Αισθητική Αγωγή - Εικαστικά - Βιβλίο Μαθητή
7. Πηλός 9. Η ζωή και οι Τέχνες Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Χαρακτική

8. ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ
Μορφή και περιεχόμενο

α. Ανακαλύπτοντας την έντυπη εικόνα

Θα μπορούσες να φανταστείς έναν κόσμο δίχως εικόνες;
Η Χαρακτική αποτελεί την πρώτη μορφή μαζικής αναπαραγωγής της εικόνας. Χαρακτικό είναι το τυπωμένο έργο που σχεδιάζεται από τον καλλιτέχνη με αποκλειστικό σκοπό να χαραχθεί σε συγκεκριμένο υλικό, χαράζεται από τον ίδιο και εκτυπώνεται απ' αυτόν ή υπό την επίβλεψή του.
Με τη χαρακτική μπορείς να παράγεις σειρές όμοιων έργων, τα αντίτυπα. Κάθε καλλιτεχνικό αντίτυπο που δημιουργείται με τη μέθοδο αυτή είναι πρωτότυπο έργο, διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό και υπογράφεται από τον καλλιτέχνη.
Ίχνη χαράξεων συναντώνται σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας (σε πέτρες, κόκαλα, κεραμικά).

Ξυλογραφία
Στα τέλη του Μεσαίωνα εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χώρο η ξυλογραφία (χάραξη σε ξύλο) (εικ. 253). Τα πρώτα έντυπα ήταν εικόνες θρησκευτικού περιεχομένου. Οι καλόγεροι έκαναν εικόνες αγίων και οι χαράκτες βιβλία, χαράζοντας σε ξύλο. Η ξυλογραφία γνώρισε μεγάλη άνθιση στην Ιαπωνία.

Αξιοποίησε το τυχαίο
ΕικόναΠαίζοντας με τα τυπώματα θα δεις ν' αποκαλύπτεται ένας πλούτος από σχήματα και τόνους που φανερώνουν τις ιδιότητες του κάθε υλικού. Για να κάνεις ένα τύπωμα (μονοτυπία*), θα χρειαστείς μια λεία επιφάνεια εργασίας (γυαλί ή μελαμίνη), λίγο μελάνι τυπογραφίας, σπάτουλα και έναν κύλινδρο μελανώματος.
Εικόνα Ο πιο απλός τρόπος για να πάρεις το αποτύπωμα ενός επίπεδου αντικειμένου (με ελαφρό ανάγλυφο) είναι να το καλύψεις μ' ένα χαρτί και να περάσεις πάνω σ' αυτό έναν κύλινδρο ελαφρά μελανωμένο προς μία κατεύθυνση (εικ.243).
Εικόνα Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις μια πρωτότυπη σύνθεση προσθέτοντας στο ίδιο χαρτί τυπώματα μικρότερων αντικειμένων.
Εικόνα Αν θέλεις να κάνεις αντίτυπα, φτιάξε ένα κολάζ με χαρτόνια και πάρε το αποτύπωμά του με τον ίδιο τρόπο (εικ.252).

Μονοτυπία: Αποτύπωμα χρωματισμένης σύνθεσης σε λεία επιφάνεια που δεν είναι χαραγμένη. Παράγει ένα και μοναδικό αντίτυπο.

242. Αποτυπώματα ζώων σε στεγνή λάσπη

242. Αποτυπώματα ζώων σε στεγνή λάσπη

 

243. «Γάντι» Αποτύπωμα πλαστικού γαντιού
243. «Γάντι» Αποτύπωμα πλαστικού γαντιού
8 Χαρακτική

244. Ρέμπραντ «Ο Χριστός διδάσκει» οξυγραφία περ. 1652
244. Ρέμπραντ «Ο Χριστός διδάσκει» οξυγραφία περ. 1652

 

 

 

 

 

Χαλκογραφία
Η χαλκογραφία (χάραξη πάνω σε χαλκό) με τη λεπτότητα της χάραξης κατακτά γρήγορα τον κόσμο και επικρατεί στην Ευρώπη κατά το 15ο αι.

