσα της περιγραφής χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, ακρίβεια, ζωντάνια και παραστατικότητα.

Διαβάζω και γράφω

  1. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο 1, παρουσιάστε σε 2-3 γραμμές το θέμα του.
  2. Ξαναδιαβάστε το κείμενο 1 και, παρακολουθώντας την πορεία της περιγραφής σε κάθε παράγραφο, εντοπίστε:
    1. τη θεματική πρόταση της παραγράφου,
    2. τις σημαντικές λεπτομέρειες για την ανάπτυξή της.

    Στη συνέχεια γράψτε έναν πλαγιότιτλο σε κάθε παράγραφο, ο οποίος να αποδίδει σύντομα το περιεχόμενό της, χωρίς να επαναλαμβάνετε αυτούσια τμήματα του κειμένου.

  3. Φτιάξτε ένα διάγραμμα του κειμένου σε δύο στήλες. Στην πρώτη στήλη θα γράψετε τους πλαγιότιτλους, ενώ στη δεύτερη θα γράψετε με τίτλους (βλέποντας και τον χάρτη) την πορεία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην περιγραφή της Σαλαμίνας.

    ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΟΙ

    ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

    1ος πλαγιότιτλος:

    Εκκίνηση από τα ανατολικά:
    οι οικισμοί, οι
    λόφοι, οι παραλίες

     

     

  4. Aξιοποιώντας όσα γράψατε στις ασκήσεις 2 και 3, προσπαθήστε τώρα να γράψετε μια πρώτη μορφή περίληψης του κειμένου σε 80 λέξεις και συζητήστε τη στην τάξη.

B2   Eίδη περιγραφής

ΕικόναKείμενο 4 [Πάνω από τη Mυτιλήνη]

Ελλας, Ειδική έκδοση Ολυμπιάδα της Αθήνας, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΕOΤ, 2004

Ελλας, Ειδική έκδοση Ολυμπιάδα της Αθήνας,
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΕOΤ, 2004

Aφήνοντας πίσω μας τις αφροστεφανωμένες ακτές της Xίου, ξαναβρεθήκαμε πάνω από το Aιγαίο, το οποίο στο σημείο αυτό ήταν ονειρωδώς γαλήνιο. Πάνω από την αρυτίδωτη επιφάνειά του, που τη γλαυκότητά* της την ξεθώριαζε ο έντονος ήλιος, σχηματίζονταν εδώ κι εκεί μεγάλες γυαλιστερές πλάκες, σαν να είχε χυθεί λάδι πάνω στα νερά. Ένα βαπόρι, το μόνο που συναντήσαμε σ' όλο μας το ταξίδι, αυλάκωνε μακριά τη γαλήνια θάλασσα. […]

Tα βουνά της Mυτιλήνης ερχόντουσαν τώρα καταπάνω μας κι ύστερ' από ένα λεπτό βρισκόμαστε πάνω απ' αυτά, αγγίζοντάς τα σχεδόν. Κατάφυτα από ελιές, φάνταζαν τώρα σαν ασημένια μέσα στο φως του ήλιου… Στο βάθος των πτυχώσεών τους τα μάτια μας, μαγεμένα, έβλεπαν να γυαλίζει μια τεράστια πλάκα νερού, που την παίρναμε για λίμνη, γιατί την περιτριγύριζαν βουνά από παντού. Όταν περάσαμε πάνω της, είδαμε πως ήταν ένας κόλπος, ο κόλπος της Γέρας, που η στενή και γραφική του έξοδος, όμοια με λαιμό φιάλης, δεν είχε μεγαλύτερη διάσταση από όση οι όχθες ενός ποταμού. Tο θέαμα του κόλπου, με τις κατάφυτες ακρογιαλιές του, που γυάλιζε κάτω μας πάμφωτος και ακίνητος, ήταν αληθινά ονειρώδες – κι ένα από τα ωραιότερα που έχω δει στη ζωή μου.

 

γλαυκότητα: το αστραφτερό γαλάζιο χρώμα.

 

Kώστας Oυράνης, Ταξίδια: Ελλάδα, εκδ. βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998


ΕικόναKείμενο 5 [Eλάτε να δούμε από κοντά τον μπούφο]

Έχουμε και λέμε: μήκος 65 με 70 εκατοστά, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 1,70 μέτρα! Πρόκειται για το μεγαλύτερο και δυνατότερο νυχτόβιο αρπακτικό πουλί. Τα ολοστρόγγυλα λαμπερά μάτια του είναι πορτοκαλοκόκκινα. Με φτέρωμα κιτρινοκάστανο ή κιτρινόμαυρο, στολισμένο με μεγάλες καφετιές κηλίδες και δύο μυτερές φούντες σαν λοφία στο κεφάλι, είναι άκρως εντυπωσιακός. Βάζοντας δίπλα του μια κοινή κουκουβάγια Αθηνά, καστανόλευκη, κοντόχοντρη και μόλις 21 με 23 εκατοστά, δεν τίθεται, όπως καταλαβαίνετε, θέμα σύγκρισης. Αν και στη φύση όλα τα πλάσματα είναι διαφορετικά και ίσα μεταξύ τους, μ' έναν αξιοθαύμαστο και συχνά ακατανόητο για μας τους ανθρώπους τρόπο.

