Χημεία (A Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή
4.1 Βασικές έννοιες για τους χημικούς υπολογισμούς: σχετική ατομική μάζα, σχετική μοριακή μάζα, mol, αριθμός Avogadro, γραμμομοριακός όγκος 4.3 Συγκέντρωση διαλύματος - Αραίωση, ανάμειξηδιαλυμάτων Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

4.2 Καταστατική εξίσωση των αερίων

Η συμπεριφορά των αερίων είναι περισσότερο απλή και ομοιόμορφη από τη συμπεριφορά των υγρών και των στερεών. Σε αντίθεση με τις υγρές και τις στερεές ουσίες, ορισμένες βασικές ιδιότητες των αερίων είναι ανεξάρτητες της χημικής τους φύσης και μπορούν να περιγραφούν με νόμους, όπως είναι:
  • Ο νόμος Boyle: «ο όγκος (V) που καταλαμβάνει ένα αέριο είναι αντιστρόφως ανάλογος της πίεσης (Ρ) που έχει, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των mol (n) και η θερμοκρασία (Τ) του αερίου παραμένουν σταθερά». Δηλαδή, έχουμε:

Νόμος Boyle
PV = σταθερό όταν n, T σταθερά

ΣΧΗΜΑ 4.3 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Boyle. Ο όγκος του αερίου είναι αντιστρόφως ανάλογος της πίεσης (με n, T σταθερά).

ΣΧΗΜΑ 4.3 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Boyle. Ο όγκος του αερίου είναι αντιστρόφως ανάλογος της πίεσης (με n, T σταθερά).
  • Ο νόμος Charles «ο όγκος (V) που καταλαμβάνει ένα αέριο είναι ανάλογος της απόλυτης θερμοκρασίας (Τ), με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των mol (n) και η πίεση (Ρ) παραμένουν σταθερά». Δηλαδή, έχουμε:
Νόμος Charles
V ∝ T όταν n, P σταθερά

ΣΧΗΜΑ 4.4 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Charles. Ο όγκος του αερίου είναι ανάλογος της απόλυτης θερμοκρασίας (με n, Ρ σταθερά).

ΣΧΗΜΑ 4.4 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Charles. Ο όγκος του αερίου είναι ανάλογος της απόλυτης θερμοκρασίας (με n, Ρ σταθερά).
ΣΧΗΜΑ 4.5 Mε ψύξη (με υγρό άζωτο)ο όγκος του αερίου μειώνεται, σύμφωνα με το νόμο του Charles
ΣΧΗΜΑ 4.5 Mε ψύξη (με υγρό άζωτο)ο όγκος του αερίου μειώνεται, σύμφωνα με το νόμο του Charles
  • Ο νόμος Gay-Lussac: «η πίεση (Ρ) που ασκεί ένα αέριο είναι ανάλογη της απόλυτης θερμοκρασίας (Τ), όταν ο αριθμός των mol (n) και ο όγκος (V) είναι σταθερά». Δηλαδή, έχουμε:
Νόμος Gay-Lussac
P ∝ T όταν n, V σταθερά

ΣΧΗΜΑ 4.5 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Gay-Lussac. Η πίεση ενός αερίου είναι ανάλογος της απόλυτης θερμοκρασίας (με n, V σταθερά).

ΣΧΗΜΑ 4.6 Εικονική παρουσίαση του νόμου του Gay-Lussac. Η πίεση ενός αερίου είναι ανάλογος της απόλυτης θερμοκρασίας (με n, V σταθερά).

Με συνδυασμό των νόμων:

1. Boyle V Εικόνα 1/P  
2. Charles V  Εικόνα T
3. Avogadro V  Εικόνα n
Καταλήγουμε, V  Εικόνα (1/P)T n


Η αναλογία αυτή μπορεί να μετατραπεί σε εξίσωση, αν εισάγουμε μια
σταθερά R:     V = R (1/Ρ)Τ n
Η σταθερά R ονομάζεται παγκόσμια σταθερά των αερίων.

Η σταθερά R μπορεί να υπολογιστεί παίρνοντας σαν βάση 1 mol ενός αερίου σε STP συνθήκες:
Eικόνα

Η παραπάνω σχέση, η οποία συνήθως γράφεται με τη μορφή:
Ρ V= n RT

ονομάζεται καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων.
Η καταστατική εξίσωση εμπεριέχει τους τρεις νόμους (Boyle, Charles, Avogadro) και περιγράφει πλήρως τη συμπεριφορά (κατάσταση) ενός αερίου. Γι' αυτό ονομάζεται καταστατική εξίσωση.
  • Τα αέρια που υπακούουν στην καταστατική εξίσωση, για οποιαδήποτε τιμή πίεσης και θερμοκρασίας, ονομάζονται ιδανικά ή τέλεια αέρια.
Τα περισσότερα αέρια, κάτω από συνθήκες χαμηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, προσεγγίζουν την ιδανική συμπεριφορά και συνεπώς υπακούουν στους νόμους των αερίων. Αποκλίσεις παρατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλές πιέσεις (συνθήκες υγροποίησης). Ιδανικά επίσης συμπεριφέρονται και τα περισσότερα μίγματα αερίων, κάτω από ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Έτσι, μπορούμε να γράφουμε την καταστατική εξίσωση και για αέρια μίγματα:
PV = nολRT     όπου,
nολ ο συνολικός αριθμός mol του αερίου μίγματος
V ο όγκος που καταλαμβάνει το αέριο μίγμα και
Ρ η ολική πίεση των αερίων του μίγματος.

 

Παράδειγμα 4.8

Σε δοχείο όγκου 15 L και θερμοκρασίας 27 °C, εισάγονται 4 mol αερίου Α. Να υπολογιστεί η πίεση που ασκεί το αέριο στο δοχείο.

ΛΥΣΗ
Αφού γνωρίζουμε τη θερμοκρασία, τον όγκο και την ποσότητα σε mol του αερίου μπορούμε να βρούμε πόση πίεση ασκεί, από την καταστατική εξίσωση.
Τ = θ + 273 = (27+273) Κ = 300 Κ
Eικόνα
ή Ρ = 6,56 atm.

 

Εφαρμογή

Σε δοχείο όγκου 15 L και θερμοκρασίας 800 °C, εισάγονται 2ΝA μόρια οξυγόνου. Πόση πίεση ασκεί το οξυγόνο στο δοχείο;
(11,73 atm)


Στην καταστατική εξίσωση μπορεί να εισαχθεί η πυκνότητα του αερίου, ρ, όπως φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί.

Παράδειγμα 4.9
Πόση είναι η πυκνότητα του οξυγόνου (O2) σε πίεση 8 atm και θερμοκρασία 273 °C. ArO=16.

ΛΥΣΗ

Τ= θ + 273 = (273 + 273) Κ = 546 Κ.
M rO2 = 2·16 = 32
Όμως, Eικόνα

οπότε,
Eικόνα
Εφαρμογή
Αέριο Α έχει πυκνότητα 2,28 g/L σε θερμοκρασία 546 Κ και πίεση 6atm. Ζητείται η σχετική μοριακή μάζα του Α.
R= 0,082 atm·L/mol·K
(17)