 

245. Έ. Μουνκ «Μαντόνα» λιθογραφία ι902
245. Έ. Μουνκ «Μαντόνα» λιθογραφία ι902

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ (εικ. 244), ο Ντύρερ και Γκόγια (εικ. 254) ασχολούνται με την εικονογράφηση εντύπων. Παράλληλα ένα πλήθος ανώνυμων χαρακτών αναλαμβάνουν την αναπαραγωγή ζωγραφικών έργων.
Η εφεύρεση της χαρακτικής αποτέλεσε μια μεγάλη επανάσταση. Το πλεονέκτημά της ήταν η παραγωγή έντυπων εικόνων με χαμηλό κόστος, προσιτών σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Λιθογραφία
Κατά το 19ο αι. διαδίδεται μια νέα τεχνική χάραξης, η λιθογραφία (χάραξη της πέτρας), που δίνει την εντύπωση ενός σχεδίου με παστέλ. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Μουνκ (εικ. 245) κάνουν έντεχνες λιθογραφίες. Η λιθογραφία γίνεται το κυριότερο μέσο επικοινωνίας. Η εξέλιξή της με την πρόοδο της τεχνολογίας δημιουργεί μια σειρά νέων τεχνικών αναπαραγωγής της εικόνας.

Χαρακτική

 

Η αυτονομία της Χαρακτικής
Για αιώνες η Χαρακτική είχε συνδεθεί με την τυπογραφία. Η ανακάλυψη της φωτογραφίας αποδέσμευσε τους καλλιτέχνες από την εικονογράφηση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν αυτόνομα χαρακτικά έργα.
Τον 20ό αι. η Χαρακτική εξελίχθηκε εντυπωσιακά. Πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο και ο Γουώρχολ (εικ. 246) πειραματίζονται με καινούργιες τεχνικές και υλικά όπως το λινόλεουμ, η μεταξοτυπία κτλ.

246. Ά. Γουόρχολ. « Μαίριλυν» μεταξοτυπία 1962
246. Ά. Γουόρχολ. « Μαίριλυν» μεταξοτυπία 1962
εικόνα 247, 248
233. «Κροίσος» περ. 530 Π. Χ. Επιτύμβιος κούρος. Μάρμαρο

Τυπώματα
ΕικόναΜελανώνοντας απευθείας άχρηστα αντικείμενα μπορείς να κάνεις έντονα και λεπτομερή τυπώματα όπως στην εικόνα 248. Το μελάνωμα ενός αντικειμένου γίνεται είτε μελανώνοντας με τον κύλινδρο το ίδιο το αντικείμενο, είτε πιέζοντάς το σε μια επιφάνεια καλά μελανωμένη (εικ.247).
ΕικόναΔοκίμασε να κάνεις ένα κολάζ (εικ.251), χρησιμοποιώντας κομμάτια από τυπώματα αρνητικά (με σκούρο φόντο, εικ. 247) και θετικά (με άσπρο φόντο, εικ.248).
ΕικόναΤο στένσιλ είναι ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής αντιτύπων. Κατασκευάζεται από χαρτόνι ή από χοντρή ζελατίνα. Η επιφάνεια κόβεται στο σχήμα του σχεδίου, με τα εργαλεία της χάραξης (εικ.249). Για να τυπώσεις, μελάνωσε ένα πυκνό σφουγγαράκι, ακούμπησε το στένσιλ πάνω στο χαρτί και άγγιξέ το ελαφρά με το μελανωμένο σφουγγαράκι (εικ. 250).

Σημ. Για να κάνεις οποιοδήποτε τύπωμα, πρέπει να τηρείς απόλυτα καθαρά τα εργαλεία σου, αλλά και την επιφάνεια εργασίας, διαφορετικά θα αποτύχει. Κάλυψε το θρανίο σου με αρκετές στρώσεις εφημερίδας. Πετώντας κάθε λερωμένο φύλλο, θα έχεις πάντα μια καθαρή επιφάνεια.

εικόνα 247, 248
8 Χαρακτική

253. Λ. Κίρχνερ «Αγροτόσπιτο στην καταιγίδα» 1917 ξυλογραφία
253. Λ. Κίρχνερ «Αγροτόσπιτο στην καταιγίδα» 1917 ξυλογραφία

β. Έκφραση και δύναμη
Τέχνη και κοινωνία

Πολλοί χαράκτες κατά καιρούς έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε θέματα κοινωνικού περιεχομένου, εκφράζοντας τις απόψεις τους με το έργο τους. Η μαζικότητα της παραγωγής των χαρακτικών έργων και των εντύπων ευνοούσε τη διάδοση κοινωνικής κριτικής.