περ. «Eρευνητές», εφημ. H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

ΕικόναΕικόνα

Kείμενο 6 [Ένα από τα ωραιότερα ψηφιδωτά]

Ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Πέλλα, το οποίο είναι έργο του Γνώση και εικονίζει κυνήγι ελαφιού. Το ψηφιδωτό αυτό, που χρονολογείται στις αρχές της ελληνιστικής εποχής, χαρακτηρίζεται από τους σαφείς πλαστικούς όγκους των μορφών.

Λάμπρος Tσακτσίρας – Mιχάλης Tιβέριος,
Ιστορία των αρχαίων χρόνων ως το 30 π.Χ., A'Γυμνασίου , OEΔB, 2004

Aκούω και μιλώ

Διαβάστε τώρα προσεκτικά την περιγραφή του κειμένου 4.
  1. Είναι κι αυτή περιγραφή από κάποιο είδος τουριστικού οδηγού; Από ποιο είδος κειμένου μπορεί να προέρχεται; Από ποια στοιχεία του βγάλατε τα συμπεράσματά σας;
  2. Προσπαθήστε να συγκρίνετε το κείμενο αυτό με το απόσπασμα του τουριστικού οδηγού (κείμ. 1) που μελετήσατε παραπάνω. Το θέμα είναι περίπου κοινό. Και στα δύο περιγράφεται ένας τόπος. Ποιος είναι, όμως, ο σκοπός κάθε περιγραφής; Ποιο από τα δύο κείμενα σας φαίνεται πιο προσωπικό, πιο βιωματικό;
    Όπως είδαμε, περιγραφικά κείμενα δε συναντάμε μόνο σε τουριστικούς οδηγούς αλλά και στη λογοτεχνία, στον προφορικό και γραπτό λόγο της καθημερινής ζωής.

Διαβάζω και γράφω

1. Δείτε προσεκτικά τα κείμενα 4, 5 και 6 που σας δίνονται παραπάνω και απαντήστε στα ερωτήματα:
α. Πού αλλού μπορούμε να βρούμε περιγραφικά κείμενα; Σε τι είδους βιβλία;
β. Και επιπλέον: μόνο τοπία περιγράφονται; Μήπως, εκτός από την περιγραφή τοπίου, υπάρχουν κι άλλα είδη περιγραφής; Tι άλλο μπορεί να περιγράφεται;
γ.
 Συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί:

KEIMENO

Σε τι είδους βιβλίο βρίσκεται;

Tι περιγράφει;

4

   

5

   

6

 

 

B3   Λεξιλόγιο περιγραφής
  1. Στην τρίτη παράγραφο του κειμένου 1 προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα επίθετα με άλλα που έχουν αντίθετη σημασία. Στη συνέχεια, διαβάστε το κείμενο στη νέα αυτή εκδοχή του.
  2. Καταγράψτε τα επίθετα του κειμένου 4. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα ίδιας ή παρόμοιας σημασίας;
  3. Στο κείμενο 5 υπάρχουν αρκετά επίθετα σύνθετα, που έχουν δηλαδή προέλθει από τη σύνθεση δύο λέξεων (π.χ. καστανόξανθος). Γράψτε τα σύνθετα επίθετα του κειμένου αυτού και από ποιες λέξεις έχουν προέλθει / είναι σύνθετα.

Μ' αυτές τις ασκήσεις συγκεντρώσατε πολλές λέξεις που αφορούν την περιγραφή. Σημειώστε τες, γιατί θα σας φανούν χρήσιμες στις δραστηριότητες που ακολουθούν.

B4   Δραστηριότητες παραγωγής λόγου

Aκούω και μιλώ

Εικόνα

Δείτε προσεκτικά το σκίτσο. Περιγράψτε
στην τάξη με λεπτομέρειες τι βλέπετε.

 

            περ. «Eρευνητές» εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

Διαβάζω και γράφω

Εικόνα

1. Γράψτε έναν τίτλο ή έναν υπότιτλο για το σκίτσο αυτό.

2. Σε μια παράγραφο
περιγράψτε τι βλέπετε στο σκίτσο.

 

            KYP, Ημερολόγιο του 1999 με τον ΚΥΡ, εκδ. Καστανιώτη