Η παραμόρφωση και η υπερβολή χρησιμοποιήθηκαν συχνά από τους χαράκτες για να τονίσουν το εκφραστικό περιεχόμενο του έργου. Στη χαλκογραφία «Μέχρι θανάτου» (εικ. 254) η παραμόρφωση των χαρακτηριστικών της ηλικιωμένης γυναίκας φανερώνει την κριτική στάση του Γκόγια απέναντι στο φαινόμενο της γυναικείας κοκεταρίας.

Στην αρχή του 20ού αιώνα στη Γερμανία μια ομάδα εξπρεσιονιστών ζωγράφων, με ανησυχίες για τον επερχόμενο πόλεμο, δημιούργησε την καλλιτεχνική κίνηση «Γέφυρα». Ο εξπρεσιονισμός εκφράστηκε ως μια κοινωνική διαμαρτυρία για την απειλή προς τον άνθρωπο και διερεύνησε τις ψυχικές αντιδράσεις του ατόμου προς ένα εχθρικό περιβάλλον.

 

254. Φ. Γκόγια «Μέχρι θανάτου» 1799 oξυγραφία και ακουατίντα
254. Φ. Γκόγια «Μέχρι θανάτου» 1799 oξυγραφία και ακουατίντα

255. «Το παιχνίδι» σύνθεση, κολάζ με τυπώματα από κέντημα, οντουλέ χαρτί και μια μονοτυπία
255. «Το παιχνίδι» σύνθεση, κολάζ με τυπώματα από κέντημα, οντουλέ χαρτί και μια μονοτυπία

Χαρακτική

Ένα από τα κύρια εκφραστικά μέσα του εξπρεσιονισμού ήταν η ξυλογραφία. Χαρακτηριστικό είναι το έργο του Κίρχνερ (εικ. 253). Έχει σχεδιαστεί με ελεύθερες και γωνιώδεις γραμμές, δυναμική γραφή και παραμορφώσεις των φυσικών σχημάτων.
Στα μέσα του 20ού αι. ο Ισπανός χαράκτης Τάπιες αντιδρώντας στο καταπιεστικό καθεστώς της χώρας του εξαφάνισε τη ζωή από τα χαρακτικά του κρατώντας μόνο τα υπολείμματα της ανθρώπινης παρουσίας που μοιάζουν με τα ίχνη φυλακισμένων στους τοίχους των φυλακών (εικ. 257).

Αγώνες των Ελλήνων
Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και της αντίστασης πολλοί χαράκτες στράτευσαν το έργο τους στον αγώνα για την ελευθερία. Γνωστή είναι η τεχνική της χαράκτριας Β. Κατράκη η οποία χάραζε την πέτρα με καλέμια γλυπτικής. Οι μνημειακές μορφές της αναδύονται από τη σκληρή πέτρα δυναμικές και ταυτόχρονα εξαΰλωμένες, εκφράζοντας την ελπίδα που προβάλλει μέσα από την πάλη για μια καλύτερη ζωή (εικ. 256).

Ιχνηλασία
ΕικόναΜάζεψε μικρά αντικείμενα που έχουν αξία για σένα επειδή συνδέονται με κάποια πρόσωπα ή γεγονότα π. χ. λίγη άμμο από την ακρογιαλιά που έκανες διακοπές, ένα κομματάκι από το παλιό, γιορτινό σου φόρεμα κτλ. Πάρε τα αποτυπώματά τους όπως περιγράψαμε παραπάνω και κάνε μ' αυτά μια σύνθεση με θέμα μια σημαντική στιγμή της ζωής σου.

253. Λ. Κίρχνερ «Αγροτόσπιτο στην καταιγίδα» 1917 ξυλογραφία
256. Β. Κατράκη « Μάνα» 1958 χάραγμα σε πέτρα

 

257. Α. Τάπιες "Δαντέλα" λιθογραφία 1977
257. Α. Τάπιες "Δαντέλα" λιθογραφία 1977

258. Τύπωμα σε εφημερίδα
258. Τύπωμα σε εφημερίδα

8 Χαρακτική

259. Ν. Βεντούρας «Οδός Αγίας Σοφίας» 1945 χαλκογραφία, ξηρή χάραξη
259. Ν. Βεντούρας «Οδός Αγίας Σοφίας» 1945 χαλκογραφία, ξηρή χάραξη

γ. Χαράγματα στην ύλη
Τεχνικές και υλικά

Καθοριστικοί παράγοντες για το πλάσιμο της μορφής του χαρακτικού είναι το υλικό στο οποίο χαράζεται και η μέθοδος της χάραξης. Κάθε υλικό και κάθε τεχνική έχει ορισμένες δυνατότητες και περιορισμούς, τους οποίους ο χαράκτης οφείλει να γνωρίσει και να σεβαστεί.

• Στην ξυλογραφία χαράζονται τα φωτεινά μέρη του σχεδίου. Προσφέρεται λοιπόν για τη δημιουργία έργων με μεγάλες πλακάτες επιφάνειες και λευκές γραμμές (εικ. 260). Η αδρότητα του υλικού ευνοεί την ελευθερία του σχεδίου. Στην εκτύπωση τυπώνονται τα μέρη του ξύλου που δε χαράχτηκαν και βρίσκονται ψηλότερα από τα χαραγμένα, γι' αυτό κατατάσσεται στις υψοτυπικές μεθόδους εκτύπωσης.

• Αντίθετα στη χαλκογραφία χαράζονται τα σκοτεινά μέρη του σχεδίου (με αιχμηρά εργαλεία ή με οξύ). Ο χαλκός δίνει τη δυνατότητα στο χαράκτη να δημιουργήσει πολλούς τόνους και λεπτομέρειες με λεπτότατες γραμμές (εικ.259, 261). Κατά το τύπωμα η επιφάνεια του χαλκού καθαρίζεται και μένει φωτεινή, ενώ με την πίεση το υγρό χαρτί βυθίζει μέσα στις χαράξεις και παίρνει από μέσα το μελάνι, τυπώνοντας τα σκούρα. Γι' αυτό η χαλκογραφία χαρακτηρίζεται ως βαθυτυπία.

 

260. Κ. Κόλβιτς «Μητέρες» 1922-23 ξυλογραφία
260. Κ. Κόλβιτς «Μητέρες» 1922-23 ξυλογραφία

261. Π. Πικάσο «Μινοταυρομαχία» 1935 χαλκογραφία, οξυγραφία
261. Π. Πικάσο «Μινοταυρομαχία» 1935 χαλκογραφία, οξυγραφία

Χαρακτική

Η λιθογραφία (εικ. 265): Με λιπαρό λιθογραφικό κραγιόνι σχεδιάζεται μια επίπεδη πλάκα, που έχει προηγουμένως λειανθεί. Στη συνέχεια περνιέται με διάλυμα οξέος. Το οξύ δε διαβρώνει την πλάκα, αλλά απομακρύνει κάθε ίχνος λιπαρότητας από τα μέρη που δεν έχουν σχεδιαστεί. Κατά τη διάρκεια του τυπώματος η πλάκα βρέχεται και μελανώνεται. Τα τμήματα του σχεδίου που σχεδιάστηκαν (και είναι λιπαρά) συγκρατούν το μελάνι, ενώ τα ασχεδίαστα τμήματα (που οξειδώθηκαν) καλύπτονται απ' το νερό και το απωθούν.
Με την επεξεργασία αυτή η πλάκα παραμένει επίπεδη, γι' αυτό και η λιθογραφία χαρακτηρίζεται ως επιπεδοτυπία.

264. α, β Κατασκευή μονοτυπίας

262. Μονοτυπία. Η υφή της θυμίζει λιθογραφία
262. Μονοτυπία. Η υφή της θυμίζει λιθογραφία

263. Μ. Σ. Ζαβινζιάνος «Του προαστίου τα κορίτσια εσεργιάνιζαν» 1914 χαλκογραφία, ακουατίντα
263. Μ. Σ. Ζαβινζιάνος «Του προαστίου τα κορίτσια
εσεργιάνιζαν» 1914 χαλκογραφία, ακουατίντα

Ιχνηλασία
ΕικόναΜάζεψε μικρά αντικείμενα που έχουν αξία για σένα επειδή συνδέονται με κάποια πρόσωπα ή γεγονότα π. χ. λίγη άμμο από την ακρογιαλιά που έκανες διακοπές, ένα κομματάκι από το παλιό, γιορτινό σου φόρεμα κτλ. Πάρε τα αποτυπώματά τους όπως περιγράψαμε παραπάνω και κάνε μ' αυτά μια σύνθεση με θέμα μια σημαντική στιγμή της ζωής σου.

265. Β. Σπεράντζας «Γύρω από το σπίτι» λιθογραφία 1998
265. Β. Σπεράντζας «Γύρω από το σπίτι» λιθογραφία 1998

8 Χαρακτική

266. Yλικά ξυλογραφίας
266. Yλικά ξυλογραφίας

δ. Χαράζω και τυπώνω

Έχεις σκεφθεί να κάνεις ένα πραγματικό χαρακτικό και να παράγεις αντίτυπα; Θα μπορούσες να χαράξεις μια υψοτυπία σε ξύλο ή σε λινόλεουμ, με τα εργαλεία ξυλογραφίας (εικ. 266). Αν βρεις ένα κυλινδρικό πιεστήριο, δοκίμασε να χαράξεις μια βαθυτυπία σε ζελατίνα ή πλεξιγκλάς με την τεχνική της χαλκογραφίας, χρησιμοποιώντας ακόμα και αυτοσχέδια εργαλεία.

Λινόλεουμ*
ΕικόναΘα χρειαστείς ένα κομμάτι λινόλεουμ, ένα σετ εργαλείων χάραξης, μια επιφάνεια εργασίας, λίγο μελάνι τυπώματος, μια σπάτουλα, έναν κύλινδρο μελανώματος, ένα κουτάλι και χαρτιά φωτοτυπίας.

267. Χάραξη σε λινόλεουμ, 268 Πούντα

269. «Στη βάρκα» Κατερίνα Κ. 10 ετών λινόλεουμ
269. «Στη βάρκα» Κατερίνα Κ. 10 ετών λινόλεουμ

Αντίγραψε το σχέδιό σου στο λινόλεουμ αντίστροφα. Κάνε ρυθμικές χαράξεις για να αποδώσεις τα γκρίζα μέρη και αφαίρεσε τα λευκά. Κατά τη διάρκεια της χάραξης θυμήσου να μην περνάς να χέρια σου απέναντι από την κόψη των εργαλείων (εικ. 267). Τελειώνοντας, καθάρισε καλά το λινόλεουμ, μελάνωσέ το ομοιόμορφα και πίεσε πάνω του ένα χαρτί, τρίβοντας δυνατά με το κουτάλι. Πριν να σηκώσεις ολόκληρο το χαρτί, ανασήκωσε μιαν άκρη του, δίχως να το ξεκολλήσεις απ' το μελάνι για να βεβαιωθείς ότι έχει τυπωθεί καλά.

Πολυχρωμία
ΕικόναΓια να κάνεις ένα έγχρωμο χαρακτικό, θα πρέπει να χαράξεις μια πλάκα λινόλεουμ για κάθε χρώμα. Θα μπορούσες να συνεργαστείς μ' ένα συμμαθητή σου και να μοιραστείτε τη δουλειά. Αποφασίστε ποιο από τα σχέδιά σας θα χαράξετε και τι χρώματα θα χρησιμοποιήσετε. Έπειτα ξεσηκώστε το σχέδιο σε διαφανές χαρτί, κολλήστε το αντίστροφα σ' έναν οδηγό*, στερεώστε μία-μία τις πλάκες στη γωνία του οδηγού και αντιγράψτε πάνω τους το σχέδιο.

Ο καθένας θ' αναλάβει να χαράξει ένα-δύο λινόλεουμ. Στην πλάκα του κάθε χρώματος θα αφαιρείτε όσα μέρη του έργου δεν έχουν το χρώμα αυτό, π.χ. στην πλάκα του κόκκινου θα αφαιρέσετε όλα τα μέρη που δεν έχουν κόκκινο.
Για να συμπέσουν τα χρώματα, πριν από την εκτύπωση, θα πρέπει να κολλήσετε το χαρτί σ' έναν οδηγό, στον οποίο θα προσαρμόζετε καθεμιά από τις πλάκες, αφού τη μελανώσετε. Θα τυπώσετε τις πλάκες όλων των χρωμάτων στο ίδιο χαρτί (εικ. 274).

Χαρακτική

Μια απλή πολυχρωμία
ΕικόναΜπορείς να αντιγράψεις το περίγραμμα των χρωμάτων ενός έργου χωριστά σε μια ζελατίνα και να την κόψεις στα όρια των χρωμάτων (εικ. 270). Μελάνωσε ύστερα το κάθε κομμάτι με το χρώμα του, συναρμολόγησε όλα τα κομμάτια και τύπωσε (εικ. 271).

Ζελατίνα ή πλεξιγκλάς σαν χαλκογραφία
ΕικόναΘα χρειαστείς ένα κομμάτι χοντρής ζελατίνας ή πλεξιγκλάς, ένα μυτερό καρφί ή μία πούντα (εικ. 268), λίγη μελάνη τυπώματος, μια άχρηστη τηλεκάρτα, έναν κύλινδρο μελανώματος, ένα κουτάλι, χαρτιά χαλκογραφίας και μία εφημερίδα.

Αντίγραψε το σχέδιό σου στην επιφάνεια που θα χαράξεις. Γύρισε την επιφάνεια από την ανάποδη και χάραξέ την πιέζοντας με δύναμη το καρφί πάνω στις γραμμές. Μούσκεψε το χαρτί σου στο νερό και βάλε το ανάμεσα στα φύλλα της εφημερίδας να στραγγίσει. Μελάνωσε τις χαράξεις απλώνοντας το μελάνι με την τηλεκάρτα. Καθάρισε με κομμάτια εφημερίδας την υπόλοιπη επιφάνεια και τύπωσε (εικ. 273).
Η βαθυτυπία τυπώνεται σε κυλινδρικό πιεστήριο. Αν δεν μπορέσεις να βρεις το κατάλληλο μηχάνημα, δοκίμασε να την τυπώσεις με το χέρι. Τοποθέτησε πάνω στη ζελατίνα το νωπό χαρτί και πίεσέ το με το κουτάλι.
Πρέπει να πιέζεις δυνατά. Θα χρειαστείς ένα βοηθό να σου κρατάει σταθερά το χαρτί πάνω στη ζελατίνα.

272. «Το παιδί με το άλογο» έργο Ιάπωνα μαθητή λινόλεουμ
272. «Το παιδί με το άλογο» έργο Ιάπωνα μαθητή λινόλεουμ

270. Τμήματα κομμένης ζελατίνας.
270. Τμήματα κομμένης ζελατίνας.

271. Τύπωμα κομμένης ζελατίνας.
271. Τύπωμα κομμένης ζελατίνας.

273. Τύπωμα από χαραγμένη ζελατίνα
273. Τύπωμα από χαραγμένη ζελατίνα

8 Χαρακτική

 

Tι θυμάμαι

  • Η Λαμπρινή ζωγράφισε ένα έργο για να το χαράξει (εικ.274). Μπορείς να μαντέψεις το υλικό που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει;
  • Πώς παρουσιάζει η Κόλβιτς τις μητέρες; Ποια συναισθήματα σου εμπνέει η εικόνα; Ποια είναι τα εκφραστικά της μέσα;
  • Μπορείς να διακρίνεις τα κυριότερα πλαστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο Ν. Βεντούρας στο έργο του της εικόνας 259;
274. «Αγροτόσπιτο» Λαμπρινή Β. 12 ετών σχέδιο για χάραξη
274. «Αγροτόσπιτο» Λαμπρινή Β. 12 ετών σχέδιο για χάραξη
  • Πώς διακρίνεται ένα γνήσιο χαρακτικό από ένα απλό τυπογραφικό αντίτυπο;
  • Γιατί κατά τη γνώμη σου η Χαρακτική χαρακτηρίζεται ως λαϊκή τέχνη;

Γλωσσάρι
Λινόλεουμ: Μαλακό υλικό που χρησιμοποιείται για χάραξη.
Οδηγός: Κατασκευή από επίπεδο, σταθερό υλικό σε σχήμα Γ, που χρησιμεύει για τη σταθεροποίηση του χαρτιού κατά την εκτύπωση, ώστε να εκτυπώνονται τα χρώματα με ακριβείς συμπτώσεις.
Κίρχνερ Έ. Λ. (E. L. Kirchner,1880-1938). Γερμανός εξπρεσιονιστής ζωγράφος, χαράκτης. Ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη έκφραση του γερμανικού εξπρεσιονισμού, την ομάδα «Γέφυρα». Τα έργα του χαρακτηρίζονταν από βίαιη οπτική αίσθηση.
Moυνκ Έ. (E. Munh, 1863-1944). Νορβηγός ζωγράφος, χαράκτης. Εμπνευστής του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Στο έργο του προσπαθεί να εκφράσει τα αισθήματά του μπροστά στην πραγματικότητα και όχι να αναπαραστήσει την ίδια την πραγματικότητα.
Ρέμπραντ (Rembradt, 1606-1669). Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης. Ανέδειξε το φως ως κυρίαρχο στοιχείο της ζωγραφικής. Δημιούργησε ένα τεράστιο έργο, καταργώντας όλους τους μέχρι τότε παραδεκτούς κανόνες και διατυπώνοντας καινούργιους. Πέθανε πάμπτωχος, παρότι μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε σαν ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.